Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX per saldo amper van zijn plek, spanning bij vastgoed

Speech Powell afgelopen vrijdag ijlt toch na

November was een topmaand voor beleggers, nadat de klad er flink in kwam gedurende de zomermaanden. December is met weinig spektakel van start gegaan, maar de AEX heeft er desondanks nog ongeveer een procentje bij weten te sprokkelen. 

Het inflatiespook lijkt langzaam aan de horizon te verdwijnen en hoezeer de Fed ook blijft vasthouden aan het mantra "hoog voor langere tijd" speculeert de markt tóch op de eerste renteverlagingen komend jaar. 

Dat is vooral voor vastgoedbezitters te hopen: vastgoedspelers die komend jaar moeten herfinancieren, en dat geldt tevens voor niet-vastgoedspelers, zien hun rentelasten stevig oplopen. Dat is voor de waarde van het onderliggende vastgoed weinig comfortabel. Wij zullen bij IEX Premium daar later deze week uitgebreid (er) bij stilstaan, maar zien hier en daar wel al wat ongelukken ontstaan. 

Damrak 

Over naar het Damrak waar de chipsector, in navolging van veel Amerikaanse chipfondsen, een mindere dag kende. Daarentegen liet het veelbesproken Adyen zich opnieuw van zijn beste kant zien dankzij een verstevigde samenwerking met een van zijn afnemers. Zwaargewicht Shell worstelde echter met een lagere olieprijs, terwijl de verzekeraars opnieuw wel verder wisten te stijgen.  

Al met al een nogal wisselend beeld waardoor de AEX per saldo amper van zijn plek kwam aan het eind van de dag. De index sloot op 770,61 punten, een amper het vermelden waard dalinkje van 0,1%.

Top drie stijgers/dalers 

aex
Bron: IEX.nl

Kijktip 

In het webinar Visie & Tips 2024 van BNP Paribas geven beleggingsexperts Koen Bender, Jim Tehupuring en Nico Bakker woensdagavond 13 december negen concrete tips en shortkandidaten.

U kunt gratis meedoen wanneer u zich hier inschrijft

Prosus

De vorige week gepresenteerde halfjaarcijfers van Prosus waren geen reden voor grote koersuitslagen. Dat lag ook niet in de lijn der verwachting: het is nog altijd de koers van het aandeel Tencent die voor een groot deel dat van Prosus bepaalt. Is de grote aandeleninkoop van Prosus nu een game changer of niet

Brunel 

De Capital Markets Day van detacheerder Brunel van eind vorige week was informatief, maar er leek toch enige ambitie te ontbreken. Hoe dat precies zit en of het fonds momenteel aantrekkelijk gewaardeerd is, leest u in een analyse van de Beleggersdesk:  

Tesla

Volgens Elon Musk heeft Tesla met de marktintroductie van de Cybertruck zijn eigen graf gegraven. Stevige, waarschuwende woorden van de bevlogen topman, maar wordt de soep echt zo heet gegeten als deze wordt opgediend

Wall Street 

Relatief weinig actie in de VS, Wall Street ging wat lager van start. GameStop (+ 6,1%) lijkt weer the place to be voor speculanten: de laatste kopers blijven straks met de ellende achter. Farmaceut Pfizer (+ 1,9%) kon enigszins herstellen van de koerstik die afgelopen vrijdag werd uitgedeeld. Ondertussen wordt Uber (+ 4,6%) opgenomen in de S&P 500 en dat geeft de koers een flinke boost. 

De chipsector was uit de gratie, met dalingen voor onder andere AMD (- 2,8%), Nvidia (- 3,2%), en Intel (- 3,4%), evenals de overige techreuzen: een stijgende rente en insider selling zat de sector dwars. 

Rond het slot van Europa noteerde de Dow Jones een half procent lager, de S&P 500 leverde een procent in en de Nasdaq dook 1,4% in het rood. 

Rentes 

Licht lagere rentes bij de meeste Europese obligaties, maar dat gold niet voor het VK en de VS. Daar tikten er aardig wat basispunten bij, mogelijk nog als gevolg van de speeches die Powell afgelopen vrijdag hield. 

rente
Bron: Reuters

Brede markt  

Weinig dynamiek op de brede markt. Het meest in het oog springt nog de verdere stijging van bitcoin. Eerder tikte goud een all time high aan, maar inmiddels zit de klad alweer in de koersvorming, deels door een weer aan kracht winnende Amerikaanse dollar. Dat geldt ook voor het zwarte goud: de olieprijs hervat zijn dalende trend nu de Opec+ onvoldoende tot concrete productieafspraken is gekomen. 

aex
Bron: IEX.nl

Het Damrak   

 • Adyen (+ 3,4%) ontpopt zich dit jaar toch als een van de meest spectaculaire fondsen binnen de AEX.  
 • ASR (+ 2,6%) lijkt nog steeds profijt te trekken van het goede nieuws van eind vorige week en dat geldt tevens beperkt voor NN Group (+ 0,1%)  
 • Shell (- 1,2%) zucht onder de flink lagere olieprijs maar behoort dit jaar nog steeds tot de beter performende aandelen. 
 • Corbion (+ 1,5%) deed opnieuw een poging tot enig koersherstel na eerder vorige week al een speculatieve rally. Inlezen is een must
 • Just Eat Takeaway (+ 1,0%) heeft dit jaar feitelijk alles goed gedaan, maar de koersprestatie is en blijft sterk teleurstellend. 
 • Signify (- 2,8%) kreeg fanmail van een grote Amerikaanse bank, maar dat leidde niet tot een hoger koersdoel of advies.  
 • Acomo (+ 3,8%) veert eindelijk weer wat op, nieuws dat aan dit herstel te linken valt, kon zo snel echter niet gevonden worden.  
 • PostNL (- 2,3%) zag met een forse afwaardering van ING zo ongeveer de laatste bull het licht uit doen.  
 • Op de lokale markt stegen afgelopen vrijdag Holland Colours (- 3,4%) en Hydratec (- 3,2%) eensgezind, om vandaag beide een groot deel van die winst weer in te leveren. 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

aex

Agenda 05 december

01:30 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (Jap)
03:30 Inkoopmanagersindex diensten - November (Chi)
06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - November (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex diensten - November (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (VK)
11:00 Producentenprijzen - Oktober (eur)
15:45 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - November (VS)
16:00 Vacatures - Oktober (VS)

En dan nog even dit 

Volgens de BIS is de strijd rond inflatie nog niet geheel gewonnen: 

Bitcoin rally houdt aan:  

Maar ook goud doet lekker mee: 

Besluit Opec+ heeft geen indruk gemaakt  

Spotify trapt op de rem: 

Onze zuiderburen gaan wat verstandiger om met de energietransitie:  


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 13:15 Cijfers Aalberts om door een ringetje te halen
 2. 21 feb Matig verhaal van JDE Peet's
 3. 21 feb De Fed speelt met vuur, vindt situatie vooralsnog 'beheersbaar'

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links