Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goud flink gedaald, maar steun nadert

Goud flink gedaald, maar steun nadert
Beeld: iStock

De goudprijs is naar vrijwel het laagste punt van dit jaar gezakt: alleen al de afgelopen anderhalve week verloor goud meer dan 120 dollar per troy ounce (31,1 gram), naar nu 1.823 dollar. De laagste stand van dit jaar was op 3 maart, toen het edelmetaal een intraday low van $1.804,80 noteerde.

In het kielzog van de zwakke goudprijs zijn ook andere edelmetalen hard gedaald, waarvan de meeste zelfs onder de beginstand van dit jaar noteren. Zilver staat YTD ruim 12% in de min, platina verliest ruim 18%, palladium spant de kroon met een verlies van bijna 34% over de eerste 9 maanden van 2023.

De zwakke koersontwikkeling in het edelmetalencomplex staat haaks op de koerssprongen van dit voorjaar. Toen werden vanwege de onrust in de bankensector edelmetalen tijdelijk als vluchthaven gezien. Na het faillissement van enkele regionale banken in de VS gingen koersen toen even door het dak.

De goudprijs noteerde begin mei zelfs kortstondig een nieuw intraday all time high op $2080,41 dollar, nipt boven het vorige koersrecord op $2.075,35 (gevormd op 7 augustus 2020). In de afgelopen drie jaar is de koers daar al meerdere keren op afgeketst, dus ook dit voorjaar weer.

Er worden diverse oorzaken voor deze zwakte genoemd. Zo zou goud een minder interessante belegging zijn door de sterkere dollar. Ook zorgt de hoge rente ervoor dat veel kapitaal richting Amerikaanse staatsleningen wordt gesluisd.

Overigens komen op vrijwel alle grafieken van de edelmetalen steunniveaus in zicht. Hierdoor zou op korte termijn wat stabilisatie verwacht mogen worden. Echter, zolang de neerwaartse trends niet gebroken zijn, kan men met posities beter afwachten.

Vandaag bekijk ik de langetermijngrafieken van goud, zilver, platina en palladium.

Goud nadert steun, maar wel binnen downtrend

De goudprijs is technisch geen toonbeeld van vitaliteit en kracht. Ten eerste is de opwaartse trend naar onderen gebroken. Bovendien worden er sinds dit voorjaar lagere toppen gevormd, hetgeen dat wijst op verkopers. 

Recent is de bodem van eind juni rond $1.893,04 gebroken.  Verkoopdruk in de goudprijs houdt aan.  Nu de laatste bodem de goudprijs niet weet op te vangen, mag verdere koersdaling worden verwacht met een koersdoel richting steun $1.804,80 (bodem van 3 maart). Eerste weerstand ligt op $2.075,35 (gevormd op 7 augustus 2020).

De echte horde voor de goudprijs ligt eveneens op $2.075,35 (gevormd op 7 augustus 2020). Sindsdien is de koers daar al twee keer op afgeketst.

Goudprijs

Zilver glijdt weg

Ook de zilverprijs krijgt klappen. Nu de bodems rond $22.10 breken verzwakt het technische plaatje verder. Eerder al werd de opgaande trend verlaten. Zilver ligt er technisch bezien niet sterk bij nu er bovendien lagere toppen op de grafiek zichtbaar worden. 

Dit geeft verkoopdruk aan. Verdere koersdaling mag op de korte termijn worden verwacht richting steun $19,90 (bodem van 10 maart). Weerstand ligt op $25,02 (gevormd op 1 september).

Zilverprijs

Platina in mineur

Platina buigt neerwaarts om. De steun rond $884 is gepasseerd, waarmee de weg naar steun $821,75 open ligt, de bodem van eind vorig jaar. 

Omdat er lagere koerstoppen worden gevormd, is de verkoopdruk blijkbaar nog niet uit de markt. Derhalve adviseren we voorzichtig te blijven. 

