Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet

Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet
Beeld: iStock

De technische plaatjes laten steeds grotere barsten zien, een goede reden om de vinger aan de pols te houden. Bovendien hebben we te maken met het omgekeerde Halloween-effect. Volgens de Halloween-indicator komen de beste beleggingsmaanden van het jaar nu achter ons te liggen.

Omdat de langetermijn technische plaatjes bijzonder positief zijn, gaan we een buy-the-dips-fase in.

Statistisch gezien ligt de mooiste beleggingsperiode tussen oktober en april. Dat blijkt uit onderzoeken, gebaseerd op 300 jaar koershistorie van Wall Street. Ook afgelopen tijd was de markt goed gestemd. De AEX won in de periode tussen eind oktober tot medio april een dikke 25%.

Uit diezelfde onderzoeksdata blijkt dat de gemiddelde winst van de S&P500 in de periode mei-oktober 2% bedraagt, tegen gemiddeld 7% in de periode november-april. In combinatie met de opgelopen paniekbarometer - de VIX staat op het hoogste punt in zes maanden - is de kans zeer groot dat we aan de vooravond staan van een tussentijdse periode van correcties. Zoals gezegd komen er nieuwe koopkansen en dan is buy-the-dips het adagium.

Pullback en buy-the-dips

Deze correcties zullen de uitermate sterke technische plaatjes waarschijnlijk niet schaden. Want op vrijwel alle grote en belangrijke beurzen zijn in de afgelopen maanden oude weerstandsbarrières afgebroken, waardoor langetermijn koopsignalen zijn opgetreden. Dit impliceert dus twee zaken:

 • de huidige terugval treedt in vrijwel alle gevallen op in een pullback scenario
 • hierdoor geldt nagenoeg overal een Buy-the-Dip scenario

Ik beoordeel vandaag de technische plaatjes van enkele aandelenindices. Om te zien tot waar de pullbacks kunnen terugvallen richt ik me op de langetermijn-grafieken.   

Nederlandse beurs in een pullback scenario

De AEX doet een stapje terug, na een zeer krachtige opleving. De recente correctie van de Nederlandse beurs vindt plaats binnen de stijgende trend. Zolang de koers boven de top van 829,66 punten, van november 2021, weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Deze terugval begint op een serieuze pullback te lijken. 

Weerstand ligt rond 950,00 punten (berekend koersdoel). De AEX beweegt boven de opwaarts tenderende 200-dagenlijn. Dit geeft een verbeterende technische conditie weer. 

 

AEX koers


Eurostoxx 50-index zet stapje terug

Ook de Euro Stoxx 50-index laat eindelijk een correctie toe. In het slechtste geval keert de index terug naar de oude toppen rond 4.415,23 punten (van november 2021). Een dergelijke terugval zou een perfecte pullback opleveren.

De Euro Stoxx 50 index vormt afgezien daarvan nog steeds hogere toppen en hogere bodems. De trend biedt een koersdoel rond 5.522,42 punten (gevormd op 10 maart 2000). De opwaarts gerichte 200-dagenlijn geeft een positieve technische conditie weer. 

Euro stoxx 50 koers


S&P 500 ondergaat tussentijdse winstnemingen

Ook de S&P 500-index ging de afgelopen zes maanden in één rechte streep omhoog. Daarbij werd het oude all-time high rond 4.818,40 punten (van januari 2022) gebroken. De recente daling brengt de index terug naar het niveau van de voorgaande top van begin 2022. Ook deze dip zou een perfecte pullback opleveren.

Voor de S&P 500-index geldt eveneens een buy the dips-scenario. De 200-dagenlijn tendeert mooi opwaarts, wat een sterke technische conditie aangeeft.

S&P 500-index koers

SOX index doorloopt correctie

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste Amerikaanse halfgeleiderbedrijven volgt, doorloopt een correctie scenario. Net als bij alle andere aandelenindices treden dus ook hier tussentijdse winstnemingen op. Deze kunnen de stoom van de ketel afblazen, na de forse koersexplosie sinds de intraday-bodem op 3.151 punten van eind oktober.

