Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sentiment weer zonnig, wegblijven bij Philips en Just Eat

Sentiment weer zonnig, wegblijven bij Philips en Just Eat

Het beurssentiment is weer een stuk positiever dan vorige maand, zo blijkt uit de IEX Bull Bear Enquête. Topfavoriet is ASML, en beleggers zouden Philips en Just Eat Takeaway moeten mijden in april.

Dat is althans de overtuiging van de 802 deelnemers aan de peiling voor april. Zij zijn beter geluimd dan afgelopen maand. Ruim de helft (51,6%) staat (zeer) positief tegenover de aandelenmarkten op dit moment. Dat was vorige maand maar 32,5%.

Vooral lange termijn erg zonnig

Voor april verwacht 48,3% een stijging van de AEX van 2% of meer (was 34,8%). Voor de langere termijn is het beeld helemaal zonnig: maar liefst 62,7% denkt dat de index met 3% of meer gaat stijgen in de komende zes maanden.

Bull Bear Indicator

De IEX Bull/Bear Indicator, de optelsom van alle vragen uit de enquête, is weer fors gestegen. Hij gaat van 49,5 vorige maand naar 53,8 nu (50 is neutraal, erboven is bullish en eronder bearish). 

Alle verwachtingen op een rij

De volledige uitslag van de IEX Bull/Bear Enquête voor april is als volgt (tussen haakjes de scores voor maart):

Economische ontwikkelingen

 • Zeer optimistisch: 9,4% (was 8,9%)
 • Optimistisch: 34,8% (was 26%)
 • Neutraal: 35,4% (was 24,3%)
 • Pessimistisch: 17,1% (was 28,3%)
 • Zeer pessimistisch: 3,4% (was 12,6%)

Aandelenmarkten algemeen

 • Zeer optimistisch: 9,5% (was 8%)
 • Optimistisch: 42,1% (was 24,5%)
 • Neutraal: 34,4% (was 26,3%)
 • Pessimistisch: 11,0% (was 28,8%)
 • Zeer pessimistisch: 3,0% (was 12,4%)

AEX komende maand

 • Omhoog: 48,3% (was 34,8%)
 • Neutraal: 38,3% (was 25,9%)
 • Omlaag: 13,5% (was 39,3%)

AEX komende zes maanden

 • Omhoog: 62,7% (was 43,7%)
 • Neutraal: 18,7% (was 28%)
 • Omlaag: 18,6% (was 27,3%)

Aandelenkeuzes maart: bijna perfect

Hoe hebben de gekozen aandelen het gedaan afgelopen maand? De respondenten hebben het goed gezien: op ArcelorMittal bij de floppers na waren allle keuzes perfect deze keer.

Shell was met recht een topper, maar vooral ASMI liet een prachtig koersresultaat zien van bijna +15%. ING en Just Eat Takeaway waren inderdaad de grootste floppers met minnen van bijna 8 en ruim 15%.

Toppers maart Rendement Floppers maart Rendement
Shell +7,2% ING -7,8%
ASML +2,2% Just Eat Takeaway -15,1%
Besi +1,6% Adyen -1,4%
ASMI +14,9% ArcelorMittal +5,0%
       
Gemiddeld +6,5% Gemiddeld -4,8%
AEX -0,6%    


Favoriete aandelen april

Dan een blik op de individuele namen voor komende maand. Welke aandelen zijn favoriet? En welke moeten we mijden? Voor de berekening hebben we voor- en tegenstemmen tegen elkaar weggestreept.

Chippers ASML en Besi staan weer bij de toppers, ASMI ontbreekt voor april. ING, dat vorige maand nog bij de floppers werd gezet, staat nu in het linkerrijtje. Shell is ook favoriet, maar zakt iets naar de vierde plaats. 

Philips is de absolute flopper deze keer. Ook van Just Eat Takeaway hebben de respondenten weer geen hoge verwachtingen. 'Nieuw' bij de floppers zijn Unilever en Heineken.

Toppers april Stemmen Floppers april Stemmen
ASML +83 Philips -90
Besi +64 Just Eat Takeaway -74
ING +61 Unilever -40
Shell +52 Heineken -38


Deze keer deden 802 beleggers mee aan de enquête, waarvoor onze hartelijke dank!


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

 1. 28 mei Leer beleggen als Buffett en stock picking in AI en chiptechnologie
 2. 24 mei Nvidia mania, Shell en een koopwaardige smallcap 7
 3. 20 mei Op deze dagen is de beurs gesloten in 2024

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. Flymon 1 april 2022 15:34
  quote:

  Another day @ the terrace schreef op 1 april 2022 15:06:

  Ik zou wel eens willen zien wat de winst is als je steevast in de floppers investeert...
  Hangt er natuurlijk ook sterk vanaf op welke termijn je kijkt. Had je op 1 maart met gelijke bedragen de hele top 4 van floppers gekocht voor die maand, dan was je nu aardig wat euro's armer. Kijk je naar die aandelen op de langere termijn, dan komt ING zonder twijfel weer terug op zijn niveau van begin dit jaar en op nog langere termijn gaat het daar ook vast weer voorbij. Just Eat ligt nu natuurlijk gewoon niet zo lekker in de markt en hun naamsbekendheid is eigenlijk het enige wat ze uniek maakt. Het concept kan elke boerenlul natuurlijk kopiëren. Adyen is qua concept wat moeilijker te kopiëren, maar heeft verder in mijn optiek veel overeenkomsten met Just Eat. Die beide bedrijven zullen het in de toekomst vast niet slecht doen, maar de ongetwijfeld een keer opkomende concurrentie zal hun winsten zeker geen goed gaan doen (met dien verstande dat Just Eat nu effectief al niks verdient). En Arcelor, ach ja.. Wat moet je daarover zeggen? Die doet z'n ding en dat zal het nog lang blijven doen. Op termijn kun je je daar geen bult aan vallen lijkt me.

  Met de aandelen die voor deze maand in de top 4 staan.. Tjah.. Just Eat blijft hetzelfde verhaal natuurlijk. Voor Philips, Unilever en Heineken zou ik hetzelfde zeggen als bij Arcelor. Misschien staan ze over een maand lager dan nu, wie zal het zeggen, maar het zijn allemaal gewoon gezonde bedrijven waar je op termijn prima geld mee kunt verdienen.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links