Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Technologie met meerdere snelheden

Technologie met meerdere snelheden
Beeld: Nvidia

Tech doet het goed dit jaar. De Nasdaq verslaat met +17% YTD alle andere barometers. De AEX doet dit jaar +10%, de Dow +3% en de S&P500 +7%.

Maar ook binnen de Nasdaq zijn de verschillen groot. Bij grote fondsen valt bij de winnaars Meta Platforms op, dat dit jaar bijna is verdubbeld met een plus van 99,7%. Nvidia blijft daar met +90% niet ver bij achter. 

Lastig businessmodel

Bij de grote verliezers vallen twee aandelen in de alternatieve elektriciteitsvoorziening op: FuelCell Energy en Plug Power

FuelCell Energy, dat met waterstof ultra-schone energie opwekt, staat dit jaar op -32%. Plug Power, dat dit jaar bijna 30% verloor, werkt aan de ontwikkeling van brandstofcellen voor de elektriciteitsvoorziening. 

Deze keer beoordeel ik de Nasdaq Composite, Meta Platforms, Nvidia, FuelCell Energy en Plug Power. Om het zwakke verloop van de laatste twee in perspectief te plaatsen, kijk ik in die hoek ook naar First Solar. De technische plaatjes leren ons ten eerste dat aandelenselectie uitermate belangrijk is voor het beleggingsresultaat. 

Daarnaast zijn ideële beleggingen niet per definitie goed voor je portemonnee. Dat geldt overigens niet voor First Solar.

De Nasdaq Composite index stuit op de horde 12.269,55

Het technische plaatje van de Nasdaq Composite klaart op nu er een mogelijke hogere koersbodem wordt gevormd. Eerder al verliet de index de dalende trend, wat een eerste signaal van verbetering gaf.

Om meer opwaarts potentieel vrij te maken, dient de Nasdaq Composite index ook boven weerstand 12.269,55 punten (top van 3 februari) te breken. Na een uitbraak daarboven wordt 14.646,90 punten het volgende opwaartse koersdoel.

Van belang is dat steun 10.982,80 punten (bodem van 17 maart) standhoudt.

Bij de Nasdaq Composite laat het 200-daags voortschrijdende gemiddelde een opwaartse draai zien Dit signaleert een verbetering in de technische omstandigheden.

nasdaq index koers

Meta weet de stijgende trend te hervatten

Het technisch plaatje van Meta Platforms (voorheen Facebook) is verbeterd. Meta weet de stijgende trend te hervatten nu de consolidatie-range van de afgelopen periode aan de bovenzijde is verlaten.

Meta signaleerde met de uitbraak boven de top van begin 2022 rond $236,86 een verbetering. De oude uptrend is weer opgepakt, waardoor verdere koersstijging mag worden verwacht. Eerste koersdoel ligt rond weerstand $353,83 (gevormd op 26 november 2021). Steun ligt rond $167,66 (bodem van 24 februari).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Meta tendeert opwaarts. Dit duidt op een sterke technische conditie.

De opwaarts draaiende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert dat Meta beter gaat presteren dan de rest van de markt.

Aandeel Meta koers

Nvidia flirt met weerstand $289,46

Nvidia heeft binnen de stijgende trend rond weerstand $289,46 (gevormd op 1 april 2022) het koersdoel bereikt. De stijgende trend krijgt enkel een nieuwe impuls indien deze laatste top wordt gebroken. In dat geval mag men verdere koersstijgingen tegemoet zien. Nvidia heeft pas steun rond $187,90 (bodem van 13 december 2022).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een stijgende trend zien. Dit wijst op een positieve technische conditie.

De B.O.B.-lijn van Nvidia loopt omhoog en geeft aan dat het aandeel beter presteert dan de rest van de markt.

Aandeel Nvidia koers

FuelCell Energy beweegt neerwaarts in een sterk dalende trend

FuelCell Energy blijft technisch zwak. Nadat recente bodems zijn gebroken, is de bodem eruit gevallen. Pas op: de steun $1,58 (bodem van 9 oktober 2020) nadert. De weerstand ligt op $4,36 (top van 3 februari).

Na een doorbraak onder steun $1,58 wordt $1,00 het volgende neerwaartse koersdoel.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een dalend verloop zien. Dit signaleert een zwakke technische conditie.

De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) is zwak, en geeft aan dat FuelCell Energy achterblijft bij de rest van de markt.

Aandeel FuelCell Energy koers

Plug Power verzwakte technisch

De dalende trend van Plug Power is hervat met de doorbraak onder de laatste twee bodems. Verkoopdruk in Plug Power is weer toegenomen. Zolang Plug Power lagere toppen laat zien, blijft verkoopdruk aanwezig. Er ligt pas steun rond $2,53 (bodem van 20 maart 2020). Enkel boven weerstand $18,88 (top van 3 februari) klaart het beeld op voor Plug Power.

