Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Draagvlak Nederlandse hoofdindex steeds sterker
Beeld: iStock

Draagvlak Nederlandse hoofdindex steeds sterker

Nog niet zo lang geleden, vlak nadat de AEX de horde rond 894,52 punten had gebroken, besprak ik hier de matige stand van de indicatoren. De technische conditie van de hoofdindex is echter inmiddels sterk verbeterd. Zowel de moneyflow-indicator (geldstroom) als de A/D-ratio (draagvlak) zetten flinke stappen vooruit. 

Vooral het feit dat steeds meer aandelen dagelijks in het groen eindigen is positief. Het geeft aan dat het draagvlak van de markt sterker wordt. Deze rally is niet meer op drijfzand gebaseerd. 

In iets mindere mate verbetert ook de moneyflow-indicator. Heel langzaam stroomt er weer vers geld de Nederlandse aandelenbeurs in. In de afgelopen dagen heb ik hier ook al aangegeven dat de Nederlandse beurs niet meer de enige beurs ter wereld is met een all-time high.

Kortom, er zijn steeds minder redeneren voor mijn argwaan. Vandaag beoordeel ik de AEX, samen met de A/D-ratio en de moneyflow-indicator.

AEX-index blijft prima liggen

De AEX-index vormt een hogere koerstop. De AEX-index moet wel de accu even opladen. Binnen de stijgende trend neemt de Nederlandse beurs al een paar dagen een adempauze. Dit vertaalt zich in een meer consoliderend koersverloop in de range 908-915 punten. 

De steun bevindt zich rond 858,09 punten (bodem van 19 april). Ons eerst berekende koersdoel handhaven we op 920 punten. Het volgende opwaartse koersdoel bevindt zich rond 950 punten.

Zoals hierboven aangegeven, wordt het positieve technische plaatje steeds duidelijker gevalideerd door de kwaliteitsindicatoren. De moneyflow-indicator (geldstroom) en de A/D-ratio (draagvlak) bespreek ik hieronder.

 

Draagvlak onder Nederlandse beurs wordt steeds sterker

Het draagvlak onder de Nederlandse beurs loopt steeds meer in pas met de recente krachtige opleving van de AEX. De Advance/Decline-ratio (A/D-ratio) gaat sinds oktober weer fors omhoog. 

De toppen van de A/D-ratio van de afgelopen maanden zijn hierbij zelfs gebroken. 

Het haperende verloop van de Advance/Decline-ratio sinds december wordt thans beëindigd. Dit geeft aan dat het aantal stijgers op de beurs weer stevig oploopt ten opzichte van het aantal dalers.

Het draagvlak onder de beurs wordt hierdoor sterker. Een uitleg van de Advance/Decline-ratio kunt u onderaan deze blog vinden.

AEX advance decline ratio

Geldstromen liggen vlak

De moneyflow-indicator heeft, parallel aan de AEX, geen hogere toppen neergezet.  Sinds maart kent deze indicator een grillig, per saldo zijwaarts, koersverloop. Dit geeft aan dat er sindsdien geen vers geld de markt is binnengekomen.

Wel zien we op de korte termijn, sinds eind april, een stijgende moneyflow-indicator.

Verder valt op dat de trend van de moneyflow sinds eind oktober opwaarts gericht. 

De moneyflow kan verborgen koop- of verkoopdruk blootleggen. Deze indicator is afgeleid van het volumeverloop: de moneyflow-indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

Een uitleg van de moneyflow-indicator kunt u onderaan deze blog vinden.

 

AEX moneyflow

Uitleg Advance/Decline ratio 

De Advance/Decline-ratio, ook wel hoog/laag-verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers. Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline-ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien. Doorgaans is de Advance/Decline-ratio een leading indicator, die vooruitloopt op de actuele marktontwikkelingen.

De Advance/Decline-ratio geeft vaak een goede indruk van het draagvlak in de markt. Een dalende indicator geeft aan dat het draagvlak in de markt zwak is. Dit duidt erop dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is. Een stijgende indicator geeft aan dat er wel draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.

