Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tracker Tips: kansen in duurzame technologie

Tracker Tips: kansen in duurzame technologie

Fondsaanbieder Invesco heeft de eerste Nasdaq 100-ETF in Europa geïntroduceerd die ecologische, sociale en governance (ESG)-criteria bevat.

De tracker volgt de zogeheten Nasdaq-100 ESG-index die blootstelling biedt aan de grootste niet-financiële bedrijven op de Nasdaq-beurs die goed scoren vanuit ESG-perspectief, en is derhalve ingedeeld als artikel 8-fonds onder SFDR.

N1ES

De Invesco Nasdaq-100 ESG UCITS ETF (met ticker N1ES en isincode IE000COQKPO9) is onder meer verhandelbaar op Xetra en heeft een kostenplaatje van 0,25% per jaar. Er is een Nederlandse EBI beschikbaar, dus lokale beleggers mogen in deze tracker investeren.

Via een ESG-model van onderzoeks-, beoordelingen- en analysebedrijf  Sustainalytics worden aandelen in de index gewogen op basis van hoe effectief ze ESG-risico's beheren.

De benchmark sluit ook bedrijven uit die:

- zich bezighouden met entertainment voor volwassenen, alcohol, arctische olie- en gasexploratie, recreatieve cannabis, controversiële wapens, gokken, militaire wapens, kernenergie, olie en gas, oliezanden, schalie-energie, handvuurwapens, thermische kolen of tabak;

- niet voldoen aan het UN Global Compact;

- een hoge controversescore hebben.

Karakteristieken

klik om te vergroten

klik om te vergroten

Verschillen

Onderstaande grafiek geeft de performance van beide referenties het afgelopen jaar weer, waarbij de ESG-variant 1,89% beter heeft gepresteerd.

klik om te vergroten

Interessant om te weten is dat slechts zes aandelen uit de moederindex zijn verwijderd. Door de wegingsmethode is de ESG-risicobeoordeling, volgens gegevens van Nasdaq, met 10% verlaagd. De benchmark wordt elk kwartaal herwogen.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. dec '21 Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. dec '21 Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. nov '21 Tracker Tips: een koperen belegging 4

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links