Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Koersgeweld binnen de ASCX

Slotcall: Koersgeweld binnen de ASCX

De AEX (-0,5%) deed vanmiddag nog een dappere poging om in het groen te geraken, maar uiteindelijk hadden de verkopers toch de overhand. Heel dramatisch is het overigens niet. Het zijn vooral de technologiefondsen die het onderspit delven.

Met name Adyen (-2,0%) en ASMI (-1,5%) vallen wat terug. Een duidelijke trigger kan ik voor deze twee fondsen niet vinden. Voor IMCD (-4,4%) wel, want het aandeel is vanochtend op de verkooplijst van Credit Suisse gezet. Verder valt op dat de defensieve havens Unilever (+0,9%) en Ahold (+1,0%) er goed bij liggen. 

Baas boven baas is echter Avantium (+39,1%). De markt reageert euforisch op het bericht dat de ontwikkelaar van bioplastic eindelijk groen licht heeft gekregen voor de bouw van zijn fabriek. Dit is het bericht waarop beleggers liefst vier jaar hebben gewacht.

Ondanks deze koersrally is het aandeel nog niet terug op het introductieniveau van 2017. Destijds ging het bedrijf voor €11 naar de beurs. De huidige koers ligt hier 55% onder. Het maakt maar weer eens duidelijk dat niet ieder aandeel met een duurzaam tintje garant staat voor succes.

Accell

Accell (+15,4%) heeft de shorters aardig te pakken vandaag. De fietsenfabrikant gaf vanochtend een positieve winstwaarschuwing af. De ebit stijgt dit jaar naar verwachting met 32% tot €107 miljoen. Dit is een puike prestatie omdat het bedrijf extra gevoelig is voor problemen in de toeleveringsketen.

Dit is omdat veel onderdelen van Accell in Azië worden geproduceerd, en dat is precies de regio waar regelmatig lockdowns worden aangekondigd. Ik vermoed dat er vandaag een short squeeze heeft plaatsgevonden, mede omdat er de afgelopen periode relatief veel short posities zijn opgebouwd. Wellicht dat deze nu deels zijn teruggedraaid.

Deze tradingupdate vormt voor analist Martin Crum aanleiding om zijn advies opwaarts bij te stellen. Of het aandeel ook koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel. 

 

Alibaba

Het risicoprofiel van een belegging in Alibaba (-0,1%) is de laatste maanden ernstig verslechterd. Door de toenemende bemoeienis van de Chinese overheid vreest de markt een delisting van Wall Street. Een eventuele delisting heeft gevolgen voor de waardering van het aandeel, omdat bedrijven in Hong Kong in de regel een lagere multiple toegekend krijgen dan op Wall Street.

Dit komt doordat bedrijven met een Amerikaanse notering toegankelijker zijn voor beleggers. De Chinese overheid ontkent overigens dat het aanstuurt op een delisting, maar dat neemt de zorgen van beleggers niet weg. Analist Paul Weeteling vind het aandeel bovengemiddeld risicovol, maar ziet desondanks een opwaarts potentieel van bijna 100%.

Zijn argumentatie leest u in het onderstaande artikel.

 

Rentes

De rentes gaan vandaag omlaag, maar groot zijn de uitslagen niet. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt een basispuntje tot -0,23%.

  • Nederland: -1 basispunt (-0,23%)
  • Duitsland: -1 basispunt (-0,35%)
  • Italië: -4 basispunten (+0,96%)
  • Verenigd Koninkrijk: -3 basispunten (+0,73%)
  • Verenigde Staten: -2 basispunten (+1,46%)

De weeklijstjes

  • AEX deze week: +2,0%
  • AEX deze maand: -0,6%
  • AEX dit jaar: +25,6%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +28,4% 

Alle indices omhoog

Ondanks dat de beurzen de afgelopen twee dagen in mineur zijn gesloten, resteert er een prachtige beursweek. Dat hebben we vooral te danken aan dolle dinsdag waarop de AEX liefst 3,5% won. Zelfs China sluit in het groen en dat geef aan dat het wel een hele goede beursweek is geweest.

