Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Klimaat is nog geen gamechanger voor beleggers

Klimaat is nog geen gamechanger voor beleggers
Beeld: iStock

Klimaat is technisch nog geen echte gamechanger op de aandelenbeurzen.

De klimaattop in Glasgow zou met de vele tientallen speeches van volksvertegenwoordigers een toonbeeld moeten zijn van urgentie, daadkracht en democratie.

Enig cynisme is me niet vreemd als ik opmerk dat deze top bol staat van loze beloftes, lege kreten en uitstelgerichte acties. Echt concrete acties of een duidelijk plan van aanpak ontbreken.

Queen Elizabeth

Daarom viel de toespraak van Queen Elizabeth op. Het Britse staatshoofd, dat vanwege haar gezondheid niet fysiek aanwezig kon zijn, vond ik roerend met haar toespraak 'We doen dit niet voor onszelf'.

Vanuit een beleggingsperspectief is het opmerkelijk dat het klimaat geen echte gamechanger is. Technisch zie ik bij veel beursfondsen met links naar de klimaatproblematiek vaak een stroef koersverloop.

Vandaag bekijk ik twee trackers, die min of mee met de klimaatproblematiek van doen hebben: Electric Vehicles and Driving Technology ETF en de Global Clean Energy ETF. Ik beoordeel ook twee aandelen acief in deze branche: Plug Power en First Solar.

Ik merk alvast op dat slechts één van deze 4 beleggingen opgenomen is in de defensieve lange termijn TA-portefeuilles van Tostrams.

Electric Vehicles and Driving Technology ETF

De opwaartse fase van de Electric Vehicles and Driving Technology ETF is intact, maar de stijging verloopt al maanden zonder overtuiging. De koersbodems liggen steeds onder voorgaande koerstoppen. Dat geeft aan dat de vraag naar deze tracker beperkt is.

Wij zijn gematigd positief zolang de steun van €6,47 (de bodem van 23 juli) intact is. Binnen de matige trend heeft deze tracker een berekend koersdoel rond €8,27.

De 200-dagenlijn  laat een stijgende trend zien en heeft de koers onlangs nog opgevangen. Dit duidt op een positieve technische conditie.

Echter, de B.O.B.-indicator van de Electric Vehicles and Driving Technology ETF ligt vlak en geeft geen outperformance aan, vergeleken met andere trackers

Global Clean Energy ETF

De Global Clean Energy ETF heeft de voormalige weerstand gebroken, waarmee een technische verbetering is opgetreden. De grafiek biedt ruimte tot de weerstand van €16,84 (gevormd op 8 januari).

Steun ligt er rond €10,23 (de bodem van 8 oktober). Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een stijgende trend zien. Dit wijst op een positieve technische conditie.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat de Global Clean Energy ETF minder presteert dan de markt. De Best Of the Best-indicator vergelijkt het koersverloop van de Global Clean Energy ETF met dat van het marktgemiddelde.

De 200-dagenlijn  laat een vlakke trend zien.

Plug Power

Het op Wall Street genoteerde Plug Power heeft het neutrale koerspatroon opwaarts afgerond. De voormalige weerstand is gebroken, hetgeen een technische verbetering oplevert.

Aan de bovenkant komt er ruimte vrij richting de weerstand van $75,49 (de top van 29 januari). De steun ligt op $23,16 (de bodem van 17 september). Dit aandeel is ongeschikt voor de lange-termijn beleggingsportefeuille.

De voorzichtige opwaartse krul van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde, wijst bij Plug Power op een eerste verbetering in de technische conditie. De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft echter nog aan dat Plug Power minder presteert dan de markt.

First Solar

Het eveneens op Wall Street genoteerde First Solar is duidelijk uitgebroken. First Solar heeft rond $80 een achtjarige neutrale bandbreedte aan de bovenzijde verlaten nu de oude weerstand is doorbroken.

Voorafgaand hieraan heeft Solar een serie hogere bodems gevormd. De technische verbetering heeft ruimte vrijgemaakt richting $174,93 (gevormd op 2 februari 2011).

De steun ligt rond $90,18 (de bodem van 24 september). Dit aandeel kan worden aangehouden in de lange-termijn beleggingsportefeuille.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een stijgende trend zien. Dit wijst op een positieve technische conditie. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) krult omhoog en geeft aan dat First Solar beter begint te presteren dan de markt.