Omdat wij een cumulatieve berekening maken van de verhouding stijgers/dalers, gedraagt de A/D-ratio zich als een index, met zowel stijgende als dalende trends. 'Cumulatief' houdt in dat alle resultaten van het begin af aan bij elkaar zijn opgeteld. Het is de som van alle delen vanaf de start van de berekening.

De waarden in de prijs-as zijn niet van belang, het gaat vooral om de richting van deze indicator. Cumulatieve berekeningen worden vaak uitgedrukt door middel van grafieken of tabellen.

De A/D-ratio is lastig te doorgronden. Op presentaties en seminars gebruik ik, om deze indicator inzichtelijk te maken, vaak onderstaand gesimplificeerd voorbeeld:

Stel, de Nederlandse economie wordt gevormd door 100 bedrijven.

 • In een bepaalde periode groeit die economie met 5%.
 • Slechts 10 bedrijven zijn hiervoor verantwoordelijk.
 • Dan dragen de overige 90 bedrijven dus niet bij aan die groei.
 • De conclusie zou dan zijn dat het fundament onder de economische groei niet echt sterk is, want slechts een minderheid van de bedrijven stimuleert de algehele prestaties van de economie.

Stel dat die 100 bedrijven de Nederlandse beurs zouden vormen:

 • De beursindex stijgt in een bepaalde periode met 5%.
 • Maar slechts 10 van die 100 aandelen boeken in die periode koerswinst.
 • De overige 90 dragen dus niet bij aan de opmars van de beursindex.
 • De A/D-ratio van de beurs stijgt dan niet met de beurs mee (en daalt waarschijnlijk nog).
 • De conclusie is dan dat het draagvlak onder de beurs niet sterk is.
 • Slechts een minderheid van de aandelen draagt bij aan de algehele prestaties van de beursindex.

In bovenstaand gesimplificeerd voorbeeld zou de A/D-ratio een dalende tendens vertonen, want slechts 10 van de 100 gevolgde aandelen eindigen in de plus. In dezelfde periode zou de beursindex licht oplopen.

Uitleg geldstroom

De moneyflow wordt afgeleid van het volumeverloop. Zo geeft de money flow-indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. Op de TA-desk van IEX houden we van elk individueel aandeel de moneyflow bij.

De moneyflow moet altijd vergeleken worden met het verloop van de AEX-index en kent verschillende standen:

 • Beurs zijwaarts met oplopende omzetten: de moneyflow stijgt. Er is instroom van vers kapitaal.
 • Beurs zijwaarts met afnemende omzetten: de moneyflow daalt. Er is een kapitaalvlucht.
 • Beurs omhoog met hoge omzetten: de moneyflow stijgt. De opmars van de beurs wordt gevalideerd, dus er is instroom van vers kapitaal.
 • Beurs omhoog met lage omzetten: de moneyflow blijft achter. De opmars van de beurs wordt niet ondersteund door omzetten, dus geen instroom van vers kapitaal.
 • Beurs omlaag met hoge omzetten: de moneyflow daalt. De zwakke beurs wordt bevestigd door hoge omzetten, dus uitstroom van kapitaal.
 • Beurs omlaag met lage omzetten: de moneyflow blijft stabiel. De zwakke beurs wordt niet bevestigd door hoge omzetten, dus geen uitstroom van kapitaal.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt. Het volume van een positieve dag (als de AEX hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld. En dat van een negatieve dag (een waarop de koers lager sluit dan de dag ervoor) wordt ervan afgetrokken.

Een stijgende moneyflow duidt dus op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende money flow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

De geldstroom is voor het eerst beschreven door Joseph Granville. Hij noemde deze indicator On-Balance Volume, in zijn boek 'New Key to Stock Market Profits'. De money flow die de analisten van Tostrams gebruiken is direct afgeleid van de On-Balance Volume-indicator van Granville.

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. AEX naar 1000 punten en hoger
 2. De S&P500 staat aan het begin van een nieuwe bullmarkt
 3. Nederland-Frankrijk: 1-0

Gerelateerd

Reacties

60 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 handyman6 22 mei 2024 08:54
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 22 mei 2024 08:44:

  [...]

