Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Draagvlak Nederlandse beurs blijft broos

Draagvlak Nederlandse beurs blijft broos

De opmars van de AEX van de afgelopen weken is begeleid door slechts een beperkt aantal stijgende aandelen. Dit zien we terug in een stagnerende Advance/Decline-ratio (A/D-ratio). Dit geeft aan dat het draagvlak van de Nederlandse beurs broos blijft.

Het dagelijks aantal stijgende aandelen op de Nederlandse beurs, neemt dus onvoldoende toe ten opzichte van het aantal dalers. Met andere woorden er zijn elke dag veel meer aandelen die in het rood eindigen dan in het groen.

De A/D-ratio is een zogenaamde breadth indicator. Die vergelijkt dagelijks het aantal stijgende met het aantal dalende aandelen en beoordeelt daarmee hoe sterk het draagvlak onder de Nederlandse beurs is. 

Hierdoor blijft het aantal steunpilaren onder de markt beperkt en is het fundament onder  de beurs broos. Nu ook de AEX-rally begint nu te haperen is het verstandig de AEX-index en de Advance/Decline-ratio onder de loep  te nemen.

Rally AEX-index  hapert

Een lichte verzwakking trad op nadat de Nederlandse beurs terug zakte onder het niveau van het intraday topje van 12 februari rond 855,13. Ondanks de hapering weet de AEX zich binnen de stijgende trend te handhaven.

De eerste steun op 837,27 (intraday low van 8 februari) is belangrijk. Zolang de AEX daarboven weet te blijven, is de schade beperkt. De steun 837,27 ligt bovendien aan de bovenkant van de gap (gemarkeerd met de blauwe cirkel). 

Deze gap ligt tussen 832,11 (high van 7 februari) en 837,27 punten (low van 8 februari). We weten dat er in het koersgebied van de gap, dus tussen 832,11 en 837,27 punten, geen transacties hebben plaatsgevonden. Een dergelijke gap fungeert doorgaans als belangrijk vangnet. Om de opmars voort te zetten dient het intraday topje van 16 februari rond 858,11 gebroken te worden, Ons berekend koersdoel handhaven we rond 880.

 

 

AEX koers

Draagvlak onder Nederlandse beurs oogt nog broos

Het draagvlak onder de Nederlandse beurs is in de afgelopen weken achtergebleven bij de AEX-rally. We kunnen constateren dat de forse stijging van de AEX niet is begeleid door voldoende stijgende aandelen. 

Dat zien we onder meer terug in de stagnerende Advance/Decline-ratio. Het matige verloop van de Advance/Decline-ratio laat zien dat het aantal stijgers op de beurs achterblijft ten opzichte van het aantal dalers.

Een uitleg van de Advance/Decline-ratio treft u onderaan.

AEX advance decline ratio

 

Uitleg Advance/Decline-ratio

De Advance/Decline-ratio, ook hoog/laag-verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers.

Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline-ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien. Doorgaans is de Advance/Decline-ratio een leading indicator, die vooruitloopt op de actuele marktontwikkelingen.

De Advance/Decline-ratio geeft vaak een goede indruk van het draagvlak in de markt. Een dalende indicator geeft aan dat het draagvlak in de markt zwak is. Dit duidt erop dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is. Een stijgende indicator geeft aan dat er wel draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.

Omdat wij een cumulatieve berekening maken van de verhouding stijgers/dalers, gedraagt de A/D-ratio zich als een index, met zowel stijgende als dalende trends. 'Cumulatief' houdt in dat alle resultaten van het begin af aan bij elkaar zijn opgeteld. Het is de som van alle delen vanaf de start van de berekening.

De waarden in de prijs-as zijn niet van belang, het gaat vooral om de richting van deze indicator. Cumulatieve berekeningen worden vaak uitgedrukt door middel van grafieken of tabellen.

De A/D-ratio is lastig te doorgronden. Op presentaties en seminars gebruik ik, om deze indicator inzichtelijk te maken, vaak onderstaand gesimplificeerd voorbeeld:

Stel, de Nederlandse economie wordt gevormd door 100 bedrijven.

 • In een bepaalde periode groeit die economie met 5%.
 • Slechts 10 bedrijven zijn hiervoor verantwoordelijk.
 • Dan dragen de overige 90 bedrijven dus niet bij aan die groei.
 • De conclusie zou dan zijn dat het fundament onder de economische groei niet echt sterk is, want slechts een minderheid van de bedrijven stimuleert de algehele prestaties van de economie.

