Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bankiers boos op Lagarde

Europese ambtenaren en bankiers beschuldigden Christine Lagarde er zondag van een ‘verwarde’ en ‘misplaatste’ aanval te doen op de gezondheid van Europese banken. Het hoofd van het IMF gebruikte haar positie tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van centrale banken in Jackson Hole om op te roepen de kapitaalbasis van Europa’s zwakste leners op korte termijn te versterken, meldt de FT. Dat is de enige manier om de ‘ketens van besmetting’ te verbreken, aldus Lagarde.

Volgens critici ging Lagarde echter voorbij ging aan het feit dat het belangrijkste probleem momenteel financiering is. Over kapitaal praten is een verwarde boodschap, aldus een van hen. De bankiers zijn bang dat de woorden van Lagarde beleggers verder zullen afschrikken, en willen haar daarom om verduidelijking vragen.

Europese politici en toezichthouders zijn nog steeds bezig een systeem op te zetten dat de onrust onder beleggers over de blootstelling van banken aan schulden in de zuidelijke eurolanden kan kalmeren. De stresstest is er niet in geslaagd deze zorgen weg te nemen.

Lagarde zinspeelde op het mogelijk gebruik van het Europees Financieel Stabiliteitsfonds om banken te herkapitaliseren, maar dat kan volgens sommige bankiers en ambtenaren beter worden gebruikt om de liquiditeitsproblemen op te lossen. Volgens Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, voorkomen de inspanningen om de financiële crisis te bestrijden echter een liquiditeitstekort in de toekomst.

De resultaten van de stresstesten van vorige maand lieten zien dat van de 91 banken die werden getest, er negen zakten. Nationale toezichthouders komen in oktober terug op de vooruitgang die zij hebben geboekt in het versterken van de kapitaalbasis van de gezakte banken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: tegenvallende cijfers nu nog harder afgestraft
  2. 26 apr Must read: Tesla heeft een fulltime CEO nodig
  3. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links