Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Herstelrally

Slotcall: Herstelrally

Voor daghandelaren en market makers zijn het gouden tijden. De koersen vliegen werkelijk waar alle kanten op. We openden fors in het groen, stortten vervolgens weer af, maar na de persconferentie van ECB-President Christine Lagarde spoten de koersen uiteindelijk toch omhoog.

Niet dat ze zoveel bijzonders te melden had tijdens de persconferentie. Lagarde zei geen bankencrisis te zien en de inflatie te blijven bestrijden. Het zijn twee open deuren, maar eigenlijk kun je als ECB-President ook niet veel anders zeggen.

Verder ging de beleidsrente met 50 basispunten omhoog tot 3,5%. De depositorente gaat naar 3% dus wordt het weleens tijd dat de banken hun steentje bijdragen en de spaarrente verhogen.

Het brede beeld is dat zowel de defensieve havens als hoogrisico-aandelen de weg omhoog vinden al zitten daar met Shell (-2,0%) en Aperam (-1,6%) ook een paar lelijke uitzonderingen tussen. 

Credit Suisse in de lift, maar voor hoelang?

Net als de Fed aan het begin van deze week bij SVB en Signature Bank is ook de Zwitserse centrale bank (SNB) direct in actie gekomen in een poging de rust en het zo essentiële vertrouwen van de markt in de bankensector te herstellen. Credit Suisse heeft een kredietlijn van de centrale bank gekregen van CHF 50 miljard en deze ook meteen benut.

Dat staat enigszins haaks op de uitlatingen van de noodlijdende bank gisteren, toen gesteld werd dat de kapitaalratio’s robuust zijn met een CET1 van 14,4% en dat de liquidity coverage van 150% ruimschoots volstaat. Het toont aan hoe snel het in de bankensector kan gaan.

Credit Suisse maakt van de onfortuinlijke situatie gebruik door voor circa CHF 3 miljard aan eigen uitstaande schulden terug te kopen, met een stevige korting. Dat zal de balansratio’s uiteraard ten goede komen.

De koers van Credit Suisse stijgt hierdoor met 20%, al is de kou hiermee nog niet uit de lucht. In het onderstaande artikel leest u waarom.

Overnamefantasie in Ordina

Ordina (+4,0%) zag zich gisteren vanwege een opvallend hoog handelsvolume genoodzaakt om bekend te maken dat het met meerdere partijen in gesprek is over een overname. Een opmerkelijke gang van zaken, omdat er in nieuwsmedia nog met geen woord over werd gerept.

Het blijft altijd speculeren, maar we sluiten niet uit dat de gesprekken ergens zijn gelekt en dat het bedrijf voor een vlucht naar voren kiest. Ordina zegt dat er sprake is geweest van niet-bindende biedingen van meerdere partijen.

Dit voedt de fantasie. Zakenbanken ABN Amro en ING denken dat er een bod van €5,30 tot €5,65 per aandeel in het vat zit. Dit impliceert potentiële koersstijging van 15%. Wij zijn het hier echter niet mee eens. Hoe dit precies zit, leest u in het onderstaande artikel.

 

Stel uw vragen voor de IEX-BeleggersPodcast

Uiteraard hebben morgen voor u weer een gloednieuwe uitzending van de IEX-BeleggersPodcast in de aanbieding. Het zal u niet verbazen dat deze uitzending in het teken staat van de onrust in de bancaire sector. Zoals u van ons gewend bent, bespreken we ook de nodige aandelen.

Heeft u een vraag voor ons dan kunt u deze onderaan in de comments stellen. Wellicht behandelen we deze vraag live in de uitzending.

Top 3 stijgers en dalers

Azerion (+9,4%) en Vivoryon (+5,3%) zijn vaste gast in dit lijstje. Dit keer gaan beide aandelen omhoog.

 

Rentes

De rentes zijn volatieler dan ooit. Gisteren gingen de Nederlandse tienjaarsrente nog meer dan 30 basispunten omlaag en vandaag komen er weer ruim 12 basispunten bij. Het is simpelweg niet bij te houden.

 

Brede markt

 • De AEX sluit 1,5% hoger, maar daarmee kunnen we de Fransen (+2,3%) en Duitsers (+1,7%) niet bijbenen.
 • De CBOE VIX (volatiliteit) zakt met 8,6% tot 23,9 punten.
 • De plussen van de Amerikaanse indices variëren van 0,6% voor de Dow Jones tot 1,7% voor de Nasdaq.
 • De euro stijgt 0,4% en noteert 1,062 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (-0,1%) maakt een pas op de plaats.
 • Olie: WTI (+0,2%) en Brent (+0,2%) sluiten licht hoger en dat is gelet op de standen van vanmiddag een klein wonder.
 • Bitcoin (-0,4%) handhaaft zich rondom de $25.000.