In deze terugval zal de SOX-index waarschijnlijk opgevangen worden door de voormalige top op 4.068,15 punten (het all-time high van 7 januari 2022). Dit zou eveneens een fraaie pullbackbodem opleveren, die het eerdere koopsignaal valideert. De stijgende 200-dagenlijn van de SOX-index bevestigt een positieve technische conditie.


Uitbraak Nikkei wordt weer ingeleverd

De Nikkei 225-index valt weer terug onder het niveau van de horde op 38.957 punten. Deze is gevormd door de top van het oude all-time high van de Japanse beurs op 29 december 1989. De Japanse beurs had begin dit jaar de tussenliggende barrière rond 33.772,89 punten van eind 2023 gebroken.

Bij de huidige terugval zal de voormalige horde rond 33.772,89 punten als vangnet functioneren. Op dit niveau komt dan mogelijk een hogere pullbackbodem te liggen. De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde valideert het positieve technisch plaatje van de Japanse beurs. 

Nikkei 225 koers

Beste periode oktober-april loopt af

Nu de technische plaatjes beginnen te haperen, komen volgens de Halloween-indicator de beste beleggingsmaanden van het jaar inmiddels achter ons te liggen.

Onderzoeken, gebaseerd op 300 jaar koershistorie van Wall Street, laten zien dat de beleggingsresultaten in de periode oktober-april gemiddeld 4,5% beter zijn dan in de rest van het jaar.

Uit recentere statistieken blijkt dat de gemiddelde outperformance de laatste jaren verder is toegenomen. Bovendien blijkt het Halloween-effect op vrijwel alle beurzen in de wereld op te treden, hoewel het resultaat per beurs kan afwijken. 

Duiding Halloween-effect

Er zijn meerdere mogelijke verklaringen voor het Halloween-effect. Ten eerste is er het fenomeen windowdressing, waarin beleggers in de maanden rond de jaarwisseling hun portefeuilles opschonen, de verliezers dumpen en winnaars terugkopen.

Daarnaast blijkt het Halloween-effect een heel praktische reden te hebben. In de tijd dat de Britten nog oppermachtig waren in de wereld van geld en industrie, verhuisde de happy few in de zomermaanden naar hun countryhuizen. Daardoor was het in die periode wat stiller op de beurs, maar nam de handel juist toe als men weer terug in London was.

Tenslotte is er de zogenaamde self-fulfilling prophecy: als iedereen in het Halloween-effect gelooft en ernaar handelt, dan treedt die outperformance ook op.

Outperformance

Het Halloween-effect, de Sell in May-strategie, de eindejaarrally, nieuwjaarrally, hoe je het ook noemt, is een fenomeen van outperformance in de laatste maanden van het jaar, dat echt zou bestaan.

Historisch bezien zouden we nu aan de vooravond van de beste beleggingsperiode van het jaar staan. Althans dat zeggen de statistieken over de Halloween-indicator, die aangeeft dat tussen november en mei het meeste geld in aandelen verdiend kan worden.

De Halloween-indicator is uitgebreid onderzocht, onder andere door de Ben Jacobsen van de University of Edinburgh. 

The Halloween indicator, “Sell in May and Go Away”: Everywhere and all the time - ScienceDirect

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 24 mei MSCI World-index zit nog lang niet op zijn top 42
 2. 23 mei Nvidia test cruciale barrière 46
 3. 22 mei Draagvlak Nederlandse hoofdindex steeds sterker 60

Reacties

79 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Lepre Chaun 19 april 2024 09:19
  Aantal zzp 67-plussers in tien jaar meer dan verdrievoudigd

  Het aantal 67-plussers dat na zijn of haar pensioen blijft werken, is in tien jaar tijd verdubbeld naar 236.000 in 2023.
  De verwachting is dat deze groei de komende jaren flink doorzet.
  Vele senioren worden zzp’er. Dit is te zien aan de spectaculaire groei van het aantal zelfstandig ondernemers boven de 67 jaar dat bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven.
  Dit aantal is de afgelopen tien jaar meer dan verdrievoudigd tot 100.705.

  Uit recent onderzoek van ABN Amro kwam naar voren dat steeds meer senioren de voordelen van het langer doorwerken hebben ontdekt.
  Van de sterk groeiende groep zelfstandige ondernemers die 67-plus is, zijn het zowel zzp’ers die na het bereiken van hun AOW-leeftijd op dezelfde voet verdergaan als mensen die voorheen in loondienst waren en daarna voor zichzelf zijn begonnen.
 2. forum rang 6 d' Aandelen ' 19 april 2024 09:19
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 19 april 2024 08:52:

  Gisteravond 845 genoemd, nou, het stond er hoor, vannacht.