Op 30 november 2020 hebben we geadviseerd 200 aandelen First Solar aan te kopen voor de defensieve lange termijnportefeuille, op een aankoopkoers van $94,86. We handhaven deze positie in First Solar.

Hieronder ziet u twee grafieken van First Solar.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
 2. 16 apr ASML oogt wispelturig 101
 3. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74

Gerelateerd

Reacties

49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 ttroo 3 november 2021 09:25
  De enige klimaat winnaar zijn de CO2 emissie rechten.
  Futures al weer snel naar hogere koersen gesneld.
  Vijfde kans rijke dag voor de VIX om de down trend te breken.
  Op zich vind ik het geen verkeerde move van het kabinet om met het virus mee te bewegen. Alleen praktisch leidt tot vaak tot irritaties. Zeker als je weer terug moet naar beperkendere maatregelen. Niettemin houden we alleen een halve work lock down en een 00.00 - 06.00 uur gezelligheids lockdown, maar verder kan alles gewoon door, wel steeds meer drempels. Las ik nou dat 15% verzorgings tehuizen last hebben van Covid uitbraken. Dat kan toch niet?! Die zijn massaal dubbel geprikt. Maar het klopt wel. 25 April ruim een miljoen dubbel gevaccineerden. Volgens de Israelische Wet van Verdamping van Vaccin Bescherming, oftewel 6 maanden zitten we met een grote hoeveelheid gevaccineerden die dus veel meer risico gaan lopen op Covid. En ouderen lopen daar nog een extra risico boven op. Dus ja. Elk half jaar prikken de ouderen. We komen er helaas niet onder uit. Qua sterfte cijfers zitten we lichtjes hoger. Maar dat is het. We zien duidelijk de corona stijgingen. Ook in percentages. Maar het blijven minimale verschillen, eigenlijjk zouden we die verschillen moeten verbijzonderen naar een hogere sterfte kans en dan zullen die minimale verschillen nog kleiner worden. Immers met een grote bevolking van 70+ is de sterfte kans groter dan een grote bevolking van 20+. Zo werkt dat met ons leven. Zakken de futures toch weer wat weg. AEX future loopt vandaag beter. We gaan het zien. Wel of niet taperen door de FED vandaag. En met $15 miljard minder per maand, gaat dat tempo snel. Zo wordt mega liquiditeit vanzelf mega illiquiditeit. Zeker met de huidige waarderingen die we aan aandelen fondsen geven. Laten we de hogere koersen vieren. Vuurwerk. Yields klapten gisteren in elkaar. Germaanse yield voorop. Prima lucht er uit. Over een paar beursdagen kunnen de yields weer gaan knallen, alleen dan weer hoger en hoger. Over twee a drie weken nog meer vuurwerk, want dan heeft Amerika $29 trillion meer staatsschulden. En dat is meer dan $20 trillion dan in 2008. En ook dat kunnen we vieren. Want hoe meer schuld, hoe meer handel in de schulden. Kapitaal markten doen meer handel in schulden, dan in produkten. Debt Markets zou een veel betere naam zijn. Western Debt World Markets. Als ze nou hun beste produkt Drugs er tussen zitten, dan klopt de naam perfect: Wester Debt & Drugs World (WDDW). Het is wachten op de dag reversal.

 2. forum rang 6 d' Aandelen ' 3 november 2021 09:35
  Het wordt de hoogste tijd dat Amerika en Europa hun productie terug halen uit China, minder kolencentrales, minder gigantische door zware stookolie voortgedreven schepen en bescherming voor eigen fabrieken in VS en Europa.

  De Chinezen breiden hun macht uit in Afrika en Zuid Amerika, zelfs in Europa en Taiwan is een mooie afleiding om de ogen te sluiten wat er verder gebeurt in de wereld.

