Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Een bitcoin is niets waard II

In een week tijd van nog geen 600 dollar tot nu boven de 1000. Ja, de bitcoin doet het niet onaardig. Ik schreef vorige week over de letterlijk veelbelovende nieuwe virtuele munt. Uit de vele reacties merk ik op dat het onderwerp leeft. Kern van mijn betoog was de vaststelling dat de bitcoin geen waarde heeft. Daar was niet iedereen het mee eens.

In een aantal reacties werd mij er op gewezen dat de creatie van bitcoins zeer ingenieus in elkaar zit. Door een complex algoritme is de schaarste van de virtuele munt verzekerd. Achtergrond van de gedachte is dat schaarste automatisch waarde betekent. Dat is een onjuiste gedachte.

De waarde van een goed wordt bepaald door nut en (verwachte) opbrengst. De prijs, dat is wat anders dan de waarde, is vervolgens de uitkomst op basis van schaarste. Schaarste is een relatief begrip. Enkele miljoenen bitcoins die nu in omloop zijn worden schaars als honderdduizenden mensen er in geloven en de munt willen kopen.

Tot het moment dat een ieder ervan overtuigd is dat de bitcoin uitsluitend het resultaat is van een mix van onvrede met het monetaire beleid, financiële avonturiers en handige programmeurs die zichzelf een lucratief speeltje hebben verschaft. Dan is er ineens geen waarde en ook geen schaarste meer.

Merkwaardige redenering
Mijn argument dat de bitcoin waardeloos is omdat het een vordering op niets en niemand betreft, kon ook niet een ieder overtuigen. Veelgebruikt argument tegen deze stelling is dat de impliciete vordering op de welvaart van de traditionele valuta ook niets voorstelt. De centrale banken in Japan, Europa en de VS drukken geld als water, waardoor yen, euro en dollar ook waardeloos zijn. De redenering is merkwaardig.

Omdat een mogelijk dubieuze en steeds in waarde afnemende vordering op de welvaart via de traditionele valuta minder inhoud zou krijgen, moet daarvoor in de plaats een munt komen met helemaal nergens een vordering op. Dat kan ik nou niet volgen.

Dat het monetaire beleid van de grootste centrale banken slecht zou zijn, en het financiële systeem op instorten staat, betwijfel ik overigens ten sterkste. Naar mijn idee heeft juist het adequate monetaire beleid de in potentie desastreuze gevolgen van de kredietcrisis en de falende Europese en Amerikaanse politiek verzacht.

Angstbeelden
Door een ruim monetair beleid te voeren, waarbij inderdaad veel geld in het financiële systeem is gepompt, zijn de negatieve effecten op de reële economie duidelijk beperkt. Soms worden bij het monetaire beleid angstbeelden gecreëerd van opgeblazen centrale bankbalansen en met schuld overladen overheden.

Enige nuancering is hier op zijn plaats. Aardig is bijvoorbeeld de flow of fund analyse te gebruiken om te kijken hoe onevenwichtig de financiële situatie in de wereld is. Dat valt nogal mee. In de VS is het begrotingstekort dit jaar circa 6,5% (vorig jaar 8,7%).

In 2014 zakt het volgens verwachting verder naar een tekort van 4,5%. De private sector heeft echter al jaren een overschot, zodat het tekort op de lopende rekening dit jaar beperkt blijft tot 2,5% en de komende jaren verder daalt. In Japan worden hoge overheidstekorten van 10% gecompenseerd door omvangrijke nationale besparingen die het tekortpercentage overtreffen.

Succes dankzij vertrouwen
De eurozone heeft gematigder cijfers en per saldo een lopende rekening overschot van 2%. De grote blokken tezamen zijn in een redelijk evenwicht, beter dan enkele jaren geleden. Om naar een meer evenwichtige situatie te groeien is een goed monetair beleid en flexibele wisselkoersen noodzakelijk. Dat is tegelijk het volgende belangrijke probleem met de introductie van een wereldmunt.

Zoals onze euro-ervaring leert, is een eenheidsmunt alleen succesvol als het economisch beleid van landen en continenten met elkaar in de pas loopt. Dat is binnen de eurozone al een heel gedoe. Op wereldschaal zijn de verschillen veel te groot om alleen al een wereldmunt na te willen streven.