Stel dat die 100 bedrijven de Nederlandse beurs zouden vormen:

 • De beursindex stijgt in een bepaalde periode met 5%
 • Maar slechts 10 van die 100 aandelen boeken in die periode koerswinst
 • De overige 90 dragen dus niet bij aan de opmars van de beursindex.
 • De A/D-ratio van de beurs stijgt dan niet met de beurs mee (en daalt waarschijnlijk nog)
 • De conclusie is dan dat het draagvlak onder de beurs niet sterk is.
 • Slechts een minderheid van de aandelen draagt bij aan de algehele prestaties van de beursindex.

In bovenstaand gesimplificeerd voorbeeld zou de A/D-ratio een dalende tendens vertonen, want slechts 10 van de 100 gevolgde aandelen eindigen in de plus. In dezelfde periode zou de beursindex licht oplopen.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 77
 2. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79
 3. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59

Gerelateerd

Reacties

143 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Martijn 22 februari 2024 08:30
  quote:

  Doptieman schreef op 22 februari 2024 08:18:

  Vandaag na 3 dagen daling ineens weer een lekker ,,overdreven,, oppompdag ?
  Goed voor mijn AX1 calls...het ging ineens ook wel erg hard van vr 858 naar wo 844 !!
  Je zou toch index puts gekocht hebben en overnight hebben laten gaan .... Ciao.
  Hoi Doptieman,ik had gisteren gescheven dat ik verwacht dat de cijfers van NVIDA erg goed zouden zijn,heb je dat niet gezien dan?
  Je kunt ze nu ook kopen NVIDA staat momenteel op 11% winst en zal nog wel verder oplopen vandaag,dus kijk maar eens succes.
 2. forum rang 5 adritromp 22 februari 2024 08:37
  quote:

  Newg77 schreef op 22 februari 2024 08:28:

  Gisteren longs verkocht.....
  Ik kan helemaal niets met deze slingerbewegingen.
  Algoos ten top
  Ik ben benieuwd of het hier weer dagen op gaat stijgen. Persoonlijk denk ik dat dit de laatste x was dat ze de verwachtingen bij Nvidia zo overtroffen, en dat de fed langer wacht met verlagen van de rente. Kortom er komt vandaag of morgen topvorming aan
 3. forum rang 6 d' Aandelen ' 22 februari 2024 08:49
  quote:

  need_to_hold schreef op 22 februari 2024 08:27:

  Stijging heeft met niets anders dan Nvidia te maken… dat is toch duidelijk, uiteraard heeft Nasdaq stijging gisterenavondavond daarmee te maken … dat was toch heel duidelijk denkbik dan voor iedereen
  Je mist de essentie het was nabeurs dat de beweging pas echt op gang kwam van om 22:00 uur van 17490 naar 17776 om 8:00 uur en een tijd dat particulieren niet kunnen handelen in Europa.
 4. forum rang 6 JoostVLS 22 februari 2024 08:57
  Lees het persbericht goed van Nvidia, laatste deel staan wat negatieve issues, zoals de beperkingen die de VS oplegt aan het bedrijf daar waar het gaat om export naar China.
  K/W blijft torenhoog en rechtvaardigt niet deze koersstijging. Koers komt vanmiddag tegen ATH. Vervolgens bezit van de zaak is einde vermaak. My two cents
 5. forum rang 6 d' Aandelen ' 22 februari 2024 09:05
  quote:

  JoostVLS schreef op 22 februari 2024 08:57:

  Lees het persbericht goed van Nvidia, laatste deel staan wat negatieve issues, zoals de beperkingen die de VS oplegt aan het bedrijf daar waar het gaat om export naar China.
  K/W blijft torenhoog en rechtvaardigt niet deze koersstijging. Koers komt vanmiddag tegen ATH. Vervolgens bezit van de zaak is einde vermaak. My two cents
  Go with the flow JoostVLS, AEX future staat 12 punten hoger op 862 zolang het duurt natuurlijk.

  Nvidia staat op de IEX Monitor nog op 675 slot gisteravond.
 6. forum rang 6 d' Aandelen ' 22 februari 2024 09:18
  quote:

  Newg77 schreef op 22 februari 2024 08:28:

  Gisteren longs verkocht.....
  Ik kan helemaal niets met deze slingerbewegingen.
  Algoos ten top
  Ik zat gisteravond even terug te kijken hoe index opties zich bewegen op de langere termijn, de call opties maart 24 die in november werden gekocht voor tussen de 1.50 en 4.00 zijn gigantisch gestegen.
  Achteraf gekeken natuurlijk maar signalen leren herkennen dat een trend omhoog is ingezet kan het rendement behoorlijk verhogen.

  Die dagelijkse slingerbewegingen volgen is vermoeiend.

  Zie bijgaande grafiek AEX dag

  invst.ly/13len1
143 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links