Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kapitaal klotst tegen de plinten

Kapitaal klotst tegen de plinten
Beeld: iStock

Van alle kanten stroomt er kapitaal de aandelenmarkt in. Het geld klotst tegen de plinten, getuige de sterk oplopende moneyflowindicator van de Nederlandse beurs. In deze column bespreek ik twee voorbeelden daarvan. 

Ten eerste valt op dat de Nederlandse aandelenbeurs wordt ondersteund door steeds hogere omzetten. De opwaartse trend van de moneyflow-indicator geeft aan dat er geld naar de markt toestroomt. Ook de huidige adempauze van de AEX is begeleid door een sterk oplopende geldstroomindicator (= moneyflow).

Ten tweede zien we hetzelfde fenomeen bij individuele fondsen, zoals ASML. De moneyflow van het fonds met de zwaarste weging in de AEX is zelfs tijdens de correcties niet gedaald. Dit bewijst enerzijds dat beleggers massaal blijven (bij-)kopen, ook op dips. Anderzijds geeft het aan dat er vers geld naar de markt toe stroomt.

Overigens geldt dit ook bij veel andere aandelen op de Nederlandse beurs, zoals ASMI, ABN Amro, Besi, Adyen, FlowTraders, KPN, NN Group, RELX, SBM Offshore en Van Lanschot Kempen.

Meer kopers dan verkopers

Het fenomeen geldstroom, zoals we dat meten met de moneyflowindicator, roept altijd veel vragen op. Vooral wanneer ik betoog dat er meer kopers dan verkopers zijn. "Hoe kan dat dat?", is dan de meest gestelde opmerking. "Tegenover één koper staat toch altijd maar één verkoper?" Dat klopt, maar dat is alleen zo tijdens het transactiemoment zelf. Maar voorafgaand aan dat moment kunnen wel twee of meer kopers staan te dringen om in te stappen. 

En indien er maar één verkoper is, tegenover twee of meer kopers, dan zullen die laatste tegen elkaar moeten opbieden om het aandeel te kunnen bemachtigen. 

Wellicht ten overvloede: tijdens de recente AEX-adempauze is er geen geld aan de Nederlandse aandelenbeurs onttrokken. Er is eerder het tegenovergestelde het geval: van alle kanten stroomt er kapitaal de aandelenmarkt in. Het geld klotst tegen de plinten.

Vandaag vergelijk ik het koersverloop van de AEX met dat van de moneyflowindicator van de Nederlandse beurs. Bovendien bekijk ik de geldstromen van ASML en ABN Amro aan de hand van de moneyflowindicator van die aandelen. 

Zou u ook de geldstromen van andere aandelen willen zien? Op de Tostrams TA-site wordt de moneyflow van biijna 500 nationale en internationale aandelen dagelijks bijgehouden. Zou u de vernieuwde Tostrams.nl willen uitproberen? Ga naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95.

AEX-index breekt uit

De AEX-index heeft in de afgelopen weken, technisch bezien, een pas op de plaats gemaakt. De Nederlandse beurs weet boven het laatste topje rond 861,63 punten (van 22 februari) te breken. Dit topje is gemarkeerd met het horizontale blauwe lijntje. Hierdoor wordt de uptrend hervat. 

Het eerst berekend koersdoel handhaven we op 880 punten. De AEX-index vormt weer hogere toppen en bodems.

Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat de steun op 837,27 punten (de bodem van 8 februari) intact blijft.

 

Het geld klotst tegen de plinten

Op de Nederlandse beurs is weer sprake van sterke geldstromen. De sterke uptrend van de moneyflowindicator is dus niet onderbroken door een aarzeling, zoals op de AEX in de afgelopen weken. Daarmee loopt de geldstroomindicator vooruit op de AEX zelf. 

Dus tijdens de recente AEX-adempauze is  er geen geld aan de Nederlandse aandelenbeurs onttrokken. Het tegenovergestelde is eerder het geval: er stroomt kapitaal de aandelenmarkt in.

De moneyflow kan verborgen koop- of verkoopdruk blootleggen. Deze indicator is afgeleid van het volumeverloop: de moneyflowindicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

 

 

Sterke geldstroom bij ASML

De sterke moneyflow van ASML geeft aan dat er nieuw geld de markt binnenkomt. De moneyflow is op de onderste helft van de grafiek afgebeeld, middels de zwarte doorlopende lijn.

Opvallend is dat de moneyflowindicator tijdens de koersdaling van ASML in december en januari van €696 naar €635 volkomen vlak is gebleven. Datzelfde zien we in februari, toen de koers van ASML daalde van €876 naar €815,60. Ook toen ging de moneyflow niet mee omlaag.

Tijdens beide correcties van ASML is er dus nagenoeg geen geld aan het aandeel onttrokken.

Sterke geldstroom bij ABN Amro

Ook bij ABN Amro gaat de moneyflow door het dak, een teken dat er veel nieuw geld de markt binnenkomt. De moneyflow is op de onderste helft van de grafiek afgebeeld.

Bij ABN Amro zien we eveneens dat de moneyflowindicator sterk bleef tijdens de koersdaling in december en januari (van €13,90 naar €12,98). Ook bij ABN Amro is er tijdens die correctie nagenoeg geen geld aan de markt onttrokken.

 

Uitleg money flow (geldstroom)

De money flow wordt afgeleid van het volumeverloop.

Zo geeft de money flow-indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. Op de TA-desk van IEX houden we van elk individueel aandeel de money flow bij.

