Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX sluit turbulente beursweek op hoogste niveau ooit en S&P 500 door 5000 punten

AEX-index sluit op hoogste niveau ooit

De AEX-index heeft de beursweek in stijl afgesloten: met een nieuw record. Opnieuw zijn het de chippers en Adyen die de index naar de overwinning slepen. Aan de andere kant van de oceaan is de S&P 500 voor het eerst door de 5000 punten geschoten.

De AEX-index rijgt de records aaneen. Het was vandaag opnieuw een risk-on-dagje, waarbij de chippers en Adyen vooraan in het peloton sprintten en aandelen als Unilever, Ahold-Delhaize, Heineken en DSM-Firmenich er hijgend achteraan puften.

De zware weging van tech- en chipaandelen in de AEX werkte duidelijk in ons voordeel, want de AEX liet de ons omringende beurzen de hielen zien. De AMX en AScX eindigen wel in de min (ieder -0,3%).

Waar hebben we deze rally aan te danken? En welke factoren zouden het beursfeest kunnen verstoren? IEX-ers Pieter Kort, Hildo Laman en Rob Stallinga praten u bij in een splinternieuwe podcast.

Beleggers Aperam schudden zorgen van zich af

We moesten het vandaag stellen met weinig nieuws. Slechts één bedrijf presenteerde de cijfers: Aperam. De resultaten werden aanvankelijk slecht ontvangen, maar later op de dag keerden beleggers op hun schreden terug.

De cijfers van de fabrikant van roestvrij staal waren iets beter dan verwacht. De aangepaste EBITDA kwam uit op €55 miljoen, terwijl analisten volgens Reuters gemiddeld rekening hielden met €53,4 miljoen. Het is een flinke verbetering ten opzichte van de €19 miljoen die Aperam vorig kwartaal rapporteerde, maar een forse verslechtering van de €129 miljoen die in Q4 van 2023 nog werd neergezet. De omzet bedroeg €1.551: ook dat is beter dan verwacht (€1.504 miljoen).

Aperam is de dip die in Q3 was te zien wel te boven, maar CEO Timotea Di Maulo omschrijft de markt nog altijd als 'zeer depressief'. Het gevaar is dus nog niet geweken; er kan nóg een trein komen.

Duitse inflatie loopt terug en Amerikaanse inflatie iets neerwaarts bijgesteld

Ook de macro-economische agenda was karig. Er kwamen herziene inflatiecijfers uit Duitsland en de VS.

De Duitse cijfers bevestigden wat een eerdere raming al liet zien: dat de inflatie duidelijk op zijn retour is. In december kwam dit cijfer nog uit op 3,7% op jaarbasis, maar een maand later was het gedaald naar 2,9%. Dat is natuurlijk positief, maar het huidige cijfer ligt nog steeds boven de 2% die de ECB voor de hele eurozone tot doel heeft. We zijn er dus nog niet, en de ECB realiseert zich dat uiteraard ook.

In de VS bleek de inflatie in december bij een nieuwe meting iets lager uit te komen dan een eerdere raming: +0,2%, terwijl eerder +0,3% was gerapporteerd. De kern-CPI, waar voedingsmiddelen en energie buiten beschouwing zijn gelopen, werd niet bijgesteld: dat cijfer is nog altijd +0,3% op maandbasis.

Wall Street: S&P maakt jacht op 5.000 punten

Op Wall Street kleuren de koersenborden overwegend groen, met nog enkele uren te gaan. De S&P 500 flirtte donderdag al met de 5000-puntengrens, maar lijkt vandaag voornemens om daar serieus boven te blijven. De Nasdaq heeft ook de wind in de zeilen. Alleen de Dow staat in het rood.

Ook hier ging het cijferseizoen door, waarbij PepsiCo een van de meest in het oog springende bedrijven is. De winst van de frisrank- en snackproducent was hoger dan verwacht, maar de omzet viel tegen. Beleggers tilden het zwaarst aan het laatste en nu staat het aandeel 3% in de min.

Dat is echter kinderspel vergeleken met Pinterest die bijna 12% inlevert na een tegenvallende kwartaalomzet en mogelijk nog teleurstellender outlook.