 

AEX

ASR (+0,1%) maakte deze week bekend een dividendverhoging van liefst 18% bekend. De markt is echter niet onder de indruk. Sowieso blijven de financials wat achter. Aan Just Eat Takeaway (-3,5%) kan ik maar beter geen woorden vuil maken. De grafiek wordt met de dag enger. Daarentegen ligt Adyen (+5,4%) er juist heel goed bij. 

 

AMX

ING houdt nog hoop in AMG (+8,1%). Volgens analist Stijn Demeester heeft de koers niet geprofiteerd van de gestegen prijzen voor lithium, omdat het bedrijf zeer voorzichtig is met zijn outlook voor 2022. ING vindt de metaalproducent te terughoudend en ziet kansen. Intertrust (+8,3%) stijgt op het nieuws dat het bedrijf akkoord is met CVC. De overnameprijs bedraagt €20 per aandeel. De huidige koers ligt hier 1% onder.

 

ASCX

Avantium (+43,7%) en Accell (+17,9%) zijn reeds behandeld. Verder maakt Pharming (+7,4%) een aardige bounce, al resteert er YTD voor het biotechbedrijf nog een verlies van 40%. Verder zijn de uitslagen beperkt.

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend schrijft Arend Jan de vooruitblik. Fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. Zijwaarts 10 december 2021 18:35
    Zeker verloren, maar gelukkig nog ruim in de plus.
    Ik heb het niet over adviseren van mijn kant gehad, maar misschien is jouw Nederlands niet optimaal….
    Ik verwacht van deze site advies en/of een degelijk commentaar.
    De aandelen die noemde zijn in het laatste uur giga gezakt.
    Een beetje compassie is op zijn plaats, maar nada helemaal niks….

  2. Peerke88 10 december 2021 19:41
    quote:

    Zijwaarts schreef op 10 december 2021 18:14:

    Waardeloze slotcall……
    Mittal heeft € 0,60 hoger gestaan .

    Shell zelfs € 1,30 hoger. Na de stemming in Ahoy geen enkel commentaar.
    Al vaker gezegd: wat een prutsers zijn jullie. De Aandeelhouder is beter in hun analyses.
    Raad deze lezers daar eens een kijkje te nemen!

    Ja kom maar gast met je vette tekst!!
    Wat een frustratie in deze en andere posts. Dan ga je toch lekker ergens anders heen? Opbouwende kritiek leveren is altijd prima, maar dit is gewoon spuien en tamelijk kinderachtig.
  3. hvanv 10 december 2021 20:04
    quote:

    Zijwaarts schreef op 10 december 2021 18:14:

    Waardeloze slotcall……
    Mittal heeft € 0,60 hoger gestaan .

    Shell zelfs € 1,30 hoger. Na de stemming in Ahoy geen enkel commentaar.
    Al vaker gezegd: wat een prutsers zijn jullie. De Aandeelhouder is beter in hun analyses.
    Raad deze lezers daar eens een kijkje te nemen!

    Ja kom maar gast met je vette tekst!!
    Het is maar een slotcall, geen uitgebreide analyse of commentaar.
    Ook de aandeelhouder heeft nogal eens gewoon een babbelvideo. Pak mee waar je wat aan denkt te hebben, en besef altijd dat alleen jij verantwoordelijk bent voor je aan en verkopen.
    Goed weekend, toch nog
  4. Justdegrote 10 december 2021 20:20
    Justeat ligt inderdaad heel belabberd. Iets gekocht begin van de week maar na € 53 was het ook meteen weer valhelm op. Kon nog net wat calls erop schrijven, anders weer terug bij af. Misschien wat reuring in Tomtom dan maar. Shell blijft ook dramatisch presteren, je zou zeggen dat alle grote fondsen die fossiele brandstoffen uit hun portefeuille moeten gooien inmiddels de boeken al dicht hebben, blijkt echter niets van.
    En met de slotcalls is inderdaad weinig mis, je kan niet elk fonds eruit lichten toch?
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links