Het Damrak  

 • Aegon (+0,4%) perst er op het slot nog een kleine plus uit. ASR (+3,4%) en NN Group (+3,9%) laten wel een sterk herstel zien, al is er nog een hele weg te gaan om het verlies van de afgelopen weken goed te maken. We beloven dat de verzekeraars morgen uitgebreid aan bod komen in de podcast. 
 • Adyen (+4,0%) is een van de weinige aandelen die deze week fors in koers is gestegen.
 • Het is opvallend hoe slecht Shell (-2,0%) er de laatste dagen bij ligt. Gisteren ging er ook al 8% van de koers af. De olieprijs staat weliswaar stevig onder druk, maar dat kan deze extreme koersuitslagen toch niet verklaren?
 • Signify (-0,2%) wil ook maar niet herstellen.
 • Wolters Kluwer (+1,7%) sluit daarentegen op een all time high. Inmiddels noteert de dataleverancier al tegen 25 keer de verwachte winst. Een pittige prijs al u het mij vraagt.
 • Zelfs defensieve havens als Ahold (+1,2%) en Unilever (+1,0%) doen het vandaag niet onaardig. Als u overwogen in deze twee aandelen zit dan heeft u deze week een outperformance te pakken.
 • Dit geldt helaas niet voor de aandeelhouders van Just Eat Takeaway. Deze stijging van 2,5% is slechts een doekje voor het bloeden.
 • Flow Traders (+1,5%) verdient goud geld aan de volatiliteit op zowel de rente- als aandelenmarkten.
 • De rentes gaan omhoog en daarom moeten vastgoedfondsen als Eurcommercial Properties (-0,8%) en WDP (-0,3%) wat inleveren.
 • Azerion (+9,4%) maakt een ouderwetse dead cat bounce.

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

 • ASMI: naar €375 van €325 en Kopen - Deutsche Bank
 • Ordina: naar Kopen en €5,10 - ABN Amro

Agenda: Vrijdag 17 februari

 • 08:00 Sif Q4-cijfers
 • 14:14 VS industriële productie feb
 • 15:00 VS consumentenvertrouwen Universiteit Michigan 
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
 2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
 3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 lanciared 16 maart 2023 18:42
  @ Niels, ivm Ordina, waar je over schrijft : " Wij zijn het daar niet mee eens " .
  Wat bedoel je hiermee ? Versta je niet.
  Betekent dit dat je de aandelen hebt, het niet eens bent met het bod, en je je aandelen bijgevolg niet ga aanmelden ?
  Je weet toch ook, als je niet aanmeld, wat uw goed recht is, dat je blijft zitten met zo goed als onverhandelbare aandelen.
  Je kan aanmelden, en je centjes vervolgens in een ander bedrijf investeren.
  LR
 2. meedoen-of-winnen 16 maart 2023 19:25
  Vraagje voor de podcast. Ik probeerde laatst langlopende calls op Volkswagen aan te schaffen, maar zag tot mijn ergernis dat er geen laat koers was afgegeven. Het ging meen ik om de VO3 100 van dec 27, call. Hoe zit dat precies, market makers zijn toch verplicht een laat af te geven? Anders kan er nooit iemand zo’n ding aanschaffen, en kan je je afvragen waarom ze überhaupt in de markt zijn gezet.
  Verder, ik legde wel een order in met een iets hogere biedprijs. Ik zou dan verwachten in elk geval in het boek te verschijnen. Niet dus.
  Vraag aan jullie dus wat uitleg te geven over dit soort kwesties. Welke partijen zijn nu verantwoordelijk voor bied/laat, etc.
 3. Putten 16 maart 2023 21:00
  Vraag voor de podcast: in welke mate zijn de verzekeraars ASR, NN en Aegon blootgesteld aan risico's m.b.t. de onrust bij SVB, Signature Bank en Credit Suisse? Aangezien het wel heel hard naar beneden ging vraag ik mij af of het een mooi instapmoment is voor ASR en/of NN (of allebei?) als je nog geen verzekeraar in je portefeuille hebt.
  Veel dank alvast!
 4. Rendementor 16 maart 2023 21:04
  Vraag voor de podcast: Laatste dagen is de woningvastgoedsector enorm in prijs gedaald (Vonovia, TAG, LEG etc. ) en zijn er een aantal dividenden geschrapt of gekort. Tegelijkertijd nemen de winsten toe en de waarderingen van het vastgoed worden maar enkele procenten afgeschreven. Is de huidige koersdruk overdreven? Of gaat het bij deze bedrijven echt zo moeilijk worden in het huidige renteklimaat als de koers (t.o.v. NAV en winst) doet vermoeden? Ben erg benieuwd naar jullie visie.
 5. Putten 16 maart 2023 21:31
  [quote Vraag voor de podcast: Laatste dagen is de woningvastgoedsector enorm in prijs gedaald (Vonovia, TAG, LEG etc. ) en zijn er een aantal dividenden geschrapt of gekort. Tegelijkertijd nemen de winsten toe en de waarderingen van het vastgoed worden maar enkele procenten afgeschreven. Is de huidige koersdruk overdreven? Of gaat het bij deze bedrijven echt zo moeilijk worden in het huidige renteklimaat als de koers (t.o.v. NAV en winst) doet vermoeden? Ben erg benieuwd naar jullie visie.
  [/quote]