Bitcoinaanhangers geven aan dat de munt wel degelijk succesvol kan zijn. Het enige dat de munt nodig heeft is vertrouwen. Vertrouwen, zo is de stelling, is de belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle munt. Ook hiermee ben ik het niet eens.

Financieel verpletterd
Niet vertrouwen op zichzelf, maar vertrouwen in het nakomen van aan de munt verbonden rechten (bijvoorbeeld aanspraak op de opgebouwde welvaart) is de basis van succesvolle munt. Aan de bitcoin zijn echter helemaal geen rechten verbonden. Dus zal de munt ook geen vertrouwen (kunnen) opbouwen.

Ik vraag mij werkelijk af hoe een deelnemer aan dit valutaspel zichzelf kan uitleggen waarom hij zojuist 1000 dollar heeft betaald voor een virtueel muntje. Het kan niet anders zijn dan dat de enige reden de verwachting is dat een volgende koper een nog hogere prijs zal betalen. Er komt een moment dat die volgende koper er niet meer is.

De gevolgen laten zich dan raden. Voor het zover is kan de bitcoin natuurlijk verder omhoog. Irrationaliteit kan langdurig de financiële markten beheersen. Daarom ga ik toch maar niet in op de suggestie van een lezer mijn visie kracht bij te zetten door short te gaan in bitcoins.

Ik word niet graag financieel verpletterd door een kudde die massaal de verkeerde kant opdraaft.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

 1. 12 jan Turbo: hoge hefboom in de ban? 41
 2. mrt '20 Beleggen na de coronacrash
 3. sep '18 ETF-recensie: De slankste ETF 9

Gerelateerd

Reacties

441 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 pietje-2005 28 november 2013 10:47
  Bitcoin heeft wel de aandacht nu met veel (?) believers / speculanten.
  Fasten your seat belts, dus, please !
  Zie het zelf niet als mijn ding, om zo te speculeren in onduidelijke dingen.
  Heb me proberen in te lezen, ook a.d.h. van de vele reacties en commentaren, maar begrijp nog niet hoe iemand hier vertrouwen in kan krijgen, met zo'n koersverloop.
  Maar eenieder die er in gelooft of er een gok in waagt: succes !
  Zou wel een strakke stoploss hanteren ;-).
 2. [verwijderd] 28 november 2013 10:54
  Is het volgende meer waard dan een bitcoin? Ik citeer maar weer: Just to reinforce your analysis regarding the Fed possibly ceasing to pay interest on excess reserves; I am hearing from friends with close ties to the Fed and from friends on the Hill that individuals representing the TBTF banks are taking that possibility seriously. In fact, there is actually talk of banks reacting to that prospective change by paying negative interest rates to their depositors should the Fed turn off the excess reserve interest payment spigot.
 3. nhp22 28 november 2013 11:25
  quote:

  plof® schreef op 28 november 2013 11:03:


  Mooie site met veel van die virtuele muntjes (met dank aan alias studentenrekening)

  coinmarketcap.com/

  De meeste zijn in enkele dagen/weken vertienvoudigd of zelfs veel meer. Dit is een klassieke Bubbel uit het boekje. Ik zeg deze hype haalt de kerst niet..


  Absoluut een bubbel. Het aantal krantenkoppen (in vroeger tijden) over beleggen was een bubbel indicator. Ik hou op twitter het onderwerp bitcoin in de gaten. Mijn schatting is dat er 1 tweet de wereld ingestuurd wordt per 2 seconden. Bubbel?

  Daarbij kan iemand mij een fundamentele reden geven waarom Bitcoin een reserve valuta zou kunnen zijn?
 4. forum rang 10 DeZwarteRidder 28 november 2013 11:50
  We kunnen rustig stellen dat bijna alle negatievelingen over de bitcoin (BTC) zelf geen ervaring hebben met de BTC.
  Ik wil dus alle negatievelingen aanraden om zelf eens 1 (of 0,000001) BTC te kopen en er wat ervaring mee op te doen.

  Het staat voor mij vast dat de BTC de eerste echte wereldmunt is, tevens is het BTC-netwerk het eerste systeem dat wereldwijde betalingen van iedereen aan iedereen (met internet) mogelijk maakt tegen minimale kosten.

