Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dollar, goud en zilver omhoog

Dollar, goud en zilver omhoog

Terwijl aandelen het tijdelijk laten afweten, vielen mij enkele felle koersstijgingen op. De goudprijs liep deze week bijna 2,5% op en zilver ruim 4%. Op de valutamarkten steeg de dollar/euro opeens. Technisch zijn ook enkele cruciale doorbraken gerealiseerd.

Inflatiespook

Ik kan deze ontwikkeling nog niet goed duiden, maar denk wel dat de jongste inflatiecijcers ermee te maken hebben. De Amerikaanse inflatie steeg afgelopen maand tot ruim boven de 6%. Ook in Europa loopt de inflatie steeds verder op. Verder dook afgelopen week ook in China het inflatiespook op.

De recente inflatieontwikkelingen zijn opvallend. Wellicht worden edelmetalen gezien als vluchthaven voor de steeds maar harder oplopende inflatie. Want dat inflatie pijn gaat doen, dat staat vast.

Loon-prijsspiraal

De prijsstijgingen die over de volle breedte van de economie merkbaar worden, zullen pijn doen in de portemonnee van de consument. De vakbonden zullen compensatie eisen in de vorm van loonstijgingen. Dat zal uiteindelijk ook weer tot hogere inflatie leiden. Kortom een loon-prijsspiraal. Een uitleg van het fenomeen loon-prijsspriraal vindt u onderaan deze blog.

Deze keer bekijk ik goud, zilver en de dollar/euro.

Goudprijs breekt uit

Nog niet zo lang geleden gaf ik aan dat goud volkomen vlak beweegt en als belegging of inflatie-hedge volkomen oninteressant is. Ik moet terugkomen op deze uitspraak, want de goudprijs begint te bewegen - en hoe.

Sinds vorige week schoot de goudprijs met meer dan 110 dollar omhoog, zo'n 6%. Dat is een stevige sprong, aangezien de goudprijs al maandenlang richtingloos was.

Nu de horde rond $1.834,18 (gevormd op 15 juli) breekt, wordt een nieuwe stijgende trend zichtbaar. In eerste instantie met een koersdoel rond $1.916,62 (top van 1 juni), daarna richting $1.992,49 (gevormd op 1 september 2020).

Zilver breekt uit

Overigens trok ook de zilverprijs aan, zelfs met nog grotere sprongen. Sinds de bodem van eind september rond %21,42 is zilver ruim 15% in koers opgelopen.

Met een slotstand boven weerstand $24,87 (gevormd op 3 september) komt er bij zilver ruimte voor een verdere koersstijging en wordt $29,86 het volgende opwaartse koersdoel. Eerder al is de dalende trend opwaarts doorbroken. Nu lijkt zilver een hogere koersbodem te vormen.

Amerikaanse dollar zet stijging door

Afgelopen maanden is de dollar hard opgelopen ten opzichte van de euro. Sinds juni zo'n 8%. Het valutapaar USD/EUR heeft in de recente daling een hogere bodem gevormd boven het niveau van de top van augustus.

Er is in eerste instantie ruimte richting €0,90 (gevormd op 19 juni 2020).

Bitcoin breekt uit

Ik hoor ook vaak bitcoin als inflatiehedge noemen. Zoals u weet heb hier geen mening over, mijn collega Wouter Slot denkt dat 80K haalbaar is nu de top van april rond $64.858 breekt. Lees ook zijn column van afgelopen vrijdag: De cryptostier is los.

Uitleg Loon-prijsspiraal

Wanneer loonstijgingen en prijsstijgingen elkaar opdrijven, spreekt men van een loon-prijsspiraal. Deze ontwikkeling komt schematisch als volgt tot stand:

 • Startpunt: er heerst inflatie (prijzen voor de consument stijgen).
 • Vakbonden eisen namens hun leden loonstijgingen die tenminste de inflatie compenseren om de koopkracht te repareren.
 • Bedrijven zien door de loonstijging de kosten oplopen.
 • Om de winst te behouden, wentelen de bedrijven de kostenstijging af op hun klanten.
 • De prijzen stijgen opnieuw.
 • Wederom eisen vakbonden (minimaal) prijscompensatie..
 • enz.enz.

NB. het startpunt kan ook een (forse) loonstijging zijn. Zelfs economen zijn het er niet over eens waarmee de loon-prijsspiraal start. Sommigen denken dat inflatie het startpunt vormt, anderen menen dat loon-prijsspiraal in gang wordt gezet door forse loonstijgingen.

loon-prijsspiraal

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 Goud breekt uit 2
 2. 01 mrt Gloednieuw bullmarktfeestje staat op het punt van beginnen 73
 3. 29 feb Lichte burnout AEX-index 52

Gerelateerd

Reacties

89 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. retsok 12 november 2021 08:45
  wur, wageningenuniversity.. weten alles van de chemische samenstelling van een bodem maar niets vd biologische functie van een bodem.

