Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nederlandse beurs is alive and kicking

Nederlandse beurs is alive and kicking

Behoudens de mogelijkheid van een tussentijdse correctie, ligt de Nederlandse beurs er technisch prima bij. Binnen de komende 12 maanden zou de AEX kunnen door stoten naar de 1000 punten, mogelijk zelfs wat hoger.

Als we de lange termijn als leidraad nemen, dan is de bullmarkt nog zeer vitaal. Technisch is de bull alive and kicking zogezegd. De duizend-puntengrens is in 2017 voor het eerst door ons besproken in het TA-rapport 'AEX naar 1000 punten'. Toen dat rapport werd uitgebracht, stond de AEX rond 500 punten. 

In de afgelopen maanden zijn alle barrières van betekenis opwaarts gebroken. Het enige wat we dus nog missen is die klassieke pullback. Deze treedt bijna altijd op na een koopsignaal. Wellicht dat het komende cijferseizoen meer duidelijkheid biedt hierover. Op basis van de huidige stand van zaken zou een pullback geen technische schade aanbrengen, mits de steun 829,66 standhoudt. Dit impliceert dus een 'buy the dips'-scenario.

Bullmarkt AEX is alive and kicking

Puur gezien vanuit de meerjarengrafiek is het technische aandelenplaatje van de Nederlandse beurs om door een ringetje te halen. 

Dit zijn de belangrijkste technische ingrediënten:

 • De zwakke fase uit de periode 1999-2015 is duidelijk verlaten
 • Halverwege het vorige decennium is een nieuwe meerjarige bullmarkt gestart
 • Deze bullmarkt is bevestigd door een klassieke pullback in 2016
 • Meer recent zijn belangrijke toppen, zoals vorige all time highs, opwaarts gebroken
 • De 200-dagenlijn is opwaarts gericht
 • De AEX index zelf beweegt boven de 200-dagenlijn
 • Hogere koersbodems geven gretigheid onder beleggers aan

 AEX-index vanaf 1999

Bij de AEX zijn op de grafiek vanaf 1999 technisch meerdere positieve technische signalen opgetreden. Grofweg halverwege het vorige decennium wijzen deze op een zeer belangrijke omslag in het sentiment op de Nederlandse aandelenbeurs.

Zo´n 8 jaar geleden heeft de AEX een belangrijke neergaande golfbeweging verlaten. De negatieve fase, uit de periode 1999-2016, op de grafiek gemarkeerd door steunlijn B en aan de bovenkant door weerstand A.

Met deze uitbraak laat de AEX een zeer turbulente en dynamische periode achter zich. In de neergaande golfbeweging zat o.a de top van de dotcom-crisis in 2000, het uitbreken van de financiële en economische crisis in 2007 en alle gevolgen daarvan voor de bankensector en de huizenmarkt.

Belangrijk signaal: In 2016 is rond 379 een fraaie pullback opgetreden, die de start van de wederopstanding van de aandelenmarkt aangaf. Feitelijk is de huidige langetermijnbullmarkt in 2016 rond 379 begonnen.

Op basis van de pendulumswing is een meerjarig koersdoel te berekenen.  Daarvoor projecteren we de afstand tussen de lijnen A en B boven lijn A. Gemeten van de pullbackbodem 379 is een koersdoel berekend van 1000 punten, mogelijk zelfs rond 1.100 punten: A-B = A-C.

Toen het TA-rapport 'AEX naar 1000 punten' werd uitgebracht, stond de AEX rond 500 punten. In het rapport was aangegeven dat elke daling tot of boven de 378 punten gezien mag worden als een mooie tweede koopkans. Het corona-low van maart 2020 lag rond 389,60.

Meer recent: belangrijke oude top, zoals het vorige all-time high 829,66 is opwaarts gebroken. We missen nog die klassieke pullback die bijna meestal na een koopsignaal optreedt. Echter een tussentijdse pullback zou geen technische schade aanbrengen, mits de steun 829,66 standhoudt. Dit impliceert dus een 'buy the dips'-scenario. Op de grafiek hebben we de eventuele pullback naar 829,66 met de groene stippellijn ingetekend.

Een uitgebreide uitleg van pullback bodems, alsmede van het berekenen van koersdoelen, kunt u onder de grafiek vinden.

 Uitleg pullbackbodem en pendulumswing

Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. Een koopsignaal treedt op wanneer de weerstand A-B wordt gebroken. Daarna volgt een rally. 

