Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (914,27)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

antwoord percentage balk
Hoger 36,95%
Lager 63,05%
Rustige beursdag en kan koers aandeel ASML doorstomen naar 1000?

Draait u zich nog een keer om voorbeurs en na Nvidia nu ASML op naar de 1000?

Vandaag hoeven beleggers weinig vuurwerk te verwachten. Wall Street sloot gisteren lager en ook in Azië doen de beurzen een stapje terug. De futures wijzen op een lagere opening voor de AEX: -0,8%. 

De AEX heeft zijn positie boven de 900-puntengrens gisteren nog verder verstevigd. Onze hoofdindex sloot opnieuw hoger, wat vooral te danken was aan het sterrenensemble ASML, ASMI en Besi. De chippers koersten gisteren hoger door Nvidia dat de hooggespannen verwachtingen wederom wist te verslaan. Het is toch ook ongelooflijk, hè? 

Een aandeel Nvidia noteert ytd al op een plus van 115%. Om dat even in perspectief te plaatsen: op dinsdag 2 januari (de eerste handelsdag van 2024) kostte een aandeel Nvidia $481. Nu, nog geen half jaar later, kost hetzelfde aandeel al meer dan $1000. Hoe hard kan het gaan? Nou, zo hard dus. 

En als Nvidia lacht, doet ASML dat ongetwijfeld ook. ASML doet het overigens ook helemaal niet slecht - vergeleken met Nvidia - met een ytd-rendement van ruim 30%. Maar goed, koerswinsten vergelijken met die van Nvidia is al genoeg reden voor een extra borrel dit weekend. Mocht u behoefte hebben aan een erg toepasselijke quote van Theodore Roosevelt (voormalig President van de VS): "Comparison is the thief of joy."

Hoog bezoek in Veldhoven

Over ASML gesproken: CEO Christophe Fouquet liet op zijn LinkedIn weten bezoek te hebben gehad van zijn vrienden uit Taiwan. De CEO van TSMC maakte samen met een delegatie de reis naar het Brabantse Veldhoven voor een zogezegd 'speciaal bezoek'. 

Waar wellicht ook over gesproken is, is de op afstand bestuurbare kill-switch. Een Bloomberg-rapport wees zeer recent uit dat ASML de aan TSMC verkochte machines heeft voorzien van een remote kill-switch, die ervoor zorgt dat de machine zichzelf uitschakelt als China besluit Taiwan binnen te vallen. Hoewel er geen gedetailleerde informatie is vrijgegeven, wordt aangenomen dat de schakelaar is toegevoegd tijdens het reguliere onderhoud van de machine. 

"De afgelopen maanden stond ASML al centraal in de aanhoudende handelsoorlog van de Amerikaanse regering met China, waarbij de Nederlandse regering steeds meer bezweek onder de druk van de regering-Biden om de export van haar producten naar China te blokkeren. In januari 2024 heeft de Nederlandse overheid een exportvergunning ingetrokken om de verzending van twee oudere lithografiemachines naar Chinese klanten te stoppen", zo schrijft Bloomberg.

Verder liet ASML gisteren weten de komende 10 jaar zo'n €80 miljoen te investeren in de TU/e. De Technische Universiteit in Eindhoven gaat op zijn beurt €100 miljoen uitgeven aan de bouw van een nieuwe cleanroom en de aanstelling van promovendi. Dit partnerschap is in lijn met de doelen van Project Beethoven, dat enkele maanden geleden werd gelanceerd. Het prijskaartje van Project Beethoven is iets groter: zo'n €2,5 miljard. 

Wall Street

Wall Street is donderdag na een overwegend optimistisch begin, uiteindelijk toch lager gesloten. De Nasdaq profiteerde initieel vooral van zwaargewicht Nvidia, dat uiteindelijk nog wel ruim 9% hoger was gesloten en een nieuw dagrecord vestigde boven de $1.050 per aandeel. Fun fact: Nvidia is inmiddels $2,5 biljoen waard en dat is nagenoeg even veel als alle Duitse beursgenoteerde bedrijven bij elkaar opgeteld. 

 • S&P 500: -0,7%
 • Dow Jones: -1,5%
 • Nasdaq: -0,4%

Nvidia steeg dus. Het bedrijf behaalde in het eerste kwartaal een omzet van $26 miljard, wat beter was dan het bedrijf zelf had voorzien en ook boven de analistenconsensus. Voor het lopende kwartaal rekent Nvidia op een omzet van gemiddeld $28 miljard, waar de markt $26,5 miljard voorspelde. Verder kondigde het AI-bedrijf een aandelensplitsing aan van 10-voor-1, die op 7 juni nabeurs wordt doorgevoerd.

