Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Outlook 2024: rafelrandjes bij 'Magnificent 7'
Beeld: iStock

Outlook 2024: rafelrandjes bij 'Magnificent 7'

Ik ben er niet zeker van dat Artificial Intelligence (AI) ook in 2024 weer de motor op Wall Street zal zijn.  Want in de recente technische plaatjes zien we hier en daar wat rafelrandjes. 

De rally op Wall Street was in 2023 in belangrijke mate getriggerd door een groepje aandelen met een link naar AI. Maar in de afgelopen maanden heeft deze groep, ook wel bekend als de Magnificent 7, het een beetje laten afweten. Technisch gezien zijn ze niet alle zeven onverdeeld positief. 

Afbrokkelende technische plaatjes 

De rafelrandjes in enkele onderliggende technische plaatjes, in de vorm van recente aarzelingen, geven te denken. Het bekendste AI-aandeel Nvidia Corp. heeft sinds de all time high van 25 augustus rond 502,66 niet veel meer gedaan, behoudens wat grillige zijwaartse bokkesprongen. Dus nieuwe koersrecords bij Nvidia zijn al ruim 4 maanden uitgebleven.

Tesla staat al bijna een halfjaar op de vluchtstrook. Ook bij Apple zagen we afgelopen week winstnemingen optreden. Bij Alphabet is er al enkele maanden sprake van consolidaties. 

De positieve uitzonderingen zijn Amazon, Microsoft en Meta die nog nieuwe rally-highs weten te vormen. Bij de overige aandelen bespeuren we hoogtevrees en treden correcties aan het licht. 

Hoewel de verzwakkingen bij de Magnificent 7 niet eenduidig zijn, dreigt bij verdere winstnemingen wel dat er zand komt in de de raderen van de bullmarkt op Wall Street. 

In deze analyse bespreek ik de lange termijn grafieken van de Magnificent 7-aandelen. 

NVIDIA begint te haperen

NVIDIA Corp. verzwakt wat nu de opwaartse trend is gebroken. NVIDIA slaagt er op korte termijn niet meer in om duidelijke hogere toppen en bodems te vormen. We verwachten een consoliderend koersverloop boven steun 401,00 (bodem van 26 juni 2023). De weerstand ligt op 502,66 (gevormd op 25 augustus 2023). 

Enkel na een doorbraak boven $502,66 weet Nvidia de stijgende trend te hervatten met een volgend berekend koersdoel rond $600. Zolang het aandeel hogere hogere bodems weet te vormen blijft het plaatje positief.

Het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde bevestigt nog wel een positieve technische conditie. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) begint  wel wat af te vlakken en geeft iets mindere prestaties aan als we het aandeel vergelijken met de rest van de markt.

Conclusie: het technische plaatje verpietert snel, waakzaamheid is geboden

Aandeel Nvidia koers

Meta dipt binnen uptrend

Een lichte verzwakking treedt op bij Meta, nu de toppen en bodems in elkaar overlopen. Vooralsnog weet de koers zich binnen de stijgende trend te handhaven en kunnen we opwaarts blijven kijken. Er is steun op 274,38 (bodem van 18 augustus 2023). Weerstand ligt op 384,33 (gevormd op 3 september 2021).

Het stijgende 200-daags voortschrijdend gemiddelde bevestigt nog wel een positieve technische conditie. De opwaartse tendens van de B.O.B.-indicator bevestigt de superieure prestaties van Meta, vergeleken met de rest van de markt.

Conclusie: het technische plaatje oogt redelijk.

Aandeel Meta koers

Tesla gaat haperen

Tesla wordt nog opgevangen door de oude weerstand rond $212,36, maar daar is alles mee gezegd. 

Tesla fluctueert al bijna een half jaar richtingloos heen en weer. Het technische plaatje van Tesla weet niet te overtuigen. Dalende toppen geven aan dat er nog verkoopdruk in de markt aanwezig is.

De steun ligt rond 212,36 (bodem van 13 februari 2023) en de weerstand rond 299,29 (top van 21 juli 2023). Blijf voorzichtig en houd er rekening mee dat een doorbraak en slotstand onder de steun verdere koersdalingen zal uitlokken. 

Bij Tesla draait de 200-dagenlijn zijwaarts. Dit valideert de neutrale technische conditie. De krul van B.O.B.-indicator geeft iets mindere prestaties aan vergeleken met de rest van de markt.

Conclusie: het technische plaatje verzwakt, oppassen dus met Tesla. 

Aandeel Tesla koers

Amazon.com doet flinke stap terug

Het technische plaatje van Amazon.com weet de winstnemingen goed te doorstaan. 

De recente correctie van Amazon.com vindt plaats binnen de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Er ligt steun op 118,35 (bodem van 27 oktober 2023). Weerstand ligt rond 170,83 (gevormd op 1 april 2022).

Het stijgende 200-daags voortschrijdend gemiddelde bevestigt een positieve technische conditie. Amazon.com doet het beter dan de markt, getuige de opwaartse trend van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn). Die vergelijkt het koersverloop van een aandeel met het marktgemiddelde.

Conclusie: het technische plaatje is positief. 

