Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ook gij, China?

U weet dat ik graag research van JP Morgan strateeg Mislav Matejka lees. Deze week had hij een schokkende plaatje; de opbouw van de winsten in China. Het blijkt dat maar liefst 53% van de winst van de bankensector komt. Dat is eng hoog. Mislav denk dan aan de S&P 500 van 2007. Ik denk ook nog aan Japan 1990 en Europa 2007.

Een andere griezelige ontwikkeling is de dat deze overmatige bankwinsten voorafgingen aan het ineenstorten van de huizenmarkt. Dat was ook zichtbaar in Amerika en in bepaalde delen van Europa. Op zich logisch; banken hebben baat bij meer financiering en dus een sterke huizenmarkt.

Ik heb het even de bankenwinsten van Europa en de USA in Datastream op gezocht. De zwarte lijn is het percentage bankwinsten als percentage van alle winsten. In Europa (zwarte lijn) was dat op een gegeven moment 25%. In de Verenigde Staten (rode lijn) was dat op de piek 15%. U ziet dus gelijk een van de redenen waarom Europa het zoveel moeilijker heeft dan Amerika.

In Europa waren de banken relatief groter en is er veel meer financiering via banken. In Amerika zijn er veel meer alternatieven, zoals kleine bedrijfsobligaties. Ik kan me voorstellen dat wij in Europa ook meer die kant op gaan.

Slechter dan defensieve waarden
De mogelijke terugval van China is dan ook de voornaamste reden waarom Mislav nog erg terughoudend is, zeker wat betreft cyclische aandelen. Als de PMI’s nog eens verder dalen richting de 40 dan zullen cyclische aandelen het nog eens 10 – 15% slechter doen dan de defensieve waarden.

Hij waarschuwt dan ook voor de bedrijven die een grote exposure naar China hebben. In zijn toplijstje staan geen Nederlandse bedrijven. Wel bekende bedrijven zoals een VW, BMW, Nokia, Richemont, Pernod Ricard, Remy Cointreau, Rio Tinto, ABB. U kent het lijstje wel. Mislav adviseert om in simpele sectoren als energie en telecom te blijven zitten. Lage verwachtingen, lage waarderingen, dus grotere kans dat het meevalt.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 juni 2012 12:28
    Ja, de verschuiving van werkgelegenheid naar Azie heeft een middellange periode veel geld opgeleverd voor met name mulinationals. Nu ontstaan de problemen: inzakkende afzetmarkt na winstmaximalisatie, dat is natuurlijk niet zo vreemd. Wel wordt dat door velen ontkend. Gokken op de middenklasse in Azie kan wel eens een tegenvaller worden omdat bij economische teruggang deze groep ook terug gaat omdat er geen grote buffers zijn opbouwd.
    Afrika gaat de oplossing niet bieden als volgend veelbelovend continent. Afrikanen hebben niet veel op met europeanen en amerikanen en vertrouwen is er al helemaal niet. Het voorbeeld van onze wankele economie en onze bemoeizucht staat ze niet aan. De mate van volgzaamheid zoals in grote delen van Azie zul je niet aantreffen.
  2. jrxs4all 28 juni 2012 13:37
    Lijkt me een redelijk zinloze vergelijking, omdat de bankwinsten niet als percentage van de economie worden uitgedrukt maar als percentage van de winsten van de bedrijven in een beursindex. Banken als percentage van de CSI300 is iets van 40%, dus zo scheef zit die verhouding niet.

    En dat nog afgezien van de vraag in hoeverre de samenstelling van de index een goede afspiegeling is van de economie. In het geval van China is een significant aandeel van de grote bedrijven niet beursgenoteerd.

    Ontwikkeling van de huizenprijzen is denk ik ook niet vergelijkbaar, de afkoeling daar is immers gewenst en het resultaat van een doelbewuste actie van de overheid. Oorpronkelijke aanjager van die markt was (en is) ook geen kredietgedreven bubble, urbanisatie is de belangrijkste factor.

    Ik blijf nog steeds positief op A shares, waardering is op dit moment het laagst in hele lange tijd.
  3. [verwijderd] 2 juli 2012 09:08
    quote:

    binkje34 schreef op 29 juni 2012 10:49:

    De zwarte lijn is het percentage bankwinsten als percentage van alle winsten. In Europa (zwarte lijn) was dat op een gegeven moment 25%. In de Verenigde Staten (rode lijn) was dat op de piek 15%.
    Wellicht een teken dat - ceteris paribus - Europese banken beter geleid werden?
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links