Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olieprijs nog niet uitgebroken

Technische analyse: olieprijzen
Beeld: iStock

De olieprijzen reageerden afgelopen dagen nauwelijks op de opgelaaide onrust in het Midden-Oosten. Volgens analisten vraagt de markt zich af of Israël van plan is om wraak te nemen op de Iraanse aanval. Dat zou voor nieuwe onrust kunnen zorgen. Een escalatie is echter uitgebleven, ook blijken er hogere olievoorraden in de VS te zijn.  

Het hoogste punt van Brent olie sinds oktober is al op 5 april gevormd rond $91,83, sindsdien zakken de koersen flink terug. Er is dus nog geen paniek op de oliemarkten. 

Indien we iets langer terugkijken dan valt op dat de olieprijs al flink is gestegen. Brentolie  is sinds het low rond $72,26 van medio december flink opgelopen.  Year-to-date staat Brent 12,5% in de plus.  Light sweet olie (WTI) is eveneens fors in waarde gestegen, na een low op 15 december rond $67,75. WTI staat year-to-dat ruim 14% hoger. 

Waakvlammetje

Overigens beweegt de olieprijs sinds maart 2023 vooral zijwaarts, zoals onderstaande grafieken goed laten zien. Bij Brent ligt er weerstand tussen $95,84 en $99,45, bij WTI in de zone $94,57 en $97,64. Pas als deze barrières gebroken worden kan de olieprijs verder omhoog. Ik heb die zijwaartse trend recent hier besproken:  https://www.iex.nl/Artikel/793236/Kan-de-olieprijs-van-het-waakvlammetje-af.aspx

De serie hogere bodems van de afgelopen maanden wijst er wel op dat we binnenkort misschien meer moeten betalen aan de pomp. Ik beoordeel de langetermijngrafieken van Brent-olie en WTI.

Brent-olie op weg naar weerstand

De prijs van Brent-olie beweegt al ruim een jaar in zijwaartse richting, boven steun $70,05 (bodem van 24 maart 2023). Er ligt weerstand tussen $95,84 (top september 2023) en $99,45 (top eind 2022). De vraag naar ruwe olie lijkt weer aan te trekken, nu in de afgelopen maanden meerdere hogere koersbodem worden gevormd. Indien de olieprijs de weerstandszone weet te breken, verbetert het technische plaatje verder.

De volgende barrière ligt rond de toppen van 2022 tussen $125 en $133. Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde krult langzaam opwaarts. Dat wijst op een verbetering in de technische conditie.

Brent olieprijs

WTI-olie daagt weerstand uit

WTI flirt met de weerstandszone tussen $94,57 (gevormd op 29 september 2023) en $97,64 (top medio 2022). Onder de oppervlakte laat de olieprijs een verbetering zien. De recent gevormde hogere bodems signaleren aantrekkende vraag. Pas als de olieprijs boven de weerstand weet te breken, komt er ruimte voor verdere stijgingen.

De volgende koersdoelen liggen in de zone $123,62 en $128,88, de toppen uit 2022. Afgezien van de recente turbulentie beweegt WTI zijwaarts boven de bodem van 24 maart 2023 rond $64,41. Bij WTI draait de 200-dagenlijn voorzichtig omhoog. Dit duidt op een verbetering in de technische omstandigheden.

WTI olieprijs

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 Grondstoffen graven zich uit 44
 2. 20 mei Wall Street gaat los 22
 3. 17 mei Europese beurzen op pole position 76

Gerelateerd

Reacties

59 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 MD2018 18 april 2024 09:32
  Vandaag einde dag groen, nu even nog beetje schudden aan de bomen.. Expiratie ligt rond de 875. Ja de rente verlagingen US zullen op zich laten wachten, maar de verlagingen in EU komen eerder. Inflatie is redelijk onder controle. Er is nu geen trigger om gelijk door te dalen. US zal ook vandaag een hersteldagje laten zien. Futures staan in ieder geval in het groen en stijgende.

  SUcces allen
 2. forum rang 7 Doptieman 18 april 2024 09:44
  Mooie opening op bijna 869 !! Mooi moment om even een paar calls ax4 aan de
  regie terug te leveren alleen de winkel was nog dicht !!
  en toen er normale laat en biedkoersen waren was het alweer 09.20 en stond de
  index alweer 3 punten lager .... Weer gefopt door de regie !!
  Koop wel een paar calls AX4 885 erbij en dan zien we het wel ....
  Bedankt he uitgekookte Witboordjes.. 864 inmiddels .... en maar harken...
 3. forum rang 6 d' Aandelen ' 18 april 2024 09:44
  quote:

  tradersonly schreef op 18 april 2024 08:37:

  Het is voor menig automobilist te hopen dat de prijs gaat dalen want 1 januari ‘25 komt er bijna een kwartje accijns bij (benzine) en krap 15 cent bij diesel.
  Het blijft niet alleen bij benzine en diesel, de gasprijs en elektriciteitsprijs veel hoger, roken en alcohol in het kader van een rookvrije- en alcoholvrije generatie extreem duur, producenten die krimpflatie toepassen met steeds kleinere hoeveelheden zonder de prijs naar beneden aan te passen en zo kan je wel een poosje doorgaan.

