Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (865,36)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

Hoger 28,52%
Lager 71,48%

AEX vermoedelijk weer lager van start na beroerde sessie in Azië

AEX vermoedelijk weer lager van start na beroerde sessie in Azië
Beeld: © iStock

Wall Street sloot gisteren gemengd en Azië was al helemaal uit vorm. De futures wijzen op een lagere opening voor onze hoofdindex: -0,4%.

De drukte is vandaag prima te overzien. KPN gaat ex-dividend en er staan jaarvergaderingen gepland bij CM.com en NSI. Ook qua bedrijfscijfers is het voor deze week wel mooi geweest. Althans, bijna. Zo hebben ASML, Fastned, Just Eat Takeaway en Netflix al openheid van zaken gegeven. Dat was echter nog niet alles. Vandaag krijgen we nog cijfers van WDP en American Express. WDP was er vroeg bij (7.00u) en voor American Express (13.00u) moet u nog even geduld hebben. 

Vanmiddag kunt u het lekker rustig aan doen, want dan is de agenda leeg. En zorg dat u volgende week weer fris bent, want er komen cijfers van bedrijven voorbij die u niet wil missen. Om er maar een aantal te noemen: Adyen, Besi, Flow Traders, Unilever, Heineken, Tesla, Spotify en Texas Instruments. 

Sterke winstgroei WDP

Barclays is in ieder geval vol vertrouwen over WDP. "Hoewel de bedrijfswaarderingen hoger liggen dan in andere vastgoedsectoren, verwachten we een sterke winstgroei en zijn de activawaarde aantrekkelijk gewaardeerd", zeiden de analisten van de Britse bank over de sector van logistiek vastgoed waarin WDP actief is.

De eerstekwartaalcijfers van WDP in 2024 tonen op het eerste oog een positief beeld. De EPRA-winst steeg met 15,3% naar €72,3 miljoen euro, met een winst per aandeel die met 7% toenam tot €0,33 euro. Deze groei werd voornamelijk gestuwd door organische huurstijgingen, geslaagde projecten en overnames, ondersteund door een opvallend lage financieringskost ondanks de hoge rentetarieven. 

Verder blijft de balans van WDP robuust, met een loan-to-value ratio van 34,4% en een sterke liquiditeitspositie van ongeveer €1,9 miljard euro aan ongebruikte kredietlijnen. De gedisciplineerde kapitaalverhogingsstrategie en efficiënte kapitaalbenutting onderstrepen de financiële kracht en veerkracht van het bedrijf te midden van een volatiele renteomgeving. Met een aanzienlijke investeringspijplijn van ongeveer €500 miljoen euro en de succesvolle start van het groeiplan #BLEND2027, dat tot doel heeft tegen 2027 een totaal investeringsvolume van 1,5 miljard euro te bereiken, is WDP goed gepositioneerd om zijn groeitraject voor winst voort te zetten. 

Voor beleggers ook wellicht goed om even met een schuin oog te kijken naar Akzo Nobel, omdat de Amerikaanse rivaal PPG gisteren nabeurs met hun eerstekwartaalcijfers kwam. PPG kent u wellicht van de merken Sigma en Histor. Bovendien probeerde PPG Akzo zo'n zes jaar geleden over te nemen, wat niet lukte. 

"PPG Industries boekte in het eerste kwartaal van 2024 een hogere winst doordat de inputkosten daalden, maar de omzet daalde door lagere volumes in zowel de prestatiecoatings- als de industriële coatingsactiviteiten. Chief Executive Tim Knavish zei dat de winsten uit zijn activiteiten in Mexico, China en India het gebrek aan grote klantenlasten en doorberekende energietoeslagen in Europa niet konden compenseren, wat de resultaten in het kwartaal van vorig jaar een boost gaf."

Netflix overtreft verwachtingen

Ook Netflix kwam met cijfers. De verwachtingen waren echter hooggespannen. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenen gemiddeld op een winst per aandeel van $4,51 dollar en een omzet van $9,3 miljard dollar. Het aantal abonnees zal naar verwachting fors zijn gestegen afgelopen kwartaal. De verandering om het zogeheten password-sharing te stoppen, evenals het realiseren van stijgende reclame-inkomsten leverde een substantiële bijdrage aan de omzetstijging.  Later volgt uiteraard een uitgebreide analyse van onze Beleggersdesk.

"Een aantal van 9,3 miljoen gebruikers abonneerde zich op de streamingdienst. Dit bracht het totaal op 269,6 miljoen betalende abonnees. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een toename met 5,1 miljoen klanten naar een totaal van 264,2 miljoen abonnees. De nettowinst steeg van $1,3 miljard dollar een jaar eerder naar $2,3 miljard, ofwel $5,28 dollar per aandeel. Voor het tweede kwartaal van 2024 voorspelde het bedrijf een omzetgroei van 16%."

