Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX eind 2012 naar 243!

“As January goes, so goes the year” is een bekende beurswijsheid. De start van januari zal dus het verloop van de rest van het jaar bepalen. In werkelijkheid gaat het om de eerste vijf handelsdagen van een nieuw jaar. Indien de index deze eerste dagen een positief rendement boekt, dan zou dit positieve rendement zich verder moeten ontwikkelen gedurende de rest van het jaar. Echter, indien het rendement negatief is, dan zou het totale jaarrendement ook negatief moeten zijn.

1993 tot en met 2011
Om te kijken of deze beurswijsheid werkelijk waar is, nemen we de AEX koers voor de periode 1993 tot en met 2011 erbij. En wat blijkt: de afgelopen twintig jaar komt de beurswijsheid behoorlijk tot zijn recht!

Dit onderzoekje start bij 1993. De eerste dagen van 1993 was de AEX positief gestemd met een rendement van 0,94%. Dit rendement werd in 1993 groter en groter totdat de index eind december met een positief rendement van 44,93% sloot. Het daaropvolgende jaar wordt de beurswijsheid direct gebroken. Een positieve start van 2,35% leidt tot een jaarrendement van 0,05%.

Vanaf 1995 tot en met 1999 gaat de beurswijsheid wel op met ieder jaar weer een positieve start en een nog positiever einde.

Trendbreuk
In 2000 is er sprake van een trendbreuk in de onderzoekssample. De eerste vijf handelsdagen van januari leveren een negatief rendement van -3,95% op. Deze valse start wordt helaas niet meer goedgemaakt. Een uiteindelijk jaarrendement van -5,04% is het resultaat. Ondanks dit negatieve rendement, gaat de beurswijsheid nog steeds op.

Ook in 2001 en 2002 kan de wijsheid bevestigd worden. De eerste dagen leverden een negatief AEX rendement op, het eindejaarsrendement was dat ook.

De periode 2003 tot en met 2006 is weer wat positiever. Een positief rendement gedurende de eerste vijf handelsdagen zorgen uiteindelijk weer voor een positief jaarrendement.

Onjuist
In 2007 moeten we de beurswijsheid toch laten varen. Een negatief rendement van -0,51% tijdens de eerste vijf handelsdagen leidt uiteindelijk naar een positief rendement van 4,12% aan het einde van het jaar. Beleggers zullen hier natuurlijk niet rouwig om zijn, maar er is wel sprake van een breuk.

In 2009 en 2010 gaan we op vertrouwde voet verder. Een positieve start zorgt wederom voor een positief jaarrendement.
Vorig jaar ging deze vlieger helaas niet op. Waren de eerste dagen van januari nog positief met 0,53%, daarna stortte de AEX in. Op -11,87% werd 2011 afgetikt. Net als in 2007 klopt de beurswijsheid niet.

Alle feiten op een rijtje
De balans kan opgemaakt worden. Enkele feiten op een rij:

  • De afgelopen negentien jaar, klopte de beurswijsheid “as January goes, so goes the year” zestien keer
  • De gemiddelde stijging van de eerste vijf handelsdagen van de afgelopen twintig jaar is 1,01%
  • Het gemiddelde jaarrendement na een positieve jaaropening is 19,14% gedurende de afgelopen negentien jaar
  • Het gemiddelde jaarrendement na een negatieve jaaropening is -22,01% gedurende de afgelopen negentien jaar

2012
Met een negatieve jaaropening van -0,44% dit jaar, moeten we dus vrezen voor een negatief jaarrendement. Doet de AEX dit met de hierboven genoemde -22,01%, dan zal de AEX sluiten op 243,73 punten. Laten we dus hopen dat het de beurswijsheid “As January goes, so goes the year”  inderdaad een fabeltje is…


Willem van Doorn is junior-redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem van Doorn

Willem van Doorn is junior editor van IEX en IEXprofs. Buiten werktijd studeert hij Finance aan de Vrije Universiteit en is hij als Brabander met een Ajax-hart regelmatig in de Amsterdam Arena te vinden. Van Doorn heeft een (on)gezonde interesse voor alles wat met beleggen te maken heeft en treedt binnen de redactie op als ho...

Meer over Willem van Doorn

Recente artikelen van Willem van Doorn

  1. jul '12 Buitenbeursbeleggen 1
  2. mrt '12 Opties worden steeds goedkoper 16

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. don55555 10 januari 2012 15:46
    als het gezegde het heeft over heel januari, dan moet je ook kijken wat de statistieken opleveren als je heel januari neemt. Ook dan zal je uitzonderingen vinden, maar zijn dat er zoveel meer dan als je 5 dagen neemt? Zo nee, dan moet je eerst maar afwachten wat januari doet voordat je conclusies trekt
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links