Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Amerikaanse banken in de wacht

Amerikaanse banken in de wacht
Beeld: ANP

Met de prestaties van de grote Amerikaanse banken is het cijferseizoen op Wall Street begonnen. Traditioneel kijk ik dan hoe de banken er technisch bijliggen. Het begin van het cijferseizoen is niet geweldig gestart, Bank of America, Citigroup en JPMorgan kwamen met gemengde resultaten, waarbij Citigroup een grote ontslagronde aankondigde. 

De cijfers van Goldman Sachs waren beter dan verwacht. De winst over het vierde kwartaal steeg met 51%. 

De Amerikaanse bankensector heeft het in 2023 lastig gehad. Eerst een felle stijging van de kapitaalmarktrente, in het voorjaar gevolgd door enkele faillissementen, onder andere van Silicon Valley Bank. 

Technisch laten de grote Amerikaanse banken neutrale plaatjes zien. Zelfs J.P. Morgan Chase, vorig jaar nog koploper in de sector met een winst van ruim 25%, een sterk technisch profiel, laat het kopje hangen. De koers is afgeketst op de top $172,96 van 29 oktober 2021.

Vandaag bekijk ik de grootste Amerikaanse banken vanuit een lange termijn technisch perspectief. 

Blackrock 

Vermogensbeheerder BlackRock zag de winst in het vierde kwartaal stijgen, terwijl het beheerd vermogen met 16% toenam tot iets boven de $10 biljoen. 

De recente daling zorgt ervoor dat BlackRock terugzakt naar de voormalige weerstand, gevormd door enkele oude koerstoppen. Zolang BlackRock hierboven weet te blijven, handhaven we onze (gematigd) positieve visie. Steun ligt op $596,18 (bodem van 27 oktober 2023). Weerstand wacht rond 819,00 (top van 15 december 2023).

Na een uitbraak boven weerstand $819 wordt $973,16 het volgende opwaartse koersdoel. De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde, wijst bij BlackRock op een positieve technische conditie.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat BlackRock achter blijft bij de rest van de markt.

 

JP Morgan Chase 

JP Morgan Chase heeft het prima gedaan. De cijfers regen een positief onthaal. Hoewel de winst in het afgelopen kwartaal lager uitpakte dan een jaar geleden

Het bankaandeel  heeft binnen de opwaartse trend het koersdoel rond weerstand $172,96 (top van 29 oktober 2021) aangetikt. Maar sindsdien laat de bank het kopje hangen. 

De stijgende fase wordt gecontinueerd zodra JP Morgan Chase boven de horde rond $172,96 weet te breken. Dan mag men verdere koersstijging verwachten en wordt $190 het volgende opwaartse koersdoel. De bank heeft pas steun rond $135,19 (bodem van 27 oktober 2023).

De relatieve-sterktelijn (blauwe doorlopende lijn) draait opwaarts. Dit geeft aan de bank beter gaat presteren ten opzichte van de rest van de markt.

Bank of America 

De koers van Bank of America daarentegen daalde met bijna 2% na de winstcijfers. Die waren iets beter dan verwacht, maar met een tegenvallende omzet.

Technisch heeft Bank of America een wispelturig jaar achter de rug. Maar het aandeel komt er technisch bezien beter bij te liggen, nu de dalende trend is verlaten. Bovendien wordt de top van medio 2023 gebroken. Aan de bovenkant is er ruimte richting weerstand $37 (top van 10 februari 2023). De steun ligt op $24,96 (bodem van 27 oktober 2023).

Bij Bank of America krult de 200-dagenlijn weer omhoog. Dit geeft een iets betere technische conditie weer. De hockeystick beweging van de  B.O.B.-indicator (blauwe doorlopende lijn) suggereert dat Bank of America iets minder achter blijft bij de rest van de markt.

 


Citigroup 

De cijfers van Citigroup, dat de omzet zag dalen en in de rode cijfers dook (oor eenmalige posten) werden matig ontvangen. 

Technisch bezien laat Citigroup een lastige fase achter zich.  

De eerste weerstandszone tussen $50,45 (gevormd op 21 april 2023) en $54,56 (gevormd op 19 augustus 2022) staat nu onder druk. Citigroup had al de dalende trend gebroken, waarmee een technische verbetering is opgetreden.

Citigroup kan, na een overtuigende doorbraak van de weerstandszone  $50,45-$54,56 oplopen richting weerstand 69,11 (gevormd op 7 februari 2022). Steun ligt rond 38,17 (bodem van 27 oktober 2023).

De 200-dagenlijn van Citigroup (rode glooiende doorlopende lijn) krult omhoog, terwijl de koers erboven noteert. Dit duidt op een verbeterende technische conditie. De relatieve-sterktelijn (blauwe doorlopende lijn) vlakt wat af, dat geeft aan dat Citigroup iets minder negatief presteert dan de rest van de markt.

 

Goldman Sachs 

Goldman Sachs, die met de cijfers over 2023 kwam, kruipt langzaam overeind. De cijfers van Goldman Sachs waren beter dan analisten hadden verwacht. Technisch brak Goldman Sachs recent de serie van lagere koerspieken opwaarts af. Hiermee klaart de lucht wat op.

Technisch beweegt Goldman Sachs tussen steun 287,75 (bodem van 14 oktober 2022) en weerstand 412,66 (gevormd op 7 januari 2022). Voor verdere verbetering is een doorbraak boven de toppen $412,66-$426,16 noodzakelijk. 

.De vlakke 200-dagenlijn draait iets omhoog, dat duidt op een verbeterde technische conditie. De curve van de relatieve-sterktelijn (blauwe doorlopende lijn) geeft aan dat Goldman Sachs wat minder slechter presteert dan de brede markt.

