Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Vandaag is rood

Slotcall: Vandaag is rood

De AEX sluit 1,3% in het rood en dat is eerlijk gezegd een meevaller. Rond het middaguur noteerde de hoofdindex immers ruim 2,5% in de min. In de loop van de dag herstelde het sentiment.

Een duidelijke verklaring kan ik hier niet voor geven, al koelden de rentes in de loop van de middag wat af. Vanochtend dikte de Nederlandse tienjaarsrente bijna vijf basispunten aan, maar op het slot is daar niets meer van over.

Het is dus niet zo gek dat vooral technologie-aandelen een aanzienlijk deel van hun verliezen inliepen. Voorbeelden zijn Adyen (-0,7%) en ASML (-1,2%). Voor Aegon (-1,4%) geldt precies het tegenoverstelde. Als gevolg van de oplopende rentes was de verzekeraar de enige stijger bij opening, maar op het slot behoort het aandeel bij de grotere verliezers.

Verder is ArcelorMittal (-3,9%) de laatste weken kanonnenvoer. De staalgigant noteerde begin augustus nog boven de €30, maar anderhalve maand later is er alweer 20% van de koers af gegaan. Zo werkt dat bij zwaar cyclische bedrijven. 


De wekelijkse podcast van Arend-Jan, Niels en Coen, de IEX Beleggerspodcast, is genomineerd voor de Award van beste podcast in de categorie Zakelijk.

Puur infotainment dat elke week meer geïnteresseerde beleggers aan zich weet te binden.

Help IEX die Award in de wacht te slepen!

Stemmen op uw favoriete podcast kan hier (categorie: Zakelijk).



Bayer 

Het veelgeplaagde Duitse Bayer (+0,1% wist eindelijk een rechtszaak in de VS te winnen. Na diverse nederlagen op rij, was de jury van een rechtbank in Los Angeles van mening dat er geen direct verband kon worden gevonden tussen het gebruik van onkruidverdelger Roundup en kanker. Wat dit voor Bayer betekent, leest u bij IEX Premium

 

 

Flow Traders

ETP liquidity provider Flow Traders (+1,9%) komt op 28 oktober met zijn derdekwartaalcijfers. De Beleggersdesk blikt alvast vooruit op de resultaten van deze Amsterdamse financial. 

 

Rentes 

De rentes spoten vanochtend omhoog, maar aan het einde van de handelsdag is hier niets meer van over. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier blijft per saldo stabiel op -0,06%.

 

Brede markt

  • De AEX (-1,3%) daalt in lijn met de DAX (-1,4%) en CAC (-1,3%).
  • Wall Street daalt zo'n 0,8%. De Nasdaq (-0,4%) houdt de schade iets beter binnen de perken
  • De euro verliest 0,5% en noteert 1,154 ten opzichte van de dollar. 
  • De VIX speert 10,2% omhoog tot 23,5 punten.
  • Van goud (+0,1%) en zilver (-0,6%) had ik vandaag eerlijk gezegd iets meer verwacht.
  • Olie: WTI (-2,2%) en Brent (-2,1%) corrigeren
  • Bitcoin (+6,4%) dendert daarentegen door.

Het Damrak  

  • De olie- en gasprijzen staan vandaag onder druk en dan is het niet zo gek dat Royal Dutch Shell (-2,8%) corrigeert. Fugro (-8,1%) krijgt als zwakkere broeder nog hardere klappen te verwerken. 
  • Phlips (-1,6%) sluit op het laagste niveau sinds april 2020. Sinds de bekendmaking van de problemen rondom zijn ademhalingsapparatuur lijkt het aandeel alleen maar te kunnen dalen. 
  • Signify (+1,0%) is daarentegen de witte raaf binnen de AEX.
  • ING Groep (-0,9%) houdt de schade nog redelijk beperkt.  
  • Het sentiment rond winkelvastgoedaandelen is de laatste maanden ronduit slecht. Unibail Rodamco (-4,2%) is hiervan het voorbeeld.
  • Alfen (-7,5%) komt weer in de buurt van een fatsoenlijk niveau. Een koers van €100 was echt lastig fundamenteel te onderbouwen. 
  • Galapagos (-1,6%) krijgt de zoveelste koersdoelverlaging om de oren. Dit keer verlaagt Goldman Sachs zijn target price met €4 tot €445
  • Flow Traders (+1,9%) profiteert van de fors gestegen volatiliteit op de financiële markten.
  • OCI (-9,1%) wordt zonder duidelijk aanwijsbare reden helemaal in elkaar gestampt. Niettemin is de kunstmestproducent dit jaar met een winst van 51% een van de beste aandelen binnen de AMX.

Adviezen

  • Shell: naar £20 van £19,50 en kopen - Jefferies & Co
  • Galapagos: naar €44 van €49 en verkopen - Goldman Sachs 
  • AB InBev: naar €53 van €56 en houden - Credit Suisse 
  • AB InBev: naar €46 van €48 en verkopen - JPMorgan
  • AB InBev: naar €73 van €75 en kopen - Jefferies & Co 

Agenda 7 okt

00:45 Handelsbalans Frankrijk - aug
00:45 Betalingsbalans Frankrijk - aug
09:30 Loonkosten VK - Q2
10:30 Industriële bestellingen Nederland - aug
10:30 Industriële productie Nederland - aug

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 6 oktober 2021 20:04
    Bam!!,heel mijn weekwinst naar de haaien, naast de feiten die Niels noemde, ging ook nog eens de dollar stevig omhoog, daar schrikken grondstof en energie aandelen, altijd heftig van, kijk naar de metalen, die een extra zet krijgen door zwaar tegenvallende autoverkoop in Duitsland, rem op de valpartij, was de meevallende banengroei bij Uncle Sam!!
    Shelletje had last van Poetin, die beloofde de gasprijs in de hand te houden, dit gevoegd bij de sterke dollar, duwde gas meer dan 9% naar beneden, paniek??, nee, meestal stijgt de boel weer gauw na een dollar topje!!
    Bij ing viel de schade ook mee, doordat de poolse staatsbank, de rente naar + tilde, misschien komt er spoedig een einde aan de zeer zieke situatie, dat je geld op je kapitaal toe moet leggen!!
    Niks positiefs??,ja toch wel, Dalm en envipco en mijn speler renewi profiteren van de sterkere dollar en vergeet niet; ook het shell dividend wordt hierdoor hoger!!
  2. [verwijderd] 7 oktober 2021 11:30
    Hee Niels, ik heb een vraag die je wellicht in je podcast kunt behandelen. Zie jij aanwijzingen waarom Samsung het dit jaar zo slecht doet op de beurs? Qua waarderingen (K/W van 15) zijn ze een stuk goedkoper dan Apple bijvoorbeeld. Daarbij geven ze een mooi dividendrendement, marktleider voor smartphones, halen ze veel winsten uit de populaire chipindustrie, en zijn ze ook hard groeiende met name door die chips. Toch blijft de beurs achter. Heb jij of je collega Arend Jan een verklaring?
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links