  Afrika zij de producten en wij de asielzoekers, China geeft grote financieel steun aan de WHO, wie betaald die bepaald en nu zitten de zelf in de mensenrechten commissie en over de Oeigoeren wordt uiteraard niet gesproken,
  ook dat zij steeds meer een monopolie hebben met de grondstoffen voor medicijnen zal toch ieder verstandig mens zorgen moeten baren.
 3. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 3 november 2021 09:40
  quote:

  ttroo schreef op 3 november 2021 09:25:

  De enige klimaat winnaar zijn de CO2 emissie rechten.
  Futures al weer snel naar hogere koersen gesneld.
  Vijfde kans rijke dag voor de VIX om de down trend te breken.
  Op zich vind ik het geen verkeerde move van het kabinet om met het virus mee te bewegen. Alleen praktisch leidt tot vaak tot irritaties. Zakken de futures toch weer wat weg. AEX future loopt vandaag beter. We gaan het zien. Wel of niet taperen door de FED vandaag. En met $15 miljard minder per maand, gaat dat tempo snel.Over twee a drie weken nog meer vuurwerk, want dan heeft Amerika $29 trillion meer staatsschulden. En dat is meer dan $20 trillion dan in 2008. En ook dat kunnen we vieren. Want hoe meer schuld, hoe meer handel in de schulden. Kapitaal markten doen meer handel in schulden, dan in produkten. Debt Markets zou een veel betere naam zijn. Western Debt World Markets. Als ze nou hun beste produkt Drugs er tussen zitten, dan klopt de naam perfect: Wester Debt & Drugs World (WDDW). Het is wachten op de dag reversal.

  De Toestand in de Wereld volgens G.B.J. Hilterman dat biedt ttroo(st)..;))

  Toegevoegd:

  Inverband met Digitale Milieu Problematiek iets ingekort..
 4. forum rang 7 handyman6 3 november 2021 10:18
  Intussen is de dubbele top in de DJTransport index omhoog ,gebroken met een exhausting gap van bijna 15%,slotstand 7%.
  Zie laatste artikel van TA BasH bij deburen.Dwars door alle weerstanden ,zelfs boven de 18000 geweest.

  Als ons dat ook te wachten staat bij de andere US indices...
 5. forum rang 7 Unimog 3 november 2021 10:28
  quote:

  handyman6 schreef op 3 november 2021 10:18:

  Intussen is de dubbele top in de DJTransport index omhoog ,gebroken met een exhausting gap van bijna 15%,slotstand 7%.
  Zie laatste artikel van TA BasH bij deburen.Dwars door alle weerstanden ,zelfs boven de 18000 geweest.

  Als ons dat ook te wachten staat bij de andere US indices...
  En als het een valse uitbraak was is er dan ergens een gap omlaag?
  Altijd maar dat hoger hoger groen groen..
  Gaat Bas nog op vakantie? Dat was vroeger een succes voor te dalen.
 6. forum rang 6 ttroo 3 november 2021 11:07
  Het lijkt er wel op. De Grote Amerikaanse indices staan ook op dat punt om te doen.
  Het is of terugtrekken of er over heen gaan en dan krijgen we nog een extra stijging er over heen.
  Het is geheel afwachten op de Amerikaanse beurzen reacties en dus op de FED.
  Taperen aankondigen en rente voorlopig niet hoger. Dat zal de boodschap zijn en blijven.
  Democraten zijn zo aan het klungen dat ze een +10% voorsprong in die verkiezing hebben omgeboogd naar een -10% achterstand. Vrije extra plaatsen zo verspelen. Dat wordt nog leuk voor volgend jaar met die verkiezingen. Twee strijden zien we overal en worden steeds heftiger. Met geen enkele respect meer voor die andere. Ook hier. Republikeinen vs Democraten.
  Europese beurzen zetten (nog) niet door.
 7. retsok 3 november 2021 14:35
  rutte.. rechts denken, links lullen en de aarde met afval vullen... onze leider die het klimaat als verdienmodel ziet.. tja...

  Nederland sluit zich niet aan bij een groep landen die tijdens de klimaattop in Glasgow hebben besloten te stoppen met investeringen in wereldwijde fossiele energieprojecten. Het plan komt uit de koker van het Verenigd Koninkrijk. Onder meer de Verenigde Staten hebben zich wel aangesloten. Het gaat bijvoorbeeld om leningen en kredietverzekeringen voor olieboringen en gascentrales, die stoppen per 2022.

  Premier Mark Rutte liet maandag in Glasgow nog aan NU.nl weten "graag aan te sluiten bij kopgroepen". Desondanks geeft Nederland geen steun aan het Britse voorstel.

