Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Particulieren? Bearish, maar wél doorkopen

Particulieren? Bearish, maar wél doorkopen

Om een lang en ingewikkeld verhaal kort te maken: (Amerikaanse) particuliere of retailbeleggers zijn zo bearish als een beer... 


... en dat is op zich niet zo raar als ze hun porto (gemiddelde verlies zou 32% zijn vanaf de top) en het nieuws zien...


... maar - en nu komt het - ze blijven doorkopen! Als laatsten?

 

De ETF's in

De risicobereidheid lijkt onverminderd hoog? Er zijn bijvoorbeeld ook mensen in de markt die niet zozeer verbaasd zijn over wat er van crypto af is, maar over wat er nog altijd staat. Bij een liquiditeitscrisis kunnen namelijk de koersen in geen tijd volkomen imploderen. Dit is geen voorspelling, maar een risico.   


Dit komt allemaal uit de Wall Street Journal, zie hieronder de link. Na maart 2020 waren het juist de retailbeleggers die op dat moment het vallende mes opvingen, maar de krant suggereert al dat ze nu misschien de laatsten zijn die een Elvis has left de building doen.

Let wel - en dit hoort bij die instroomgrafiek - particulieren nemen de benen uit individuele aandelen, maar kopen nog wel indexfondsen en - trackers (ETF's).

The S&P 500 index is close to notching its worst first half in decades, yet individual investors have still purchased a net $24 billion worth of U.S. stocks over the past month, in line with the average of the past two years.

Even purchases of single equities, which are typically more susceptible to shifts in sentiment than those of exchange-traded funds, have remained robust, unlike during the Covid-19 selloff in February 2020 and the late-2021 rout.

WSJ concludeert:

Their willingness to buy the dip has progressively weakened in recent weeks, with more of their money going into ETFs that bet against the market. Cash buffers keep rising, mostly at the expense of bonds—data by EPFR Global show a massive outflow from fixed-income funds.

But equity allocations are also increasingly affected. This week’s reprieve in the stock market could help individual investors keep the faith. But if the selloff resumes and they stop believing that the market can fly, they might also remove one of the few forces keeping it in the air.

Waar blijft die handdoek

De risicobereidheid lijkt onverminderd hoog, was de retorische vraag een paar alinea's geleden. Nou, die is er nog. Maar hoelang nog, vraagt u zich misschien ook af, nu een recessie in aantocht lijkt, de beurzen dalen, de huizenprijzen buigen en de inflatie en energie gaten in onze huishoudboekjes slaan. 

Wanneer wordt de handdoek gegooid, wanneer geeft iedereen op en verkoopt en is er de capitulatie - liefst op hoog volume en met een flinke koersmispeer naar beneden? De hele beurs kijkt daarvoor al tijden - en hoe langer hoe verbaasder - naar de volatiliteit, zoals hieronder de CBOE VIX-index (S&P 500).

Sluipkrach

Zie die scores in 2009 en 2020 maar; de bodems werden toen met grof geweld gezet. U weet hoe het werkt, op de beurs is geen enkele indicator zaligmakend. De bodem in 2003 werd niet op een volatiliteitsspike neergezet. Die kwam echt als een dief in de nacht na een slopende bear market van drie jaar.     

Zo eentje die nu, voor de AEX, al zeven maanden duurt. Houd er altijd rekening mee dat een marktdraai ook terloops kan. Na 2009 misten velen jarenlang de bull market, omdat de echte krach nog moest komen. Mis hem dit keer niet omdat u de volatiliteitsspike nog open hebt staan op uw bingokaart. 

Nog iets, er staat nergens in de boekjes dat retailbeleggers er allemaal tegelijk uit moeten. Eén voor één kan ook, zoals bij wijze van spreken gebeurde tussen 2000 en 2003. Daarom is zo'n korte krach als in 2020 een geschenk op de beurs. Het zijn niet anders dan kortingsweken. Een lange bear market is een uitpuittingsslag.