  Western Union, PayPal, etc en alle creditcardbedrijven zullen hierdoor uiteindelijk (grotendeels of geheel) verdwijnen.

  Is de BTC een belegging??
  Natuurlijk niet, het is gewoon een (zeer speculatief) aandeel in het toekomstige betaalsysteem van de wereld.

  Er zijn trouwens meer van deze crypto-betaalsystemen (zoals de Litecoin en de Ripple), uiteindelijk zullen de beste betaalsystemen overblijven en standaard worden voor alle wereldburgers en bedrijven.
  Zoals het er NU naar uitziet zal de BTC de marktleider worden.

  Overigens is het nu al zeer gemakkelijk voor alle bedrijven met een internetverbinding (ook de bakker en de slager) om de BTC te gebruiken als betaalmiddel.
  Bedrijven als Bitpay zorgen voor een bijna risicoloze omzetting van ontvangen BTC in 'gewone' valuta.
  Betaling gaat dan meestal via een app op de smartphone.
 5. Spelbreker 28 november 2013 11:55
  quote:

  plof® schreef op 28 november 2013 11:03:


  Mooie site met veel van die virtuele muntjes (met dank aan alias studentenrekening)

  coinmarketcap.com/

  De meeste zijn in enkele dagen/weken vertienvoudigd of zelfs veel meer. Dit is een klassieke Bubbel uit het boekje. Ik zeg deze hype haalt de kerst niet..


  Bubbelpraat bij 35 BTC en 250 BTC. Ondertussen staan we vrolijk op 1100 BTC. Alle ''pro's'' hier op IEX hebben de beste investering van 2013 gemist.

  BTC volatiel? Check eens een van jullie mooie transparante producten:

  www.iex.nl/Commerzbank-Speeder-Koers/...

  Ook gewoon vertrouwen he zo een speedertje. Met natuurlijk het risico dat je al je geld kwijtraakt.

  Ondertussen gaat de ondergrondse revolutie gewoon door en hebben we steeds minder een bank nodig. Helemaal met de opkomst van p2p lending. Een mooie dolksteek in het financiële hart. Iets met een zwarte zwaan?
 6. nhp22 28 november 2013 12:02
  quote:

  DeZwarteRidder schreef op 28 november 2013 11:50:


  We kunnen rustig stellen dat bijna alle negatievelingen over de bitcoin (BTC) zelf geen ervaring hebben met de BTC.
  Ik wil dus alle negatievelingen aanraden om zelf eens 1 (of 0,000001) BTC te kopen en er wat ervaring mee op te doen.

  Het staat voor mij vast dat de BTC de eerste echte wereldmunt is, tevens is het BTC-netwerk het eerste systeem dat wereldwijde betalingen van iedereen aan iedereen (met internet) mogelijk maakt tegen minimale kosten.

  Western Union, PayPal, etc en alle creditcardbedrijven zullen hierdoor uiteindelijk (grotendeels of geheel) verdwijnen.

  Is de BTC een belegging??
  Natuurlijk niet, het is gewoon een (zeer speculatief) aandeel in het toekomstige betaalsysteem van de wereld.

  Er zijn trouwens meer van deze crypto-betaalsystemen (zoals de Litecoin en de Ripple), uiteindelijk zullen de beste betaalsystemen overblijven en standaard worden voor alle wereldburgers en bedrijven.
  Zoals het er NU naar uitziet zal de BTC de marktleider worden.

  Overigens is het nu al zeer gemakkelijk voor alle bedrijven met een internetverbinding (ook de bakker en de slager) om de BTC te gebruiken als betaalmiddel.
  Bedrijven als Bitpay zorgen voor een bijna risicoloze omzetting van ontvangen BTC in 'gewone' valuta.
  Betaling gaat dan meestal via een app op de smartphone.  Zeer speculatief. Daar zit voor mij het grootste probleem. Als de waarde zo veel schommelt, of stijgt zoals het op dit moment het geval is, dan kan dit nooit als reserve valuta (of reguliere valuta) fungeren. Druk het uit een spullen (Big Mac index) of een volle boodschappen kar in de supermarkt.