  Deze vraag zou ik ook erg graag beantwoord zien, zeer interessant!
 6. Rattovic 16 maart 2023 21:51
  Podcast:
  De inflatie merken we allemaal.
  Beursgenoteerde A-segment bedrijven in voeding (Unilever) en allesdaagse zaken zijn er in overvloed.
  Maar als je nu op zoek bent naar beursgenoteerde B-segment bedrijven kom ik niet verder dan Ontex als luierfabrikant.
  Kennen jullie er meer en zo ja, welk aandeel kan interessant zijn?
 7. forum rang 7 €URO-Trader 16 maart 2023 22:22
  quote:

  Rattovic schreef op 16 maart 2023 21:51:

  Podcast:
  De inflatie merken we allemaal.
  Beursgenoteerde A-segment bedrijven in voeding (Unilever) en allesdaagse zaken zijn er in overvloed.
  Maar als je nu op zoek bent naar beursgenoteerde B-segment bedrijven kom ik niet verder dan Ontex als luierfabrikant.
  Kennen jullie er meer en zo ja, welk aandeel kan interessant zijn?
  Ease2pay
 8. Lavro 16 maart 2023 22:39
  Ik kijk elke week uit naar jullie podcast. Mijn vragen Voor de podcast:
  - waarom wordt er bij het bepalen van het koersdoel niet het rente % vermeld waarmee de vrije kasstroom contant wordt gemaakt ? Het maakt nanemlijk nogal uit welk % wordt gebruikt.
  - wat vinden jullie van het aandeel NX filtration ? Denk dat schoon (drink) water in de toekomst steeds belangrijker en schaarser gaat worden.
 9. Chris 17 maart 2023 00:38
  Vraag voor de podcast: Dag heren, mijn complimenten voor jullie mooie site en podcast. Levert me veel vermaak!
  Mijn vraag (als beginner moet ik waarschijnlijk specificeren). In hoeverre mag ik een hold koers interpreteren als buy, wanneer de koers aanzienlijk daalt na de peildatum waarop jullie een advies geschreven hebben?
  (Ik heb voor het gemak gisteren shell toch maar gekocht op €25,-)

  Veel dank.
 10. Karel Finders 17 maart 2023 06:28
  quote:

  Putten schreef op 16 maart 2023 21:31:

  [quote Vraag voor de podcast: Laatste dagen is de woningvastgoedsector enorm in prijs gedaald (Vonovia, TAG, LEG etc. ) en zijn er een aantal dividenden geschrapt of gekort. Tegelijkertijd nemen de winsten toe en de waarderingen van het vastgoed worden maar enkele procenten afgeschreven. Is de huidige koersdruk overdreven? Of gaat het bij deze bedrijven echt zo moeilijk worden in het huidige renteklimaat als de koers (t.o.v. NAV en winst) doet vermoeden? Ben erg benieuwd naar jullie visie.
  [/quote]

  Deze vraag zou ik ook erg graag beantwoord zien, zeer interessant!
  Ik volg alleen het Duitse Vonovia, en daar is de forse koersdruk ontstaan n.a.v. een politie-inval 2 weken geleden. Dit vanwege serieuze verdenkingen van omkoperij.
 11. forum rang 6 keffertje 17 maart 2023 07:18
  quote:

  lanciared schreef op 16 maart 2023 18:42:

  @ Niels, ivm Ordina, waar je over schrijft : " Wij zijn het daar niet mee eens " .
  Wat bedoel je hiermee ? Versta je niet.
  Betekent dit dat je de aandelen hebt, het niet eens bent met het bod, en je je aandelen bijgevolg niet ga aanmelden ?
  Je weet toch ook, als je niet aanmeld, wat uw goed recht is, dat je blijft zitten met zo goed als onverhandelbare aandelen.
  Je kan aanmelden, en je centjes vervolgens in een ander bedrijf investeren.
  LR
  Beste Niels,

  In aansluiting op deze vraag heb ik het volgende (want ik begrijp ook niets van je artikel, maar je hebt natuurlijk recht op een eigen onderbouwde mening).

  1. Je schrijft dat het aandeel duur is, maar ING rept juist van een onderwaardering ten opzichte van de peers (forward p/e van 17 vs. 22)
  2. Dat er meer partijen belangstelling hebben (en zelfs al indicatieve, niet bindende biedingen hebben gedaan), geeft toch ook al aan dat jouw visie niet door anderen wordt gedeeld, want deze partijen kennen de fundamentals ook en vinden het kennelijk niet te duur.
  3. Dat je niet vol op een overname moet inzetten, lijkt mij correct, maar is toch de eerste les die je beleggers leert (spreiding: don't put all your eggs in one basket), maar dat geldt toch voor alle koopadviezen die iemand verstrekt, dus ook voor IEX Premium?
  4. Je hold advies is sowieso onbegrijpelijk, want waarom zou je een aandeel vasthouden op een koers van € 4,76, als je verwacht dat die naar € 4 euro gaat?

  Concreet: wat is nu je boodschap? Denk je dat de overname niet doorgaat, dat er een bod uitkomt van € 4 of sla ik zelf de plank helemaal mis bij de interpretatie van jouw verhaal?
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links