Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rendement met dividend

Het dividendseizoen komt er weer aan. Altijd leuk. De uitspraak van John D. Rockefeller is beroemd en al vaak in dividendcolumns herhaald. Ik geef 'm u toch nog even: "Do you know the only thing that gives me pleasure? It's to see my dividends coming in”.

John D. zou dus erg blij worden in de komende maanden. Dividend is en blijft vooral op langere termijn de belangrijkste bron van uw aandelenrendement.


Klik op de grafiek voor een grote versie

25 van de 50
Ik heb een lijstje gemaakt van alle AEX- en AMX-bedrijven met een uitkering in de komend maanden van meer dan 2,5%. Het aardige is dat de koers meestal (maar niet altijd) een stukje van het uitgekeerde dividend inhaalt, omdat veel buitenlandse beleggers de dividendbelasting niet kunnen terugvorderen.

Daarom verkopen ze hun aandelen vlak voor de ex-dividenddag en kopen ze het erna weer terug. Gewone Nederlandse beleggers zoals u en ik kunnen van deze bewegingen profiteren. Het valt me overigens op dat maar liefst 25 van de totaal 50 AEX- en AMX-bedrijven met een uitkering van 2,5% of meer komt.

Vorig jaar waren dat er maar 17.
De eerste is Randstad met een uitkering van 4,3% op 2 april

Vlak voor de dividenddatum kopen en een paar dagen daarna weer verkopen, is een aaridge strategie. Maar de winsten zijn beperkt. Vorig jaar heeft deze strategie maar zeer matigjes gewerkt.

Dat kwam onder andere doordat Binck tegelijker met het dividend ook wat teleurstellende winstberichten naar buiten bracht. Maar ondanks dat bleef er toch een heel klein winstje over. In 2010 verdiende u ongeveer 1% extra bovenop uw gewone rendement. Aardig maar niet buitensporig.

Overigens verloor u in dat jaar ook een hoop rendement met Binck ten tijde van de dividenduitkering. Ik hoop niet dat drie keer scheepsrecht is. Maar de teleurstelling lijkt nu al voor de cijfers te komen.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 marique 27 maart 2012 12:55
    quote:

    dd schreef op 27 maart 2012 10:09:

    Volgens mij mis je de bedrijven die hun dividend in meerdere delen splitsen, maar wel degelijk meer dan 2,5% uitkeren.
    CvZ doelt op een mogelijke strategie rond de ex-div. Dan is het terecht om alleen rekening te houden met het DAN uit te keren dividend.

    Iets anders is dat CvZ hier suggereert dat je met kopen voor en verkopen na ex.div. redelijk goede zaken doet.
    "Vlak voor de dividenddatum kopen en een paar dagen daarna weer verkopen, is een aaridge strategie. Maar de winsten zijn beperkt. Vorig jaar heeft deze strategie maar zeer matigjes gewerkt."

    Ik heb e.e.a. diverse malen gechekt en zoals met vele beurswijsheden is ook hier sprake van een beursONwijsheid.
    In het algemen geldt dat de koers na ex.div. het beurssentiment volgt. M.a.w. als, ongeacht de redenen, de index toevallig daalt na de ex.div. datum van het betreffende aandeel, gaat de koers van dat aandeel gewoon mee in het beurssentiment. Het omgekeerde geldt dus ook. Uiteraard zijn er altijd wel enkele uitzonderingen.

    Ik kan me wel voorstellen dat er beleggers zijn die in een bepaald aandeel willen stappen, maar ex.div. afwachten om daarna iets goedkoper te kunnen inslaan zonder al dat gehannes met dividend. Dat KAN een licht koersopdrijvend effect hebben.
    Maar evengoed zullen er aandeelhouders zijn die het dividend opstrijken en na ex.div. het aandeel vaarwel zeggen. Heb je dus een licht koersdrukkend effect. Ofwel, het maakt allemaal niet zoveel uit.

