Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chippers staan op een breekpunt

Chippers staan op een breekpunt
Beeld: iStock

De zomerse verkoopdruk van de afgelopen weken heeft het technisch beeld op de aandelenmarkten wereldwijd onder druk gezet. Zeker in Europa zien we veel verzwakte technische plaatjes, maar ook in de VS overtuigt het beeld al even niet meer.

Het cijferseizoen, dat inmiddels de laatste fase is ingegaan, heeft zijn sporen nagelaten en enkele serieuze slachtoffers geëist. Beleggers en handelaren die nu terugkomen van vakantie, kunnen de komende tijd de schade gaan opmaken en zich voorbereiden voor de rest van het tweede halfjaar.

Chippers

Eén van de meest populaire sectoren van de afgelopen jaren onder beleggers is de halfgeleidersector. Door de sterk aanhoudende vraag naar chips weten bedrijven die actief zijn in deze sector al jaren sterk te presteren. Ook tijdens het huidige cijferseizoen zijn serieuze negatieve uitschieters in deze sector uitgebleven.

SOX-index

Het technisch plaatje van de SOX index, de Amerikaanse index, waarin de grootste aan de Amerikaanse beurs genoteerde chipbedrijven zijn opgenomen, heeft de technische schade dan ook vooralsnog weten te beperken.

De index beweegt sinds begin dit jaar in een stijgende trend, waarbij hogere toppen en bodems wijzen op een aanhoudende vraag. De laatste weken heeft de index even gas teruggenomen, maar de stijgende fase is nog intact gebleven.

Momenteel noteert de index rond de oplopende steunlijn onder de bodems van de afgelopen maanden. Deze bodemlijn heeft de index al meerdere keren opgevangen en zou ook nu weer als steunpunt kunnen dienen.

De vorming van een nieuwe hogere koersbodem zal de opgaande fase opnieuw bevestigen en ruimte vrijmaken voor een aanval op de weerstand van de top van begin 2022.

 

Nvidia

Eén van de grootste Amerikaanse chipbedrijven is Nvidia. Dit bedrijf zal komende woensdag zijn halfjaarcijfers publiceren en daarmee beleggers nieuw inzicht verschaffen over de staat van de sector.

Nvidia heeft dit jaar een extreem sterke stijging laten zien, waardoor de koers sinds begin dit jaar inmiddels ruim verdrievoudigd is. De laatste weken maakt het aandeel even een pas op de plaats, maar dit heeft nog niet tot een technische verzwakking geleid.

Zolang de koers boven de oude top van eind 2021 beweegt, blijft het technisch beeld positief en mag een voortzetting van de opgaande fase worden verwacht.

 

 

ASML

Ook ons eigen ASML maakt door haar Amerikaanse notering deel uit van de SOX-index. ASML lijkt het wel wat zwaarder te hebben dan zijn Amerikaanse concurrrenten en test momenteel de onderzijde van de opgaande trend. 

De koers is onlangs al teruggezakt onder de voorgaande koerstop, waarmee de eerdere verbeteringen ongedaan werden gemaakt. Dat de toppen en bodems in elkaar overlopen, duidt erop dat er slechts sprake is van gematigde vraag.

De onderzijde van de stijgende trend en de steun rond €600 staan momenteel onder druk. Een duidelijke doorbraak hieronder zal het technisch beeld verder doen verzwakken. De koers zakt dan ook terug onder haar 200-daags gemiddelde, wat de toenemende verkoopdruk zal bevestigen.

 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 29 apr Weinig reden tot zorg 39
  2. 22 apr Hoe kleiner, hoe zwakker 48
  3. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10

Gerelateerd

Reacties

88 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 21 augustus 2023 09:13
    Goedemorgen,

    een opening binnen de range RG+ = 738.82 en RG- = 731.26 van de AEX duidt erop dat de koers tussen deze twee punten beweegt met koersdoel 738,82 of 731.26 natuurlijk onder voorbehoud maar meestal in 70 % van de gevallen komt dit uit.

    Succes vandaag en hieronder de 15 min AEX index grafiel

    tvc-invdn-com.investing.com/data/tvc_...
  2. forum rang 6 ttroo 21 augustus 2023 09:23
    Adyen siddert nog na. Zo'n klap moet verwerkt worden.
    Ze blijven goedkoop tot zeer goedkoop. Naar mate de beurs week vordert, naarmate de (flinke) rebound kan beginnen.

    Heineken. Die worden ook goedkoop.

    ASML op de 601. Kan zeker nog een 20 euro hoger deze beursweek. Zeker als de rebound grotere vormen aan neemt op de beurzen.
  3. MrMarket 21 augustus 2023 09:33
    Shell longs er weer uit, mooi winstje.
    Zojuist prosus longs aangekocht op 63.2

    Arcelor valt me tegen, had gehoopt dat die wel weer in de 24 zouden gaan.

    Succes iedereen, NVIDIA toch wel het hoogtepunt vermoed ik. Al ben ik ook benieuwd of Powell de rente omlaag kan praten vrijdag
88 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links