Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Toppen in mei

In Op naar toppen (van 10 april) meldde ik een shortpositie op de AEX (aangegaan op een verwachte top bij 25 maart) te sluiten. Ondanks de felle stijging die hierna volgde zag ik nog geen aanleiding om long te gaan.

Ik noemde vandaag, 22 april, als volgend richtpunt. Zolang de koers boven 339 en 337.50 blijft is herstel nu mogelijk. Wees alert, want ik zie in de tweede week van mei de vorming van een belangrijke top, vermoedelijk op 10 mei.

Een top wil overigens niet zeggen dat de high van dit jaar bij 359 uitgenomen wordt, met het ex-dividendgeweld van komende weken is dat vrij onwaarschijnlijk. Het betekent vooral dat er een langere periode van daling op zal volgen.

Het 337,50-niveau
In de klassieke technische analyse is nu vooral het 337.50-niveau relevant, het breekpunt van een triangel die nu zichtbaar is. Zo lang de index hierboven blijft is een herstel tot de tweede week van mei aannemelijk.

Een slot hieronder geeft een uitbraak omlaag, dat wordt waarschijnlijk op dit moment nog een berenval maar geeft aanleiding om zekerheid te verkiezen en longs te sluiten.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Wanneer de AEX rond 10 mei een top vormt (een koers minstens hoger dan voorgaande drie dagen), dan zie ik de grootste kans op een belangrijk verkoopsignaal.

Ik ben voornemens om binnenkort een stevige short te timen, op dit moment ben ik behoudend en wil ik eerst nog wat herstel zien.

S&P 500: koopsignalen
De graadmeter van de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven (S&P 500) laat een interessant terugkerend patroon zien: een stijging in de vorm van een hogere top en bodem met een abrupte daling vanaf de top die steeds een nieuw koopsignaal geeft.

In de drie blokken heb ik het patroon gemarkeerd.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Bij een slot boven de top (T) volgt een continuatie van de trend. Ik vermoed binnen enkele weken belangrijke toppen en acht de kans groot dat er dit keer geen continuatie van het patroon volgt. In dat geval zorgt een uitbraak aan de onderkant voor een omgekeerd versterkend effect.

Ik acht belangrijke toppen mede aannemelijk door de explosiviteit waarmee de vorige top op 11 april is gezet. Buiten het feit dat deze top overbought is, krijgt een volgende top binnen veel indicactoren waarschijnlijk negatieve divergentie (lagere stand indicatoren gerelateerd aan de koers).

Ontstaat er rond 10 mei een top (hoeft niet per se een all-time high te worden) houd dan rekening met een langeretermijnverkoopsignaal. In de tweede helft van het jaar komt nog een aanval op de toppen maar hierna verwacht ik een meerjarige berenmarkt.

Goud:  1590
Voor goud zag ik eerder een belangrijke low bij 1540, aan dat punt was helaas geen lang leven beschoren. Een koop werd pas verder bevestigd bij een slot boven 1590 (eerste weerstandslijn). Dit bleek exact een belangrijk niveau.

Op 12 april volgde onverwacht een begin van een crash. Niet geheel onverwacht want in diezelfde ochtend bij een koers van 1560 meldde ik dit in mijn nieuwsbrief: "Onder 1590 is dus voorzichtigheid gepast en is de koers nog niet uit de laatste 5-wave (Elliot) omlaag. Een slot onder 1520 brengt een ernstig verkoopsignaal, dit was de low na de 2011 top."

Goud is een giffen good. Bij veel waarden zorgt een prijsstijging voor een afremmende vraag. Zo lang de prijs van goud stijgend is wordt het een rol toegekend en willen mensen er meer van hebben.

Wanneer de prijs onder een cruciaal punt breekt zorgt het wegvallen van vertrouwen voor een versnelde terugval. Wat nu te doen?


Klik op de grafiek voor een grote versie

Bij 1450 ligt in ieder geval een volgende weerstand. Er is nog geen duidelijk proces van een hogere bodem en top te zien en ook is er nog geen weerstandslijn om door te breken, twee voorwaarden voor een nieuwe uptrend.

