Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Huizenprijzen? Die stijgen doorrr als rente stijgt. En aandelen dan?

Huizenprijzen? Die stijgen doorrr als rente stijgt. En aandelen dan?

Verslikte u zich vanochtend ook in uw koffie? 

Het mogelijk goede nieuws is dat dit misschien de inflatiepiek is. Dit zijn de zoveel jaars inflatieverwachtingen van de markt. De pijn zit 'm echt op de korte termijn. De vijfjaars is de benchmark.


Wordt alles duurder? Nee.  De AEX-winstverwachtingen lopen weer op (en rentes stijgen) en met de koers 7% onder de top loopt de waardering terug. De index kost nu 16,2 verwachte winst. Dat is historisch gezien prijzig, maar toen hadden aandelen nog concurrentie van de rente. Of krijgen ze dat nu weer?


Verder is alles gewoon de schuld van de ECB, nietwaar? Aandelen en vooral huizen.

Natuurlijk is niet alles de schuld van de ECB, maar economie begint wel met rente. Let er maar eens op, in vrijwel alles wat u hoort, ziet en leest over onze huizenmarkt, wordt vaak niet eens en slechts zelden de rente en monetaire verruiming als (mede)boosdoer genoemd van de prijsstijgingen. 

... en is dat eigenlijk ook wel zo? Dit is interessant. Dit poste Bloomberg's Joe Weisenthal gisteren, het is een tekst van de Amerikaanse bouwer Pulte Group. Ja duh, denkt u nu. Wij van WC Pulte...

Ben Carlson van Ritholtz Wealth Management reageerde hier op met een prachtig blog (lezen!) van hem van twee weken geleden... met twee keer bewijs voor die stelling van Pulte. Hier de eerste, in de afgelopen vijftig jaar stegen Amerikaanse huizen (ook) tijdens opgaande rentetrends.

Bewijs twee: hoe hoger de rente... hoe meer mensen geneigd zijn om een huis te... Ja, echt. Het staat er.

En hoe noemen we dit? Fear of missing out...


Kortom, wellicht is het ook weer onterecht om de ECB als hoofdverantwoordelijke voor de huizenprijsstijging aan te wijzen. Net als de effectenbeurs kent de huizenmarkt een miljoen miljard factoren die allemaal van invloed zijn op de prijs en waar nog nooit iemand een goede algo voor heeft gemaakt.

En nooit gaat maken, want de ondoorgrondelijke menselijke psyche, individueel en groepsgedrag laat zich niet in codes vertalen. We zijn gewoon met z'n allen overal en altijd de schuld van alles?

Nog één ding, wat doen aandelen als de rente stijgt? Dit plaatje lijkt er op te duiden dat ze daar niet zo van houden.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Scarlet 2 februari 2022 14:10
    Beste AJ, even het laatste plaatje nuanceren. Leest u even de column van Ben Carlson en m.n. het overzicht hoe de S&P reageerde bij renteverhogingen: 1 klein voorbeeldje van 2004-2006 was het beginniveau van de rente 1,25 % en ging naar 5,25%, dus maar liefst 4 keer over de kop en wat deed de S&P in die periode, juist u raadt het al, ging met 17,74% omhoog. Dus hogere rente betekenen niet automatisch lagere koersen, de historie geeft dit aan. Maar leest u zelf maar even het artikel en dan treft u het overzicht aan:
    awealthofcommonsense.com/2022/01/how-...
  2. forum rang 6 Bulletje Rozenwater 2 februari 2022 17:50
    Dat laatste plaatje is inderdaad niet zo sterk, het is nu echt anders dan de 70tiger jaren, als de rente boven 3% gaat stijgen worden staatschulden onhoudbaar en klapt het systeem, dat gaan de centrale banken echt niet doen. Stijgende rente hoort bij een groeiende economie, de beurs gedijt daar prima bij. Uiteindelijk is het een keer op en volgt de recessie, denk dat er nog wel 1-2 jaar te gaan zijn voordat we daar aanbeland zijn.
  3. Ikvraaghetmaar 3 februari 2022 07:24
    Is het voor iedereen die een beetje economie gestudeerd heeft niet klontjes dat als je de ecb voor 1000den miljarden euro,s geld bijdrukt en de rente onder de o% duwt dat dan de prijzen gaan stijgen? De prijzen van aandelen en huizen zijn de afgelopen zeven jaar verdubbeld, de producentenprijzen zijn hard omhoog gegaan. Nu telt de ecb voor de inflatie alleen de consumentenprijzen mee, en nu die eindelijk ook omhoog gaan moet naar de lagere kerninflatie worden gekeken. Zo krijg je een beleid van to little to late in Europa. Omdat de usa de rente wel verhoogd zal geld uit Europa naar de usa verdwijnen en stijgt de dollar in waarde en daarmee de invoerprijzen in Europa. We krijgen daarmee meer inflatie niet minder.

  4. Ryder 3 februari 2022 12:27
    quote:

    KooptNederlandscheWaar schreef op 2 februari 2022 17:50:

    Dat laatste plaatje is inderdaad niet zo sterk, het is nu echt anders dan de 70tiger jaren, als de rente boven 3% gaat stijgen worden staatschulden onhoudbaar en klapt het systeem, dat gaan de centrale banken echt niet doen. Stijgende rente hoort bij een groeiende economie, de beurs gedijt daar prima bij. Uiteindelijk is het een keer op en volgt de recessie, denk dat er nog wel 1-2 jaar te gaan zijn voordat we daar aanbeland zijn.

    Waarom 1 a 2 jaar? onderbuikgevoel?
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.