Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Technisch verdeeld beeld in bankensector

Bankensector biedt technisch uiteenlopend beeld
Beeld: iStock

Europese banken hebben het dit jaar lastig gehad. Vooral in het voorjaar heeft de bankensector koerstechnisch een flinke veer gelaten, o.a. vanwege probleembanken, hoge inflatie en dito rente. Maar thans lijkt de pijn bij enkele banken geleden. ING won YTD 16%, ABN Amro steeg 5,5%. Van Lanschot Kempen stal de show met in de eerste 8 maanden van dit jaar een winst van bijna 25%.

Ook op de Duitse beurs lagen de kaarten verdeeld, met een YTD winst voor Commerzbank van 17%, maar met een verlies voor Deutsche bank van 4%. Op de Franse beurs liggen de kaarten ietsje beter: BNP Parisbas staat 12% boven de beginstand van 2023, Credit Agricole liep YTD bijna 19% op. Bij onze zuiderburen liet KBC het kopje hangen met een minnetje van 1%.

Ook in de Europese bankensector is aandelenselectie dus het toverwoord.

Bankensector uit het slop

De Euro Stoxx sector Banks wist dit jaar bijna 18% op te lopen: Europese banken doen het gemiddeld genomen dus niet slecht. Technisch komt de underperformance van de bankensector, waar we vooral dit voorjaar last van hadden, achter ons te liggen. Maar niet alle banken doen het goed, dus moeten beleggers kritisch zijn over hun aandelenselectie. 

In deze blog bespreek ik de Euro Stoxx sector Banks, ING, ABN Amro, Van Lanschot Kempen, Deutsche bank, Commerzbank, Credit Agricole, BNP Parisbas en KBC. 

Euro Stoxx sector Banks wint terrein terug

De Euro Stoxx sector Banks, die alle grote Europese banken volgt, verbetert maar fluctueert nog onder weerstand €119,73 (gevormd op 10 maart). De recente serie hogere koersbodems geeft wel aan dat beleggers op hogere niveaus instappen. Indien de weerstand op basis van de slotkoers opwaarts wordt gebroken, zal het technische plaatje verder verbeteren. Steun ligt rond €98,30 (bodem van 2 juni).

De 200-dagenlijn draait weer opwaarts. Positief is bovendien dat de index boven de 200-dagenlijn beweegt. De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat de Europese autosector de rest van de markt inhaalt. 

 

 

ING zoekt weerstand op

Het technische plaatje van ING verbetert, nu de voorgaande koerspieken rond 12 opwaarts zijn doorbroken. Het opwaarts potentieel is beperkt tot weerstand €14 (top van 11 februari 2022). Na een uitbraak boven oeen weerstand van €14 wordt €16,69 het volgende opwaartse koersdoel.

De steun ligt rond 9,59 (bodem van 24 maart). Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde laat een vlakke tendens zien. Dit wijst op een neutrale technische conditie. De opwaarts draaiende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) van ING suggereert iets betere prestaties vergeleken met de rest van de markt.

 

ABN Amro nog niet uit het dal

ABN AMRO beweegt zijwaarts. Er ligt steun rond €13,01 (bodem van 24 maart) en weerstand rond €16,98 (gevormd op 10 januari 2020). Omdat er lagere koerspieken zichtbaar zijn, adviseren we bij ABN AMRO voorzichtig te blijven. De verkoopdruk is nog niet uit de markt. 

De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) krult neerwaarts om. Dat suggereert mindere prestaties vergeleken met de rest van de markt. 

 

Van Lanschot Kempen doet het prima

Van Lanschot Kempen leek het dit voorjaar goed te doen, maar laat het nu afweten. De recente koersdip bracht Van Lanschot Kempen weer terug onder de voorgaande toppen. Door deze terugkeer van de koers binnen de voormalige vlakke range verzwakt het technische beeld wat.

Deze zogeheten 'false move' lijkt de eerdere verbetering te neutraliseren. We verwachten een consolidatie boven steun €25,30 (bodem van 23 februari). Weerstand ligt rond €41 (gevormd op 12 oktober 2009).

