Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kan de vastgoedsector bouwen aan verder herstel?

TA: Kan de vastgoedsector bouwen aan verder herstel?
Beeld: Pauli Pirat CC BY-SA 4.0

De Europese vastgoedsector heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug. Vanaf het moment dat de rentes in Europa gingen stijgen in 2022 zijn de koersen van de grote Europese vastgoedfondsen onder druk komen te staan.

Met de mogelijke rentedaling in het vooruitzicht durven vastgoedbeleggers voorzichtig weer in te stappen. Dalende rentetarieven betekenen namelijk vaak lagere financieringskosten voor vastgoedbeleggers en ontwikkelaars. Dit kan leiden tot goedkopere leningen, waardoor het aantrekkelijker wordt om vastgoed te financieren en projecten te ontwikkelen.

Daarnaast kan lagere rente de vraag naar vastgoed stimuleren. Lagere hypotheekrentetarieven kunnen bijvoorbeeld de vraag naar woningen vergroten, terwijl lagere rentelasten voor bedrijven de vraag naar commerciële ruimte kunnen stimuleren.

Euro Stoxx Sector Real Estate

Het beursgemiddelde van de grote Europese vastgoedfondsen wordt goed weergegeven in de Euro Stoxx Sector Real Estate index. Deze sectorindex heeft vanaf eind 2021 een sterk dalend koersverloop laten zien, waarbij veel terrein werd verloren.

Vorig jaar begon de index wat te consolideren en uiteindelijk is een eerste herstel ingezet. Hierbij brak de koers boven enkele oude toppen en de 200-dagenlijn. De afgelopen maanden is de koers even op adem gekomen.

De sectorindex is teruggezakt richting de voorgaande toppen, waarmee de voormalige weerstand wordt teruggetest als nieuwe steun. Wanneer de kortetermijn-correctieve fase wordt afgebroken, kan een nieuwe opgaande beweging vorm krijgen. Het volgende koersdoel ligt op 158 punten.

Euro Stoxx Sector Real Estate index koers


De sector lijkt dus klaar te staan voor verder herstel. Hoe staan de grote Nederlandse vastgoedfondsen er momenteel technisch voor? Ik bespreek hieronder enkele bekende fondsen.

Unibail-Rodamco-Westfield

Unibail-Rodamco-Westfield (URW) is een internationaal vastgoedbedrijf, gefocust op winkelcentra. Het bedrijf beheert een portefeuille van hoogwaardige winkelcentra in stedelijke gebieden over de gehele wereld. 

Het aandeel heeft een notering aan de Franse beurs en lijkt al wat vooruit te lopen op verder herstel van de sector. De koers heeft namelijk al een mooie stijging laten zien en weet na een korte adempauze de weg omhoog te hervatten. Een stijgende trend krijgt vorm met als koersdoel de top van begin 2023 rond €85.

Aandeel Unibail-Rodamco-Westfield koers

Wereldhave

Wereldhave heeft de afgelopen maanden niet weten te overtuigen. Nadat de koers halverwege vorig jaar nog opwaarts leek uit te breken, is al snel een correctie opgetreden en is het aandeel teruggezakt naar de onderzijde van de ruime bandbreedte.

Het vastgoedfonds beweegt per saldo zijwaarts boven de steun rond €13,27, een niveau dat inmiddels meerdere keren is getest. Vanaf deze steun zien we ook nu weer wat herstel optreden.

We verwachten dan ook dat het neutrale koersverloop kan worden voortgezet en dat zodra de correctieve fase wordt afgebroken ook hogere niveaus kunnen worden opgezocht. We handhaven voorlopig ons koersdoel op de top van 2022 rond €18,69.

Aandeel Wereldhave koers

Eurocommercial Properties

Eurocommercial Properties bezit en beheert een portefeuille van winkelvastgoed, met de nadruk op winkelcentra. Het vastgoedfonds laat al sinds medio 2021 per saldo een neutraal koersverloop zien waarbij de koers rond €21 beweegt.

De afgelopen maanden is de koers teruggezakt richting de onderzijde van de bandbreedte. Vlak boven €19 ligt een steunzone waar de koers nu is aanbeland. De kans is groot dat het aandeel hier ook nu weer van kan herstellen.

Gezien het volatiele langetermijn-koersverloop is dit aandeel voorlopig alleen interessant voor speculanten die binnen de bandbreedte willen traden.

Aandeel Eurocommercial Properties koers


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 06 mei Langetermijnschade bij crypto's beperkt 35
 2. 29 apr Weinig reden tot zorg 39
 3. 22 apr Hoe kleiner, hoe zwakker 48

Gerelateerd

Reacties

79 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Toerist 11 maart 2024 09:24
  quote:

  JIBA schreef op 11 maart 2024 09:13:

  Weer heel bijzonder, De Giro. Wel order kunnen inleggen en kunnen kopen, maar verkopen ho maar. Dan krijg ik een fout. Van wie heb ik dan kunnen kopen vraag ik me dan af...
  hier het zelfde de geschreven calls kunnen terug kopen maar verkopen gaat niet
 2. JIBA 11 maart 2024 09:34
  quote:

  Toerist schreef op 11 maart 2024 09:24:

  [...]

  hier het zelfde de geschreven calls kunnen terug kopen maar verkopen gaat niet
  Mooi K* is dat. Loop nu al de winst mis die ik normaal nu zou kunnen pakken.
  Compenseren zullen ze wel niet doen... volgens mij moeten ze daar een keer de bezem er doorheen halen en een professionele partij inschakelen die de boel voor ze op orde brengt.
 3. forum rang 6 Toerist 11 maart 2024 09:35
  quote:

  JIBA schreef op 11 maart 2024 09:13:

  Weer heel bijzonder, De Giro. Wel order kunnen inleggen en kunnen kopen, maar verkopen ho maar. Dan krijg ik een fout. Van wie heb ik dan kunnen kopen vraag ik me dan af...
  zelfs combinatie orders de koop poot lukt doch de verkoop poot niet straf hé?
 4. forum rang 7 handyman6 11 maart 2024 09:46
  quote:

  JIBA schreef op 11 maart 2024 09:34:

  [...]

  Mooi K* is dat. Loop nu al de winst mis die ik normaal nu zou kunnen pakken.
  Compenseren zullen ze wel niet doen... volgens mij moeten ze daar een keer de bezem er doorheen halen en een professionele partij inschakelen die de boel voor ze op orde brengt.
  Oh de prof partij waar wij particulieren mee handelen heeft hun boel echt wel op orde hoor: u mag alleen pas weer meedoen als het winstgevend voor hun is,hè Doptieman?
  869-862-855-848-841-834?
 5. forum rang 6 Toerist 11 maart 2024 09:49
  quote:

  handyman6 schreef op 11 maart 2024 09:46:

  [...]Oh de prof partij waar wij particulieren mee handelen heeft hun boel echt wel op orde hoor: u mag alleen pas weer meedoen als het winstgevend voor hun is,hè Doptieman?
  869-862-855-848-841-834?
  valt me wel op dat dit steeds gebeurt bij grote bewegingen
79 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links