Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

VIX: kan nog lager

De wereldberoemde beursveteraan Art Cashin van zakenbank UBS werd begin deze week door CNBC weer eens gevraagd naar zijn visie op de aandelenmarkt. Cashin wees op de enorme daling in de angstbarometer, de CBOE Volatility Index (VIX), in de eerste week van het nieuwe jaar.

De conclusie van CNBC: ‘Fall in VIX could spark market pullback’. Een dag later: ‘Why VIX’s recent plunge may be bad for stocks’. Voor uw informatie: de VIX daalde vanaf een koersniveau van 23,23 op 28 december met ongeveer 40%(!) naar 13,64 eind vorige week. De koersgeschiedenis suggereert dat zulke grote koersdalingen in de VIX worden gevolgd door zwakte in de aandelenmarkt.

De Bespoke Investment Group heeft uitgerekend dat in de negen perioden waarin de VIX meer dan 30% in vijf handelsdagen daalde, het gemiddelde koersresultaat op Wall Street in de weken erna negatief uitpakt met een daling van 1,51%. In de eerste maand verliest de S&P 500 index gemiddeld 0,27% en in de drie maanden daarna gemiddeld 2%. Een goede aanleiding om negatief te zijn?

VIX index (boven) + S&P 500 index (onder) vanaf 1991 + koersdalingen > 30% in VIX in 5 dagen tijd


Klik op de grafiek voor een grote versie

5% potentieel
De koers van 13,49 werd voor het laatst gezien op 17 augustus vorig jaar bij een S&P 500 slotnotering op 1418,60. Krap een maand later noteerde de S&P 500 index 3,3% hoger op 1465,77 (= 14 september). Amerikaanse aandelenbeleggers voelen zich gerustgesteld na het bereiken van een akkoord ter vermijding van het begrotingsravijn.

Bij een actuele indexstand op 1472,30 moeten we terug naar maart t/m september 2000 en april t/m december 2008 voor vergelijkbare beursniveaus. De koersgrafiek toont aan dat er nog circa 5% aan opwaarts koerspotentieel bestaat voordat er een belangrijke weerstandgrens wordt bereikt.

Uit de koersgrafiek blijkt ook dat de VIX in de genoemde perioden boven 15 noteerde, maar dat er ook jaren zijn geweest waarin de VIX voortdurend nog lagere niveaus heeft opgezocht richting 10. De VIX-index kan dus verder omlaag.

Paniekvlagen
De VIX is met name een bruikbare indicator in tijden van paniek, die overigens doorgaans een tijdelijke emotionele staat van disbalans zijn. Permanente paniekfasen zijn schaars. De VIX-index kan dan ook beter gebruikt worden als indicator in tijden van paniekvlagen.

Zoals tijdens de Aziecrisis in 1997, de Roebelcrisis in 1998, de eerste Nasdaqminicrash in het voorjaar van 2000, de terroristische aanslagen in september 2001 en andere fasen, waarin de VIX even boven de 35 noteerde (en de conditie voor een paniekbodem dichterbij brengt).


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. mjmj 12 januari 2013 23:04
    Voor uw informatie: de VIX daalde vanaf een koersniveau van 23,23 op 28 december met ongeveer 40%(!) naar 13,64 eind vorige week. De koersgeschiedenis suggereert dat zulke grote koersdalingen in de VIX worden gevolgd door zwakte in de aandelenmarkt.
    De Bespoke Investment Group heeft uitgerekend dat in de negen perioden waarin de VIX meer dan 30% in vijf handelsdagen daalde, het gemiddelde koersresultaat op Wall Street in de weken erna negatief uitpakt met een daling van 1,51%. In de eerste maand verliest de S&P 500 index gemiddeld 0,27% en in de drie maanden daarna gemiddeld 2%. Een goede aanleiding om negatief te zijn?

    Pff 40% daling die correleert met zulke minuscule percentages? Ik kan met niet voorstellen dat dit statistisch gezien significant is. Laat er maar eens een statisticus aan rekenen voordat je conclusies trekt. Je kunt niet blind varen op alleen gemiddelden dat is statistisch gezien onzinnig.
  2. [verwijderd] 13 januari 2013 10:43
    Leuk onderzoek, maar zaak ligt wat genuanceerder misschien. Om statistisch iets te kunnen zeggen heb je veel meer gebeurtenissen nodig, maar...

    Na 30% daling van VIX binnen 5 dagen zijn de gemiddelde rendementen
    1wk -2,2%
    2wk -0,7%
    3mnd -1,8%

    De recente forse daling VIX lijkt dus een slecht voorteken. Maar je kunt een verschil maken tussen periodes met hoge en lage VIX.

    Na 30% daling en lage resulterende VIX (<25)
    1wk 0,0%
    2wk +1,4%
    3mnd +1,9%

    Na 30% daling en hoge resulterende VIX (>25)
    1wk -5,0%
    2wk -3,5%
    3mnd -6,7%

    Huidige daling van VIX valt in het eerste regime, dus we hoeven nergens bang voor te zijn ;)
  3. [verwijderd] 13 januari 2013 11:20
    volgens mijn schoolboeken : lage vix = stijgende aandelenmarkten.

    als ik kijk nr de grafiek zie ik op al gewoon op zicht dat de theorie klopt.

    waarom bespoke andere cijfers heeft ???

    zal inderdaad te maken hebben met het feit dat na een 30% daling vd vix maar met standen boven de 25 dat de aandelenmarkten (verder) dalen.
    maar vix staat dan NIET laag.

    in huidig geval van 30% daling staat de vix rond 13-14 dus volgens mij indicatie op stijgende aandelenmarkten.

    een soortgelijke conclusie staat hier al in een bovenstaande reaktie van "ben der klaar mee".
    ik hecht daar meer waarde aan dan aan de conlusie vdhr loef ;-)

    zondagsegroet,
    ivo.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links