  Vanavond NVIDIA.
  Zou zomaar eens heel slecht kunnen uitpakken.
  -10% Verbaast mij niks.
  ASML wacht erop in de grafiek...
  Weet ik niet hoor Ren,voorlopig kiest mijn A.I. programma steeds alleen maar winners,met Nividia voorop.....
  Heb mijn TA maar op de plank gelegd. NB: opzettelijke schrijffout.
  ;-)))
 2. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 22 mei 2024 09:42
  quote:

  handyman6 schreef op 22 mei 2024 09:29:

  Wat een " glijers" waren dat eigenlijk,in retro perspectief. Toen moesten we er absoluut naar kijken
  Er was niks anders, we hadden alleen Ned 1 en Ned 2. En 'een knop op je tv'.

  Maar kreeg al heel jong een onpasselijk gevoel bij die types en dat is nooit meer weggegaan.

  Mijn held was Ischa.
 3. forum rang 7 Doptieman 22 mei 2024 10:47
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 22 mei 2024 09:14:

  Nog net in de MOVM (Maximale Optieprijzen Verdampings Modus).
  Precies Bekokstover. Ik ben blij dat je toch vooruit gegaan bent qua optiebeurs inzicht en dus kennis !!
  Het heeft wel even geduurd voordat je verdamping in je mond durfde te nemen.. Succes en een AB-tje.
 4. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 22 mei 2024 11:03
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 22 mei 2024 09:42:

  [...]

  Er was niks anders, we hadden alleen Ned 1 en Ned 2. En 'een knop op je tv'.

  Maar kreeg al heel jong een onpasselijk gevoel bij die types en dat is nooit meer weggegaan.

  Mijn held was Ischa.
  De Mijne was Barbapapa..

  Was tóch Binair gezien al ver zijn Tijd vooruit..

  Echter ook wel een Glijer hoor..!

  www.barbapapa.com/de-wereld-van-de-fa...
 5. forum rang 6 ttroo 22 mei 2024 11:41
  Handelsmeter sluit een top vandaag voor S&P en de Nasdaq niet geheel uit.
  Elk rood geeft de top aan.

  DAX futures doen een IA-tje. Herhaling van zetten van gisteren. Gisteren konden ze mee omhoog met Amerika na de beursopeningen van de Amerikaanse beurzen. Wellicht kan de BeursEzel van vandaag meer bereiken dan de BeursEzel van gisteren.
 6. forum rang 7 handyman6 22 mei 2024 11:48
  quote:

  In Holland stond een Huis... schreef op 22 mei 2024 11:03:

  [...]

  De Mijne was Barbapapa..

  Was tóch Binair gezien al ver zijn Tijd vooruit..

  Echter ook wel een Glijer hoor..!

  www.barbapapa.com/de-wereld-van-de-fa...
  Gelukkig zegt niemand meer:" jemig de pemig" zoals ooit de Oudere Jongere...
 7. forum rang 5 adritromp 22 mei 2024 12:05
  quote:

  Newg77 schreef op 22 mei 2024 10:59:

  [...]

  ja als een malle :)
  al verwacht ik vandaag wel even een stapje terug
  Heb jij je bitcoin verwachting nog staan?
  Ik denk dat er een nieuwe hogere bodem staat en dat er een nieuwe golf up komt.

  www.crypto-insiders.nl/nieuws/ethereu...

  Heb gisteren tijdens de stijging nog etherium gekocht. Als die etf er komt zal het nog wel.even stijgen. Mijn meme coins doen in elk geval dikke plussen
 8. opa 22 mei 2024 12:19
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 22 mei 2024 09:42:

  [...]

  Er was niks anders, we hadden alleen Ned 1 en Ned 2. En 'een knop op je tv'.

  Maar kreeg al heel jong een onpasselijk gevoel bij die types en dat is nooit meer weggegaan.

  Mijn held was Ischa.
  wij hadden 4 knoppen keken altijd naar de pruus. :)
 9. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 22 mei 2024 12:47
  quote:

  Doptieman schreef op 22 mei 2024 10:47:

  [...]

  Ik ben blij dat je toch vooruit gegaan bent qua optiebeurs inzicht en dus kennis !!
  Zonde van al die uren besteed aan het bij elkaar zoeken en oeverloos bestuderen van alle be- en opmerkingen van Fred, ONN en Beer. ;O(

  Had gewoon meteen naar jou moeten luisteren!
60 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.