Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Goud vormt, met een vlak verloop, geen inflatiehedge

Goud vormt, met een vlak verloop, geen inflatiehedge

Hoewel grondstoffen door het dak gaan, blijft goud vlak liggen. Goud vormt geen bescherming tegen inflatie.

Inflatie, ik blijf u ermee lastig vallen. Want de exorbitante prijsstijgingen van grondstoffen en halffabrikaten zullen nog lange tijd de prijsstatistieken beïnvloeden.

De monetaire autoriteiten denken dat de inflatie tijdelijk is en snel zal toppen. Maar wij, gewone stervelingen, ondervinden inflatie dagelijks aan de lijve. Autorijden was nog nooit zo kostbaar, of je nu fossiel rijdt of elektrisch. Boodschappen worden tientallen procenten duurder, evenals speelgoed, laptops en huishoudelijke artikelen.

Nog geen structurele koersdalingen in grondstoffen

Ik blijf het tot vervelens toe herhalen, deze inflatie is geen tijdelijke zaak en verdampt niet zomaar. Pas als ik het terugzie in structurele koersdalingen, bijvoorbeeld op de grafieken van energie, industriële grondstoffen of halffabricaten, geloof ik dat de inflatiedruk zal afnemen.

Deze inflatie lijkt dus een blijvertje. Hoewel ik niet denk dat er sprake is van hyperinflatie, want dan stijgen de prijzen dagelijks.

Sommige grondstofprijzen schieten wel per maand of per week omhoog. De koers van natural gas was op 19 oktober $4,986. Gisteren was de stand $6,0280: ruim 20% hoger. Dit stijgt dus met enkele procenten per dag.

De prijs van een vat Light Sweet Olie steeg met ruim met 12% van $74,55 eind september naar $84,14 nu. Dat is een wekelijkse koersstijging van zo'n 2% tot 2,5%.

Grondstoffen 20% opgelopen

We zien deze macrobrede ontwikkeling terug in de koersstijging van de DJ-UBS Commodity Index. Deze wereldwijde index van alle belangrijke grondstoffen is sinds eind augustus met 20% opgelopen. En daar zitten ook de edelmetalen in, die al maandenlang vrijwel niet van hun plaats komen.

De goudprijs zit sinds juni in een vlakke range, evenals de koers van zilver. Palladium zit zelfs in een dalende trend. Alleen de koers van platina maakt een draai, nu de korte dalende trend is verlaten.

Schaarse goederen

Indien er hyperinflatie is, dan zou u moeten beleggen in zaken die niet kunnen worden bijgedrukt. Want schaarse goederen worden bij hyperinflatie alleen maar meer waard. Denk aan grondstoffen. Overigens worden in dit verband altijd edelmetalen zoals goud en zilver genoemd, hoewel ik daar technisch geen heil in zie. Althans niet op dit moment.

Ik hoor steeds vaker bitcoin als inflatiehedge noemen. Ik heb er geen mening over, mijn collega Wouter Slot denkt overigens dat 80K haalbaar is. Dan moet bitcoin wel de  top van april rond $64.858 zien te breken.

Echter, wie rekening houdt met hoge en/of langdurige inflatie kan ook gewoon in een grondstoftracker beleggen. Denk aan de Broad Commodities ETC.

Of de economie overuren draait zou u niet aan een technisch analist moeten vragen.  Aan de hand van de Vierjarige Businesscycle zie ik wel dat we een economisch een ongekende groeispurt doormaken.

Vandaag bekijk ik de DJ-UBS Commodity Index, de goudprijs en de Broad Commodities ETC.

Ik begin met de laatste omdat die het meest tot de verbeelding spreekt.

Mooie stijgende trend Broad Commodities ETC

De Broad Commodities ETC tracker ligt er technisch prima bij. Toppen en bodems liggen steeds flink hoger en dat signaleert gretigheid onder de beleggers. De uptrend heeft in eerste instantie ruimte richting de weerstand van €10,39 (gevormd op 23 juni 2014).

Er ligt steun rond $8,06 (de bodem van 27 augustus). Wij houden een positie in de defensieve trackersportefeuille aan sinds 28 juni 2021. Toen tipten we onze klanten 1300 trackers  van de Broad Commodities ETC aan te kopen op een instapkoers van €8.

De stijgende 200-dagenlijn wijst op een positieve technische conditie. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) stijgt en signaleert dat de Broad Commodities ETC beter presteert dan andere trackers.

De tekst gaat verder onder de banner

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Wordt dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuille mutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees. Voor 1 euro (voor de eerste maand) kunt u al kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

Grondstoffenindex op weerstand

De DJ-UBS Commodity Index, de wereldwijde grondstoffenindex, heeft binnen de opwaartse trend het koersdoel B-B' bereikt. .Hier ligt de weerstand van 30,98 (de top van 8 mei 2015).