 

Morgan Stanley 

Morgan Stanley laat al ruim drie jaar een rommelig verloop zien, maar wel binnen een zijwaartse fase.

Morgan Stanley wist recent technisch te verbeteren. Morgan Stanley verlaat de correctieve fase. Aan de bovenkant komt er nu ruimte vrij voor een herstel richting weerstandszone tussen 95,57 (top van 28 juli 2023) en 100,99 (top begin 2023).

Voor verdere verbetering is een doorbraak boven deze barrière noodzakelijk. Onder steun 69,42 (bodem van 3 november 2023) zou het beeld verzwakken. Na een uitbraak boven weerstand 95,57 wordt et volgende opwaartse koersdoel.

De 200-dagenlijn (glooiende rode doorlopende lijn) krult omhoog, terwijl de koers er boven lijkt te blijven. Dit duidt op een iets minder zwakke technische conditie. De neerwaarts gerichte relatieve-sterkte (blauwe doorlopende lijn) geeft aan dat Morgan Stanley minder presteert dan de markt.

 

 

Wells Fargo

Wells Fargo reageerde met een gematigde koersdaling op de cijfers. De recente correctie brengt Wells Fargo terug naar de voorliggende koerstoppen. Indien de koers hierboven weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk. Weerstand ligt op 50,77 (top van 15 december 2023). Steun hanteren we op 38,38 (bodem van 6 oktober 2023).

De 200-dagenlijn krult opwaarts, terwijl de koers erboven noteert. Dit duidt op een verbeterende technische conditie. De opkrullende relatieve-sterktelijn (blauwe lijn) geeft aan dat Wells Fargo  de rest van de markt inhaalt.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 14 jun Actieradius van EV-aandelen Tesla en NIO is beperkt 94
 2. 13 jun Europese beurzen in de pitstraat 108
 3. 12 jun Bitcoin in ademnood door barrière rond all-time high 44

Gerelateerd

Reacties

59 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 18 januari 2024 09:45
  quote:

  Martijn schreef op 18 januari 2024 08:50:

  Volgens de Admiraal van de NAVO moeten we ons voorbereiden op een oorlog hahaha
  Met alle respect Martijn, er valt weinig te lachen wanneer je een overzicht krijgt van de expansiedrift van China en Rusland, Iran dat wordt geleid doorgedraaide geestelijken die uit lijken te zijn op het einde van de wereld, de uit de hand lopende migratie stromen overal op de wereld, de enorme kloof tussen de rijken en de armen op deze wereld.

  De hebzucht in de Westerse wereld neemt groteske vormen aan, met een klimaat dat zienderogen achteruit gaat verbaas ik mij erover dat veruit het meest vervuilende toerisme met zijn (verre) vliegreizen en cruises overal op de wereld enorm toeneemt en daar hoef je niet superrijk voor te zijn omdat men nog steeds weigert de vervuiling die dat geeft te beprijzen.
 2. forum rang 4 Martijn 18 januari 2024 10:35
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 18 januari 2024 09:45:

  [...]

  Met alle respect Martijn, er valt weinig te lachen wanneer je een overzicht krijgt van de expansiedrift van China en Rusland, Iran dat wordt geleid doorgedraaide geestelijken die uit lijken te zijn op het einde van de wereld, de uit de hand lopende migratie stromen overal op de wereld, de enorme kloof tussen de rijken en de armen op deze wereld.

  De hebzucht in de Westerse wereld neemt groteske vormen aan, met een klimaat dat zienderogen achteruit gaat verbaas ik mij erover dat veruit het meest vervuilende toerisme met zijn (verre) vliegreizen en cruises overal op de wereld enorm toeneemt en daar hoef je niet superrijk voor te zijn omdat men nog steeds weigert de vervuiling die dat geeft te beprijzen.
  Ja daar heb je helemaal gelijk in dat lachen, was ook maar een grapje ik denk er net zo over als jij, hoor!
  En wat ik gisteren ook al schreef het is een grote puinhoop op de wereld, echt erg.
 3. forum rang 9 Calimero 18 januari 2024 10:38
  quote:

  Martijn schreef op 18 januari 2024 10:35:

  [...]

  Ja daar heb je helemaal gelijk in dat lachen, was ook maar een grapje ik denk er net zo over als jij, hoor!
  En wat ik gisteren ook al schreef het is een grote puinhoop op de wereld, echt erg.

  "The Roaring Twenties"..
  .

  www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13180014...

  www.dailymaverick.co.za/eve-of-destru...
 4. forum rang 9 Calimero 18 januari 2024 11:04
  quote:

  Calimero schreef op 16 januari 2024 12:20:

  [...]
  Altijd opletten bij 5184 ... :)

  Hoe is het met je Nikkei ... ??
  Boring market ... :)

  HONGKONG-Hang Seng China Entreprises Index IND:HSCEI.HKI, HK0000004330
  Laatste koers ()
  5.180,57
  18 jan 2024 09:08
  Verschil
  +47,75 (+0,93%)
  Dagrange 5.102,58 - 5.197,57
 5. forum rang 4 ONN 18 januari 2024 11:12
  quote:

  Martijn schreef op 18 januari 2024 09:19:

  Lekker short gezeten zojuist op ASMI en maar liefst 5 punten binnengehaald een lekker begin.
  Ja hoor, we hebben er weer een nieuwe moneymaker bij en zijn naam is Martijn. Lekker hoor...

  En ik las dat Joost weer verder gaat waar die vorig jaar gebleven was: bijkopen...

  :)
59 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links