  Niemand zeker toevallig een kooporder daarop klaargezet?
  Goedemorgen,

  in de grafieken van Investing.com was de laagste stand bij futures AEX 848.67 en de index 858.94 ?
  Maar eerlijkheidshalve twijfel ik zelf wel of Investing.com de meest accurate koersen weergeeft.
 3. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 19 april 2024 09:26
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 19 april 2024 09:19:

  [...]

  Goedemorgen,

  in de grafieken van Investing.com was de laagste stand bij futures AEX 848.67 en de index 858.94 ?
  Maar eerlijkheidshalve twijfel ik zelf wel of Investing.com de meest accurate koersen weergeeft.
  Het zijn maar afgeleiden, hè? Geen werkelijke handel op die tijden.
 4. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 19 april 2024 09:30
  quote:

  need_to_hold schreef op 19 april 2024 08:54:

  ... de vraag is of we daar niet terug belanden vandaag... mogelijk verdere escalatie Midden - Oosten en dat voor een weekend. Gisterenavond voor de aanval vielen de Amerikanen als sterk terug.
  Wat maak je je druk om een 'Regionaal Probleem'..;)

  Troost je.. We zitten allang in WO III + een GiGa Klimaat Crisis..

  Toegevoegd:

  Take Your Pick..
 5. forum rang 6 d' Aandelen ' 19 april 2024 09:43
  quote:

  need_to_hold schreef op 19 april 2024 09:26:

  op investing grafieken stoppen de futures om 22u en openen ze om 8u, wat daartussen gebeurt zie je niet op investing.
  Klopt bij de AEX maar S&P 500 en Nasdaq 100 lopen 's nachts wel door vandaar mijn vergissing en ook Rennie heeft gelijk het zijn afgeleide, zeg maar virtuele, koersen op dat tijdstip.

  Het is natuurlijk vloeken in de kerk maar het komt op mij steeds meer over dat het koersverloop een grote gestuurde zooi is, overdag te vaak een heel vlak verloop waar bijna niet op te (dag)handelen is en de beweging komt pas rond de opening van de VS.

  Dat dag handelen geldt natuurlijk voor future- en computerhandelaren die aan heel kleine bewegingen genoeg hebben. ( Vliegend Circusss en zo )
 6. need_to_hold 19 april 2024 09:48
  we gaan het zien... inderdaad intraday soms in verhouding hogere koersen. We staan voor een weekend, in een weekend gebeuren er al eens dingen, zeker nu. We lopen al dagen hoger op intraday en uiteindelijk wordt er in VS lager gesloten. Wie wil er long positie behouden in een gespannen sfeer als dit. Komt er bij dat media (zeg maar CNBC) nu ook steeds meer sprekers over de vloer krijgt die het allemaal niet zo positief zien... de sfeer rond aandelen wordt om zowat elke denkbare reden negatiever lijkt me .
 7. forum rang 7 Doptieman 19 april 2024 10:42
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 19 april 2024 09:43:

  [...]

  Het is natuurlijk vloeken in de kerk maar het komt op mij steeds meer over dat het koersverloop een grote gestuurde zooi is, overdag te vaak een heel vlak verloop waar bijna niet op te (dag)handelen is en de beweging komt pas rond de opening van de VS.

  Klopt volgens mij! Ga er nu maar rustig vanuit dat het AEX nivo gewoon een wassen neus is
  en volledig gebaseerd is op het totaal aan uitstaande aandelen en opties en andere derivaten !
  Als je computers met hun hele slimme software dat precies bijhouden en daar een leuke
  en passende AEX koers bij berekenen dan stroomt het
  grote geld in de loop van de dag allemaal naar je toe.....
  en waar gaat het hele financiele circus om ? Precies alleen maar om maximale winst !!
  Kijk maar naar nu 858 860 858 860,5 857.5 allemaal Premiesloop..
  Dus dat woordje Handel heb ik al geschrapt hoor wat een onzin.. Succes ..
79 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links