Wall Street sluit verdeeld

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag verdeeld gesloten. De S&P500-index sloot uiteindelijk 0,2% lager op 5.011,12 punten. De Dow Jones-index steeg met 0,1% tot 37.775,38 punten en technologie-index Nasdaq daalde 0,5% tot 15.601,50 punten.

Beleggers lijken wat terughoudender te zijn geworden na de aangepaste renteverwachtingen van de Federal Reserve. Ook Fed-bestuurder John Williams gaf donderdag in een toespraak aan geen haast te hebben met een renteverlaging.

Dat was opnieuw een bevestiging dat een verlaging voorlopig niet aan de orde is voor de Federal Reserve. De kans op een verlaging in juni is inmiddels gedaald tot circa 16%, volgens de CME FedWatch Tool.

Azië kleurt donkerrood

Dan naar Azië, waar de Nikkei index vanochtend de grootste daler was met een verlies 2,4%, gevolgd door Seoel met 1,6%. Hongkong en Sydney verliezen ruim 1%, terwijl Shanghai de schade beperkt tot minder dan 0,5%. 

De Aziatische beurzen koersten vrijdagochtend scherp lager na berichten van een raketaanval van Israël op Iran. Amerikaanse regeringsbronnen bevestigden tegen onder meer televisiezender CNN dat Israël afgelopen nacht raketten heeft gelanceerd die doel troffen in Iran.

Iran ontkent vooralsnog de aanval. Donderdagavond zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian tegen CNN dat een militaire actie van Israël een "onmiddellijke en maximale" reactie zou krijgen. 

Ook was er aandacht voor de Japanse inflatiecijfers over maart. De consumentenprijzen in Japan zijn in maart iets minder sterk gestegen dan een maand eerder. Dit bleek vrijdag uit overheidscijfers. De inflatie bedroeg op jaarbasis 2,7 procent. Dat was 2,8 procent in februari. Vooraf rekenden economen op een jaar-op-jaar inflatie van 2,7%. De definitieve cijfers bleken in lijn met de verwachting. 

De stand van zaken

 • De AEX opent naar verwachting lager.
 • Europese futures wijzen op een overwegend lagere opening.
 • Azië eindigde kansloos in het rood. 
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) noteert op 18.
 • De euro daalt tot 1,0630 dollar.
 • De Nederlandse tienjaarsrente staat op 2,79%.
 • De goudprijs stijgt met 0,1% naar $2.382 per troy ounce.
 • Voor een vat WTI-olie betaalt u nu $82,08.
 • Bitcoin zakt weg en noteert op $61.841. 

Nieuws 

Het belangrijkste nieuws van ABM Financial News:

 • 07:58 Ebusco ontvangt Franse opdracht
 • 07:52 Beursblik: Berenberg verlaagt koersdoel Fastned
 • 07:38 Sterke winstgroei WDP in eerste kwartaal
 • 07:21 Iets minder inflatie in Japans
 • 07:11 Europese beurzen openen stevig lager
 • 07:07 Aziatische beurzen kleuren donkerrood na raketaanval Israël op Iran
 • 07:03 Beursagenda: macro-economisch
 • 07:02 Beursagenda: buitenlandse fondsen
 • 07:00 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
 • 18 apr PPG ziet winst stijgen maar verkoop dalen
 • 18 apr Beursupdate: AEX op Wall Street
 • 18 apr Wall Street verdeeld gesloten
 • 18 apr Netflix overtreft de verwachtingen
 • 18 apr Olieprijzen stabiliseren na de terugval van woensdag
 • 18 apr Wall Street kan opnieuw de openingswinsten niet vasthouden
 • 18 apr Europese beurzen hoger gesloten
 • 18 apr L'Oréal groeit verder

Shorts

De AFM meldt deze shorts

Agenda 19 april 2024

 • 00:30 Japan inflatie maart
 • 07:00 WDP Q1-cijfers
 • 08:00 EU producentenprijzen maart
 • 08:00 VK detailhandelsverkopen maart
 • 08:45 Fra ondernemersvertrouwen april
 • 09:00 KPN €0,098 ex-dividend
 • 09:00 CM.com jaarvergadering
 • 09:00 NSI jaarvergadering
 • 13:00 American Express Q1-cijfers

En dan nog even dit  

Nico Bakker over de koersdaling van Pharming gisteren

De meningen blijken te verschillen

Nog genoeg potentieel voor Netflix?

Ook bitcoin gaat in de correctiemodus 

Veel plezier en succes vandaag.


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Youri van Heumen

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Meer over Youri van Heumen

Recente artikelen van Youri van Heumen

 1. 24 mei Draait u zich nog een keer om voorbeurs en na Nvidia nu ASML op naar de 1000?
 2. 22 mei Een huis is inmiddels onbetaalbaar, maar een aandeel Heijmans niet 1
 3. 20 mei Slotcall: AEX op z'n gemak naar nieuw record, alle ogen op Nvidia maar eerst nog Alfen 1

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links