De Britse chipontwerper ARM stal gisteren de show met een koerexplosie van 48% na kwartaalcijfers die de marktverwachtingen overtroffen en een opwaarts bijgestelde prognose. Vandaag doet het aandeel een klein stapje (-1,8%) terug.

Het oordeel van Ivo Breukink over de cijfers en de koersreactie kunt u hier lezen.

Ook Disney, gisteren nog goed voor een koersstijging van 11,5%, levert iets in: -1,8%. PayPal weet iets (+2,7%) terrein terug te winnen na de afstraffing van gisteren.

Rentes kruipen omhoog

We zien weinig beweging bij de lange rentes. De Amerikaanse tienjaars rente staat 1 basispuntje hoger op 4,19%. De Europese stijgen ieder met 1 tot 2 basispunten:

 • Nederland: 2,66%
 • België: 3,00%
 • Frankrijk: 2,89%
 • Duitsland: 2,38%
 • Italië: 3,96%

Kijken we wat verder terug, dan zien we dat de trend duidelijk opwaarts is. De Amerikaanse tienjaarsrente is in één week tijd met 15 basispunten opgelopen en de Nederlandse lange rente met 13 basispunten.

Bitcoin vliegt

De bitcoin heeft de vaart er behoorlijk in. Vandaag koerst de munt maar liefst 4,9% hoger op $47.558,89. Wie een bitcoin bezit, is dus in één dag bijna $2.600 rijker geworden. De bitcoinkoers is sinds de jaarwisseling al met zo'n 12% omhoog geschoten en daarmee overtreft de cryptomunt de Magnificent Seven-aandelen.

Er worden meerdere verklaringen voor de stijging gegeven. De instroom in bitcoin-ETF's, die vorige maand werden gelanceerd, blijkt stabiel. Het Chinese nieuwjaar gaat historisch gezien vaak gepaard met een stijging van de bitcoin.

Ook ligt de vierjaarlijkse halving in het verschiet. Dit houdt in dat de beloning voor bitcoinmijners dan halveert: voor elke transactie op de blockchain ontvangen zij 50% minder bitcoins. Wanneer die halving precies plaatstvindt, is nog niet bekend, maar naar verwachting zal dat rond april, mei gebeuren. In de afgelopen drie cycli steeg de bitcoinprijs zowel in het jaar voorafgaand als in het jaar na afloop van de halving. Met spectaculaire cijfers, kunnen we wel zeggen. In 2012 steeg de koers met zo'n 30.000%, in 2026 met 786% en in 2020 met 712%.

 

De brede markt

 • De AEX eindigde 0,9% hoger. Daarmee doen we het duidelijk beter dan de Duitsers (die zelfs 0,2% in de min eindigden), Fransen ( +0,2%) en Belgen (+0,3%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) daalt iets naar 13,66.
 • Wall Street koerst als volgt: Dow Jones -0,3%, S&P500: +0,3% en Nasdaq +1%
 • De euro maakt een pas op de plaats en noteert 1,0751 dollar
 • De goudprijs staat 0,5% lager op $2.022,81 per troy ounce.
 • De bitcoin heeft het zoals gezegd flink op zijn heupen en stijgt met 4,9% (!) naar $47.558,89.
 • Ook de olieprijzen zitten in de lift naar boven. De koers van Brent staat 0,2% hoger op $81,85. WTI koerst eveneens 0,2% hoger op $76,57.

Adviezen

Bank of America is enthousiast over de Nederlandse chippers en Adyen wordt bedolven onder de fanmail:

 • Adyen: naar €1.730 van €1.325 en kopen - Deutsche Bank
 • Adyen: naar €1.743 van €1.396 en kopen - Jefferies
 • Adyen: naar 1.500 van €1.095, maar advies blijft houden - Berenberg
 • ArcelorMittal: naar €27 van €31, maar advies blijft kopen - Deutsche Bank
 • KPN: naar €3,22 van €3,08, maar advies blijft houden - UBS
 • Marel: naar €3,60 van €3,40, maar advies blijft houden - Jefferies
 • Avantium: naar €4,00 van €5,50, maar advies blijft kopen - Degroof Petercam
 • ASML: naar €1.046 van €904 en kopen - Bank of America
 • ASMI: naar €619 van €521 en kopen - Bank of America
 • Besi: naar €163 van €105, maar advies blijft houden - Bank of America

