Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kerst op 1,30

De eurodollar-trade gaat volgens het boekje. De beweging begon lang geleden met de perfecte pullback, tegen de 1,42. Bij het direct omkeren van het sentiment op dezelfde dag was het hommeles. De koers is ook nooit meer op dat niveau geweest, omdat de markt dat als een anomalie heeft bestempeld en kopers boven de 1,40 vol zijn gestouwd met euro’s.

Dat lesje is geleerd want vanaf dat moment was het koersdoel 1,30 waar de koers nu behoorlijk dichtbij staat, gezien de totale potentie van de trade en de ruimte die u nog over is. Onderstaande intradaggrafiek toont ons ook dat 1,30 in zicht is.

Ik ga vandaag twee mogelijke strategieën bespreken die u kunt toepassen, zo aan de staart van de beweging. Op zich is 1,30 niet de ultieme bodem, maar een richtpunt in het proces van dalende koersen.

Als u andere koersdoelen hanteert op basis van wat dan ook, dan moet u de parameters daarop aanpassen. Dat is maatwerk, maar ik behandel hier mijn trade met de parameters die ik van toepassing acht op dit moment.

Laatste twee weken
Het moment waar ik over spreek is er een van periodiek belang, want de laatste twee weken van het jaar komen maar één keer voor in het jaar. Nu geldt dat natuurlijk ook voor alle andere periodes van twee weken, maar de significantie van alle andere fortnights is in ieder geval anders dan degene die het jaar afsluit.

De resultaten van deze periode zijn bepalend voor de historie en de boekhoudingen. Daarnaast geldt dat de handel in deze periode steeds minder nieuwsitems te verwerken krijgt, waardoor het animo om te bewegen met overtuiging steeds minder wordt.

Maar als er dan bewogen wordt kan het in deze fase van het jaar extra hard gaan.

Minder interessant
De toedracht is onder andere dat er veel stops inliggen van partijen die de boeken reeds voor 99% hebben gesloten. Daarnaast geldt dat de partijen die nog sterk actief zijn meer risico nemen dan normaal want ze zijn uit op winst om het jaar er iets beter te laten uitzien.

Het vervelende is dat de deadline snel dichterbij komt hetgeen niet bevorderlijk werkt voor het nemen van rationele beslissingen. Zo zijn er nog een aantal zaken, maar goed ze zijn niet sluitend en ook niet doorslaggevend.

Wat de periode kenmerkt is de combinatie van deze factoren die een minder interessante periode tekent. Minder interessant, niet omdat het niet beweegt, maar eerder omdat het slagingspercentage van de analyses en de uitkomsten lager is dan in de rest van het jaar.

Maar als u goed zit en het gaat hard dan kunt u uw hele jaar goedmaken.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Aanval op 1,30
U ziet het. De trend is lekker bezig en wijst op een aanval op de 1,30 tegen de kerst. De RSI is in deze laatste leg van de daling mooi in een bearmarketrange aan het bewegen, hetgeen de haalbaarheid van het koersdoel bevestigd.

De eerste steun rond de bodems op 1,33 en de tweede steun bij de spike op 1,32 hebben het begeven. Deze niveaus worden nu en in de afgelopen uren als nieuwe weerstand getest. Dit is nodig om de ultrakorte koersdaling die tot oversold heeft geleid te corrigeren en de RSI weer in neutraal territorium te brengen zodat er kracht opgebouwd kan worden voor de volgende verkoopgolf.

Oversold is dus goed voor de daling maar moet daarna gecorrigeerd worden zonder overtuiging en power, om vervolgens tot een volgende daling te leiden. Dat proces van correctie is nu gaande lijkt wel, hoe klein het ook is.

Zolang de koersen dus onder de 1,32 blijven noteren en niet overbought worden is 1,30 in beeld. Daar zou de stop moeten liggen van posities die niet de hele rit hebben meegemaakt en dus geen buffer hebben. Voor posities die vet op de botten hebben geldt dat een beweging naar 1,33 en licht daarboven nog steeds acceptabel is in de rit naar 1,30.

Kortom
Ik zie het dus zo. Intradaghandel kan short met een stop boven de 1,32. Hetzelfde geldt bij een stijging naar de 1,33 met een stop op de 1,3350. Voor trendmatig georiënteerde posities op langere termijn geldt dat de stop die we een tijdje geleden op de 1,36 hadden liggen kan worden aangepast naar niveaus vlak boven de 1,34.

Het lijkt mij duidelijk dat ik de aanval op 1,30 nog steeds volgens plan vindt gaan, redding of niet, interventie extraordinaire of niet, 25 meetings of niet, kerstman of niet. De markt spreekt.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 december 2011 19:03
    quote:

    Gökhan Erem schreef op 14 december 2011 08:52:

    Maar nu deze, heb ik gelijk gehad met deze trade? Dat is waar het om gaat. Goedemorgen overigens MPB en de rest.
    goede avond inmiddels, Gökhan: Diepe buiging van mijn kant, zoals beloofd toen je deze koers een tijdje geleden al voorspelde (1.2750 zelfs, maar dat kan ook niet lang meer duren)
    Chapeau!
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links