De stijgende 200-dagenlijn van Van Lanschot Kempen wijst nog wel op een positieve technische conditie.

De opwaartse richting van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) van Van Lanschot Kempen suggereert betere prestaties vergeleken met de rest van de markt.

 

Deutsche Bank komt terug

Deutsche Bank komt terug na een zeer lastige periode. Maar de race is nog niet gelopen. 

Deutsche Bank veert thans op binnen een horizontaal koerspatroon met steun op €8,90 (bodem van 30 juni) en weerstand op €10,71 (top van 28 juli). De uitbraak buiten de neutrale bandbreedte zal meer duidelijkheid geven omtrent het verdere koersverloop.

De vlakke 200-dagenlijn wijst op een neutrale technische conditie.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) signaleert dat Deutsche Bank minder goed presteert vergeleken met de rest van de markt.

 

Commerzbank laat zijn kop hangen

Commerzbank vormt, binnen de uptrend, een eerste lagere top die verkoopdruk signaleert. Het technische plaatje stagneert hiermee iets. Bij een daling onder steun €9,11 (bodem van 19 mei) zou een verdere verzwakking optreden. Weerstand ligt rond €12,01 (top van 10 maart).

De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde vlakt wat af. Dat wijst op een iets mindere technische conditie.

De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) van Commerzbank tendeert zijwaarts. Dat suggereert vlakke prestaties vergeleken met de rest van de markt.

 


Credit Agricole wil hogerop

Credit Agricole vormt hogere bodems binnen een zijwaarts koerspatroon. Dit oogt technisch vriendelijk. Er ligt steun op €9,54 (de bodem van 24 maart). Na een uitbraak boven weerstand op €11,94 (gevormd op 10 februari) komt het volgende koersdoel rond €14,27 te liggen. 

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde tendeert voorzichtig opwaarts. Dat wijst bij Credit Agricole op een verbeterende technische conditie. 

De lichte opwaartse tendens van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Credit Agricole ietsje beter presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van Credit Agricole met dat van het marktgemiddelde. 

 

BNP Paribas kiest nog geen richting

BNP Paribas beweegt grillig op en neer tussen de steun van €40,67 (de bodem van 15 juli 2022) en de weerstand van €69,17 (gevormd op 3 november 2017). De afstand tussen de steun en de weerstand is wel voldoende om het aandeel te traden. Dus: korte ritjes maken en op tijd in- en uitstappen. Op korte termijn lijkt de koers omhoog te willen.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van BNP Paribas laat een zwak opwaarts verloop zien. Dit wijst op een gematigde positieve technische conditie. 

De neerwaartse trend van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) krult om en geeft aan dat BNP Paribas iets minder slecht gaat presteren dan de markt. 

KBC beweegt neutraal

KBC laat een neutrale beweging zien. Bij KBC houden kopers en verkopers elkaar in balans. Dit vertaalt zich op de grafiek in een zijwaarts gericht koersverloop tussen steun €56,96 (bodem van 19 mei) en weerstand €69,64 (top van 11 augustus).

De 200-dagenlijn van KBC laat een vlakkende tendens zien. Dit duidt op een neutrale technische conditie.

De B.O.B.indicator (blauwe lijn) draait opwaarts, wat suggereert dat KBC vergeleken met de rest van de markt ietsje beter presteert. 

 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:25 Japanse beurs kan nóg verder knallen en zelfs in waarde verdubbelen 136
 2. 20 feb Bitcoin drukt door 59
 3. 16 feb De AEX weet overeind te blijven: is de correctie al achter de rug? 200

Gerelateerd

Reacties

86 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 1 september 2023 08:50
  quote:

  Jason Voorhees schreef op 1 september 2023 07:58:

  ABN gaat naar een dividend op jaarbasis boven de 10%, daar doe ik het voor.
  Je zou je natuurlijk ook kunnen afvragen hoe het mogelijk is dat ABN boven de de 10 % dividend uit kan keren, terwijl de bankkosten steeds omhoog gaan, de rentevergoeding op spaargeld ondermaats is.
  Het gaat altijd ten koste van mensen die geen kapitalen achter de hand hebben en de pakweg 20 % van de mensen die het toch al financieel veel beter hebben en belegd hebben in ABNAmro profiteren van dat hoge dividend.
 2. forum rang 6 d' Aandelen ' 1 september 2023 09:15
  Goedemorgen,

  hier een 45 min grafiek van de AEX index bijgewerkt met DC levels op basis slotkoers AEX,

  Ik verwacht een vlakke dag en misschien vanaf plusminus 16:00 uur wat vuurwerk met grote uitslagen in verband met eerder uitgesproken verwachtingen, een correctie omlaag ?
  Gewoon goed opletten

  invst.ly/118tc-
 3. forum rang 4 Tino 1 september 2023 09:23
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 1 september 2023 08:50:

  [...]

  Je zou je natuurlijk ook kunnen afvragen hoe het mogelijk is dat ABN boven de de 10 % dividend uit kan keren, terwijl de bankkosten steeds omhoog gaan, de rentevergoeding op spaargeld ondermaats is.
  Het gaat altijd ten koste van mensen die geen kapitalen achter de hand hebben en de pakweg 20 % van de mensen die het toch al financieel veel beter hebben en belegd hebben in ABNAmro profiteren van dat hoge dividend.
  Ik heb liever 5% dividend rendement op aandelen ABN Amro, maar het is niet mijn schuld dat het 10% is omdat de koers veel te laag staat.
  Alles aan ABN is beter dan ING per aandeel behalve 2 belangrijke zaken.
  Shareholder return en de waarschijnlijke oorzaak van dat dit veel lager is dan bij alle andere europese banken incl ING, de staats bemoeienis die extra groot is bij ABN.

  Dat juist de lagere shareholder return bij ABN zorgt voor een veel lagere waardering tov peers incl ING en dus veel hoger dividend percentage en dat in deze markt is juist erg frustrerend als ABN aandeelhouder.

  Ja het dividend percentage is erg hoog, de koers staat veel te laag. Dus als je vind dat je te weinig rente krijgt en vindt dat dit aan de banken ligt dan koop je toch gewoon die aandelen.
  Nee? dus dan is het toch niet zo fijn om ABN aandeelhouder te zijn?

  Mensen moeten minder klagen en meer actie ondernemen, dat kan al met rente zelfs binnen de eigen bank en als dat nog niet genoeg is en je bent van mening dat de aandeelhouders zoveel meer krijgen, koop dan zelf die aandelen.

  Zelfde als met koninklijke olie en de olieprijs en het gezeur over de prijs aan de pomp dat dit komt door Shell en de anderen.

  Den Haag, daar moet je zijn, zodra die er iets mee te maken zoals het belang in ABN of de waanzinnige belasting aan de pomp (hey Kok, ik wil mijn kwartje terug, ja toen reed ik al auto) dan krijg je deze maatschappelijke ontwrichtingen.
 4. forum rang 7 Unimog 1 september 2023 09:29
  quote:

  JoostVLS schreef op 1 september 2023 08:59:

  Accsys denkt niet aan marktverwachtingen te kunnen voldoen

  Zal de koers geen goed doen :-(

  Hopelijk wordt het gecompenseerd door de koers van Tesla die aankondigt de prijzen in China verder te verlagen
  van Accsys verwacht k al heel lang helemaal niks meer met al dat gedoe in Hull

  Tesla voorlopig onveranderd en het is VW dat 3,5% zakt op een verkoopadvies van UBS ivm concurrentie uit China
 5. forum rang 6 JoostVLS 1 september 2023 09:43
  quote:

  Unimog schreef op 1 september 2023 09:29:

  [...]

  van Accsys verwacht k al heel lang helemaal niks meer met al dat gedoe in Hull

  Tesla voorlopig onveranderd en het is VW dat 3,5% zakt op een verkoopadvies van UBS ivm concurrentie uit China
  Volgens mij beweegt de koers van Tesla pas vanaf 10.00 uur
 6. forum rang 7 Unimog 1 september 2023 09:52
  quote:

  JoostVLS schreef op 1 september 2023 09:43:

  [...]

