Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kleintjes blijven achter

Kleintjes blijven achter

De aandelenbeurzen wereldwijd weten hun eindejaarsopmars voort te zetten, terwijl de tussentijdse correcties zeer beperkt blijven. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel indices vrijwel zonder adempauze de afgelopen weken hard zijn opgelopen.

Voor veel beurzen heeft de stijging ervoor gezorgd dat er nieuwe jaar-hoogtepunten zijn gevormd boven de toppen van deze zomer. Met nog twee beursweken te gaan lijkt de markt daarmee het volatiele jaar op een zeer positieve manier af te sluiten.

De Nederlandse beurs presteert de laatste weken ook weer sterk, al is er een duidelijk onderscheid tussen de grote en de kleine aandelen op het Damrak. De AEX-index heeft inmiddels een nieuwe top gevormd nipt boven de top van eind juli, de midkapindex herstelt sterk maar noteert nog ruim onder haar jaartop, en de smallcaps-index ligt de laatste weken eigenlijk stil.

AEX-index

De AEX-index verbetert, maar de uitbraak boven weerstand op 795,20 punten (gevormd op 28 juli) is nog te nipt. De recente steile opmars geeft wel aan dat er sprake is van koopkrachtige vraag binnen de AEX.

Het technische beeld klaart verder op als de weerstand op 795,20 punten op basis van de slotkoers overtuigend opwaarts wordt gebroken. Dan kan de stijging worden voortgezet richting het all-time high van eind 2021 rond 829 punten. Steun voor de Nederlandse beurs ligt rond 710,89 punten (bodem van 24 maart).

AEX

AMX-index

De AMX-index heeft zowel de dalende trend als een oude weerstand gebroken, waarmee een technische verbetering is opgetreden. De AMX kan nu oplopen richting de weerstand op 938,62 punten (gevormd op 4 augustus).

Pas na doorbraak en slotstand boven deze weerstand kan het verder omhoog. De ondertoon is duidelijk aan het verbeteren. De midkapindex noteert ook weer boven haar 200-daags gemiddelde, wat de verbeteringen lijkt te bevestigen. Steun ligt rond 763,40 punten (bodem van 30 oktober 2020).

AMX

AScX-index

De Nederlandse smallcaps-index blijft duidelijk achter bij haar grote broers. Hoewel de correctie van dit najaar vrij beperkt was gebleven, is ook het herstel de laatste weken niet overtuigend.

De AScX komt op adem onder de oude koersbodems, waarmee er mogelijk een nieuwe lagere koerstop kan worden gevormd. Dit zou nieuwe verkoopdruk kunnen inluiden. Pas wanneer de smallcaps-index boven haar 200-daags gemiddelde weet terug te keren, zal het technische beeld wat opklaren.

AScX

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
 2. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34
 3. 11 mrt Kan de vastgoedsector bouwen aan verder herstel? 79

Gerelateerd

Reacties

31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 9 Calimero 18 december 2023 11:24
  quote:

  Calimero schreef op 14 december 2023 19:04:

  Toch vreemd ... na 49 (7 x 7) dagen vanaf de Low 25 okt 2023 ... is de slotkoers elke dag lager ... :)

  www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15109816...
  www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15118149...

  www.youtube.com/embed/Nfxu2-Y1oXQ?rel...
  Theoretisch gezien gingen we dus 720 (5 x 144) dagen naar beneden ... en 49 (7 x 7) dagen omhoog ... Always count ... ??

  www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15109816...
  www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15119034...
  www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15121473...

  Jammer ... dat Adyen onderdeel is van de AEX ... luieren maar weer ... mvg

  www.youtube.com/embed/dfkDcaGatIY?rel...
 2. forum rang 9 Calimero 18 december 2023 12:27
  quote:

  handyman6 schreef op 18 december 2023 12:04:

  Ooit liep een beursrally op zijn einde, leerden we op de cursus,als nog maar een paar ( grote) aandelen de kar trokken....
  2023 laat zien dat de tijden zijn veranderd?
  Altijd kijken naar de "Magnificent 7" van een Index .. :)

  www.iex.nl/Forum/Upload/2020/12172744...

  www.youtube.com/watch?v=9bE0Vlx2P3Q
 3. need_to_hold 18 december 2023 13:38
  Al langer dan vandaag geweten... echter... in begin van stijging springen waarschijnlijk de grote spelers in de markt... dan wordt alles opgepompt en lijkt het niet beter te kunnen, hosanna en het kan niet naar beneden en all time high enz... particulieren kopen zich in op de hype .... en dan ... dan komen stilaan weer andere persberichten , en wordt de andere richting opgebouwd...en vervolgens bij veel fear (zie vorige grote daling richting oktober) was het net andersom... hadden we toen gedacht dat zo naar boven kon? natuurlijk niets gezien alle fear artikelen.

  my opinion....

  ...begin volgend daar is het weer fear waarschijnlijk... waarom anders altijd markt die op en neer gaat

  ...en die grote spelers willen natuurlijk zo hoog mogelijk en zoveel mogelijk hoog dumpen... dat zie je dan weer aan de snelheid van het dalen als ze echt beginnen te dumpen...als je weet dat veel van de stijging op relatief laag volume gebouwd wordt ...
 4. forum rang 6 ttroo 18 december 2023 14:30
  Lastig. Lastig. Met 2 januari in het vooruitzicht als Grote Stijgingsdag lopen de korte termijn grafieken wel erg hoog op. Althans ze blijven erg hoog hangen. Oplopen deden ze al een tijdje. De VIX lijkt te gaan uitbreken, al is het meer sidewaarts, maar wel uit de dalende lijn. En genoeg ruimte om de VIX nog te doen vlammen. De mid grafieken kunnen wellicht nog wat hebben - een 3 a 5 weken, maar ze kunnen de top ook gaan maken of al hebben gemaakt. Al met al lastig. Yields moeten nog in de Grote Rebound gaan. Gaan ze dat nog de komende 2 beursweken doen? Op Macro Economisch Vlak gebeurt er van alles. Daar kan zomaar een zwaan uit komen. Kortom lastig lastig.
 5. forum rang 7 handyman6 18 december 2023 15:36
  Yep,er gebeurt het hele jaar al van alles: politieke rukken naar rechts,oorlogen ,recessietjes ,eco krimp,etc maar het maakt allemaal geen moer uit: over 6 maand gaat de rente 1,5% omlaag,denkt de markt dus dan koop je je nu in....
  Doen markten altijd al: 6 tot 9 maand vooruit lopen,desnoods met the big tech 7 gewoon door het dak te kopen.
31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links