Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX-index in alle timeframes positief

AEX-index in alle timeframes positief

De Nederlandse beurs heeft de afgelopen maanden een overtuigend herstel laten zien. Zowel het korte- als het langetermijnbeeld is hierdoor flink opgeklaard. Nu de angst van de renteverhogingen is verdisconteerd en het risico op een grote recessie wat lijkt weg te ebben, durven beleggers mondjesmaat weer in te stappen.

Om goed te kunnen beoordelen wat de technische stand van zaken bij de Nederlandse beurs momenteel is, is het verstandig om af en toe wat verder uit te zoomen. Ik bekijk daarom vandaag het technische plaatje van de AEX-index op basis van de maand- week- en daggrafiek. Wat opvalt, is dat de beurs er op alle plaatjes goed bijligt.

AEX maandgrafiek

De AEX index beweegt per saldo al sinds 2009 in een stijgende trend. De index vormt binnen het gematigd opgaande trendkanaal hogere toppen en bodems die wijzen op aanhoudende vraag. Nadat de index in november 2021 afketste op de bovenzijde van het trendkanaal heeft er een correctie plaatsgevonden. Ruim boven de oploende steunlijn is de index opgevangen en is herstel ingezet.

Door de opleving van de afgelopen maanden is de correctieve fase binnen het trendkanaal afgebroken. Dit geeft het startsein voor een herstel naar de oude top op 829,66 punten. Pas hierboven zal de stijgende fase een nieuwe impuls krijgen.

AEX koers 2009-2023

AEX weekgrafiek

Op weekbasis zijn de verbeteringen van de afgelopen maanden goed terug te zien. De index heeft het patroon van lagere toppen en bodems afgebroken en is opgelopen tot aan de eerste serieuze horizontale weerstand rond 743 punten.

Zodra deze weerstand wordt gebroken, zal het langetermijnbeeld verder opklaren en kan het herstel richting de oude all-time high verder vorm krijgen. De hogere koersbodem die de afgelopen weken is gevormd, wijst op toenemende vraag en lijkt de mogelijke uitbraak aan te kondigen.

AEX koers 2019-2023

AEX daggrafiek

Op de daggrafiek is de vorming van de hogere koersbodem duidelijk te zien. Nadat de index in december was afgeketst op de weerstand, heeft die maar beperkt terrein hoeven prijsgeven. De AEX is ongeveer halverwege de bandbreedte opgevangen en weer opgeveerd tot aan de weerstand rond 743 punten. Dit wijst op koopkrachtige vraag in de markt.

Het lijkt hierdoor slechts een kwestie van tijd voor de weerstand wordt doorbroken. Dan zal het beeld verder opklaren en kan het herstel verder worden vormgegeven. 

Toch is het niet uitgesloten dat de index onder de weerstand eerst nog even een stap terug zal doen om nieuwe krachten te verzamelen. Alle stoplichten gaan daarom pas op groen wanneer de weerstand daadwerkelijk is gebroken.

AEX koers 2022-2023


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 27 feb Pullback moet eerdere uitbraak bevestigen 102
 2. 20 feb Europese beurzen hebben wind mee 107
 3. 13 feb Nederlandse indices blijven goedgemutst 72

Gerelateerd

Reacties

202 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 NewKidInTown 12 januari 2023 08:12
  quote:

  PietKeizer schreef op 12 januari 2023 07:59:

  Ook weer zo iemand die stelselmatig weigert de volumes in zn inschattingen te betrekken.Over put/call ratio hoor je ook nooit n hond. Wat heb je er aan.
  Kijk je dan naar de put/call ratio van de huidige of laatste dag of naar de totale open interest ?
  En wat zegt een put/call ratio > of < 1 ?
  Vraag van een LEEK op dit gebied.
 2. [verwijderd] 12 januari 2023 08:32
  quote:

  PietKeizer schreef op 12 januari 2023 07:59:

  Ook weer zo iemand die stelselmatig weigert de volumes in zn inschattingen te betrekken.Over put/call ratio hoor je ook nooit n hond. Wat heb je er aan.
  Totaal niets net als het hele verhaal,mooie plaatjes hoor dat dan wel weer.
  Maar wat heb je eraan niets,Hoi he
 3. forum rang 4 zonnestraal 12 januari 2023 09:18
  Al het slechte nieuws zit er nu wel in verwerkt. Ik heb sterk het idee dat we einde deze maand op 780 staan en wat voor nieuws er ook voorbij komt dit geen geen enkel invloed op de index of aandelen. Algoritmes staan nu eenmaal omhoog ingesteld en ik denk dat degene die aan de knoppen draait op vakantie is of langdurig ziek. Dan kan er weer een correctie komen.
 4. forum rang 7 Unimog 12 januari 2023 09:54
  quote:

  Newg77 schreef op 11 januari 2023 22:43:

  [...]

  haha bodemvissen zekker :)
  zelfs btc wordt bullish moet niet gekker worden
  dollar laat het toe
  zullen ze overzee ook wel merken hup QT en iedereen zit scheef
  het aas ligt uit op 35 graden met een vaste voerlijn op 532

  tvc-invdn-com.investing.com/data/tvc_...
 5. forum rang 5 Newg77 12 januari 2023 09:58
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 12 januari 2023 08:48:

  Wanneer je bij Google 'gold' intypt kreeg je vorige week 7,5 mrd resultaten. Vandaag 8,8 mrd. Als je dit dagelijks/wekelijks doet en de uitkomsten plot kun je de top van de goudmarkt voorspellen.
  haha s een goeie
  of zou t weer ip afhankelijk zijn, vertrouw niks meer tegenwoordig
  (10.920.000.000 resultaten)
 6. forum rang 4 zonnestraal 12 januari 2023 10:02
  De kracht van de media is mensen op het verkeerde been zetten. Al heb je 80 miljard resultaten en wat zegt dat? al lees je dat de s&p naar 3000 kan en er nog een enorme correctie aan komt. Misschien is dit juist wel om mensen een short positie te laten innemen om vervolgens alle indexen te laten stijgen. Gewoon eigen gevoel volgen en de beurs is net een casino. Lijntjes trekken, technische analisten enz is allemaal onzin.
202 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links