  Niels Hazekamp van milieuorganisatie Both ENDS, ook aanwezig op de klimaattop, noemt het voor Nederland een gemiste kans: "Mark Rutte riep maandag op tot actie, maar doet in praktijk niet mee. Nederland steekt nu jaarlijks nog 1,5 miljard euro in fossiele projecten in het buitenland, en heeft geen plan of tijdspad om daarmee te stoppen."

  Pieter Pauw van de Frankfurt School of Finance, ook aanwezig op de klimaattop, noemt het een belangrijke stap. "Industrielanden besteden jaarlijks tientallen miljarden in het helpen van ontwikkelingslanden bij het tegengaan van en aanpassen aan klimaatverandering. Tegelijkertijd ondersteunen ze met tientallen miljarden per jaar fossiele brandstoffen in dezelfde ontwikkelingslanden. Dat is dweilen met de kraan open."

  Ook Pauw is kritisch op Nederland. "Dat Nederland niet meedoet in deze coalitie, onderstreept weer eens dat Nederland veel praat maar weinig doet op het gebied van klimaat. Dat is bovendien strijdig met het Parijsakkoord."
 8. forum rang 6 ttroo 3 november 2021 15:51
  Wie gaat PowerLess tegen houden met taperen?
  We hebben meer liquiditeiten nodig. Niet minder. We kunnen niet meer zonder MEER liquiditeiten.
  En zeker die 8 maanden is te snel. De eerste twee a 3 maanden overleven we nog, maar daarna
  wordt het vechten om liquiditeiten. En gaat de beurswereld er aan kapot. Het zla niet de eerste keer zijn, door strengere acties van de FED.

  Fraudeurs moeten nog te voorschijn komen. En die komen te voorschijn. Drugs Dealers doen niet aan gratis credits, die moeten dus continue betaald worden anders worden zij boos. En dat kunnen we er zeker niet bij hebben. Geen drugsleveringen en een boze drugsdealers met power.

  VIXie zit net onder de uitbraak van 16.4. Lukt het vandaag niet. Morgen naar de 16.2. Nieuwe kansen morgen. Maar die steun lijn onder de VIX is enorm groot. Dus mogelijk slechts intraday nog een happy moment na aankondiging tapering van de FED, maar de VIX heeft de bodem al gezet, nu nog uit de downtrend komen. Springen is dan de beste actie hiervoor. Shell kan nog steeds lager. Philips is nog maar net begonnen met lager te gaan. Claims. Claims en nog meer claims gaan aan hun broek komen. En dat gaat veel geld kosten. Los van de eigen advocaten zijn uit te betalen claims vaak een dure, tot zeer dure kosten post. En een CEO die op andere mensen let, maar niet op de eigen produkten. Nee. dat gaat niet samen. Heineken afgewezen op de 98. Akzo komt de 102 echt niet voorbij. Adyen komt de 2.650 a 2.700 euro echt niet voorbij. Ondanks dat zowel Akzo als Adyen goede pogingenaan het doen zijn. ASML heeft de swung niet echt meer te pakken. Chinese vliegtuig machine loopt steeds wat beter. Nog steeds in een laag tempo, maar ietjes minder laag. En zo komen ze wel vooruit. Nu nog type 2 de lucht in gooien en ze kunnen volgend jaar verder met progressie maken. Komt die andere machine er ook nog aan? Twijfel achtig. Maar ze zijn er wanhopig hard mee bezig. Zo. AEX maaakt nog wat extra progressie met een halve punt. Nog een aantal uren en we krijgen mogelijk een historische avond. Dan gaat iemand aankondigen dat die niet meer gratis geld gaat verstrekken over 9 maanden. Ik begrijp niet waarom we die persoon niet stoppen met deze aankondiging. U weet wel, als u een verhoging krijgt van 1% op uw salaris, dan gaat u niet juichtend rond toeteren de komende maanden. Dan wordt u zelfs depri van en mogelijk zelfs opstandig. En opstandigheid hebben we al helemaal niet nodig. Stieren zijn nog aan het rennen. Naar de laatste honing pot. Opschieten, want er wordt over 9 maanden geen honing meer gemaakt daar.
49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links