    Veel verstandiger dan KT-gokjes te wagen, is om LT een keuze te maken voor dividendaandelen met aantoonbaar positief verleden.
  2. [verwijderd] 27 maart 2012 20:12
    quote:

    dd schreef op 27 maart 2012 10:09:

    Hoi Corné,
    Volgens mij mis je de bedrijven die hun dividend in meerdere delen splitsen, maar wel degelijk meer dan 2,5% uitkeren.
    Groet,
    dd
    Het gaat in dit artikel niet zoveel om de totale dividendrendementen, en wil Corné met zijn overzicht aangeven bij welke aandelen het ver- en terugkoop effect rond de ex-dividend datum potentieel het grootst zijn. Bij interimdividenden zal de koersbeweging over het algemeen veel kleiner zijn en is dat effect nauwelijks groot genoeg om daarvan te kunnen profiteren.
  3. [verwijderd] 28 maart 2012 07:29
    Beste IEX Lezers,

    Bedankt voor alle commentaren. En inderdaad gaat het om de aanstaande slot uitkering, niet om het totale dividend. Bij DSM is de slot uitkering EUR 1.00 en is dus niet genoeg. Verder heb ik alleen naar de AEX/AMX gekeken. Na publicatie van deze column kwam er een researchrapport van Soc Gen in mijn mailbox vallen. Ik geef u even de conclusie

    With many dividend payments due over coming months we have taken the opportunity to look at the performance of stocks on and around their ex-dividend date. Our findings confirm previous studies: that stock prices tend to see a run-up in the period immediately before the ex-div date and fall by less than the amount of the dividend on the ex-div date itself. The obvious conclusion is ‘Do not sell a stock prior to the ex-dividend date'.

    met vriendelijke groet
    Corne van Zeijl
  4. forum rang 6 marique 28 maart 2012 10:46
    quote:

    Corné van ZeijlDA0 schreef op 28 maart 2012 07:29:

    Our findings confirm previous studies: that stock prices tend to see a run-up in the period immediately before the ex-div date and fall by less than the amount of the dividend on the ex-div date itself.
    Let vooral op de uitdrukking "tend".

    Ontegenzeggelijk is 'dividendbeleggen' lonend. Maar feitelijk is niet dividend de oorzaak, maar degelijk bedrijfsbeleid. Dividend is het resulaat daarvan. Daarom moet je als dividendbelegger niet de hoogte van het dividend (div. rendement en pay out) als maatstaf nemen maar de consistentie in de dividenduitkering.
    Goed voorbeeld is Vopak. Relatief laag dividendrendement en lage pay out maar formidabel jaarlijks totaalrendement. En toch denk ik dat Vopak door menig dividendbelegger over het hoofd wordt gezien.
  5. de rotterdammer 29 maart 2012 21:07
    Wie helpt mij even. Wanneer profiteer je nu van het dividend?

    Bijvoorbeeld situatie Besi:
    Vrijdag 27 April 2012
    27-04 notering ex-dividend (0,22)

    Woensdag 2 Mei 2012
    02-05 Vaststelling dividend

    Donderdag 31 Mei 2012
    31-05 Betaalbaarstelling dividend

    Kun je de aandelen kopen op 30 mei (31 mei is betaalbaarstelling) en verkopen op 1 juni? Is 31 mei de enige datum die telt?
  6. forum rang 6 marique 30 maart 2012 10:22
    quote:

    de rotterdammer schreef op 29 maart 2012 21:07:

    Wie helpt mij even. Wanneer profiteer je nu van het dividend?

    Bijvoorbeeld situatie Besi:
    Vrijdag 27 April 2012
    27-04 notering ex-dividend (0,22)

    Woensdag 2 Mei 2012
    02-05 Vaststelling dividend

    Donderdag 31 Mei 2012
    31-05 Betaalbaarstelling dividend

    Kun je de aandelen kopen op 30 mei (31 mei is betaalbaarstelling) en verkopen op 1 juni? Is 31 mei de enige datum die telt?
    De datum die telt is 26-04!!!
    Wie op deze dag bij sluiting van de beurs de aandelen in bezit heeft, heeft recht op het dividend. Deze datum noemen ze ook wel 'cum dividend'.
    De volgende dag bij opening op 27-04 is de koers 'geschoond' van dividend.

    02-05 is de registratiedatum. Dan wordt formeel vastgesteld wie aandeelhouder was op 26-04. De registratiedatum is altijd enkele beursdagen ná ex-dividend.

    Op 31-05 wordt het dividend uitbetaald. Afhankelijk van je broker kan dat ook enkele dagen later zijn.

    Wil je met ex-dividend 'spelen' dan moet je dus vlak voor en/of vlak na de ex-dividend datum actie ondernemen.

    NB
    Als je op 26-04 eigenaar was en op 27-04 verkoopt, ontvang je toch op 31-05 de uitbetaling van het dividend!!!

14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links