Bij Plug Power laat het 200-daags voortschrijdende gemiddelde een zwak verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Plug Power minder presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van Plug Power met het marktgemiddelde.

Aandeel Plug Power koers

First Solar valt hard terug binnen de uptrend

De trend van First Solar is opwaarts gericht, maar de kracht loopt er een beetje uit. De forse recente daling is daar een voorbeeld van. Toppen en bodems lopen in elkaar over, wat aangeeft dat het ontbreekt aan overtuiging.

Onder steun $157 (bodem van 17 februari) loopt het technische plaatje schade op. Tot die tijd zijn we gematigd positief. Binnen de zwak stijgende trend handhaven we een koersdoel rond weerstand $219,55 (top van 31 maart).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een stijgende trend zien. Dit wijst op een positieve technische conditie.

B.O.B. van First Solar loopt omhoog en geeft betere prestaties aan, vergeleken met de rest van de markt.

Aandeel First Solar koers

 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
 2. 16 apr ASML oogt wispelturig 101
 3. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74

Gerelateerd

Reacties

132 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 2 mei 2023 08:28
  Goedemorgen,

  Voor Plug Power moet je een lange adem hebben, er wordt nu nog vol ingezet op energie uit accu's waarvan de kwaliteit steeds verbetert maar al die op accu's werkende motoren moeten dan wel opgeladen worden.
  Stel je eens voor, 8 miljoen personenauto's alleen al, dat vraagt een enorm netwerk aan elektra infrastructuur.

  Ondertussen zit men op waterstof gebied ook niet stil, accu's hebben het nadeel dat ze bij koud weer veel energie kwijt raken terwijl elektrische motoren aangedreven door omzetting van waterstof in elektriciteit daar geen last van hebben.
  Bovendien gaat het vullen met waterstof veel sneller dan opladen aan een laadpaal en men heeft dan ook geen enorm netwerk van laadpalen nodig.

  Er zijn genoeg plekken op deze planeet waar met door zonne-energie veel waterstof kan produceren en/of door middel van kernenergie.
 2. JBNE 2 mei 2023 09:28
  quote:

  adritromp schreef op 2 mei 2023 09:18:

  [...]

  Je zou toch idd verwachten dat er weer een aanloopje genomen moet worden om er over te springen. Beetje down dus
  Zo te zien gaan we wel omlaag vandaag. Kijk eens naar het volume van de A2 P758 02MAY23, al bijna 600 stuks.
  Ik heb er 1 gekocht vanmorgen op €1,08 om 9.10 uur.
  Goedemorgen trouwens
 3. forum rang 7 Doptieman 2 mei 2023 09:35
  Goedemorgen, De AEX start de nieuwe maand waarschijnlijk ,, Neutraal,, (horizontaal dus)
  lees ik net oftewel de indexopties blijven na het lange weekend nog een tijdje
  in de Optiepremie Afbreukstand !
  Lekker hoor nog een half dagje? premie uit die indexopties trekken.
  Moeten ze ze maar luisteren die bijdehandjes die denken dat ze met naakte opties
  geld kunnen verdienen... toch buhkokstover?
 4. forum rang 6 ttroo 2 mei 2023 10:34
  FTSE, MIB, EuroSToxx, DAX, CAC, Wiggie, Griekenland.
  Ze trekken het niet meer de Europese Beurzen van deze landen.
  Wereld wijde Centrale Banken zijn failliet. Zelfs DNB gaat een 7 a 10 miljard euro aan
  eigen vermogen weg laten smelten. Bizarre Tijd met Financiele Speeltjes door Westerse
  Landen. Het is begrijpelijk dat steeds meer landen zich aansluiten bij de BRICS.
 5. forum rang 7 handyman6 2 mei 2023 10:45
  Ehh, niemand hier iets over de hogere inflatie?
  Dat de "Oranje" dagjesschrijvers het er liever niet over hebben, snap ik wel...
  Er blijft zo immers bar weinig over van die fraaie kw winsten.
  En dan achteraf zeggen dat we al maanden in een recessie zaten, natuurlijk.Want imo doen we dat al zo'n halfjaar?ZuidEuropa krimpt dat het een lieve lust is....
 6. forum rang 9 Calimero 2 mei 2023 10:48
  quote:

  handyman6 schreef op 2 mei 2023 10:45:

  Ehh, niemand hier iets over de hogere inflatie?
  Dat de "Oranje" dagjesschrijvers het er liever niet over hebben, snap ik wel...
  Er blijft zo immers bar weinig over van die fraaie kw winsten.
  En dan achteraf zeggen dat we al maanden in een recessie zaten, natuurlijk.Want imo doen we dat al zo'n halfjaar?
  Ik zeg niets ... :)
132 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links