Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Over die block trade Prosus... die er geen is?

Over die block trade Prosus... die er geen is?

Helaas kan ik het niet zo snel googlen, maar volgens het verhaal werd ooit een van de meest succesvolle Nederlandse zakenbankiers Wiet Pot zo in één nacht rijk. Voor Goldman Sachs verkocht hij, als ik het goed heb, in één nacht een hele bluts Citigroup voor één of twee cent meer dan de concurrentie.

Het kan nog groter. Details heeft Reuters niet, het meldt alleen dat Citigroup, Morgan Stanley en - wie anders - Goldman Sachs die block trade van 2% Tencent van Prosus hebben weggezet. Het hele pakket is dus naar verschillende partijen gegaan. Onduidelijk is naar wie, maar het gaat om €12,3 miljard. Reuters:

Tencent, in a Hong Kong Stock Exchange filing, said Prosus sold 191.89 million shares for HK$114.1 billion ($14.67 billion), reducing its stake to 28.9%.

Als beursliefhebber hoop ik ooit nog eens te lezen hoe dit precies in zijn werk is gegaan. Want in hoeveel gedeeltes is de boel verkocht, aan wie precies en hebben die banken bijvoorbeeld ook samengewerkt voor het vaststellen van de prijs? Last but not least: wat voor fees hebben ze wel niet gevangen hiervoor?

In ieder geval valt de beurs de 5,5% korting op de slotkoers gisteren dik mee. Dit was natuurlijk vooral ook de reden dat de koers van Prosus gisteren daalde: de beurs prijste meteen een korting in. Vandaag wordt daar iets op ingelopen en zo is er maar weinig aan de grafiek te zien. Meesterlijk, want wat een grote trade! 

Afwachten is wat Prosus met het geld doet. CEO Bob van Dijk licht vandaag toe zonder echt concreet te worden. Er gaat vandaag in ieder geval al €223 miljoen in de Noorse online supermarkt Oda en analisten kijken niet raar op als Prosus Just Eat Takeaway uitkoopt in iFood. Vandaar ook de stijging van JET gisteren?


Bij Tencent is meer te zien! Kijk naar het volume. De Chinese gigant zit trouwens in een bear market en Van Dijk zegt mede te hebben verkocht omdat hij elders denkt meer rendement te maken. Misschien speelt de recente Chinese overheidsdruk op het fonds ook een rol, maar dat gaat hij natuurlijk niet zeggen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Wat ik denk 8 april 2021 12:26
    Deze aandelen zijn overgenomen door het syndicaat bestaande uit Citi, MS en GS al dan niet tegen een vaste prijs (hard-underwriting) of op best efforts basis (soft-underwriting waarbij dan alleen aandelen op de boeken van de banken komen tegen de laagst mogelijke clearing prijs). De fees die de banken hiermee verdienen zijn natuurlijk hoger bij een hard underwriting. Daarna coordineert dit syndicaat de plaatsing en het boek. Dit gebeurt allemaal nadat de beurs gesloten is en moet afgerond zijn voordat de beurs (in dit geval HK) weer opent (lange nacht dus). We kunnen er vanuitgaan dat dit alleen bij instituten is geplaatst en waarschijnlijk voor het grootste deel in Azie (gezien de discussies in de USA mbt het aanhouden / de listing van chinese aandelen).
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.