Boeing daarentegen beleefde een slechte dag en daalde met 7,6%. De problemen bij de houden aan en een maand na de aankondiging dat het bedrijf in het eerste kwartaal van dit jaar bijna $4 miljard kasgeld had verbruikt, waarschuwde financieel directeur Brian West investeerders donderdag dat het bedrijf op koers ligt voor een soortgelijke of ergere klap in het huidige kwartaal.

Ook lopen de levering aan China allerminst soepel. Eerder deze week zei Boeing al dat China tijdelijk is gestopt met het in ontvangst nemen van MAX 8 vliegtuigen, zodat het de batterijen kan beoordelen die zijn meegeleverd in de 25-uurs cockpit-voicerecorder aan boord van de vliegtuigen.

Azië 

De Aziatische beurzen koersten vrijdagochtend lager, na een rood slot donderdagavond op Wall Street door oplopende rentevrees.

De consumentenprijzen in Japan zijn bovendien in april opnieuw minder sterk gestegen dan een maand eerder. De inflatie bedroeg op jaarbasis 2,5%. Dat was 2,7% in maart. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,2%, net als in maart. Zonder de prijseffecten van vers voedsel mee te rekenen, kwam de inflatie uit op 2,2% op jaarbasis, in lijn met de verwachtingen van economen.

De kernprijzen, dat wil zeggen zonder de prijzen voor vers voedsel en energie, stegen in april op jaarbasis met 2,4%, tegen 2,9% in de maand ervoor. De prijzen voor diensten stegen vorige maand met 1,7%, na een plus van 2,1% een maand eerder. Deze deelinflatie geldt als een belangrijke parameter bij de beoordeling van de inflatie. Inmiddels ligt de inflatie nu circa twee jaar boven de door de Bank of Japan gewenste 2%.

De stand van zaken

 • De AEX opent naar verwachting lager.
 • Europese futures wijzen op een overwegend lagere opening.
 • Azië eindigde overwegend in het rood.
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) noteert op 12,77.
 • De euro daalt tot 1,0811 dollar.
 • De Nederlandse tienjaarsrente staat op 2,84%.
 • De goudprijs stijgt met 0,4% naar $2.338 per troy ounce.
 • Voor een vat WTI-olie betaalt u nu $76,83.
 • Bitcoin noteert op $67,575,90. 

Nieuws 

Het belangrijkste nieuws van ABM Financial News:

 • 07:33 Beursblik: bescheiden herstel uitzendmarkt in tweede jaarhelft
 • 07:25 Japanse inflatie daalt verder
 • 07:19 Bava Retail Estates op herhaling
 • 07:11 Aziatische beurzen eensgezind lager
 • 06:54 Europese beurzen openen naar verwachting lager
 • 06:42 Beursagenda: macro-economisch
 • 06:41 Beursagenda: buitenlandse fondsen
 • 06:40 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
 • 23 mei Wall Street lager gesloten
 • 23 mei Olieprijzen voor de vierde dag op rij gedaald
 • 23 mei Ajax stelt Francesco Farioli aan als nieuwe hoofdtrainer
 • 23 mei Wall Street verliest terrein gedurende de handel
 • 23 mei Europese beurzen dicht bij huis gebleven
 • 23 mei Amerikaanse justitie klaagt moederbedrijf Ticketmaster aan
 • 23 mei Gifbeker Boeing nog niet leeg

Agenda 24 mei 2024

 • 08:00 uur: Economische groei eerste kwartaal (Dld)
 • 08:00 uur: Detailhandelsverkopen april (VK)
 • 08:45 uur: Ondernemersvertrouwen mei (Fra)
 • 09:30 uur: B&S Group - jaarvergadering
 • 10:00 uur: NN Group - jaarvergadering
 • 14:30 uur: Orders duurzame goederen april (VS)
 • 16:00 uur: Consumentenvertrouwen (UvM) mei, def. (VS)

En dan nog even dit  

Shorten in een bullmarkt.. je moet het maar durven

Vier actiegroepen doen donderdag aangifte tegen Booking.com

Consumentenvertrouwen daalt voor het eerst in acht maanden

Moederbedrijf Albert Heijn zet nog meer in op huismerken

Veel plezier en succes vandaag :)


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Youri van Heumen

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Meer over Youri van Heumen

Recente artikelen van Youri van Heumen

 1. AEX moet het goede voorbeeld geven en zorgt Triple Witching voor een heksenketel?
 2. 10 essentiële beleggingstips van Warren Buffett
 3. Slotcall: AEX pakt 3 punten en als zelfs Franse EK-gangers zich met de politiek bemoeien..

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.