  Opnamecapaciteit vergroten door planten van bomen helpt niet veel volgens wageningen university

  Niet alleen bomen, planten nemen co2 op maar ook de bodem ,de grond, de aarde als er maar voldoende mineralen aanwezig zijn...

  Hoe zit het met het planten van bomen?
  Dan resteert dus nog de andere optie: CO2 uit de lucht halen. Dat wordt meestal gedaan door bomen te planten. Daarmee komen we bij de volgende vraag op ons reactieplatform NUjij: "Hoeveel bomen moeten er bijgeplant worden om bij de huidige emissies CO2-neutraal te zijn?"

  Met die vraag kloppen we aan bij Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europese bossen bij Wageningen University & Research (WUR). "Wereldbossen spelen een enorm belangrijke rol in het wereldklimaat", zegt hij. "Nu leggen bossen ruim 30 procent van de werelduitstoot vast, dus dat is enorm." Maar ligt daar ook de oplossing voor het klimaatprobleem?

  Nabuurs verwijst naar de Gereedschapskist Natuurslim Bos- en Natuurbeheer, die de WUR heeft opgesteld in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarin is te vinden hoeveel CO2 kan worden vastgelegd door nieuwe bossen aan te planten. Dat moet dan wel gebeuren op land dat nu bijvoorbeeld wordt gebruikt voor landbouw.

  Zo'n nieuw bos kan in Nederland ongeveer 8 ton CO2 per hectare per jaar vastleggen, ervan uitgaande dat het 50 jaar blijft staan. Voor de jaarlijkse directe en indirecte uitstoot van een gemiddeld Nederlands huishouden (20 ton) is dus al 2,5 hectare nieuw bos nodig.

  Volgens het CBS bedroeg de volledige Nederlandse uitstoot van broeikasgassen in 2020 zo'n 191 miljoen ton CO2-equivalent. Om dat te compenseren zou bijna 24 miljoen hectare moeten worden beplant met bomen: een gebied dat bijna zes keer zo groot is als Nederland.

  "Bosaanleg kan het probleem maar voor een deel oplossen", concludeert Nabuurs. Het terugdringen van de CO2-uitstoot blijft in de komende decennia dus het allerbelangrijkst.
 2. Peak 12 november 2021 08:48
  Mooie bevestiging voor waar ik al2 jr mee bezig ben.. goud/ zilver stapelen. Werkt u bij IEX? Als u er invloed op heeft; wil u eindelijk eens de gasprijs actueel laten maken op de IEX monitor??. Werkelijk belachelijk voor een site zoals deze. Tevens de % achter de koersbewegingen laten nakijken.
  Klopt vaak geen r.. van !! Komt uw werk ook vast ten goede. (Total energies bijv, staat 2x vermeld, met andere koersen tegelijkertijd etc, etc..)
  Bedankt alvast !
 3. forum rang 7 ttroo 12 november 2021 09:56
  We zijn bezig met iets aan het broeien op de beurzen. Zelfs Royce ziet het.. AEX future moest per se om 09.00 uur naar de 816. Nu twee punten lager. Dat helpt niet voor de dagkaars van de onderliggende AEX.

  S&P future begon goed in de nacht. Ik zag een 4.660 nu zie ik een 4.650. Tien puntjes er af.

  Belangrijkste nieuws, vrouwelijke BOA's mogen een hoofd doekje dragen. Eindelijk!

  Corona. Niet 15% gijzelt de 85%. En ook niet de 85% gijzelt de 15%. Nee de 70+ klasse gijzelt de Nederlanders.
  En ja. Verdeeldheid heerst, maar niet onder mijn vrienden groep. De ongevaccineerden zijn en voelen zich nog volledig deel van onze groep. We doen ook zoveel mogelijk dingen die we kunnen en mogen doen. Samen uit, samen thuis, ook in Corona Tijd.
  Het blijft opvallend dat de sterfte cijfers ietjes, maar dan ook ietjes hoger liggen. In absolute termen hoger, maar ook de bevolkings aantallen zijn hoger geworden en ook de leeftijd. Misschien begrijpt u het niet, maar geboortes en sterftes op week basis zijn in China of India echt hoger dan in Nederland in absolute getallen. Zo werkt dat met een iets meer grotere bevolking in diie landen.

  ASML index future gaat lekker. Op weg naar -3 punten. De Amerikaanse indices doen het prima. Die maken niet die hoogtes als in Europa. DAX is en blijft moeilijk af te stoppen. Die willen hoger en hoger.

