Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Naderend akkoord schuldenplafond zet AEX in vuur en vlam

Slotcall: Naderend akkoord schuldenplafond zet AEX in vuur en vlam

De beurzen in Europa en Noord-Amerika kleuren groen. De AEX sluit zelfs 1,7% hoger en laat daarmee alle Europese indices achter zich. Vrijwel alle aandelen binnen de Amsterdamse hoofdindex eindigen in het groen.

De belangrijkste reden is dat de Democraten en Republikeinen heel dicht bij een akkoord zijn om het schuldenplafond voor de komende twee jaar te verhogen. Dit zorgt voor de nodige opluchting op de financiële markten.

Forse upgrade Nederlandse chippers

Toch zijn het vooral de chippers die uitblinken. ASML (+4,5%), ASMI (+6,5%) en Besi (+3,8%) surfen nog mee op de spectaculaire cijfers van Nvidia woensdagavond nabeurs. Bank of America draagt hier eveneens een steentje aan bij door de koersdoelen voor de Nederlandse chippers te verhogen.

Besi spant de kroon met een koersdoelverhoging van 25% tot €126. De Amerikaanse zakenbank verwacht met name dat de machines voor AI-toepassingen een vlucht omhoog nemen.

Beleggers hebben dus even geen oog voor een enigszins tegenvallend Amerikaans prijsindexcijfer die 0,1% hoger uitviel dan verwacht. Verder viel op dat de Amerikaanse consument in april 0,7% meer uit gaf dan in maart. Dit was meer dan waar analisten op hadden gerekend.

Recessie

Het voorspellen van een recessie is en blijft een gevalletje koffiedik kijken, zo blijkt eens te meer. De jongste projecties lijken te duiden op een bescheiden groei voor de eurozone dit jaar van enkele tienden van een procent.

De vraag is echter hoe realistisch die projecties nog zijn nu de Duitse economie in zwaar weer is aanbeland en ook de Nederlandse economie tekenen van krimp vertoont. Duitsland zit volgens de boekjes technisch al in een recessie.

Martin Crum tekent voor Premium een uitgebreid beeld van de huidige omstandigheden. Hoe de concurrentiepositie van de Eurozone verzwakt, de blik van de Europese commissie en het vergelijk met Amerika en China.

DSM

Traditioneel behoort DSM (-0,9%) tot de hoogvliegers in de AEX, maar dit jaar is het chemiebedrijf juist een achterblijver onder de 25 bedrijven genoteerd aan de Amsterdamse hoofdindex. De overname van Firmenich valt zwaar op de maag bij DSM.

Firmenich kreeg bezoek van de toezichthouder vanwege vermeende prijsafspraken. Tot op heden is er nog geen duidelijkheid op dit gebied en het zal waarschijnlijk nog even duren voordat er meer bekend is.

We kijken voornamelijk naar de cijfers. De fusie maakt van DSM-Firmenich een bijzonder bedrijf met sterke marktposities, maar het is nog de vraag of er sprake zal zijn van synergievoordelen.

In de praktijk vallen deze voordelen vaak tegen. DSM acht de haalbaarheid van de synergievoordelen van ongeveer €500 miljoen echter mogelijk, meer informatie volgt bij de halfjaarcijfers. Hoe analist Martin Crum naar dit aandeel kijkt, leest u in het onderstaande artikel.

Apple

Apple (+1,2%) kijkt toe hoe het AI-schip de haven verlaat. Op het gebied van AI wist het bedrijf vrij weinig te melden. Ook de tweedekwartaalcijfers - die begin deze maand uitkwamen - zijn vrij mager. Er is amper sprake van spektakel.

De iPhone-verkopen stijgen enigszins met 1% en de operationele marge staat onder druk. Er waren aanzienlijke dalingen te zien in de verkoop van computers en iPads. De macro-economische omstandigheden hebben een negatieve invloed op de Mac-verkopen, met een omzetdaling van 31% in dit segment.

