Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goud ketst af op all time high van 2020

Goud ketst af op all time high van 2020
Beeld: iStock

Het jaar 2023 blijkt toch verassend te eindigen. Niet alleen lijken aandelen met mooie plussen het jaar uit te gaan, ook obligaties doen het goed (beide dankzij dalende rentes). Tenslotte is er ook een eindsprintje weggelegd voor goud. Sinds de bodem rond $1.820 per troy ounce op 6 oktober, is de goudprijs met bijna 12% opgelopen. Daarmee evenaart goud de performances van de aandelenbeurzen. 

Maar wellicht is de meest opvallende prestatie dat goud maandag intraday een nieuw all time high heeft neergezet rond $2.175. Daarmee werd het vorige record rond $2.075,35, van 7 augustus 2020, zelfs ´even´ overschreden. Daarna is het edelmetaal weer flink teruggezakt tot nu $2.031. Technisch signaleert dit dat het all time high van $2.075 te zwaar is.

Goud wordt gezien als tijdelijke vluchthaven voor de spanningen in het Midden-Oosten. Een belangrijke indicatie daarvoor is het feit dat goud exact vanaf 7 oktober, de dag van de inval in Israël, zo hard is opgelopen. 

Goud fungeert ook als vluchtheuvel voor beleggers die de hoge inflatie vrezen. Sinds de bodem van oktober vorig jaar rond $1.614 - toen de inflatie boven de 10% noteerde - is goud ruim een kwart in waarde opgelopen. 

Maar er zijn meer fundamentele redenen voor de opgelopen goudprijs. Zo is de stand van de Amerikaanse dollar van belang. Verder wordt een goudhedge goedkoper als de rente daalt. Ook houden beleggers centrale banken in de gaten, want die zijn de laatste tijd actief als koper op de goudmarkten.

Potentiële hoofd- en schouderformatie

Essentieel in het technische plaatje van goud is de potentiële hoofd- en schouderformatie die de afgelopen 3 jaar is gevormd. Deze wordt voltooid na een definitieve en overtuigende uitbraak boven de top van augustus 2020 rond $2.075,35. Daarna kan een volgend koersdoel rond $2.500 berekend worden. Zie de uitleg van hoofd- en schouderformatie onderaan dit artikel, waarin de koersdoelberekening wordt uitgelegd.

IEX-collega Martin Crum liet ook al zijn licht schijnen op de ontwikkelingen van de goudmarkt. Dat artikel kunt u hier teruglezen. Vandaag leg ikzelf de goudprijs onder mijn vergrootglas, met bijzondere aandacht voor de potentiële hoofd- en schouderformatie. 

Goud technisch bekeken

Het edelmetaal laat al ruim drie jaar een zijwaarts verloop zien onder de top van 7 augustus 2020 rond $2.075,35. Maandag is die top dus even uitgedaagd, maar niet blijvend overschreden. Een uitbraak is pas geldig indien deze horde overtuigend (langer dan 3 dagen en met meer dan 3%) wordt overschreden. Volgens de pendulum swing kan daarna een volgend koersdoel rond $2.500 berekend worden. Zie ook hiervan de uitleg onderaan dit artikel.

De 200-dagenlijn van de goudprijs laat een mooie opwaartse draai zien. Dit geeft een positievere technische conditie weer.

Positief is dat rond $1.804,80 (van 3 maart) twee hogere bodems zijn gevormd. Deze zouden kunnen functioneren als rechterschouders in de hoofd- en schouderformaties.  

Goud stuit mogelijk wéér op all time high

Goud heeft de tussenliggende horde rond weerstand $1.987,56 (gevormd op 21 juli) kunnen breken. Thans stuit de koers op het intraday all time high van 2020 rond $2.075,35. 

Ook op de korte termijn wordt er een potentiële hogere bodem gevormd, nu rond $1.931,70 (van 13 november). Deze signaleert kopers in de markt. Een opwaartse uitbraak boven het all time high uit 2020 rond $2.075,35 is hierdoor niet uitgesloten. Vooralsnog signaleert het technisch plaatje dat het all time high van $2.075 te zwaar is.

 

 

Meerjarengrafiek

Goud test thans het all time high van 7 augustus 2020 rond $2.075,35. Hier bevindt zich de neklijn voor een potentiële hoofd- en schouderformatie. 

Er worden al hogere bodems gevormd rond $1.804,80. Deze bodems bij S2 zouden dan de rechterschouder van de hoofd- en schouderformatie vormen. De linkerschouder ligt dan rond $1.687 gevormd in maart 2021, gemarkeerd als S1. 