  En Wit Rusland als probleem land er bij. Oog om oog. Tand om Tand. EU straft hen, zij straffen EU. Weer een gas pijplijn onder druk. Die van Oekraine. Die van Wit Rusland. De Nieuwe - numero duo. En we hebben het gas nodig. Lekker hoor LNG uit Amerika. Nu bestellen over 2 weken aankomst. Ik weet dat niet. Maar ze varen lijkt me niet binnen een dag de Oceaan tussen Europa en Amerika over. Olie prijs. Tja. Biden is wanhopig. Geld strooien klinkt en is heel leuk. Maar als Geld strooien een pijnlijke prijs gaat opleveren, moet je niet verder gaan met geld strooien. Maar als je niet anders weet en kan, ga je toch met geld strooien. En wordt het dus nog pijnlijker. Heeft u Evergrande gezien. 13% hoger vandaag. Het schommelt flink. Maar onder 3HKD is het toch een penny stock geworden. Ook een Hong Kong dollar stock. Dat kan daar nooit goed gaan. Heel die China Real Estate bubbel is een probleem. Omdat er veel te veel voorraad is, veel te veel tranistory is, oftewel er komt meer voorraad aan, en die voorraad wordt met de dag minder qua kwaliteit, zijn geen kopers voor of huurders, althans veel te weinig kopers of huurders en kost ook nog eens flinke onderhoud. Nee, dat gaat het niet worden. Dat is natuurlijk een verschil met het Oranje Land. Daar worden huizen veel te weinig gebouwd. Kunnen ze naar China voor een snoep reisje om te leren hoe je veel bouwt, 10x raden, doen ze het niet.

  Duitsland gaat overal naar 2G. Nederland probeert over te gaan van 2G. Eerst wetgeving en masseren. Met 85% gevaccineerd gaan we dus graag naar een 65% gevaccineerd land. Oostenrijk. EU regels moeten unaniem worden uitgevoerd, want de laatste prik daar doet Oostenrijk een stuk moeilijker mee. Maar als een test voor ongevaccineerden maar 24 uur geldig is in plaats van de 72 uur geldigheid in de EU, hoorde ik maar een paar. Kortom - waar uw belang is, praat u naar. Doe ik altijd, maar ik ben zeker niet de enige. Nu worden gevaccineerden zelfs uitgesloten. Tja. Dat hadden ze niet gedacht. Maar die prik is flink onderhevig aan beschermheid. En in veel gevallen is het minimaal 6 a 7 maanden geleden dat de laatste tweede prik is gezet. En dat gaat alleen maar toenemen met het vorderen van de tijd.

  Intussen de 814 weer gehaald. De ASML index future. Amerika zal naarmate de dag vordert rode futures gaan laten zien.
  ASML index future probeert de 815 weer te veroveren. Het zal niet anders dan een saaie dag worden. We staan al tijden stil. Oftewel stilte voor een hele grote storm? (ook wel orkaan genoemd).

 4. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 12 november 2021 09:58
  "Startpunt: er heerst inflatie"

  Alsof zoiets uit de lucht komt vallen. Een beter startpunt is daarom: centrale bankiers menen dat ze de economie moeten stimuleren en verhogen de hoeveelheid geld en krediet in omloop middels kwantitatieve verruiming en/of de rente verlagen. Vervolgens is er een grotere hoeveelheid ruilmiddel die eenzelfde hoeveelheid goederen moet prijzen wat betekent dat de waarde van het ruilmiddel daalt en de prijzen stijgen. Nu stijgen niet alle prijzen in gelijke mate. Omdat het nieuwe geld eerst in de financiële sector komt worden er al eerste financiële producten mee gekocht met bubbels als gevolg.
 5. [verwijderd] 12 november 2021 11:04
  quote:

  ttroo schreef op 12 november 2021 09:56:

  We zijn bezig met iets aan het broeien op de beurzen. Zelfs Royce ziet het.. AEX future moest per se om 09.00 uur naar de 816. Nu twee punten lager. Dat helpt niet voor de dagkaars van de onderliggende AEX.

  S&P future begon goed in de nacht. Ik zag een 4.660 nu zie ik een 4.650. Tien puntjes er af.

  Belangrijkste nieuws, vrouwelijke BOA's mogen een hoofd doekje dragen. Eindelijk!

  Corona. Niet 15% gijzelt de 85%. En ook niet de 85% gijzelt de 15%. Nee de 70+ klasse gijzelt de Nederlanders.
  En ja. Verdeeldheid heerst, maar niet onder mijn vrienden groep. De ongevaccineerden zijn en voelen zich nog volledig deel van onze groep. We doen ook zoveel mogelijk dingen die we kunnen en mogen doen. Samen uit, samen thuis, ook in Corona Tijd.
  Het blijft opvallend dat de sterfte cijfers ietjes, maar dan ook ietjes hoger liggen. In absolute termen hoger, maar ook de bevolkings aantallen zijn hoger geworden en ook de leeftijd. Misschien begrijpt u het niet, maar geboortes en sterftes op week basis zijn in China of India echt hoger dan in Nederland in absolute getallen. Zo werkt dat met een iets meer grotere bevolking in diie landen.