Ook het aantal verkochte iPads daalde fors met 13%. Opvallend is dat het woord 'AI' tijdens de conference call pas ter sprake kwam toen er specifiek naar werd gevraagd. Er staat wel een grote deal met Broadcom op stapel; de onlangs uitgebrachte M1-chips blijken een groot succes te zijn.

Uiteindelijk blijft Apple 's werelds grootste bedrijf in marktkapitalisatie met een zeer sterke merknaam en heeft het natuurlijk een aanzienlijke cashflow. Maar deelt onze technologie-analist Ivo Breukink deze mening ook? Dat leest u in zijn onderstaande analyse.

Top 3 stijgers en dalers

Azerion (+28,1%) knalt omhoog, maar een duidelijke trigger kunnen we niet vinden. Is dit een typisch gevalletje pump en dump? De koers van Alfen (-2,5%) doet pijn aan onze ogen. Hoewel, feit blijft dat het aandeel sinds de beursgang in 2018 is verzesvoudigd.

 

Rentes

De rentes gaan vandaag een fractie omhoog. Ten opzichte van vorige week zijn de uitslagen relatief beperkt.

 • Nederland: +2 basispunten (2,88%)
 • Duitsland: +1 basispunt (2,50%)
 • Italië: +3 basispunten (4,33%)
 • Verenigd Koninkrijk: -1 basispunt (4,37%)
 • Verenigde Staten: +2 basispunten (3,84%)

De weeklijstjes

 • AEX deze week: +0,1%
 • AEX deze maand: +1,4%
 • AEX dit jaar: +11,4%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +13,2%

Technologie in de lift

De AEX (+0,1%) wordt niet voor niets de Europese Nasdaq genoemd. Omdat technologieaandelen een zware weging kennen binnen onze hoofdindex weten we er deze week zelfs een klein plusje uit te persen. Dit in tegenstelling tot de DAX (-1,8%) en CAC (-2,2%).  

 

AEX

ASMI (+12,6%) en Besi (+9,8%) zijn niet te houden. Laatstgenoemde sluit zelfs voor het eerst sinds zijn bestaan boven de €100. ASML (+6,0%) doet het wat rustiger aan, maar daarover zal niemand klagen. De 'oude-economieaandelen' doen daarentegen een stap terug. Akzo Nobel (-5,9%) is hiervan een exemplarisch voorbeeld. 

 

AMX

AMG (+9,6%) profiteert van een koersdoelverhoging van Citigroup. De Amerikaanse zakenbank hanteert nu een target price van €60 (was €56). Dit is bijna 50% meer dan de huidige beurskoers van €42. Just Eat Takeaway (-9,6%) moet het daarentegen ontgelden en dat is niet voor de eerste keer. Aalberts (-5,9%) staat na een summiere tradingupdate wat onder druk. Ook het feit dat de nieuwe CEO van buiten komt, doet het sentiment geen goed. 

 

ASCX

Azerion (+92,6%) doet zijn naam als "gokfonds" eer aan. Pharming (+3,2%) klimt tot het niveau van voor de bekendmaking van zijn eerstekwartaalcijfers. De koers van Fastned (-10,3%) gaat daarentegen richting het zuiden. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Tom Steenstra

Tot slot rest mij u een fijn weekend toe te wensen. Deze week schrijft Arend Jan de vooruitblik.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
 2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
 3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 M357 26 mei 2023 17:59
  Hoe weet je nou dat zij dicht bij een oplossing zijn? Er is nog steeds geen akkoord en iedereen praat elkaar maar na. Er zijn politiek nog veel barrières te nemen in het congres en daar liggen de verhoudingen gecompliceerder dan ooit. Ik begrijp mensen die aandelen kopen op een vrijdag voor een lang weekend met een no deal als zwaard van Damocles boven de markt niet. Onbegrijpelijke stijging vanmiddag zowel van de AEX als van Wall street. Wij gaan het zien volgende week ??
 2. Roesie 26 mei 2023 18:31
  Sowieso is die hele verhoging van het schuldenplaffond een non-event. Is niet zo dat de economie een boost krijgt van een eventueel akkoord. Eerder zullen de door de Republikeinen geëiste bezuinigingen de economie verder afremmen. Gelukkig gaat AI alle problemen oplossen..kuch! De huidige hysterie doet me denken aan de gekte rond mobiel internet (UMTS) in 2000. AI zal over een aantal jaar ongetwijfeld alom aanwezig zijn in de maatschappij. Maar of het zal leiden tot de omzetten en winsten van mythische proporties voor bedrijven als NVIDIA en ASML zoals die nu voorgespiegeld worden betwijfel ik.
 3. lohere fou 26 mei 2023 19:21
  Mijnheer Koerts en Mijnheer Steenstra,