Wie die doorstaat, uitzit en uiteindelijk overwint zal nooit meer roepen dat vermogen is iets wat komt aanwaaien, zoals zo vaak is beweerd dit jaar, vooral in de vermogensbelastingdiscussie. Het kan u echt bloed, zweet en tranen kosten. En uw huwelijk.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Drufeltje 23 juni 2022 17:59
    Beste Arend Jan,

    We weten allemaal dat de markt nog veel lager kan en het allemaal ook nog veel slechter kan worden. Maar stop eens om ons daar elke dag in jouw stukjes weer aan te herinneren en bijna alleen maar negativiteit te beschrijven! Schrijf ook eens iets positief en geef ons eens aan met jouw vergelijkingen uit het verleden hoe het allemaal ineens ook weer veel hoger en beter kan worden. Er zijn immers ook meerdere positieve artikelen van kenners in binnen en buitenland te vinden die de markt te oversold vinden en juist wel aanbevelen nu in te stappen. Dus nogmaals kom ook eens met wat opbeurende voorbeelden want de markt kan twee kanten op!
  2. Beerbaron 23 juni 2022 19:51
    Prachtig stuk weer AJ.
    Ik beleg pas sinds 2017 dus dit voelt als mijn 1e echte bearmarkettest. Mijn lange termijn plan is echter zo goed als in beton gegoten en ik ben al aardig wat van de gele briefjes aan het bijkopen.
    Volgens mij zei Munger ooit, in een bearmarket komen de aandelen weer bij de rechtmatige eigenaar terecht.
  3. forum rang 6 Happy 24 juni 2022 08:34
    Nieuwe tijd en nieuwe gokkers. Hele generatie die alleen maar kleine dips kent en structurele daling van maanden kennen. Dat we in korte tijd een compleet andere economie zonder steun van CB's krijgen is nog niet aangekomen. Wie gaat deze Bux-cowboys helpen als we einde jaar op een AEX van 550 staan?
  4. forum rang 6 b.west.invest 24 juni 2022 10:11
    quote:

    Slowpoke schreef op 24 juni 2022 09:56:

    Mag nog wel 30 procent vanaf, veel te overgewardeerd aangezien bedrijfsresultaten gaan tegen vallen de komende kwartalen.
    En dat gaat ook gebeuren , zolang er echter nog sukkels zijn en die elke keer weer aandelen van de institionele beleggers afkopen ,
    blijft het heen en weer gaan , echter de kopers zijn aan het opdrogen , dus ik verwacht heel snel een terechte correctie .

    Aandelen met 20 en veel meer maal de winst , die gaan verdwijnen , en gaan terug naar wqat het hoort te zijn , echter de markt overdrijft altijd , dus ze gaan nog verder naar benee .

    Dat je het weet .
  5. Businessmen 24 juni 2022 10:37
    quote:

    Slowpoke schreef op 24 juni 2022 09:56:

    Mag nog wel 30 procent vanaf, veel te overgewardeerd aangezien bedrijfsresultaten gaan tegen vallen de komende kwartalen.
    De aandelen zijn al goed gecorrigeerd en als ze een klein beetje tegenvallen dan een kwartaal daarvoor moeten ze met 30% dalen? dat is toch niet in verhouding? Ik bedoel de afgelopen tijd versloegen een aantal bedrijven ook de verwachtingen en die gingen niet met 30% omhoog maar selchts met een paar %. Ik heb het over Google, MSFT en NVDA etc. Ook Devensieve aandelen btw niet.
  6. Slowpoke 24 juni 2022 10:58
    De winsten zullen afnemen in de aankomende kwartalen, het is maar hopen dat het niet langer dan 2 kwartalen gaat duren en anders kan herstel pas starten over een jaar of 5.

    Dat is ook niet erg als je voor de lange termijn belegt, maar leuk is het niet.

    Als de winsten afnemen dan kun je de ratio's opnieuw berekenen en zul je zien dat aandelen niet per se goedkoop zijn, dat de koers 50 procent omlaag is gegaan zegt niets over waarderingen, deze staan totaal los van elkaar.

    Waarderingen hebben met balans, resultaten(W/V rekening) en kasstromen te maken en niets met de koersprijs, blijkbaar snappen mensen dat nog steeds niet.

    Als de winsten met 50 procent zakken en de koers ook met 50 procent dan is het bedrijf net zo duur/goedkoop al de hoogte punt.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.