  ASML index future gaat lekker. Op weg naar -3 punten. De Amerikaanse indices doen het prima. Die maken niet die hoogtes als in Europa. DAX is en blijft moeilijk af te stoppen. Die willen hoger en hoger.

  En Wit Rusland als probleem land er bij. Oog om oog. Tand om Tand. EU straft hen, zij straffen EU. Weer een gas pijplijn onder druk. Die van Oekraine. Die van Wit Rusland. De Nieuwe - numero duo. En we hebben het gas nodig. Lekker hoor LNG uit Amerika. Nu bestellen over 2 weken aankomst. Ik weet dat niet. Maar ze varen lijkt me niet binnen een dag de Oceaan tussen Europa en Amerika over. Olie prijs. Tja. Biden is wanhopig. Geld strooien klinkt en is heel leuk. Maar als Geld strooien een pijnlijke prijs gaat opleveren, moet je niet verder gaan met geld strooien. Maar als je niet anders weet en kan, ga je toch met geld strooien. En wordt het dus nog pijnlijker. Heeft u Evergrande gezien. 13% hoger vandaag. Het schommelt flink. Maar onder 3HKD is het toch een penny stock geworden. Ook een Hong Kong dollar stock. Dat kan daar nooit goed gaan. Heel die China Real Estate bubbel is een probleem. Omdat er veel te veel voorraad is, veel te veel tranistory is, oftewel er komt meer voorraad aan, en die voorraad wordt met de dag minder qua kwaliteit, zijn geen kopers voor of huurders, althans veel te weinig kopers of huurders en kost ook nog eens flinke onderhoud. Nee, dat gaat het niet worden. Dat is natuurlijk een verschil met het Oranje Land. Daar worden huizen veel te weinig gebouwd. Kunnen ze naar China voor een snoep reisje om te leren hoe je veel bouwt, 10x raden, doen ze het niet.

  Duitsland gaat overal naar 2G. Nederland probeert over te gaan van 2G. Eerst wetgeving en masseren. Met 85% gevaccineerd gaan we dus graag naar een 65% gevaccineerd land. Oostenrijk. EU regels moeten unaniem worden uitgevoerd, want de laatste prik daar doet Oostenrijk een stuk moeilijker mee. Maar als een test voor ongevaccineerden maar 24 uur geldig is in plaats van de 72 uur geldigheid in de EU, hoorde ik maar een paar. Kortom - waar uw belang is, praat u naar. Doe ik altijd, maar ik ben zeker niet de enige. Nu worden gevaccineerden zelfs uitgesloten. Tja. Dat hadden ze niet gedacht. Maar die prik is flink onderhevig aan beschermheid. En in veel gevallen is het minimaal 6 a 7 maanden geleden dat de laatste tweede prik is gezet. En dat gaat alleen maar toenemen met het vorderen van de tijd.

  Intussen de 814 weer gehaald. De ASML index future. Amerika zal naarmate de dag vordert rode futures gaan laten zien.
  ASML index future probeert de 815 weer te veroveren. Het zal niet anders dan een saaie dag worden. We staan al tijden stil. Oftewel stilte voor een hele grote storm? (ook wel orkaan genoemd).

  Dat BOA s in Amsterdam een hoofddoekje mogen dragen is geen goed nieuws,staat en geloof dienen gescheiden te zijn ,welk geloof dan ook .Dat de Amsterdamse raad denkt dat zij een eigen republiek zijn is geen goede zaak.Verder ben ik lange tijd in Noord Afrika geweest een hoofddoek is geen teken van vrijheid.Als je een hoofddoek op wil prima ,maar niet op het werk net zoals tulbanden ,keppeltjes en kruizen.Laten we in wiens naam dan ook geloof en staat gescheiden houden.
 6. forum rang 5 an12 12 november 2021 12:00
  quote:

  deBeer53Long schreef op 12 november 2021 10:48:

  [...]

  Bijzonder. 5 Likes dat Tostrams te laat is. Dit is een TA-forum maar van de beginselen van TA wordt hier NIETS begrepen.
  Nou ik denk toch dat je daar zelf wat last van hebt.
  Vandaag gaat hij in op de goudprijs enz. Omdat dat nu een week omhoog gaat (dan wijzen de pijltjes ook omhoog) zegt hij nu plotseling dat het volgens hem ook omhoog gaat. Maar dat kan volgende week totaal weer anders zijn. Hij komt altijd achter de meet aan.
  Dat is geen TA, maar ‘te laat concluderen’.
  Maar als jij dat TA wilt noemen, prima
89 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links