Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (884,17)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

Hoger 23,06%
Lager 76,94%

Renteangst keert terug en dan krijgen we het VS banenrapport nog

Renteangst keert terug en dan krijgen we het VS banenrapport nog
Beeld: © iStock

Alle aandacht gaat uit naar het Amerikaanse banenrapport. Wall Street sloot gisteren lager op tegenvallend rentenieuws en in Azië was het ook niet om over naar huis te schrijven. De Chinese beurzen hielden hun deuren gesloten, wegens het Qingming-Festival. Een pleister op een zere wond is wellicht dat het gros van bedrijven de komende weken hun dividend uitkeert. 

AEX-indicatie is -1,1%

Verder is de drukte qua bedrijfscijfers deze week wel te overzien. Op macroniveau daarentegen is er genoeg te doen. In de loop van de ochtend zegt Duitsland wat over fabrieksorders (februari) en net voor de lunch krijgen we de Europese detailhandelsverkopen. Toch kan maar een cijfer het belangrijkste zijn: het Amerikaanse banenrapport om 14.30 uur onze tijd.

Wat verwachten economen? Dat de werkloosheid nog keurig onder de grens van 4% blijft – die de Fed hanteert. Bovendien zijn er naar alle waarschijnlijkheid 212.000 banen bijgekomen (iets minder dan vorige maand: 275k). 

De uurlonen zijn naar verluidt opgelopen tot 4,3% op jaarbasis. En dat is in het kader van een renteverlaging ongunstig, want een loon-prijsspiraal kan hierdoor ontstaan. Dat houdt in dat een situatie ontstaat waarin stijgende lonen leiden tot hogere kosten voor bedrijven, wat op zijn beurt resulteert in hogere prijzen voor goederen en diensten. Deze gestegen prijzen leiden tot hogere looneisen, waardoor de cyclus zich herhaalt en de inflatie verder wordt aangewakkerd. Hieronder vindt u het complete overzicht van alle cijfers die om 14.30u worden gepubliceerd. Deze data komt van Forex Factory, mocht u het niet kennen. Zeker even het kijken waard. 

Dan nog even kort terug naar gisteren. Sachem Head Capital Management heeft een positie van 3,6% opgebouwd in maaltijdbezorger Delivery Hero. Daarnaast zou de activistische investeerder streven naar vertegenwoordiging in het bestuur van het Duitse bedrijf, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden. Beleggers lijken enthousiast, want vlak na de publicatie van dit bericht, schoot de koers zo'n 10% omhoog. 

Ook Just Eat Takeaway, dat gisteren sowieso al een goede dag kende, profiteerde. Het aandeel Just Eat Takeaway steeg met 5,6%, maar die stijging is ook te danken aan het nieuws dat Eminence Capital een groter belang in de maaltijdbezorger meldde. De afgelopen maand gaat het bovendien zichtbaar beter met de koers van JET: +13%.

Ook zien we dat de totale netto shortpositie nu zo'n 9,7% bedraagt, wat minder is dan 2 weken geleden. Hoe het zit met de fee caps, Grubhub en hoe CEO Jitse Groen denkt over het Nederlandse ondernemersklimaat en de bezorging van maaltijden door drones, leest u binnenkort in IEX Expert. Daarvoor heeft u wel een Premium-abonnement nodig.

Heeft u dat nog niet? Kijk dan hier eens. Met Premium kunt u genieten van 24/7 toegang tot onze Premium-content. Dit omvat diepgaande aandelenanalyses, beleggingstips, toegang tot onze 3 Modelportefeuilles, een dagelijkse nieuwsbrief met concrete koop- en verkooptips en een wekelijks magazine - gevuld met interviews met CEO's. In de afgelopen edities zijn de topmannen van Kinepolis, Arcadis en Heijmans aan het woord gekomen. Zoals gezegd is het binnenkort de beurt aan Jitse Groen. Voor we naar Wall Street gaan, eerst nog een nieuwtje over Philips.

Weer problemen voor Philips

Philips heeft deze maand toezichthouder IGJ gewaarschuwd voor een nieuw veiligheidsprobleem met zijn beademingsapparaten uit de Trilogy-Evo-serie. Dit bevestigde Philips vrijdagochtend, na een publicatie door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De Trilogy Evo apparaten kunnen een alarm afgeven voor een lege batterij of stroomuitval, terwijl er nog voldoende stroom beschikbaar is.

Dit kan leiden tot plotseling verlies van beademing terwijl het apparaat een alarm afgeeft. Philips zal dit oplossen door middel van een software-update die gepland staat voor het tweede kwartaal van 2024. 

