Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Technische schade in Amsterdam

Technische schade in Amsterdam

De verkoopdruk op de aandelenbeurzen wereldwijd houdt al enige tijd aan en de start van het cijferseizoen heeft het tij nog niet weten te keren. Hoewel de eerste resultaten op het oog niet tegenvallen, zijn beleggers onvoldoende gerustgesteld dat betere tijden spoedig zullen volgen.

De toegenomen onrust op geopolitiek vlak en de aanhoudend hoge rentes zorgen overal voor oplopende onrust bij beleggers. Veel technische plaatjes zijn de laatste tijd steeds verder onder druk komen te staan en laten inmiddels serieuze langetermijnverzwakkingen zien.

Ook de Europese beurzen blijven terrein prijsgeven en dus ontkomt de Amsterdamse beurs niet aan nieuwe technische schade. Zowel de hoofdindex als die van de kleinere aandelen lijken de weg omlaag te zijn ingeslagen. Staan we voor een langere periode van dalende koersen of kan er binnenkort nog ergens steun worden gevonden?

AEX-index

De Nederlandse hoofdindex weet al even niet te overtuigen. In augustus werd de langetermijn-opgaande trend afgebroken en zakte de AEX terug onder haar 200-daags gemiddelde. De index leek in eerste instantie de schade nog beperkt te kunnen houden, maar heeft nu toch een nieuwe lagere koerstop gevormd.

Dit duidt erop dat verkoopdruk verder toeneemt en beleggers steeds sneller hun stukken van de hand doen. De AEX zou rond 711 punten nog wat steun kunnen vinden, maar een grotere daling lijkt aanstaande. Een doorbraak onder de steun zal ruimte vrijmaken voor een daling richting fors lagere koersniveaus. Ook een daling richting de oude bodems vlak boven 600 punten valt niet uit te sluiten.

AEX

AMX-index

In de Amsterdamse Midkapindex is de verkoopdruk al enige tijd wat intenser en staat ook het technische plaatje al wat langer onder druk. De AMX-index is onder de bodems van vorig jaar gezakt en heeft een dalende trend ingezet richting lagere koersniveaus.

Steeds lagere toppen en bodems wijzen op aanhoudende verkoopdruk. Eerste steun wacht nog rond 763 punten, maar ook een daling richting de dieptepunten van de coronacrisis rond 542 punten is mogelijk.

AMX

AScX-index

De AScX-index, waarin 25 smallcap-aandelen zijn opgenomen, begint steeds verder te verzwakken. De index wist het neutrale koersverloop vanaf begin dit jaar lang vol te houden, maar heeft de afgelopen weken het hoofd moeten buigen voor toenemende verkoopdruk.

De AScX is door de onderzijde van de neutrale bandbreedte gezakt en heeft hiermee een dalende trend ingezet. Eerste steun ligt nu in de zone rond 1.100 punten, maar als dit niveau sneuvelt, zal er ruimte vrijkomen voor een daling richting 868 punten of lager.

AScX


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
 2. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34
 3. 11 mrt Kan de vastgoedsector bouwen aan verder herstel? 79

Gerelateerd

Reacties

66 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 ttroo 23 oktober 2023 11:29
  China Tech vanochtend verder onderuit.
  Maar de bodem is in zicht naarmate de beursweek eindigt.
  Een duidelijk groene China Tech markeert de bodem.
  Maar eerder donderdag a vrijdag dan dinsdag a woensdag.

  Amerika Tech heeft ruimte voor verdere daling(en). Cijfers komen steeds meer naar buiten en die kunnen de richtingen doen veranderen.

  VIXie lijkt nog naar een top te moeten. Al staan ze er steeds meer op. Ze zijn goed terug gekomen. Niettemin als de top gezet is dan veel ruimte voor een (flink) lagere VIX.

  Het blijft lastig voor en in Europa om maar enigszins te bodemen. Ondanks de goedkoopheid van steeds meer fondsen.

  Dit lijkt een mooi middel lange termijn bodem als die gezet is / wordt.
  Daarna kan het flink hoger gaan.
 2. forum rang 9 Calimero 23 oktober 2023 13:12
  quote:

  Calimero schreef op 23 oktober 2023 13:06:

  [...]
  Ik zou het niet weten .... ik tel gewoon en kijk naar lijntjes .. :)

  Daylow t.n.t. 657,70 ... lijntje op 657,60 .. etc.

  www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15051772...
  www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15052199...
  Die Adyen-fans vragen om een FA-uitleg ... :)
  FA sucks ...
66 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links