 


Apple is op weerstand gestrand

Apple heeft last van winstnemingen. Het aandeel is binnen de horizontale trend gestrand op de weerstand 198,23 (gevormd op 21 juli 2023). De neutrale fase wordt pas opwaarts afgerond indien Apple boven de weerstand weet te breken. Zover is het voorlopig niet.

Apple heeft pas steun rond 167,62 (bodem van 29 september 2023).

Het stijgende 200-daags voortschrijdend gemiddelde wijst nog op een positieve technische conditie. B.O.B. draait zijwaarts, dat geeft aan dat Apple minder sterk presteert vergeleken met de rest van de markt. 

Conclusie: het neutrale technische plaatje verpietert snel.

 

Aandeel Apple koers


Alphabet aarzelt binnen stijgende trendkanaal

Alphabet consolideert al enkele maanden, maar nog wel binnen de stijgende trend. De trend is per saldo nog steeds opwaarts gericht, maar het ontbreekt momenteel aan kracht.

Alphabet heeft steun op 115,83 (bodem van 14 juli 2023). De hogere bodems wijzen nog wel op aanhoudende vraag. Weerstand hanteren we op 152,10 (gevormd op 4 februari 2022).

Het stijgende 200-daags voortschrijdend gemiddelde wijst nog wel op een positieve technische conditie. De opwaartse trend van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Alphabet beter blijft presteren dan de markt.

Conclusie: het technische plaatje oogt hoopvol.

Aandeel Alphabet koers


Microsoft weet hogere bodem neer te zetten

Microsoft vormt n de recente correctie een hogere bodem rond 362,90, binnen de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, wordt het technische beeld bevestigd. Er ligt steun op 362,90 (bodem van 4 december 2023), de volgende op 311,55 (bodem van 18 augustus 2023). Weerstand ligt rond 400,00 (berekend koersdoel).

De stijgende 200-dagenlijn bevestigt een positieve technische conditie. De stijgende B.O.B.-lijn geeft aan dat Microsoft goed presteert vergeleken met de rest van de markt.

Conclusie: het technische plaatje is positief.

Aandeel Microsoft koers

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. AEX naar 1000 punten en hoger
 2. De S&P500 staat aan het begin van een nieuwe bullmarkt
 3. Nederland-Frankrijk: 1-0

Gerelateerd

Reacties

56 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 handyman6 5 januari 2024 10:27
  Goeiemorgen. Daaldagje zo te zien. Ik denk wel es dat de Mag 7 ook veel gekocht werden afgelopen tijd,om ze in veel etf's te hebben, zodat het rendement er toch nog aardig uitzag ,naast al die andere aandelen die niks deden. Natuurlijk zijn de verdienmodellen van M7 ook enorm.
  Tja... korrigeren
 2. forum rang 7 Doptieman 5 januari 2024 12:04
  Vreemd wat een verschil met woensdag en donderdag toen de AEX bijna de hele dag in de
  strepentrekkers modus bewoog..

  En nu in nog geen 2 uur tijd staat de AEX bijna 9 punten lager en waarom ?
  Het AEX koersverloop blijft toch volledig ,,onlogisch,, maar dat zal vast
  een stuk meer opleveren dan een Logisch verloop denk ik dan maar...
  En dat is toch ook eigenlijk het enige waar het omgaat in deze ,,bedrijfstak,, !!
  Succes !!
 3. forum rang 6 ttroo 5 januari 2024 12:52
  Down Jones gaat ook nog niet echt naar beneden.

  DAXie is aan het VERknallen.
  Future van 17.2K naar 16.6K. Van dinsdag ochtend - 1e handelsuur - naar nu.
  AEXie future aardig down over de week.

  VIXie lijkt wel te gaan toppen ergens volgende week. Ik houd het voorlopig op mid volgende week. Eerst de updates draaien.

  Adyen gaat lekker. Op weg naar de 1.000 en 800. Al gaan ze zich langzaam aanzetten voor een rebound. Wellicht mid/eind volgende beursweek. Eerst de updates draaien.

  ASML stijgt EN daalt snel. Zit nu in de daling. Kan nog meer af.

  Nasdaq loopt voor op de daling. S&P 5 million en de Down Jones zouden moeten gaan volgen met dalingen.

  Behoorlijk bewegende beursweek. En dat als eerste van het nieuwe beursjaar.

  Interessant wordt de impact op de mid grafieken. Is dit het keerpunt voor veel meer down of krijgen we nog een paar hangweken met zelfs herstel en zelfs nog met een piek erop en dan de Grote Down. Het wordt afwachten.

  Eerst maar eens de maandcijfers afwachten om 14.30 uur.
 4. forum rang 7 handyman6 5 januari 2024 13:13
  Nasdaq duidelijk aan het toppen ,rond de 17000.Dat is dan de 2 de ,dus dubbele top in de maak,aldus Bas H bij div buren....
  Gaan we richting 15000, of zelfs 14.000?
  De luxemerken zijn ook weer aan het dalen geslagen,waarbij Kering rond de $372 haar voorlaatste bodem uit 2023 raakt.
  LVMH en Hermes doen het beter.
56 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.