In het voorbeeld stijgt de koers naar punt H. Nadat winstnemingen optreden volgt een correctie, waardoor zich rond H een top vormt. Positief is dat top H boven top B wordt gevormd. Na top H valt de koers hard terug. Onderzoek wijst uit dat in circa 80% van de gevallen de koers wordt opgevangen op of rond het uitbraakpunt (dus rond lijn A-B). 

Op onderstaande voorbeeldgrafiek wordt inderdaad rond A-B een hogere bodem gevormd, de zogenaamde pullbackbodem. Doorgaans vormt deze hogere bodem bij C een springplank voor de volgende rally. 

In feite zijn er mimimaal twee koopmomenten op deze grafiek te herkennen. Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal). Het tweede koopmoment ligt rond C (de feitelijke pullback). De uptrend wordt bevestigd nadat ook top H wordt gebroken.

Koersdoel op basis van de pendulumswing

Volgens deze methode kan een koersdoel als volgt berekend worden:

 • Eerst fluctueert een koers een tijdlang tussen a-b en A-B
 • Door de uitbraak boven A-B en een succesvolle pullback bij C is het koopsignaal gevalideerd
 • Een conservatief koersdoel vanaf C is te berekenen door de afstand in punten tussen a-b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt
 • Een progressief koersdoel vanaf C is te berekenen door de procentuele afstand tussen a-b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt
 • Pullback

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 Grondstoffen graven zich uit 44
 2. 20 mei Wall Street gaat los 22
 3. 17 mei Europese beurzen op pole position 76

Gerelateerd

Reacties

111 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Doptieman 12 april 2024 10:01
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 12 april 2024 09:36:

  O jee, als zelfs Doptieman structureel winst gaat maken, dan zullen we wel in een technisch gemakkelijke beurs zitten... ;O)
  Fijn dat je me deze vette winst gunt !!! (2200 deze week Topweek !! )
  terwijl het hele systeem gewoon is gebaseerd is op Premiesloop... !! Ciao.
 2. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 12 april 2024 10:50
  quote:

  LucaTonie schreef op 12 april 2024 10:03:

  [...]

  Laat lekker gaan doptieman. Hij of zij dit gewoon scheef. En gunt jou het niet.
  Was een antwoord op het 'net goed!' van Doptieman van vorig jaar toen ondergetekende een keer een verliesdagje postte. Rennie heeft een olifantengeheugen.

  En we zitten hier inderdaad flink scheef. Hadden al dat steeds maar zwaarder wordende goud noooit in één hoek van het huis moeten leggen. We vrezen zelfs voor de fundering!
  (grafiek van goud vorig jaar gepost waar het heen zou gaan)

  En trouwens...waar bemoei jij je eigenlijk mee?

  Hier ook 'zit', lol.
 3. forum rang 9 Calimero 12 april 2024 11:04
  quote:

  LucaTonie schreef op 12 april 2024 10:03:

  Calimero, de 900 komt al in zicht hè. Zonder lijntjes …;-)
  Gebeurt er al wat ??
  Vandaag is het Midpoint MRx ... dus moeten we weer opletten ...

  www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15253828...

  Oh .. zie het al ... MRx .. :)

  AEX AEX:AEX.NL, NL0000000107
  Laatste koers ()
  892,70
  12-apr-2024 11:05:46
  Verschil
  +8,91 (+1,01%)
  Dagrange 891,55 - 894,52
 4. forum rang 9 Calimero 12 april 2024 11:22
  Luca ... zonder lijntjes ... :)

  MRx ..

  If the Trickster is going to shift directions every 1–4 days, then the low could be in this week, followed by another strong rally in the next 2–5 weeks. But if the Mercury retrograde was the primary cycle crest or secondary high early this week, then a very sharp 2- to 5-week decline into or beyond Jupiter conjunct Uranus may be underway
 5. forum rang 7 handyman6 12 april 2024 11:42
  En de Chinese indices gewoon weer terug hun hok ingeranseld.....
  Biden is na Taiwan nu ook dik aan het bonden met de Filipijnen,want die zien de Chinese expansiedrift,net als Japan en Australie met lede ogen aan.
  En je kan erop wachten ,nu ook Rusland,Israel niet meer onderhandelen als ze een land willen hebben ,maar gewoon als van ouds hun legers erop af sturen....
111 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links