  Ook de Overheid zal zich moeten realiseren dat er grenzen zijn aan wat burgers en MKB'ers kunnen opbrengen en als er internationale afspraken zijn gemaakt en door die afspraken de hoge kosten het land in de richting van een crisis duwen, moeten afspraken worden herzien en zo nodig worden be-eindigd.

  Kijk naar Denemarken, iets groter dan NL maar ongeveer 6 miljoen inwoners inclusief vluchtelingen en dan Nederland op weg naar de 20 miljoen inwoners en dat met al de huidige problemen waar we nu al tegen aan lopen.
 4. forum rang 7 Doptieman 18 april 2024 10:10
  Oke verkopen ging niet bijkopen van de AX4 wel op naar de 874 graag.
  10 puntjes erbij dat is geen enkel probleem daar heb ik wel geleerd...
  net zoals 10 puntjes eraf ook binnen 1.5 uur geregeld kan zijn..
  Dat bedoelen ze zeker met : De macht van het Kapitaal of wat anders ? Succes..
 5. opa 18 april 2024 10:17
  Daan het probleem heeft zich een beetje verplaats naar hier aan de grensstreken, het barst hier van de Nederlandse tattoos en vapers en zuipers die in de rij staan in de winkels om die rotzooi hier te kopen die hier ook stukken goedkoper is. en het is echt niet het fijnste volk ze menen dat ze alles mogen, dus ook overal vapen roken en zuipen.
 6. forum rang 6 d' Aandelen ' 18 april 2024 11:16
  quote:

  opa schreef op 18 april 2024 10:17:

  Daan het probleem heeft zich een beetje verplaats naar hier aan de grensstreken, het barst hier van de Nederlandse tattoos en vapers en zuipers die in de rij staan in de winkels om die rotzooi hier te kopen die hier ook stukken goedkoper is. en het is echt niet het fijnste volk ze menen dat ze alles mogen, dus ook overal vapen roken en zuipen.
  Goedemorgen opa,

  met hier bedoel je waarschijnlijk hier net over de grens, met die prijsverhogingen gaan mensen toch elders op zoek naar goedkopere prijzen en rokers, vapers en zuipers heb je overal, om maar te zwijgen over de ellende die druggebruik en de hele handel daarom heen veroorzaakt.
  En als de politie een keer stevig handhaaft hebben ze het weer gedaan en worden door politiek en advocaten onder uit gehaald, de zweep over dat tuig ;-))
 7. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 18 april 2024 11:24
  quote:

  opa schreef op 18 april 2024 10:17:

  Daan het probleem heeft zich een beetje verplaats naar hier aan de grensstreken, het barst hier van de Nederlandse tattoos en vapers en zuipers die in de rij staan in de winkels om die rotzooi hier te kopen die hier ook stukken goedkoper is. en het is echt niet het fijnste volk ze menen dat ze alles mogen, dus ook overal vapen roken en zuipen.
  Objection Your Honor..!!

  Ik vind dit stigmatiserende en discriminerende Ouwe Flapdrol uitspraken..
 8. Bubbletrader 18 april 2024 11:56
  Het is onwaarschijnlijk dat Israël een aanval op Iran zal uitvoeren voor het Pesach-feest begint, vertelt een hoge Amerikaanse functionaris aan ABC News. De kans op een aanval zou groter zijn na de viering. Wel zegt hij dat dit altijd nog kan veranderen.

  Pesach is een van de belangrijkste feesten in het jodendom, waarmee het einde van de Joodse slavernij in Egypte wordt herdacht. Dit jaar wordt het gevierd van maandag 22 april tot het vallen van de avond op dinsdag 30 april.
 9. forum rang 6 MD2018 18 april 2024 12:10
  quote:

  need_to_hold schreef op 18 april 2024 11:49:

  voorlopig zelfde patroon als de vorige dagen... ook weer down bij sluit... wie durft long houden bij dreiging aanval Israël, ...
  Nou niet helemaal hetzelfde patroon. Maar ik verwachte einde dag +0,5% denk dat het eerder toch een kleine min gaat worden. US futures lijken fragiel. En nu blijft de AEX redelijk in groen door ASML de banken en Unilever..

  Het is meer premie sloop nu... dat dan weer wel!

  Succes allen
 10. forum rang 6 MD2018 18 april 2024 12:44
  quote:

  handyman6 schreef op 18 april 2024 12:28:

  Voor de ASML grafiek zou het wel prettig zijn als die €856 weer omhoog wordt gekraakt.....
  Ik zou juist verwachten dat deze verder omlaag gaat. Chippers zijn nog te duur tov verwachtingen.. perfectie is er echt wel uit maar de prijs staat er nog wel naar.

  Banken hebben mijn inziens ook een redelijk hoog risico op extra kosten in stroppenpot. De Unilevers krijgen en hebben het al lastig en dat zal alleen maar groter worden. Grondstofprijzen stijgen weer. En staan klaar voor de volgende up cyclus....

  Dus ja dan weer inflatie naar de toekomst...

  Na wat getwijfel ga ik nu short/ heb wat 860P opgepakt. Het schommelt nu beetje heen en weer. Verwacht goede cijfers vanuit US waardoor we weer verder omlaag kunnen.

  Succes allen
59 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links