Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Duikvlucht Boeing versus Airbus in de wolken

Duikvlucht Boeing versus Airbus in de wolken

Bij Boeing stapelt de ene na de andere tegenslag op elkaar. En het lijkt erop dat de gifbeker nog niet helemaal leeg is, want afgelopen week kwamen nieuwe technische problemen aan het licht. Ook op de beurs heeft de vliegtuigbouwer wind tegen. YTD staat Boeing op -32%. 

Dan concurrent Airbus. Deze Europese vliegtuigbouwer doet prima mee in de slipstream van de bullmarkt op de brede aandelenmarkt. YTD staat Airbus ruim 18% in de plus. 

Ter vergelijking, de S&P500 staat YTD op +9%, de Eurostoxx50 op +12%.

De ongelijke wedstrijd tussen Boeing en Airbus is op deze site door IEX-collega Hildo Laman afgelopen maandag uitvoerig besproken.

Ik heb zowel Boeing als Airbus op deze pagina een half jaar geleden al eens tegen het licht gehouden in mijn analyse over de defensiesector. Toen was er, technische bezien, al sprake van dezelfde contradictie: een zwak technisch profiel voor Boeing en een sterke opwaartse trend bij Airbus. 

Vandaag bekijk ik de lange termijn technische plaatjes van Boeing en Airbus Group.

Boeing: geplaagd door schandalen

Boeing is de grootste vliegtuigbouwer ter wereld. Boeing maakt ook militaire toestellen, zoals de bommenwerper F/A-18 Hornet en de straaljager F-15 Eagle. Verder richt Boeing zich op cyberveiligheid en duurzame energie. Boeing wordt al langere tijd geplaagd door schandalen – zoals de crashes van de 737 MAX-toestellen en loszittende onderdelen. 

Boeing oogt technisch nog steeds zwak, hoewel de steun $176,25 (bodem van 27 oktober 2023) is genaderd. Na een doorbraak wordt $120,99 het volgende neerwaartse koersdoel.

Boeing fluctueert al sinds vorig jaar zomer zijwaarts. Er ligt weerstand rond $267,54 (top van 22 december 2023). 

Bij Boeing tendeert de 200-dagenlijn omlaag, terwijl de koers eronder beweegt. Dit duidt op zwakke de technische omstandigheden.

De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) beweegt neerwaarts om en geeft aan dat Boeing minder begint te presteren dan de markt. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) vergelijkt het koersverloop van Boeing met dat van het marktgemiddelde.

   

Airbus Group: technisch sterk

Airbus is een vliegtuigbouwer die in 1970 ontstond in een samenwerkingsverband tussen Aérospatiale en Deutsche Aerospace. Airbus Military is onderdeel van Airbus Defence & Space, dat militaire transportvliegtuigen ontwikkelt en bouwt. 

Airbus Group ligt er technisch sterk bij. De stijgende trend krijgt een nieuwe impuls indien de recente top van 27 maart rond €172,78 wordt gebroken. De steun van Airbus Group ligt er pas rond €143,68 (bodem van 23 februari).

Het eerst berekende koersdoel ligt rond €200.

Airbus Group heeft eind vorig jaar een succesvolle pullback gemaakt boven de koerstoppen van eind 2021/ begin 2022 rond 120. Hiermee is de springplank gelegd voor de recente opleving. 

Het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde bevestigt een positieve technische conditie. De opwaartse B.O.B.-indicator signaleert dat Airbus Group beter presteert dan de rest van de markt.

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 Grondstoffen graven zich uit 44
 2. 20 mei Wall Street gaat los 22
 3. 17 mei Europese beurzen op pole position 76

Gerelateerd

Reacties

88 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 10 april 2024 08:55
  komt vanmiddag weer zogenaamd erg belangrijk inflatie cijfer in de US hoor ik op rtlz.

  heel verhaal,maar uiteindelijk wordt alles goldilocks uitgelegd en dan weer ander verhaaltje en op naar nieuwe zogenaamde belangrijke cijfer:-)

  Die cijfers zijn alleen goed voor dagelijkse handel en de handelaren die profiteren van volatiliteit......
 2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 10 april 2024 09:36
  quote:

  Doptieman schreef op 10 april 2024 09:26:

  AEX even heel snel naar de 881 gistermiddag en nu op 891!! Bedankt Witboordjes.
  Mijn saldo staat weer 1100 euro hoger dan gisteren om 17.35 !!
  Goed bezig op naar de 892 stapje terug en dan door.... Succes en Thanks...
  Sapperdeflap..

  Ook bij jouw het 'achteraf' Goldilock Scenario weer van toepassing..

  Gisteren niets van gemeld > wie hou je voor de gek..

  Vooral jezelf tóch Pipo..?!
 3. forum rang 6 MD2018 10 april 2024 09:51
  quote:

  handyman6 schreef op 10 april 2024 09:47:

  Hmmm.....
  China had vannacht weer es een mooie plus en dat bevestigt de turn around. Kijk es naar de grafieken.
  En dat ook nog es waar Fitch hun kredietwaardigheid verlaagde: schuldenproblematiek te groot?
  Kansen voor instap....
  Inderdaad, maar dan toch eigenlijk ongekend. De downgrade van de US kan ook wel weer komen. Is inmiddels toch niks meer waard. status JUNK. Ze kunnen nooit nimmer aan de schuldenlast ontkomen. En geld blijven creeren zorgt alleen maar voor meer inflatie.

  Ongekend dus dat we na een kleine -0,4 nu opeens +1,1 staan....

  Het zou zo maar weer een dagje +2% kunnen worden als CPI toch mee lijkt te vallen...

  Succes !
88 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links