Wall Street vergooit winsten

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag tegen alle verwachtingen in toch in het rood gesloten. Aan het begin van de handelssessie waren beleggers goed nog gemutst, maar circa twee uur voor het slot draaide plotseling het sentiment door onder andere een spike in de olieprijzen en havikse uitlatingen van Fed-lid Neel Kashkari (Minneapolis). Hieronder ziet u het bericht van Kashkari en dan zal u begrijpen waarom de beurzen draaiden.

Dan nog wat individueel aandelennieuws: Intel daalde opnieuw met 1,5%. Eerder deze week stond het aandeel ook al stevig onder druk en verloor 8%, nadat bekend werd dat het verlies bij de foundry tak afgelopen jaar is opgelopen. Het aandeel Tesla herstelde donderdag verder met 1,7%, waarmee de scherpe verliezen van dinsdag na tegenvallende verkoopcijfers bijna zijn gecompenseerd.

Het aandeel BlackBerry kon ruim 2,5% bijschrijven, nadat het bedrijf woensdag nabeurs beter dan verwachte cijfers rapporteerde. AMD kreeg ook een pak rammel en ging 8% achteruit. Hieronder nog even de slotstanden naast elkaar. 

Azië kleurt rood

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag over de brede linie lager, nadat Wall Street donderdagavond de winsten prijs moest geven en in het rood sloot. De grootste daler was de Nikkei index in Tokio met een verlies van 2,1%, gevolgd door Seoel met een daling van 1,1%. Hongkong heropende de deuren met een verlies van ruim 0,5%. Zowel Shanghai als Taiwan hield de deuren nog gesloten vanwege een feestdag. 

De stand van zaken

 • De AEX opent naar verwachting lager.
 • Europese futures wijzen op een overwegend lagere opening.
 • Azië eindigde eensgezind in het rood. 
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgt tot boven de 16 - voor het eerst sinds november 2023.
 • De euro daalt tot 1,0826 dollar.
 • De Nederlandse tienjaarsrente staat op 2,66%.
 • De goudprijs daalt met 0,3% naar $2.281 per troy ounce.
 • Voor een vat WTI-olie betaalt u nu $86,83.
 • Bitcoin blijft het goed doen en noteert op $67.593. 

Nieuws 

Het belangrijkste nieuws van ABM Financial News:

 • 08:42 Beursblik: Jefferies herhaalt koopadvies Basic-Fit
 • 08:31 Gasactiviteiten Shell presteerden beduidend minder na uitzonderlijk sterk jaareinde
 • 08:13 Duitse importprijzen blijven sterk dalen
 • 08:11 Duitse fabrieksorders minder gestegen dan verwacht
 • 08:02 Flink lagere start AEX voorzien na draai op Wall Street
 • 07:54 Weer problemen voor Philips
 • 07:32 Galapagos toont innovatieve aanpak in hematologische kankerzorg
 • 07:23 Aziatische beurzen lager na terugval op Wall Street
 • 07:09 Europese beurzen openen naar verwachting lager
 • 06:55 Beursagenda: macro-economisch
 • 06:54 Beursagenda: buitenlandse fondsen
 • 06:53 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
 • 04 apr Wall Street toch lager gesloten
 • 04 apr Beursupdate: AEX op Wall Street
 • 04 apr Olieprijzen opnieuw hoger gesloten
 • 04 apr Wall Street zet herstel door
 • 04 apr Media: Google-moeder Alphabet overweegt bod op HubSpot
 • 04 apr Europese beurzen blijven dicht bij huis

Shorts

De AFM meldt deze shorts

Agenda 5 april 2024

 • 00:00 - Chinese beurzen gesloten (Qingming Festival)
 • 08:00 - Dui fabrieksorders februari
 • 11:00 - EU detailhandelsverkopen feb
 • 14:30 - VS banengroei, werkloosheid en uurlonen maart
 • 21:00 - VS consumentenkrediet feb

En dan nog even dit  

Hoe gevoelig is ASML voor Amerikaanse druk? 

Beste leerling van de klas

Volatiliteit loopt op

Wie houdt ze dan wel tegen?

"Als een investering geen inkomsten genereert, is het erg lastig om er een prijs op te plakken."

Veel plezier en succes vandaag.


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Youri van Heumen

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Meer over Youri van Heumen

Recente artikelen van Youri van Heumen

 1. 20 mei Slotcall: AEX op z'n gemak naar nieuw record, alle ogen op Nvidia maar eerst nog Alfen 1
 2. 17 mei AEX afwachtend van start in aanloop naar Europese inflatiecijfers 3
 3. 14 mei Slotcall: Aziatische invloeden, off day verzekeraars en de comeback van Triodos?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links