De money flow moet altijd vergeleken worden met het verloop van de AEX-index en kent verschillende standen:

 • Beurs zijwaarts met oplopende omzetten: de moneyflow stijgt. Er is instroom van vers kapitaal.
 • Beurs zijwaarts met afnemende omzetten: de moneyflow daalt. Er is een kapitaalvlucht.
 • Beurs omhoog met hoge omzetten: de moneyflow stijgt. De opmars van de beurs wordt gevalideerd, dus er is instroom van vers kapitaal.
 • Beurs omhoog met lage omzetten: de moneyflow blijft achter. De opmars van de beurs wordt niet ondersteund door omzetten, dus geen instroom van vers kapitaal.
 • Beurs omlaag met hoge omzetten: de moneyflow daalt. De zwakke beurs wordt bevestigd door hoge omzetten, dus uitstroom van kapitaal.
 • Beurs omlaag met lage omzetten: de moneyflow blijft stabiel. De zwakke beurs wordt niet bevestigd door hoge omzetten, dus geen uitstroom van kapitaal.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt. Het volume van een positieve dag (als de AEX hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld. En dat van een negatieve dag (een waarop de koers lager sluit dan de dag ervoor) wordt ervan afgetrokken.

Een stijgende money flow duidt dus op de instroom van vers kapitaal. Een dalende money flow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende money flow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

De geldstroom is voor het eerst beschreven door Joseph Granville. Hij noemde deze indicator On-Balance Volume, in zijn boek 'New Key to Stock Market Profits'. De money flow die de analisten van Tostrams gebruiken is direct afgeleid van de On-Balance Volume-indicator van Granville.

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 Wall Street gaat los 16
 2. 17 mei Europese beurzen op pole position 76
 3. 16 mei Op Chinese aandelenbeurzen breekt de zon door 58

Gerelateerd

Reacties

116 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 8 maart 2024 08:16
  Kapitaal klotst tegen de plinten

  De hoogste dus dat de rente fors wordt verlaagd, zodat de bellen nog wat verder kunnen worden opgeblazen en onzinbedrijfjes weer met gratis geld aan de slag kunnen!

  De wereld snakt immers naar meer succesnummers als WeWork, Just Eat, CM.com, Ebusco en NX Filtration, om er maar een paar te noemen. Verder exploderende huizenprijzen zijn ook meer dan welkom.

  Vamos!
 2. forum rang 6 ttroo 8 maart 2024 09:24
  Bizarre waarderingen trekken heel veel geld aan. Opvallend.
  Europese futures trekken niet door. CAC future boven de 8K.
  Mijn posities is naar een -3K EUR gegaan met de shorts.
  Recentelijk wel veel shorts S&P en Euro Stoxx toegevoegd aan mijn portefeuille.
  Verder is het afwachten op de Down Move in de beurzen.
  Het is al bizar hoe lang bizarre waarderingen het kunnen volhouden.
  Al met al des te langer de bull markets des te pijnlijker die ene bearmarket.
  Let op de VIX! Als die gaat een dezer dagen is er geen houden meer aan.
 3. forum rang 6 Toerist 8 maart 2024 09:33
  quote:

  MOEdig Voorwaarts schreef op 8 maart 2024 09:21:

  [...]

  Inderdaad, inmiddels zelfs al ruim onder de 100x de winst.

  Het moet niet veel gekker worden allemaal!
  dacht ze terug te kopen onder de 150 maar inmiddels zwaar gemiddeld GAK 172,44 en serieus aantal dat ik ze ga inleggen op 160 vandaag,mocht dat niet gehaald worden gaan ze mee en volgende week erin op 159
 4. forum rang 6 Toerist 8 maart 2024 09:39
  quote:

  Toerist schreef op 8 maart 2024 09:33:

  [...]

  dacht ze terug te kopen onder de 150 maar inmiddels zwaar gemiddeld GAK 172,44 en serieus aantal dat ik ze ga inleggen op 160 vandaag,mocht dat niet gehaald worden gaan ze mee en volgende week erin op 159
  zal volgende week worden,min 10% is teveel gevraagd of om 14:30 en erna moest er een sell off plaats vinden waar ik dus niet zou van verschieten en volgende week terug onder de 860
 5. forum rang 6 Toerist 8 maart 2024 10:03
  quote:

  ttroo schreef op 8 maart 2024 09:24:

  Bizarre waarderingen trekken heel veel geld aan. Opvallend.
  Europese futures trekken niet door. CAC future boven de 8K.
  Mijn posities is naar een -3K EUR gegaan met de shorts.
  Recentelijk wel veel shorts S&P en Euro Stoxx toegevoegd aan mijn portefeuille.
  Verder is het afwachten op de Down Move in de beurzen.
  Het is al bizar hoe lang bizarre waarderingen het kunnen volhouden.
  Al met al des te langer de bull markets des te pijnlijker die ene bearmarket.
  Let op de VIX! Als die gaat een dezer dagen is er geen houden meer aan.
  als Royce over plinten en klotsen begint oppassen,kan zelfs dat de voorlopige top er staat rond de 871
 6. forum rang 6 Toerist 8 maart 2024 11:29
  quote:

  sims schreef op 8 maart 2024 10:41:

  Ad wordt steeds laconieker
  Zou hij nog steeds AEX 1000 als doel hebben? Nog 28 puntjes, makkelijk te in een paar dagen te halen,, in zo'n tempo
  pas maar op voor zo'n paljassen als die dat beginnen te roepen,kan natuurlijk en als het niet wil dalen maar zijwaarts gaat heet dat een correctie in de tijd zeker

  denk dat de rek ver op is en vraag me af welke mensen nu nog kopen,heb dat gezien bij de etf's op bitcoin, daar konden ze de prijzen hoger zetten met 1 ja één stuk en de meute volgde wel
  tot later,mvg
116 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links