Bij een volgende daling wordt het interessant om naar een koop te kijken als de koers rond 26 april of 10 mei een low maakt. Gebeurt dat niet is er waarschijnlijk nog geen goede reden om voor langere tijd in goud te gaan.

Maakt goud wel een low en breekt het vervolgens door een weerstand en vorige top dan kan dit de komende tijd wel een keerpunt in de negatieve trend opleveren.


Jan Kastelijns is een selfmade beursdeskundige. .De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Kastelijns neemt veelal posities in op beleggingen die hij hier ook beschrijft, die kunnen overigens wel continu van aard veranderen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan Kastelijns

Selfmade belegger Jan Kastelijns was in het verleden werkzaam bij Keijser Capital, Saen Options en All Options International. Hij heeft professionele ervaring als adviseur en optiehandelaar. Hij raakte op jonge leeftijd geïnteresseerd in de financiële markten en is nu na een zelfstudie van jaren een selfmade beursdeskundige. ...

Meer over Jan Kastelijns

Recente artikelen van Jan Kastelijns

  1. apr '15 13 mei cruciale datum 10
  2. feb '15 Definitieve bullmarkttop 8
  3. dec '14 2015: beurswinsten 3

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 rene l 22 april 2013 23:23
    Hr. Kastelijns, U noemt uzelf een selfmade beursdeskundige.
    Persoonlijk vind ik dit not-done.
    Zelf heb ik mij bevorderd tot levenslange beursamateur, niets meer, niets minder.
    Figuren die bovengenoemde over zich zelf afroepen dienen naar mijn mening niet serieus genomen te worden.
    Een beetje Su Stekram.
    Blijf s.v.p. met beide benen op de grond staan, de beurs is ondoorgrondelijk en door niemand te voorspellen, dit maakt het juist leuk, leuker kan ik het niet maken.
  2. Mr.Prins 23 april 2013 09:22
    Natuurlijk is niets precies en exact te voorspellen (wat wel in het leven?), echter volg ik de jongeman Kastelijns al enige tijd -Waaronder bij usmarkets- en kan ik vertellen dat hij vaak (lees 90%+) goed zit en op een duidelijke manier zijn analyse vertelt.(persoonlijke mening) Dat ikzelf een beurs-amateur ben , waaronder vele met mij , kan ik dat zeker niet zeggen van dhr. Kastelijns. Ik zou zeggen , ga vooral door Jan!
  3. Lyss 23 april 2013 12:48
    Beste Jan,

    I.t.t enkele anderen die hier de status van personen tot discussiethema proberen te maken, lees ik bijdragen op dit forum uitsluitend om ervan te leren. Vandaar deze vraag m.b.t. jouw trading update van vandaag en gisteren:
    "Ik meldde gisteren dat ik een uurslot (stand aan einde van een uur) boven 343 wilde zien voor meer herstel, de AEX faalde dit te doen dus een koop werd nog niet bevestigd. Het scheelde weinig maar de regel was duidelijk."

    Waarom is dat uurslot zo belangrijk? Bij andere analyses zie ik vaak dat alleen al het bereiken van een bepaald niveau als doorslaggevend wordt beschouwd. Waarom is 343 om 10.30 uur niet voldoende en om 10.59 wel?
    Ik zie je reactie graag tegemoet; dank alvast.

    PS aan jouw voorwaarde voor een verdere stijging is inmiddels ruimschoots voldaan mag ik aannemen.
  4. [verwijderd] 23 april 2013 16:59
    Hoi Lyss,

    Klopt gisteren wist de beurs nog niet uit te breken. Vandaag mailde ik in de update 342.75 als bevestigende grens voor een koop en die werd wel uitgenomen. Er is inderdaad behoorlijk herstel gekomen met een stand van 349 nu:) Ik heb uit ervaring ondervonden dat een uurslot een goede bevestiging is.

    Thanks voor de leuke reacties!
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links