De stijgende fase wordt gecontinueerd zodra de Commodity Index boven deze horde weet te breken. Dan mogen we een verdere koersstijging verwachten richting 35,85, waar een top van december 2015 ligt.

Een eerder koopsignaal trad op nadat de horde rond toppen van de afgelopen jaren werd gebroken. De DJ-UBS Commodity Index steun rond 26,00 (bodem van 20 augustus).

 

Grondstoff

Goud blijft apathisch liggen

Het ontbreekt goud aan kracht. Het edelmetaal oogt technisch bezien neutraal, op korte termijn tussen $1.680 (de bodem van 5 juni 2020) en $1.834,18 (gevormd op 15 juli).

Ook op lange termijn is er geen sprake van een duidelijke trend en beweegt de goudprijs zijwaarts tussen $1.680 en $2.075.  Dit signaleert een evenwicht tussen kopers en verkopers.

De koersuitslagen binnen de neutrale bandbreedtes zijn te onduidelijk om te traden.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. De S&P500 staat aan het begin van een nieuwe bullmarkt
 2. Nederland-Frankrijk: 1-0
 3. De Europese bankensector staat te schudden

Gerelateerd

Reacties

87 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 27 oktober 2021 08:43
  quote:

  easy56 schreef op 27 oktober 2021 08:24:

  www.zerohedge.com/medical/these-are-m...

  These Are The Most (And Least) Trusted People In The World

  Hoe betrouwbaar is deze Peiling..?

  Je zou zeggen héél betrouwbaar omdat het is 'onderzocht' ..;)
 2. forum rang 6 ttroo 27 oktober 2021 09:22
  Het wordt vandaag zeer interessant.
  En voorlopig groen interessant. Maar we kunnen zo maar rood krijgen uit het niets.
  VIXie zet ik vandaag op 18. En met een slot net onder de 16 gaan ze van gisteren utopisch naar een theoritische kans om de 18 stand te halen. Dus we moeten iets meer oppassen.

  Gooi de beurzen maar open. Oh. Ze zijn al open. Gooi de beurzen maar in het rood.
 3. forum rang 6 ttroo 27 oktober 2021 09:25
  Beetje winstnemen leidde al tot een bijna 17 in de VIX. Dat klinkt als risico vanuit de VIX hoek.

  Alphabet had gewoon zeer goede cijfers. Maar kregen wat klapjes omdat ze de Cloud niet goed voor elkaar hadden. Deutsche Bank had vanochtend gewoon slechte cijfers. Ok. Niet dramatisch. Maar WOW, zeker niet.

  Cijfers Microsoft waren ook goed gisteren. BASF vond ik wat aan de tegenvallende kant. Zo veel meer omzet, waar maar weinig marge van overblijft. Dus die hebben last van een inkoop probleem.

  Het grote beurs gevecht vandaag. Kunnen de stieren nog een keer doorstomen. Of nemen de beren het stokje over. De Europese beren begonnen goed met wat rode futures, maar de stieren zijn terug gekomen. Kortom het grote beurs gevecht is pas begonnen.
 4. forum rang 7 Doptieman 27 oktober 2021 09:37
  Het blijft maar een beetje horizontaal ,,keutelen,, tussen 816 en 818.

  Vorige week vrijdag stond de AEX rond 10 uur ook op dit nivo. en dat is nu 5dagen geleden.
  Het zal vast Lucratief zijn met 250.000 uitstaande index optiecontracten.
  Misschien straks ineens 825 we wachten rustig af. of eerst nog 814??
 5. forum rang 4 an12 27 oktober 2021 09:43
  quote:

  Doptieman schreef op 27 oktober 2021 09:37:

  Het blijft maar een beetje horizontaal ,,keutelen,, tussen 816 en 818.

  Vorige week vrijdag stond de AEX rond 10 uur ook op dit nivo. en dat is nu 5dagen geleden.
  Het zal vast Lucratief zijn met 250.000 uitstaande index optiecontracten.
  Misschien straks ineens 825 we wachten rustig af. of eerst nog 814??
  Waarom maar zo weinig naar beneden en zoveel omhoog?
  Waarom niet 802 en 820?
  Waarom?
 6. forum rang 7 Unimog 27 oktober 2021 10:32
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 27 oktober 2021 10:04:

  Op een gegeven moment weet de markt onderhand wel dat de cijfers fantastisch zijn. Dan kan niets nieuws meer verrassen. En dan komen er vanzelf verkopen. Dat moment lijkt me onderhand aangebroken.
  Mijn idee

  Wat denk je van die chip tekorten. Iedereen die er 1000 nodig heeft besteld er maar voor de zekerheid 3000 of 5000. Natuurlijk is de vraag nu hoog en naar de machines van ASML etc. Maar hoelang nog? Hoeveel voorraden liggen er straks een keer en wanneer gaan er orders gecanceld worden. Niet morgen of volgende week. Volgende kwartaal/ jaar ? 1 grote varkenscyclus..
87 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.