  Verbaas me dat het naar buiten brengen van twee letters, zulke reacties veroorzaakt..

  Zal wel normaliseren als de boel is ingedaald en de gekte hieromtrent over is.

  Voorlopig wel een aardig vuurwerk, brengt beetje leven in de brouwerij, waardoor deze toch wat saaie week.er wat anders uit komt te zien.
 4. Questions 26 mei 2023 20:12
  Sorry. Wat een onz*n. Dat schuldenplafond komt er gewoon.
  Nu alleen een hype op AI. Ik zie dezelfde patronen als Worldonline. Veel Hype en toen en weer wakker werd ging alles in het putje.

  Als alle gekte BESI ASML en AMSI weer even normaal wordt, dan zullen alle experts weer op aarde komen.
 5. speedy0070 26 mei 2023 23:38
  ja de AI gekte kan niet op zoals de internetgekte van de jaren 2000, het putje komt nog en zal zwaar op de maag vallen.
  Het schuldplafon omhoog? Geloof ik weinig van er is geen geld voor. Dus zullen zwaar moeten bezuinigen.
  China ander verhaal met belemmeringen voor chips.
  Wilde je nog gokken? 1 tegen honderdduizend? Zal zwaar tegenvallen dat geef ik je op een briefje.
  herriner je nog met een KPN op 100?? Waar staan ze nu? gewoon flop van de eeuw!! Of van der molen op 100 om daarna gewoon om zeep te gaan. Ja ik draai al een tijdje mee hoor. Musk waarschuwt ook voor de AI gekte, nou mijn petje af voor meneer Musk hoor. Dit ziet men niet zo gauw dat een vermaard zakenman zulke waarschuwingen afgeeft.
  en wat mij betreft met zeer veel reden!!! uitkijken dus en de oogjes en oortjes open houden.
 6. forum rang 4 Housepartyy 27 mei 2023 14:56
  quote:

  Questions schreef op 26 mei 2023 20:12:

  Sorry. Wat een onz*n. Dat schuldenplafond komt er gewoon.
  Nu alleen een hype op AI. Ik zie dezelfde patronen als Worldonline. Veel Hype en toen en weer wakker werd ging alles in het putje.

  Als alle gekte BESI ASML en AMSI weer even normaal wordt, dan zullen alle experts weer op aarde komen.
  Over onzin gesproken. De schuldenplafond is er al.
 7. forum rang 4 Housepartyy 27 mei 2023 15:02
  quote:

  Roesie schreef op 26 mei 2023 18:31:

  Sowieso is die hele verhoging van het schuldenplaffond een non-event. Is niet zo dat de economie een boost krijgt van een eventueel akkoord. Eerder zullen de door de Republikeinen geëiste bezuinigingen de economie verder afremmen. Gelukkig gaat AI alle problemen oplossen..kuch! De huidige hysterie doet me denken aan de gekte rond mobiel internet (UMTS) in 2000. AI zal over een aantal jaar ongetwijfeld alom aanwezig zijn in de maatschappij. Maar of het zal leiden tot de omzetten en winsten van mythische proporties voor bedrijven als NVIDIA en ASML zoals die nu voorgespiegeld worden betwijfel ik.
  De begrotingstekort in de us loopt elk jaar in de triljoenen. Elke boost die jij hiervan waarneemt is het resultaat van inflatie.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links