Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Het gaat lekker zo

De IEX Slotcall van woensdag 6 december 2023

De aandelenhandel doet het ook vandaag rustig aan. Het cijferseizoen loopt op zijn allerlaatste benen, waardoor beleggers het meer moeten doen met macronieuws en het gewone nieuws. Dat rentes over een breed front dalen, geeft de belegger moed.

De AEX opende vandaag iets in de plus om na een korte stijging door de positieve opening van Wall Street later weer wat van zijn winst in te leveren. Alles sloot in het groen, behalve Ahold (-0,90%), KPN (-0,29%), Philips (-0,66%), Shell (-1,54%) en Wolters Kluwer (-0,23%).

Ook de Amerikaanse beurs ging goed gemutst van start. Het ADP-banenrapport liet minder nieuwe banen zien dan werd verwacht en dat bij dalende arbeidskosten. Dalende (loon)inflatie en minder krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt geven de Fed voldoende munitie om aan renteverlagingen te denken. 

Top 3 dalers en stijgers Damrak

Shell daalt vandaag omdat de olieprijs hetzelfde doet. Philips doet de hele week al niets anders. De Amerikaanse apneu-affaire trekt een stevige wissel op het bedrijf. Niemand die weet hoe lang deze zaak aanhoudt. Niemand die weet wat het Philips gaat kosten. Een vergelijking met het Duitse Bayer is snel gemaakt. Ook dat heeft een Amerikaanse massaclaim aan de broek en verkeert in een juridisch moeras. 

Opvallend is wederom de sterke stijging van de Nederlandse chippers, terwijl ook de financials een klein sprintje trekken. 

KLM-Air France (+5,38%) is in de AMX de grootste stijger doordat de internationale luchtvaartorganisatie IATA rekent op recordaantal van 4,7 miljard passagiers in 2024. Van vliegschaamte is duidelijk geen sprake.
Ook Just Eat Takeaway (+3,21%) doet het vandaag goed dankzij een koersdoelverhoging van JP Morgan. 

In de AScX moet Wereldhave (-4,42%) flink inleveren. De winkelcentrumuitbater meldde vanmorgen ruim drie miljoen nieuwe aandelen onderhands te hebben geplaatst tegen een korting van 6,5%. Ze zijn bedoeld om de overname van winkelcentrum Polderplein in Hoofddorp te financieren. Deze aankoop doet het aantal aandelen met 9% stijgen.

Wat moeten beleggers van de vastgoeddeal denken? Analist Peter Schutte sloeg aan het cijferen. Hij is minder negatief dan de marktreactie vandaag. Is dat genoeg voor een koopadvies? Lees het verhaal.

Dat is er vandaag nog een analyse van de IEX Beleggersdesk over het aandeel Nexstar Media Group, een grote positie van hedgefondsmanager Michael Burry, beroemd geworden in de film The big short.  Ook kopen? Lees eerst de analyse van analist Patrick Beijersbergen. 

Extra bedrijfsnieuws

ForFarmers (-0,21%) mag het Poolse Piast Pasze overnemen. Met de overname, die al eerder was aangekondigd, breidt het bedrijf uit in het vleeskuikenvoedersegment. Beleggers waren niet onder de indruk. 
Arcadis (+0,34%) gaat het bodemsaneringsplan maken voor de voormalige vliegbasis Soesterberg. In de buurt van wat nu een natuurgebied is geworden, moet een woonwijk komen. 

Dalende rentes 

Rentes dalen ook vandaag over een breed front. De Nederlandse tienjaars deed begin oktober nog bijna 3,30%. We staan nu bijna 25% lager. De belangrijke Amerikaanse tienjaars zit inmiddels ook bijna 20% onder de recente top. De Britse minister van Financiën heeft reden om een fles bubbels te laten knallen.

 • Amerikaanse tienjaars: 4,12 (-1,26%)
 • Nederlandse tienjaars: 2,54% (-1,00%)
 • Duitse tienjaars: 2,21% (-1,34%)
 • Britse tienjaars: 3,99% (-0,96%)
 • Italiaanse tienjaars: 3,95% (-1,04%)
 • Japanse tienjaars: 0,63% (-3,46%)

Peilmoment: 17.00 uur

De rente kan volgend jaar maar een kant op

De vraag is niet óf de rente door de ECB en de Fed wordt verlaagd, maar met hoeveel en wanneer. Dat wordt komend jaar best interessant. Normaliter loopt de ECB achter de Fed aan, maar in 2024 kunnen die rollen wel eens worden omgedraaid, schrijft analist Martin Crum.

