Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aanval op de downtrend?

Jaja, daar is hij weer! Het was even stil rond mijn persoon, maar er is weer wat te melden dus u ziet dan ben ik er weer. De komende paar columns ga ik weer in op de stand van zaken omtrent de euro.

Beter gezegd op wat de wereld van de euro vindt nu er met de portemonnee gestemd wordt. De verkiezingen in Frankrijk en de stemming in Griekenlang van afgelopen weekend houden de gemoederen bezig alsook de vraag of Spanje en Italië nu wel of niet aan de beurt is om gered te worden.

Op scherp
O ja, daarbij speelde ook nog de vraag of Nederland nog iets voorstelt op dit speelveld. Het dreigement van Fitch dat Nederland gedowngrade zou worden begin juni en de val van het gedoogkabinet tussendoor hebben weinig voeten in aarde gehad in valutaland.

Op zich vreemd want wij zijn toch betalers? Ik dacht dat die partijen schaars zijn, maar goed. Het sorteert even weinig effect, want echt heel veel anders is er niet gebeurd in de afgelopen weken. Ook niet in koersen van de euro-dollar (EUR/USD), tot gisteren.

Sinds gisteren staat de boel weer even op scherp. Maar u kent het oude beursgezegde, die van de mooiste bloemen op de rand van de afgrond enzo. Daar gaat ie dan: EUR/USD.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Allereerst de downtrend
De downtrend is de downtrend zolang het de downtrend is. Dat is niet anders geworden in de afgelopen weken. We hadden ook nog een positieve reversal (PR) in deze grafiek op een iets lager time frame.

Het koersdoel van deze PR was 1,3386 en is dat in feite nog steeds. Het nieuwe eraan is dat de koersen weer terug bij af zijn en met de 1,30 aan het worstelen zijn geslagen.

De voorwaarde voor het behoud van de PR is dan ook een slotstand boven de 1,30 en om nog meer in detail te treden: 1,3031.

Kansen
Een signaal is een signaal zolang het een signaal is. Dus dit niveau geeft kansen om een aanval op de downtrend te ondernemen waarbij de stop heel dichtbij geplaatst kan worden.

Want met een slotstand onder 1,3031 is het signaal niet meer en hebben we alleen nog maar de downtrend dat een blik driegt te werpen op de 1,25. Is dat zo vreemd dan?

In feite niet, moet ik helaas zeggen. Want de dollar is niet de enige waarde waartegen het knuffelmuntje daalt.

Sterker de daling in de EUR/USD is niets in vegelijking met de daling in de EUR/SGD (euro-Sinagpore dollar), een ander dollartje zeg maar.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Afgewaardeerd
De downtrend is hier feitelijk de hoofdrichting, daar valt geen speld tussen te krijgen.

Gezien het moment van hervatting van de trend in dit geval in vergelijking met de mogelijke hervatting van de downtrend in de EUR/USD zien we hier het leidende karakter van Singapore Sling versus het bijna zielige eurootje.

De test van de weerstand en daarmee de vorming van de lagere top is veel eerder afgerond en koersen zijn op weg een lagere low op te zoeken.

De impasse in de EUR/USD wil hiermee zeggen dat de dollar op zijn beurt ook tegen de Singapore dollar is afgewaardeerd in de zelfde periode, dat moge duidelijk zijn.

Iets minder hard maar de richting is opwaarts ook tegen de dollar, dat kan niet anders. Dan een andere vergelijking met een vergelijkbare boodschap. De EUR/TRY (euro-Turkse lire).


Klik op de grafiek voor een grote versie

Neerwaartse draai
De Turkse lire wordt verwacht aan kracht te winnen in de loop van 2012. Dat heb ik al eerder verkondigd en hier is de uitwerking daarvan.

Na het testen van de bovenzijde van de uptrend op de ultra lange termijn zijn koersen neerwaarts gedraaid om te corrigeren binnen dit kanaal. De koersdoelzone in dit paar bevindt zich tussen de 2,20 en de 2,00 waarmee gezegd is dat we er nog niet zijn.

Er is ook niets in deze grafiek dat erop duidt dat de daling ten einde zou zijn, behalve het feit dat er een bodem eerder in tijd rond deze niveaus is gevormd. Dat is dan ook het enige, waardoor de kans dat het hier houdt minimaal is.

We zijn dus goed op weg om structureel de euro af te waarderen. Dat is niets nieuws en we doen dat bijna net zo goed als de Amerikanen inmiddels, vandaar de impasse in EUR/USD.

Vergeet u echter niet wie dit spelletje uitgevonden heeft, want een beweging naar net onder de 1,34 zit nog steeds in de kaarten zolang de 1,30 niet geslecht wordt op slotbasis.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 mei 2012 17:02
    JaJa, daar is hij weer? Ik dacht dat je met de noorderzon vertrokken was naar eoa warm oort :)

    Welkom "terug" en wederom bedankt voor deze analyze! Zou je/of iemand anders op dit forum mij kunnen uitleggen wat je precies bedoelt met een slotstand onder 1,3031?

    Wanneer is het de "slotstand", einde v/d week?

    Bedankt allen!
  2. [verwijderd] 8 mei 2012 18:14
    We behelpen ons met wat we hebben. Normaliter is de hoofdnotering (voor zover dat een woord is) bepalend voor de slotstand. De hoofdnotering is de notering waar de meeste handel plaatsvindt. Nu is Valutaland een 24uurs economie dus is 23:59:59 de laatste tick in de dag. Daarnaast geldt dat de firma USA als laatste mag handelen op een dag, dus in feite is zoals in vele dingen de close in NY bepalend. Dan geldt nog deze gedachte. Aangezien de meeste USD in USA verhandeld worden geldt die close als hoofdnotering. M.a.w. het ziet er niet goed uit om 17:30 onze tijd maar de Yanks hebben wellicht nog een konijn in een baseballpet richting hun close. Zou overigens niet de eerste keer zijn. Het is in feite ook nog eens meer bepalend dan onze close daar de USD een grotere valuta is dan de EUR en de keuze gemaakt moet worden om een paar uur zonder handel door te komen tot Azië wakker wordt. Laten we het zo zeggen, praktisch betekent dit dat als ie (eur/usd) er morgen nou nog niet boven staat dat ie er dan echt wel doorheen is langzamerhand, :-). Zeg beste lezers, dank voor de reacties en tot morgen.

    De reden van de afwezigheid is meer praktisch geweest. Het was niet spannend en we hadden het druk met veranderingen bij LeoMont. Switch van Sprinters naar AAB Turbo's, starten van TradingPools en meer huishoudelijk werk. En fin, we zijn er weer, :-).
  3. EuroFool 9 mei 2012 12:38
    Dank voor de reactie. Ja, die eur/usd is een 24hr handel. Jammer daarom dat sprinters/speeders/turbo's alleen tijdens de NL beurstijden verhandelbaar zijn. Maar buiten die tijd wel hun stoploss kunnen bereiken!

    Als je dus echt aan de gang wil met valuta, ben je gedwongen om naar een Forex broker te gaan. En daar zitten natuurlijk ook weer pro's en con's aan.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links