Verder op het Damrak

Chippers en Adyen zetten hun zegetocht voort

 • De Nederlandse chippers ASMI, Besi en ASML vinden we opnieuw terug in de hogere regionen. Het positieve rapport van Bank of America zal ongetwijfeld ook hebben geholpen.
 • Adyen zag gisteren de beurswaarde met maar liefst 21,3% zag oplopen krijgt er vandaag nog eens 2,6% bij.
 • Fastned meldde opgetogen dat het 34 snellaadstations mag bouwen langs snelwegen in Duitsland. Beleggers beloonden het concern met een koersstijging van 3,2%. Dat was zeer welkom, want gisteren was Fastned nog een van de grootste dalers op het Damrak.
 • Aperam maakte na de cijferpublicatie een flinke duikeling, maar nadat beleggers nog even op de cijfers hadden gekauwd, krabbelde het aandeel weer overeind, om uiteindelijk met een fraaie dagwinst van 2,4% het weekend in te gaan.
 • Unilever (-0,5%) deed na de koersstijging van gisteren na cijfers een klein stapje terug.
 • Dat gold niet voor ArcelorMittal, dat na de koersstijging van 4,9% met nog eens 0,5% opliep.

Weeklijstje: chippers aan kop, banken en verzekeraars op verlies

Kijken we naar de weeklijstjes, dan zien we Adyen met stip bovenaan staan, met een weekwinst van 22,4%, wat natuurlijk niet zo vreemd is na de klim van gisteren. Ook Besi (+11,8%) en ASMI (+10,8%) eindigen de beursweek in de dubbele cijfers.

Een etage lager kunnen Aperam (+8,9%), Basic-Fit (+7,1%) en Galapagos (+6,6%) terugkijken op een prima handelsweek.

De verliezers vinden we vooral bij de financials. ASR Nederland, NN Group, Aegon, ABN Amro, ING, Van Lanschot... Beleggers moesten er niets van hebben.

Agenda: maandag rustig, maar daarna opnieuw een cijferlawine

De Chinese beurzen hebben er een volatiele rit op zitten. Maar nu keert de rust even terug, want vanwege de viering van het Chinese nieuwjaar houden de beurzen de deuren de hele week de deuren gesloten.

Elders in de wereld is het verre van stil. Maandag opent alleen Vastned Belgium opent de boeken. De rest ligt nog op één oor. Maar op dinsdag, woensdag en donderdag wordt een enorme lading cijfers over de beursvloer uitgestort. Randstad, Wereldhave, Coca-Cola en Lyft zijn dinsdag aan de beurt. Woensdag volgen Ahold Delhaize, ABN Amro, Heineken, Alfen, OCI en Vopak. En donderdag zijn dat onder andere DSM-Firmenich, BAM, RELX, Fagron, Vastned, Euronext, Renault, Commerzbank en Cisco.

Ook voor macro-economische cijfers moet u vooral alert zijn op dinsdag, woensdag en donderdag. Maandag wordt het aantal faillissementen in ons land bekend gemaakt, maar daar reageert de beurs eigenlijk nooit op.

De belangrijkste zaken om naar uit te kijken zijn de Amerikaanse inflatie en de Duitse ZEW-index (dinsdag), het BBP van de EU (woensdag), de Amerikaanse Philadelphia Fed- en Empire State-index (donderdag). U kunt vroeg aan de vrijdagmiddagborrel beginnen, want vrijdag zijn er weinig belangwekkende cijfers.

Ik wens u een gezellig weekend!

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

 1. 18:25 Techrally na overdonderende cijfers Nvidia - AEX weer in buurt van record 5
 2. 21 feb Vlees noch vis voor AEX; maakt Nvidia hooggespannen verwachtingen waar?
 3. 19 feb Beursweek start in het rood, Chinese draak ontwaakt met een glimlach

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links