  Daarbij wie controleert te controleurs? Ik lees de afgelopen dagen enorm veel over de bitcoin, maar te weinig over het precieze mechanisme. En daar zit voor mij ook een probleem. Wat is het controle mechanisme? En wie controleert de controleur?

 7. Spelbreker 28 november 2013 12:04
  quote:

  DeZwarteRidder schreef op 28 november 2013 11:50:


  We kunnen rustig stellen dat bijna alle negatievelingen over de bitcoin (BTC) zelf geen ervaring hebben met de BTC.
  Ik wil dus alle negatievelingen aanraden om zelf eens 1 (of 0,000001) BTC te kopen en er wat ervaring mee op te doen.

  Het staat voor mij vast dat de BTC de eerste echte wereldmunt is, tevens is het BTC-netwerk het eerste systeem dat wereldwijde betalingen van iedereen aan iedereen (met internet) mogelijk maakt tegen minimale kosten.

  Western Union, PayPal, etc en alle creditcardbedrijven zullen hierdoor uiteindelijk (grotendeels of geheel) verdwijnen.

  Is de BTC een belegging??
  Natuurlijk niet, het is gewoon een (zeer speculatief) aandeel in het toekomstige betaalsysteem van de wereld.

  Er zijn trouwens meer van deze crypto-betaalsystemen (zoals de Litecoin en de Ripple), uiteindelijk zullen de beste betaalsystemen overblijven en standaard worden voor alle wereldburgers en bedrijven.
  Zoals het er NU naar uitziet zal de BTC de marktleider worden.

  Overigens is het nu al zeer gemakkelijk voor alle bedrijven met een internetverbinding (ook de bakker en de slager) om de BTC te gebruiken als betaalmiddel.
  Bedrijven als Bitpay zorgen voor een bijna risicoloze omzetting van ontvangen BTC in 'gewone' valuta.
  Betaling gaat dan meestal via een app op de smartphone.
  idd. Kunnen de experts bij IEX eerst BTC les van hun zoon krijgen? Het is een beetje een nutteloze discussie op deze manier. Voelt alsof ik de Egyptenaren moet uitleggen dat de wereld toch echt rond is. Zou dus fijn zijn als er enige basiskennis aanwezig is.

  Negativiteit rondom BTC domineert wat dus een goed teken is. Ga vooral door met de long S&P positie want dat zit volgens jullie fundamenteel goed in elkaar. Hefboompje 50 natuurlijk voor een mooi rendement. Leggen we over 5 jaar onze investeringen even naast elkaar.
 8. Spelbreker 28 november 2013 12:06
  quote:

  Spelbreker schreef op 28 november 2013 12:04:


  [...]


  idd. Kunnen de experts bij IEX eerst BTC les van hun zoon krijgen? Het is een beetje een nutteloze discussie op deze manier. Voelt alsof ik de Egyptenaren moet uitleggen dat de wereld toch echt rond is. Zou dus fijn zijn als er enige basiskennis aanwezig is.

  Negativiteit rondom BTC domineert wat dus een goed teken is. Ga vooral door met de long S&P positie want dat zit volgens jullie fundamenteel goed in elkaar. Hefboompje 50 natuurlijk voor een mooi rendement. Leggen we over 5 jaar onze investeringen even naast elkaar.


  Liep het internet en je PC lekker soepel in de jaren 90?
 9. georgemg 28 november 2013 12:17
  Eens met Tak, met name dit deel:
  "Niet vertrouwen op zichzelf, maar vertrouwen in het nakomen van aan de munt verbonden rechten (bijvoorbeeld aanspraak op de opgebouwde welvaart) is de basis van succesvolle munt."
  Bij vorige column ook al gezegd: het is uiteindelijk de militaire kracht (als ultieme voortzetting van politieke wil) die bepaalt of rechten nagekomen kunnen worden. Zou Rusland Europa veroveren, dan kost een brood 2 roebel. Zou de EU Rusland veroveren, kost dat brood 2 euro. Binnen de lijntjes van dit 'landjepik' gelden de economische regels zoals toegang tot productiviteit en bodemschatten.
  Zolang de Bitcoin een beleggersspeeltje is, blijft het bestaan. Gaat het de gevestigde belangen bedreigen, wordt het de nek omgedraaid met een willekeurige reden. Of is een van de 'believers' er van overtuigd dat hij dat tegen kan houden? Met virtuele proppenschieters?
 10. Spelbreker 28 november 2013 12:23
  Zerocoin en darkwallets. Zoek dat maar eens op.