  Volgens mij beweegt de koers van Tesla pas vanaf 10.00 uur
  Bij tradegate zijn vele europese en VS aandelen van 0800 tot 2200 te verhandelen
  soms een hoge spread en niet altijd evenveel volume
  geeft vaak wel een goede indicatie en de uitschieters vallen op
  www.tradegate.de/
 7. forum rang 6 d' Aandelen ' 1 september 2023 09:59
  quote:

  Tino schreef op 1 september 2023 09:23:

  [...]

  IDen Haag, daar moet je zijn, zodra die er iets mee te maken zoals het belang in ABN of de waanzinnige belasting aan de pomp (hey Kok, ik wil mijn kwartje terug, ja toen reed ik al auto) dan krijg je deze maatschappelijke ontwrichtingen.
  Tino,

  daar heb je wel een punt, het dividend is niet extreem maar omdat de koers zo laag staat is het percentage tov de koers hoger, in 2019 deed ABNAmro nog € 28 en neem je daar 5 % van dan praat over 1.40

  BTW ik had mijn eerste autootje, een Citroen 2CV Azam6 in 1970, een avontuurlijk eendje met een 602 cc motor.
 8. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 1 september 2023 10:09
  quote:

  Tino schreef op 1 september 2023 09:23:

  [...]

  Mensen moeten minder klagen en meer actie ondernemen
  Het gros van de mensen is financieel abominabel onderlegd. Of men kan niet met geld omgaan.

  Of allebei. :O/

  www.youtube.com/watch?v=H0sAG87THyo
 9. [verwijderd] 1 september 2023 10:17
  quote:

  JoostVLS schreef op 1 september 2023 08:59:

  Accsys denkt niet aan marktverwachtingen te kunnen voldoen

  Zal de koers geen goed doen :-(

  Hopelijk wordt het gecompenseerd door de koers van Tesla die aankondigt de prijzen in China verder te verlagen
  Tesla wint marktaandeel. Plus, als ik me niet vergis, vandaag intro van de nieuwe model 3. Kan ook weer fantasie in de koers brengen.

  Goedemorgen overigens
 10. forum rang 5 ONN 1 september 2023 10:25
  quote:

  JoostVLS schreef op 31 augustus 2023 20:46:

  Kom net thuis, mooi om te lezen.
  Nee, ben niet uitgestopt, heb de 10.1063 long van Binck (wel 468 euro in de min nog)
  Zat jij niet al op koersen van boven de 20 (valt nog mee) long?

  Anyway, op 22 augustus schreef je aan je forummaatje JBNE dat je 10K turbo's had en dat dat wel genoeg was. Toen je op 25 juli je (gok)porto plaatste sloot deze turbo op 63 cent, gisteren op 33 cent. Verschil -3000. Even in perspectief plaatsen.
 11. forum rang 6 d' Aandelen ' 1 september 2023 10:30
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 1 september 2023 10:09:

  [...]

  Het gros van de mensen is financieel abominabel onderlegd. Of men kan niet met geld omgaan.

  Of allebei. :O/

  www.youtube.com/watch?v=H0sAG87THyo
  Ik ben bang dat dit zich niet beperkt tot alleen financiële kennis ook aan algemene kennis ontbreekt het vaak, daar komt bij dat het onderwijs steeds eenvoudiger moet omdat een groot deel van de kinderen en later studenten niet mee kan komen.

  In deze alles moet kunnen maatschappij ontbreekt het ( volgens mij) aan discipline.
 12. forum rang 6 Doptieman 1 september 2023 10:42
  Mooi 4.5 pnt erbij om 10.00 uur even op 748 !

  Jammer dat mijn gekochte AX2 calls nauwelijks duurder worden bij 4.5 punt stijging
  en dat de puts AX2 meer dan halveren ! Wat een hebzuchtige rekenmethodes zeg .
  Dan is het wel weer duidelijk dat de Leegloop specialisten die hier de calls en
  de puts verkopen alleen maar op je inleg uit zijn en niets hebben met Fair Play !!
  Beetje triest..... bah..
86 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links