Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Recente herstel van de beurs is niet breed gedragen

Recente herstel van de beurs is niet breed gedragen

De afgelopen weken laten de aandelenbeurzen, ondanks vaak forse koersuitslagen in beide richtingen, wat herstel zien. Nadat het sentiment medio juni een dieptepunt bereikte en veel beleggers een grotere koersdaling verwachtten, wisten de meeste indices langzaam wat te herstellen.

Ook de Nederlandse beurs slaagt erin haar recente dieptepunten even achter zich te laten en goed op te veren. Hoewel de tendens op langere termijn nog neerwaarts is, lijkt de Amsterdamse beurs de verkoopdruk voorlopig even van zich af te schudden.

Vandaag werp ik naast de AEX index ook een blik op de AD-ratio en de moneyflow-indicator van de AEX-index. Hierbij valt op dat het herstel nog niet breed gedragen wordt en dat voorzichtigheid dus geboden blijft.

AEX index

De Nederlandse beurs is onlangs opgevangen door de lange termijn steun rond 632 punten. Deze steun wordt gevormd door de oude top van begin 2020, vlak voor de coronacrisis toesloeg.

Dit niveau zit blijkbaar goed in het geheugen van beleggers, want de AEX-index is precies vanaf dit niveau gaan herstellen.

Op korte termijn is goed te zien dat de correctieve fase is afgebroken en een mogelijk hogere koersbodem wordt gevormd. Deze bodem wordt bevestigd wanneer de index ruim boven de 676 punten weet te sluiten. Dit zou betekenen dat het herstel kan worden voortgezet richting de dalende toppenlijn rond 700 punten.

AD-Ratio

De Advance/Decline-ratio van de Amsterdamse beurs geeft de verhouding tussen het aantal stijgers en dalers op de beurs weer. In een gezonde markt bevestigt deze indicator het verloop van de index.

Wat opvalt, is dat het herstel van de AEX-index momenteel niet is terug te zien in deze indicator. Dit signaleert dat de herstelbeweging vooralsnog niet breed gedragen is. Slechts een beperkt aantal aandelen zorgt dus voor de stijging van de AEX index.

Uitleg A/D-ratio

Deze zogenaamde breadth-indicator meet dagelijks het draagvlak van de Nederlandse beurs. Naarmate elke dag steeds meer aandelen in de plus eindigen (verschil tussen stijgende en dalende aandelen) neemt het aantal pijlers onder de markt, waarop de uptrend gefundeerd wordt, toe.

De Advance/Decline-ratio van de Nederlandse beurs beweegt thans, op korte termijn, neerwaarts. Het draagvlak van de markt blijft zwak.

Onder de oppervlakte van de markt geeft dit aan dat het aantal dalers momenteel hoger is dan het aantal stijgers.

Dagelijks berekend

De Advance/Decline-ratio, ook hoog/laag-verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers.

Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline-ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien.

Doorgaans is de Advance/Decline-ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen.

Indicator voor het draagvlak in de markt

De Advance/Decline-ratio geeft vaak een goede indruk van het draagvlak in de markt. Een dalende indicator wijst erop dat het draagvlak in de markt zwak is. Dit duidt er op dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is.

Een stijgende indicator geeft aan dat er wel draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.

Moneyflow

Ook in de moneyflow-indicator van de Nederlandse beurs zien we het herstel niet bevestigd worden. Het dalende verloop van deze volume-indicator signaleert dat er nog maar weinig vers kapitaal de markt in stroomt om het herstel te ondersteunen.

Dit maakt het herstel vooralsnog broos en het risico op een nieuwe koersdaling blijft daarmee groot. Pas als het volume tijdens stijgingsdagen flink hoger komt te liggen dan op dalingsdagen en de indicator sterk opwaarts draait, kan er serieus verder worden gebouwd aan het herstel.

Uitleg moneyflow

De moneyflow is de indicator die de verborgen koopkracht of verkoopdruk kan blootleggen. Deze indicator is afgeleid van het volumeverloop van een aandeel of index. Zo geeft de Moneyflow-indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

De geldstroom is voor het eerst beschreven door Joseph Granville, On Balance Volume genoemd, in zijn boek New Key to Stock Market Profits. De moneyflow die de analisten van Tostrams gebruiken is daar direct van afgeleid.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt. Hieronder vindt u een korte uitleg van de berekening van de moneyflow.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er juist geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow signaleert dat de geldstromen in evenwicht zijn.

De moneyflow maakt nu geen hoogtepunten (=geldstromen blijven achter). Daarom houden we de AEX in de gaten, want dat zou erop duiden dat het slimme geld nog niet actief is.

Berekening van de moneyflow

Deze indicator geeft dus het volumeverloop weer. Het volume van een positieve dag (indien de koers hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld en wordt bij een negatieve dag (indien de koers lager sluit dan de dag ervoor) van de waarde afgehaald.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 29 apr Weinig reden tot zorg 39
  2. 22 apr Hoe kleiner, hoe zwakker 48
  3. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10

Gerelateerd

Reacties

195 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 11 juli 2022 08:57
    Goedemorgen,

    een blik op de futures zegt genoeg, Europa en Amerika starten met een gap lager en met een openstaande putspread komt mij dat wel uit.
    Duitsland afgesloten van Russisch gas in ver band met 'technisch onderhoud 'aan de Nordstream 2, gaat het in Duitsland minder dan gaan wij daarin mee.
  2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 11 juli 2022 08:57
    quote:

    ttroo schreef op 11 juli 2022 08:10:

    -1.45% voor de AEX future?
    Opvallend.
    Bodem met een paar dagen uitstellen of gaan we (flink) in de herstel modus?
    Hoezoo opvallend..

    Vrijdag niet goed opzitten letten dan..?!

    Venijn zit 'soms' een beetje in de Staart.. ;)
195 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links