Brede markt  

Groene beurzen in Europa, terwijl de Nasdaq tegen zessen lichtjes in het rood duikt. Rentes dalen en goud stijgt.
De olieprijs verkeert inmiddels in een duidelijke downtrend tengevolge van onenigheid in de OPEC. Misschien dat de nieuwste klimaatconferentie ook enige druk uitoefent op de olieprijs. Bedoeling is immers dat de wereld binnen afzienbare tijd fossielvrij is.
Bitcoin staat na een indrukwekkende rally iets lager. De euro/dollar doet vandaag weinig. 

Optietip: Inspelen op verdere stijging van de DAX-index

Hoewel de Duitse herbeleggingsindex DAX inmiddels op het hoogste punt ooit staat, is de k/w op basis van de voor volgend jaar verwachte winst nog altijd maar 11,5. Gemiddeld lag die afgelopen tien jaar op 12,6. Vanuit dat perspectief is een verdere stijging dus helemaal niet zo vreemd. Hoofd IEX Beleggersdesk Hildo Laman heeft daarom een optieconstructie bedacht om met een bescheiden inleg potentieel flink winst te maken.

Toppers & floppers voor 2024?

Wat worden de winnaars en verliezers van 2024 volgens de lezers van IEX? U ziet het op donderdag 7 december om 19:00 uur in Toppers & Floppers. Hoofd Beleggersdesk Hildo Laman is te gast bij Peter Siks in dit webinar van Saxo om de door u aangewezen aandelen te analyseren. U kunt zich gratis aanmelden.

Uit een enquête onder lezers van IEX blijkt dat Technologie en AI de populairste beleggingssectoren zijn voor het komende jaar. Bijna 60% van de respondenten gaf aan deze sectoren in de gaten te houden in 2024.

Defensie is runner-up Op de tweede plaats staat Defensie, met ruim 15% van de stemmen. Deze sector wordt gezien als een veilige haven in tijden van geopolitieke spanningen en onzekerheid. De stijgende vraag naar wapens en militaire uitrusting vanuit verschillende landen blijft ook niet onopgemerkt..

De derde plaats wordt ingenomen door Biotechnologie, met bijna 13% van de stemmen. Deze sector biedt kansen op hoge rendementen door de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en therapieën voor verschillende ziekten. Ook de vergrijzing van de bevolking en de groeiende vraag naar gezondheidszorg spelen een rol.

Minder populaire sectoren? Lees het verhaal van Youri van Heumen. 

Kijktip

In het webinar Visie & Tips 2024 van BNP Paribas geven beleggingsexperts Koen Bender, Jim Tehupuring en Nico Bakker volgende week woensdagavond 13 december negen concrete tips en shortkandidaten. U kunt (wederom) gratis aanhaken.

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

UBS kiest voor Heineken (kopen) in plaats van voor AB Inbev (houden). Verder krijgt Philips opnieuw een verkoopadvies. Dan zijn er ook nog wisselende en duidelijke adviezen van UBS voor de Europese autobouwers. Het is kopen of verkopen. 

Agenda donderdag 7 december

Nederlandse bedrijven: geen
Buitenlandse bedrijven: cijfers Broadcom 
Macronieuws:

 • Consumptie huishoudens NL in oktober
 • Industriële productie Duitsland in oktober
 • Economische groei Q3 eurozone
 • Wekelijkse steunaanvragen VS
 • Groothandelsvoorraden VS in oktober
 • Consumentenkrediet VS in oktober

En dan nog even dit 

Het blijft slecht nieuws regenen uit Duitsland 

SpaceX neemt de ruimtevaartindustrie over
Wanneer komt de beursgang?

Italië breekt met China

Het Zwitserse Roche wil ook verdienen aan obesitas

Alphabet komt met een ChatGPT-killer?

Beurssentiment kan snel draaien


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

 1. 20 feb Slotcall: Winstnemingen treffen chippers hard 1
 2. 15 feb Slotcall: BAM en DSM stelen de show 4
 3. 15 feb Beleg in kleine leningen met grote impact

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links