Het hoofd van de hoofd- en schouderformatie ligt rond H, de bodem van oktober vorig jaar op $1.614. Dit patroon wordt voltooid na een doorbraak van de neklijn rond $2.075,35.

De afstand tussen het hoofd ($1.614) en de neklijn ($2.075,35) bedraagt $461. Opgeteld boven het uitbraak punt zou dit een eerste koersdoel opleveren van $2.536. Wij hebben dit koersdoel afgerond op $2.500. 

De goudprijs had al eerder een hoofd- en schouderformatie succesvol afgerond. Dat was in 2019, toen de neklijn N werd gebroken Deze uitbraak is daarna bevestigd door de hogere pullbackbodem bij PB. Ik heb deze uitbraak besproken in juli 2019.

 

Uitleg hoofd- en schouderformatie

De hoofd- en schouderformatie is een van de bekendste koerspatronen in de technische analyse. De hoofd- en schouderformatie kan aan het einde van een lange daling voorkomen. Soms, zoals bij de goudprijs, vormt de hoofd- en schouderformatie een tussenstap, dus een tijdelijke onderbreking in een langdurige stijging. Kenmerk van de hoofd- en schouderformatie is dat deze altijd uit minimaal drie bodems bestaat, waarvan de middelste (het hoofd) de diepste is. 

De hoofd- en schouderformatie voltrekt zich doorgaans in meerdere vaststaande stappen.

Op onderstaande voorbeeldgrafiek zien we die stappen als volgt:

 • Het eerste signaal treedt op als er een top op gelijke hoogte (B) wordt gevormd. In feite is de sterke stijging boven bodem a ook al een potentieel positief signaal.
 • Er vormt zich nu een weerstand rond A-B, dit wordt de neklijn genoemd. De bodems a en c vormen de schouders van de hoofd- en schouderbodemformatie, bodem b is het hoofd.
 • De hoofd- en schouderbodemformatie wordt voltooid als weerstand A-B wordt gebroken.

Het is noodzakelijk dat er minimaal twee toppen gebroken worden om een hoofd & schouder-bodemformatie te completeren. Het kunnen er ook meer zijn. De gebroken toppen hoeven niet op gelijke hoogte liggen.

De hoofd- en schouderbodemformatie wordt vaak gebruikt om een eerste koersdoel te berekenen. Hiervoor berekenen we eerst de afstand tussen het hoofd b en de neklijn A-B. De uitkomst daarvan tellen we op bij de neklijn. Vervolgens kan het koersdoel - punt D - berekend worden.

 

 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 Draagvlak Nederlandse beurs blijft broos 119
 2. 21 feb Japanse beurs kan nóg verder knallen en zelfs in waarde verdubbelen 137
 3. 20 feb Bitcoin drukt door 59

Gerelateerd

Reacties

99 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Unimog 6 december 2023 09:12
  quote:

  sims schreef op 6 december 2023 08:25:

  Duitse fabrieksorders flink omlaag maar Daxxie all time high, het nieuwe normaal
  De wereld op zn kop. Centrale banken aan de macht.
  Fed ondertussen voor 9000 miljard op de balans.
  Je mag het geen fraude of oplichting noemen
  Ze maken vooral de rijken rijker en het verschil in de wereld groter
  Hou het ook meteen weer voor gezien vandaag
 2. Bubbletrader 6 december 2023 09:30
  Kijk naar de grafieken van de FED, ECB, BOJ etc en de grafieken van de verschillende indices en je weet hoe het zit. Dit kan nog decennia doorgaan. Een opgepompte schuldenberg en fictieve "rijkdom"" die zijn weerga niet kent. Het is verbazingwekkend dat deze bubble niet uiteenspat. De financiele wereld leeft in een parallel universum van ongekende omvang. Vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan.
 3. forum rang 6 Toerist 6 december 2023 10:03
  quote:

  handyman6 schreef op 6 december 2023 09:55:

  Hmmm..niks loos op beurzen en dan doen bots en algo's hun window-dressing dingetjes: beetje bijkopen....
  Dat kan dan aardig oplopen.
  Nou is dec imo echt geen maand om kaal short te zitten,maar welke maand is dat wel?
  795 is dan ineens niet meer zover weg
  klopt volledig en toch verwacht ik de 765-770 nog van't jaar
 4. forum rang 7 handyman6 6 december 2023 10:05
  Tja,goud: dood geld immers. Kost alleen maar en mocht je het ooit nodig hebben in tijden van nood/ oorlog ,dan komt iedereen er mee aanzetten en kost een brood 200 gram oid,als ze je het al niet met pistool op de borst gewoon afpakken....
  Kortom,als vermogensbestand deel vind ik het 3x niks en heb het dus ook niet,op wat sieraden na dan.
 5. forum rang 6 d' Aandelen ' 6 december 2023 10:10
  Goedemorgen,

