Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kleintjes nog niet uitgebroken

Kleintjes nog niet uitgebroken

De AEX heeft het all-time high uit 2022 duidelijk achter zich gelaten en beweegt in een opwaartse trend. Het positieve technische profiel van de Nederlandse hoofdindex staat in schril contrast met dat van de twee andere indices, de Midkap en Smallcap.

De AScX-index heeft nog bijna 20% te gaan tot aan het all-time high op 1462,71 punten (van april 2022). De AMX-index staat bijna 25% onder het koersrecord en de hoogste stand ooit rond 1115,98 punten (van september 2021). 

Ook YTD blijven de kleine neefjes van de AEX achter. De ASCX-index heeft in de eerste twee maanden van dit jaar 2,5% bijeen weten te sprokkelen. De AMX-index staat YTD op een verlies van bijna 3%.

Er is dus werk aan de winkel voor aandelen met een kleinere marktkapitalisatie op de Nederlandse beurs.

Een belangrijke factor in de voorsprong van de AEX is de hoge weging van tech in de blue chips-index. Vooral ASML trekt, als zwaarste fonds in de AEX, de kar. ASML is sinds begin 2024 al bijna 30% gestegen. Maar ook collega-chippers doen het goed. Dit jaar doen ASMI en Besi goed mee in de kopgroep van de beurs, met YTD-winsten van respectievelijk 20% en 17%.

Kleinere aandelen hebben ook last van de hoge rente.  Small- en midkaps zijn achtergebleven door de renteverhogingen van centrale banken. Technisch bezien weten de kleinere indices ook al geen potjes te breken, met beide een opvallend zijwaarts koersverloop.

Deze keer bekijk ik de kortetermijnplaatjes van de AEX, de AMX en de AScX. 

Rally AEX-index hapert wat

De AEX is de afgelopen maanden hard opgelopen en de weerstand rond 829,66 punten gepasseerd.

De Nederlandse hoofdindex maakt op korte termijn pas op de plaats. Afgezien daarvan oogt het technische plaatje van de AEX nog redelijk. Binnen de stijgende trend wordt een consolidatie zichtbaar. Dit signaleert een evenwicht tussen kopers en verkopers.

De hogere bodems wijzen nog wel steeds op aanhoudende vraag. Voor een hervatting van de oude uptrend moet de Nederlandse beurs boven de laatste top breken. Onder steun 837,27 punten (bodem van 8 februari) zou het beeld wat verzwakken. Het berekend koersdoel handhaven we op 880 punten. 

AMX-index blijft achter

Het technisch beeld van de Nederlandse midkapindex kan zich in de verste verte niet meten met dat van de AEX-index.

De AMX signaleert verkopers in de markt. Er worden mogelijke lagere koerspieken gevormd, ruim onder het high van 938,62 punten (gevormd op 31 juli 2023). Weerstand is gevormd op 912,82 punten (top van 12 januari).

Eerder werd de stijgende fase naar onderen verlaten. Blijft alert, bij een doorbraak van steun 872,84 punten (bodem van 17 januari) wordt het technische plaatje verder ondermijnd. 

Het feit dat de Midkap rond het 26-daags gemiddelde (rode glooiende lijn) blijft cirkelen duidt op een neutrale technische conditie. 

AScX-index zoekt weerstand op

De index van de 25 kleinere aandelen, de Amsterdam Smallcapindex, oogt ietsje beter. Op korte termijn geeft de grafiek eveneens een zijwaarts koersverloop weer. De index beweegt tussen steun 1.170,96 (bodem van 8 november 2023) en weerstand 1.240,15 punten (top van 12 oktober 2023). 

Overigens wordt er rond 883,22 punten, het low van 22 februari, wel mogelijk een eerste hogere bodem gevormd, die kopers signaleert; de behoudende belegger wacht op een uitbraak boven de weerstand. 

Het opwaarts krullende 26-daags gemiddelde (rode glooiende lijn) duidt op een verbeterende technische conditie.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 77
 2. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79
 3. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59

Gerelateerd

Reacties

63 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Nick75 26 februari 2024 08:57
  quote:

  Subtropical schreef op 26 februari 2024 08:36:

  Futs een beetje rood, tis ook wat dat het nog kan. De reparatie diensten zullen wel gebeld zijn inmiddels.
  kvermoed ook zoiets. Een 'serieuze' correctie is er de laatste 4 maand niet meer gepasseerd. Kan me toch ook moeilijk voorstellen dat er nu nog velen op de kar springen om te kopen?
 2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 26 februari 2024 10:26
  quote:

  handyman6 schreef op 26 februari 2024 09:50:

  Lees overigens ook es de " horrorstory" bij de buren Beursman,hoe het je ook kan vergaan.Of het komt uit zijn reuzeduim,ter afleiding van mindere beursresultaten?
  Absurd.. omdat te delen 'with the whole World' en dat tot in Detail hé..?!

  Duss waarschijnlijk tóch hard op zn Achterhoofd gevallen..;))
 3. forum rang 7 handyman6 26 februari 2024 10:44
  quote:

  In Holland stond een Huis... schreef op 26 februari 2024 10:26:

  [...]

  Absurd.. omdat te delen 'with the whole World' en dat tot in Detail hé..?!

  Duss waarschijnlijk tóch hard op zn Achterhoofd gevallen..;))
  Nouja,als je alle kommentaren over het handelen zo leest,die laten geen spaan heel over hoe het veel deelnemers is vergaan ,financieel.
  Zo in de slachtoffer rol duiken,ik weet niet hoor....
63 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links