Er ligt weerstand rond $995,40 (top van 21 juli).

 

Palladium in vrije val

De prijs van palladium zit al sinds begin 2022 in een vrije val. Sinds het all time high rond $3.435, op 7 maart 2022, is palladium ruim tweederde in waarde gezakt. De koerspieken van palladium worden overigens nog steeds lager gevormd. Zolang dit patroon wordt voortgezet, is er sprake van verkoopdruk.

De eerstvolgende tussenliggende steun die palladium in de huidige koersval tegenkomt, ligt er al rond $1.184,82 (bodem van 8 september).  Na een doorbraak onder steun $884,80 wordt $821,75 het volgende neerwaartse koersdoel.

Palladium heeft weerstand rond $1.3410 (top van 11 augustus). Pas daarboven worden de scherpe kantjes van het uiterst zwakke plaatje afgescheurd. 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Er is hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 01 mrt Gloednieuw bullmarktfeestje staat op het punt van beginnen 73
 2. 29 feb Lichte burnout AEX-index 52
 3. 28 feb Energietransitie komt op stoom: eindelijk een kentering zichtbaar 77

Gerelateerd

Reacties

54 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 4 oktober 2023 08:35
  Mogguh, Adri & Co succes!

  Eén van de statistische vuistregels, namelijk dat de koers eerst een tijdje opveert bij het raken van de MA200 van de SP500, heeft het niet gehouden.

  invst.ly/11lvmt

  Vrouwen en kinderen eerst, of is dat in het huidige tijdperk aangepast aan 'kinderen eerst en vrouwen en mannen tegelijk'? LHBTIXYZ+'ers moeten zich daar dan maar ergens tussendoor wringen.
 2. forum rang 5 adritromp 4 oktober 2023 09:12
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 4 oktober 2023 08:35:

  Mogguh, Adri & Co succes!

  Eén van de statistische vuistregels, namelijk dat de koers eerst een tijdje opveert bij het raken van de MA200 van de SP500, heeft het niet gehouden.

  invst.ly/11lvmt

  Vrouwen en kinderen eerst, of is dat in het huidige tijdperk aangepast aan 'kinderen eerst en vrouwen en mannen tegelijk'? LHBTIXYZ+'ers moeten zich daar dan maar ergens tussendoor wringen.
  Goede morgen,

  Tnx, jij ook succes!

  Het luikje gaat open zo te zien in Amerika, nu hier nog
 3. Jopieklaploper 4 oktober 2023 10:09
  De steun voor goud is helaas nog lang niet genaderd, die ligt namelijk bij $1100 per ounce.

  Bitcoin gaat nu exploderen, mark my words. koersdoel eind 2023 voor bitcoin is $100.000 en eind 2024 $600.000

  Goud en zilver zullen heel fors gaan dalen op de langere termijn, dit zijn barbaarse relieken die niet meer in deze prachtige nieuwe tijd passen.
 4. [verwijderd] 4 oktober 2023 11:02
  goedemorgen

  vandaag veren we op vanaf de MEDIAN lijn van de mathematische vork,
  in het verleden in het pattern of de beweging is de koers als we bij de median kwamen zijn we er 10 punten doorheen gedonderd, MEDIAN ligt op 719-10 is 709
  719+10 =729
  want net zoals gister liggen we nog steeds Meekie of Breekie.

  invst.ly/11ly2f

  www.youtube.com/watch?v=wviuja4NHB8

  ;-)
 5. sims 4 oktober 2023 11:20
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 4 oktober 2023 08:35:

  Eén van de statistische vuistregels, namelijk dat de koers eerst een tijdje opveert bij het raken van de MA200 van de SP500, heeft het niet gehouden.

  invst.ly/11lvmt

  Wat niet is kan nog komen :-)
  Rente 4,8 ook al in de koersen geprijsd, energietransitie onder druk, what's not to like?
54 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links