  de fles gaat net zolang in het water totdat hij breekt, met andere woorden men kan de koersen wel sky high oppompen maar dat wordt altijd gevolgd door een correctie.
  Overheden geven veel te veel geld uit en het grootste deel van de meestal niet rijke bevolking die daarvoor de prijs betaald, onder het motto van een rookvrije generatie zijn de prijzen voor sigaretten onderhand opgevoerd naar rond de € 10.00 en voor een pakje shag met vloei hoorde ik iemand € 19.40 afrekenen.

  Ook wijn en bier worden steeds duurder om maar te zwijgen over de prijs van een liter benzine of een kubieke meter gas,

  Door de verkiezingsuitslag zorgt er voor dat 80 Kamerleden met een wachtgeld regeling verdwijnen en er natuurlijk 80 voor terugkomen. Ook bij de Europese Parlement worden riante salarissen en ruime vergoedingen verstrekt voor allerlei kosten die soms tot in de tonnen lopen. Frenske weet er alles van.

  Bij die accijnsverhogingen werd toegegeven dat dit ook bedoeld was om de staatskas te vullen.
  Ik ben misschien ouderwets maar heb altijd geleerd de tering naar de nering te zetten en mijn geld naar draagkracht te besteden, maar zie dat ook onze Overheid geld uitgeeft dat de draagkracht ver te boven gaat.
 6. need_to_hold 6 december 2023 10:13
  .... Als grote investeerder... zeg maar hefboomfondsen... de walvissen ... zou het wel interessant zijn om de particulier op laag volume de prijzen te laten oppompen...via media, CNBC...enz.. dan kan je als grote speler als het volume na weken stijgen toch groot genoeg is eindelijk je grote positie alsnog kwijt... in de daling (paniek) springt de kleine belegger dan op de afstort golf en verkoopt zijn positie lager... kettingreactie.... zoals ik al zei, eigenlijk pump & dump maar dan op wat langere termijnen...

  ... mijn visie op dit alles
 7. opa 6 december 2023 10:21
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 6 december 2023 10:10:

  Goedemorgen,

  de fles gaat net zolang in het water totdat hij breekt, met andere woorden men kan de koersen wel sky high oppompen maar dat wordt altijd gevolgd door een correctie.
  Overheden geven veel te veel geld uit en het grootste deel van de meestal niet rijke bevolking die daarvoor de prijs betaald, onder het motto van een rookvrije generatie zijn de prijzen voor sigaretten onderhand opgevoerd naar rond de € 10.00 en voor een pakje shag met vloei hoorde ik iemand € 19.40 afrekenen.

  Ook wijn en bier worden steeds duurder om maar te zwijgen over de prijs van een liter benzine of een kubieke meter gas,

  Door de verkiezingsuitslag zorgt er voor dat 80 Kamerleden met een wachtgeld regeling verdwijnen en er natuurlijk 80 voor terugkomen. Ook bij de Europese Parlement worden riante salarissen en ruime vergoedingen verstrekt voor allerlei kosten die soms tot in de tonnen lopen. Frenske weet er alles van.

  Bij die accijnsverhogingen werd toegegeven dat dit ook bedoeld was om de staatskas te vullen.
  Ik ben misschien ouderwets maar heb altijd geleerd de tering naar de nering te zetten en mijn geld naar draagkracht te besteden, maar zie dat ook onze Overheid geld uitgeeft dat de draagkracht ver te boven gaat.
  Tja Daan de wachtrijen hier in Duitsland worden hier steeds langer en drukker zelfs Nederlandse kroeg en restaurant eigenaren gaan volgepakt terug naar Nederland.
 8. forum rang 6 Toerist 6 december 2023 10:22
  quote:

  need_to_hold schreef op 6 december 2023 10:13:

  .... Als grote investeerder... zeg maar hefboomfondsen... de walvissen ... zou het wel interessant zijn om de particulier op laag volume de prijzen te laten oppompen...via media, CNBC...enz.. dan kan je als grote speler als het volume na weken stijgen toch groot genoeg is eindelijk je grote positie alsnog kwijt... in de daling (paniek) springt de kleine belegger dan op de afstort golf en verkoopt zijn positie lager... kettingreactie.... zoals ik al zei, eigenlijk pump & dump maar dan op wat langere termijnen...

  ... mijn visie op dit alles
  mooiste voorbeeld momenteel : BTC en BESI
99 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links