  Ja, de virtuele proppenschieters liggen klaar. Kan ik verder nog zorgen bij je wegnemen?

  Verder is deze man lekker bezig
  www.youtube.com/watch?v=3-oySaDJHoI

  Edan Yago discusses The World's First Cryptocurrency-based Political Zone at the Bitcoin 2013 Conference in San Jose, CA, May 19, 2013, hosted by the Bitcoin Foundation.
 11. [verwijderd] 28 november 2013 12:45
  Het staat allemaal in de kinderschoenen. 15 jaar geleden dacht niemand aan een mobieltje en we hadden het ook niet nodig.

  Meneer Tak zou zich eerst eens ff in de Bitcoin moeten inlezen en zich daarna een oordeel vormen, bekijk ook eens de technische kant.

  Verder is de Bitcoin niet te vervalsen, hackers hebben het zeker geprobeerd, maar geen mogelijkheid. Dan lees je vervolgens ook veel dat er Bitcoins vanaf een computer worden gestolen; Zolang je de boel goed beveiligd en backups van je portomonee maakt is het net zo veilig als een normale bankrekening. En houd er rekening mee, dat je traditionele bankrekening ook gehackt kan worden.

  Het vertrouwen in de Bitcoin groeit wel degelijk, want steeds meer bedrijven accepteren de valuta. De € en $ zijn ook op vertrouwen gebaseerd. De waarde van iedere valuta wordt bepaald door wat de gek er voor geeft.

  Er zitten zeker risico's aan deze munt, gaat het lukken, dan hebben we een wereldmunt, lukt het niet, dan zijn je centjes weg. Volgens mij moet je met deze munt eens "out of the box" denken en zoiets ook te durven kopen, ondernemen heet zoiets. Als niemand de risico's wil aanvaarden, dan komen we met z'n allen geen stap verder. Geen nieuwe technologie meer en ook geen Bitcoin.
 12. forum rang 4 DurianCS 28 november 2013 12:52
  quote:

  Harry79 schreef op 28 november 2013 12:45:


  Het vertrouwen in de Bitcoin groeit wel degelijk, want steeds meer bedrijven accepteren de valuta. De € en $ zijn ook op vertrouwen gebaseerd. De waarde van iedere valuta wordt bepaald door wat de gek er voor geeft.

  Hee, en hier heeft Marcel een punt, de waarde van de € en $ wordt bepaald door de prijzen in de winkel. Pas zodra je op heel veel plaatsen met bitcoins kunt betalen ontstaat er een waarde van de bitcoin die gebaseerd is op wat je er voor kunt kopen. Op dit moment is het, inderdaad, wat de gek er voor geeft; een speculantenverhaal.
 13. forum rang 10 DeZwarteRidder 28 november 2013 12:52
  quote:

  nhp22 schreef op 28 november 2013 12:02:

  [...]
  Zeer speculatief. Daar zit voor mij het grootste probleem. Als de waarde zo veel schommelt, of stijgt zoals het op dit moment het geval is, dan kan dit nooit als reserve valuta (of reguliere valuta) fungeren. Druk het uit een spullen (Big Mac index) of een volle boodschappen kar in de supermarkt.

  Daarbij wie controleert te controleurs? Ik lees de afgelopen dagen enorm veel over de bitcoin, maar te weinig over het precieze mechanisme. En daar zit voor mij ook een probleem. Wat is het controle mechanisme? En wie controleert de controleur?


  Je hebt niet goed gelezen: Met o.a. Bitpay heb je niet of nauwelijks koersrisico omdat de ontvangen BTC direct omgewisseld (kunnen) worden.

  En de controle over het BTC-systeem (en de 'statuten') ligt bij de deelnemers aan het systeem gezamenlijk, zeg maar bij de BTC-vereniging.
  In feite is de BTC de meest democratische munt ter wereld.
441 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: bitcoin
BTC/EUR 41.329,93 22:27
+615,13
+1,51%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare