Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Leugens goed voor goud

Leugens en illusies zijn altijd goed voor de goudbelegger. De initiële reactie op een nieuw (onontdekte) leugen of illusie is negatief, wat een instap- dan wel bijkoopmoment creëert. In een later stadium komt de waarheid naar boven die een schrikreactie teweeg brengt. De goudprijs schiet omhoog tot de volgende leugen dan wel illusie zich aandient.

Nu is er in de afgelopen twee weken een hele berg aan dit soort leugens en illusies bijgekomen. Gisteren, bijvoorbeeld, kwamen de Democraten en Republikeinen tot een akkoord over de verhoging van het schuldplafond. Extra schuld is nu mogelijk, dus het piramidespelletje kan nog even doorgaan.

Er is immers niks opgelost; er is alleen maar uitstel gekocht (of eigenlijk geleend). Dit brengt ons bij de save-the-euro pakket dat afgelopen week is bekokstoofd door de Europese leiders. Eigenlijk zou de EU strengere eisen moeten stellen aan het gebruik van de titel “leider”.

Paniek
Eerst vergist onze grote leider Rutte zich in het bedrag (was ook maar EUR 50 miljard) en zondagavond laat zijn side-kick De Jager weten dat hij EUR 35 miljard heeft verzwegen. Dit bedrag dient als garantstelling voor de Griekse staatsschuld die in handen is van de ECB. Reden voor verzwijgen: de Jager was bang voor paniek op de markten…

Ik zou eerder willen stellen dat de markt in paniek eindigt als de Jager en kornuiten weer iets verzwijgen, of lopen recht te praten. Het leuke is nog dat deze garantstelling niks te maken heeft met de meer dan EUR 400 miljard die de centrale banken van de PIIGS, via de ECB, verschuldigd zijn aan de centrale banken van onder andere Nederland en Duitsland.

ECB de slechtste bank in Europa?
Bij een faillissement van de PIIGS ontstaat er dus een enorme implosie van de ECB balans. Daarmee zou je de ECB de slechtste bank in Europa en misschien wel ter wereld kunnen noemen. Enfin, wat is er de afgelopen twee weken bereikt:

 • Leugens en misvattingen door en van politici volgen elkaar in rap tempo op
 • De juichstemming over het Griekse reddingspakket is sneller gedoofd dan een kaars in een storm
 • Het electoraat begint steeds meer vertrouwen te verliezen in de euro en de EU

Zoals mijn vriendin altijd zo leuk samenvat: het is allemaal wat.  Voor de goudbelegger is het adagio buy on weakness. Nu het VS schuldenplafond verhoogd is en de beurzen na zo’n korte periode van hevige daling weer enigszins zullen opveren en goud in prijs zal dalen, kunnen de slimme beleggers goud bijkopen.

Goudgrafiek blinkt
Nu is de vraag wanneer en tegen welke niveaus bijgekocht moet worden. De vooruitzichten voor het goud zijn vanuit technisch oogpunt onveranderd positief voor de langere termijn, daar kan natuurlijk geen verandering in gekomen zijn vanuit een trendvolgende invalshoek.

De grafiek toont ons nog steeds dat er een cyclus van hogere toppen en hogere bodems gaande is en dat de bijbehorende RSI telkens netjes OB wordt, corrigeert tot de onderzijde van de bull market range en vervolgens weer de volgende nieuwe high opzoekt. Precies zoals het bij een trend hoort en zoals verwacht mag worden van een dergelijk sterke beweging.

Correctie
Sterker, ik durf zelfs te beweren dat de vaak als vluchtige handel benoemde markt voor de gele staven de meest stabiele trendmatige beweging vertoont van alle items die enigszins een alternatief zouden kunnen vormen voor beleggingen hierin. Echter, vanuit een korte termijn perspectief, is het nu weer tijd aan het worden voor een correctie. 

Een hogere high is gereed, de RSI is OB en de bovenzijde van het trendkanaal is dichterbij dan de onderzijde daarvan. Weerstand doemt dus op en we zijn OB, moet je dan short? Geenszins, want het is eerder een markt om zoals hierboven gesteld is op lagere niveaus bij te kopen.

Niveaus
De waarschijnlijkheid dat een dergelijke kans zich aandient is groter dan het zich niet aandient gezien de stand van de RSI. Dus wanneer de RSI weer daalt en in de buurt van de 40  stabiliseert en koersen zijn binnen de trend gebleven, dan is het tijd om de haussezonnebril op te zetten. Want goud blinkt wanneer het in de schijnwerpers staat.

 • De niveaus waar we over spreken zijn 1650 als weerstand, voor zover er weerstand bestaat in een zoektocht naar all time highs
 • De trend waar we op dienen te leunen en steunen om opwaartse potentie te behouden ligt op 1475
 • Ik denk dat een daling van koersen naar niveaus in de buurt van de 1500 al voldoende kan zijn voor een koopimpuls, omdat tegen de tijd dat we daar aankomen de trend middels de stijgende lijn alweer iets hoger zal liggen dan nu het geval is.

Tactisch
Dan nog even dit als tactische aanvulling op deze strategie. In afwachting van de correctie is het niet verstandig alle posities te liquideren en te gaan zitten wachten op dalingen. De kans bestaat namelijk, al is hij kleiner dan die van de daling, dat we alsnog doorstijgen en 1500 nooit meer zien. Deze strategie van bijkopen is alleen verstandig wanneer het met een deel van posities gebeurt.

De stijging regeert, en dalingen zijn correcties in dit proces.


Gökhan Erem maakte jaren furore op IEX als de helft van het illustere technische analyse-tweetal Erem & Nikken. Na vijftien jaar samenwerking bij verschillende grote financiële instellingen hebben zij de krachten gebundeld in Erem + Nikken. Inmiddels voeren de twee hun eigen website eremplusnikken.nl, waarmee zij beleggende particulieren van technische analyse voorzien.

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Erem heeft geen belang bij uw transactiegedrag doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, wordt geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column aanvaard. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen.

Alexander Sassen van Elsloo is head of research bij Hobart Capital Markets in Londen. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en is bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Sassen van Elsloo heeft geen enkel belang bij het feit of u wel of geen transactie doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, aanvaardt Sassen van Elsloo geen enkele vorm van aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Sassen van Elsloo en Erem hebben tijdens hun samenwerking in de brokerwereld voor hedgefunds deze unieke combinatie van FA en TA als handelsmerk gevoerd. Met deze invalshoek bestuderen zij redenen en oorzakelijke verbanden, met hun eigen specialismen. Voor meer info over Sassen van Elsloo: klik hier.Voor meer info over Ere...

Meer over Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

 1. apr '11 Uit het goede hout gesneden 3
 2. apr '11 Het begin van het einde 13
 3. mrt '11 Beleggen in bling 1

Reacties

37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 2 augustus 2011 13:38
  Zilver komt al eeuwen met 10-15x zoveel uit de grond als goud. Echter, goud wordt totaal niet verbruikt, alles wordt recycled. De waarde en de manier waarop het verwerkt wordt, maken dat zinvol.
  Zilver wordt voor grofweg de helft van de mijnproductie, gebruikt in electronica en daarboven nog andere doeleinden. Kleine beetje in VEEL goederen. Niet of nauwelijks terug te winnen.
  Onderhand is er meer goud boven de grond dan zilver. De handel die we op COMEX zien, is grotendeels papierzilver. Het echte zilver, die paar tonnen die ze voor de show op voorraad houden, worden amper gemuteerd. Zolang je je zilver niet fysiek opeist, mag je het spelletje mee blijven spelen. Met geleend geld, uiteraard.
  Ik ben vrij voor een NLer, maar het beetje dat ik over houd, zet ik om in zilver.
 2. [verwijderd] 2 augustus 2011 14:43
  Erem ik begrijp ook niets meer van onze lijders. Wij mogen geen aflossingsvrije hypotheek meer hebben, maar zei lenen maar terwijl ze weten dat ze het niet terug gaan betalen. Zoals b.v een amerikaan 60 dollarcent heeft om een ijsje te kopen. Nee hij leent er nog 40 cent bij om er eentje voor een dollar te kopen.
  En dan maar zeggen dat het nog slechter gaat als hij stopt met te dure dingen kopen. Consumeren is goed en liefst zo veel mogelijk.

  Europa volgt America, dus wij worden ook geacht hier aan mee te doen. Dit moet dus een keer misgaan. Misschien is het dan niet zo gek als je wat goud of zilver achter de hand hebt. En een goed gevulde koelkast ;-).
 3. [verwijderd] 2 augustus 2011 14:46
  Leugens zijn niet alleen goed voor goud, ook voor mijn turbo short, gaat door het dak nu!

  Heren,

  Wederom goed verhaal!

  Wat ik afgelopen tijd meerdere keren benadrukt heb hier op het forum, maar waar relatief weinig aandacht aan besteedt wordt is de vervolgstappen van de (moet nog maar blijken)"reddingsplannen" Zouden jullie hier eens een artikel over kunnen schrijven? Wat achtten jullie voor de komende jaren waarschijnlijk?

  1)hoge inflatie
  2)hyperinflatie
  3)stagflatie
  4)deflatie (door direct afnemende consumptie)
  5)inflatie/stagflatie met daarop volgend deflatie (toenemende inflatie/stagflatie zonder meestijgende lonen)

  Al reddingsplannen in de EU/VS zijn m.i. alleen maar houdbaar in een scenario met een hoge inflatie. De schulden zouden dan relatief kleiner worden, en de Chinezen/Japaners/Arabieren zullen zich niet te veel verzetten. En is een redding van het financieele systeem zoals we dit kennen uberhaupt mogelijk in een ander scenario?

  Groeten Guus
 4. [verwijderd] 2 augustus 2011 15:17
  quote:

  menox112 schreef op 2 augustus 2011 14:43:

  Erem ik begrijp ook niets meer van onze lijders. Wij mogen geen aflossingsvrije hypotheek meer hebben, maar zei lenen maar terwijl ze weten dat ze het niet terug gaan betalen. Zoals b.v een amerikaan 60 dollarcent heeft om een ijsje te kopen. Nee hij leent er nog 40 cent bij om er eentje voor een dollar te kopen.
  En dan maar zeggen dat het nog slechter gaat als hij stopt met te dure dingen kopen. Consumeren is goed en liefst zo veel mogelijk.

  Europa volgt America, dus wij worden ook geacht hier aan mee te doen. Dit moet dus een keer misgaan. Misschien is het dan niet zo gek als je wat goud of zilver achter de hand hebt. En een goed gevulde koelkast ;-).

  Het gaat dus wel degelijk slechter met de consumptie:

  www.iex.nl/Nieuws/9445543/Amerikaanse...

  Maar consumeren is goed idd, binnen bepaalde bandbreedtes ja. Houston Texas is daarin wel een goed voorbeeld van denk ik...
 5. [verwijderd] 2 augustus 2011 15:54
  Ik geloof geen moer van al deze het is zilver en goud wat er blinkt verhalen, het verhaal is consumeren, consumeren en consumeren, en Amerika vertegenwoordigt als vooralsnog sterkste politie-agent in de wereld de American dream, dus dat spelletje kan nog een hele tijd doorgaan, zeker in een vergrijzende wereld, maar misschien is dit niet zo en is het 100% anders, het is allemaal wat.
 6. [verwijderd] 2 augustus 2011 16:25
  quote:

  Theo Benschop schreef op 2 augustus 2011 15:54:

  Ik geloof geen moer van al deze het is zilver en goud wat er blinkt verhalen, het verhaal is consumeren, consumeren en consumeren, en Amerika vertegenwoordigt als vooralsnog sterkste politie-agent in de wereld de American dream, dus dat spelletje kan nog een hele tijd doorgaan, zeker in een vergrijzende wereld, maar misschien is dit niet zo en is het 100% anders, het is allemaal wat.
  Hey Theo,

  Het probleem zit meer in het feit dat de VS al tijden netto importeur zijn denk ik. Veel kapitaal vloeit het land uit en komt vooralsnog niet hard terug... vwb de waarde van edelmetalen: Zolang het financieele systeem niet helemaal instort en rust op de markten niet wederkeert kan dit nog steeds een best mooie belegging zijn.
 7. [verwijderd] 2 augustus 2011 16:38
  Ik had verwacht dat het akkoord voor het schuldenplafond de goudprijs zou laten zakken.

  Nu goud vrolijk doorgaat met stijgen begin ik te denken dat goud aan de bovenkant van het trendkanaal kan gaan doorbreken. In plaats van short te gaan zit ik nu long, voor het geval we een periode van een gold rush gaan krijgen.
 8. [verwijderd] 2 augustus 2011 16:54
  @masterguus Het is niet zo dat ik een voorstander van consumeren, consumeren, consumeren ben, wat Amerika als netto importeur doet, zodat Azië ook wat te doen heeft, of dat ik een voorstander van financiële rotzooi systemen ben, het is bij mij alleen zo, daar kan niemand iets aan doen, en is ook niet tegen te verzekeren, dat du moment ik denk dat het lekker met de koers gaat, het hele zooitje weer voor 50 jaar in elkaar stort, dus net op een moment dat ik even niet oplette, maar dat is voor iedereen weer anders, en dat gebeurt anderen hopelijk niet, want je hebt er niets aan en was zonde van de moeite.
 9. pcrs7 2 augustus 2011 17:55
  ach, hoofd euro Jean Claude Juncker gaf al aan:
  Als de zaken moeilijk worden, moet je liegen
  www.artikel7.nu/?p=57870
  www.topusnewstoday.com/jean-claude-ju...
  Wat kun je verwachten van een groep mensen die onder dreiging van geweld het geld steelt van hun onderdanen en dat ok noemt omdat ze het belasting noemen of vanwege de dingen waar ze het aan uitgeven. Een leugentje is niets voor ze. Ze geven het zelfs openlijk toe.
  Bommen gooien en mensen doodmaken doen ze ook niet moeilijk over.
 10. pcrs7 2 augustus 2011 18:02
  quote:

  masterguus schreef op 2 augustus 2011 14:46:

  Al reddingsplannen in de EU/VS zijn m.i. alleen maar houdbaar in een scenario met een hoge inflatie. De schulden zouden dan relatief kleiner worden, en de Chinezen/Japaners/Arabieren zullen zich niet te veel verzetten. En is een redding van het financieele systeem zoals we dit kennen uberhaupt mogelijk in een ander scenario?

  Groeten Guus
  Je kunt geen schuldenberg wegwerken door meer schulden aan te gaan.
  Nee er is geen redding mogelijk van het huidige 'systeem'. Je kunt geen groep hebben in een gemeenschap die onder dreiging van gevangenis en geweld een inkomensstroom verwerft van de ontwapende groep werkslaven. Elk systeem met overheid eindigt zoals dit.
 11. [verwijderd] 2 augustus 2011 18:19
  quote:

  pcrs7 schreef op 2 augustus 2011 18:02:

  [...]
  Je kunt geen schuldenberg wegwerken door meer schulden aan te gaan.
  Nee er is geen redding mogelijk van het huidige 'systeem'. Je kunt geen groep hebben in een gemeenschap die onder dreiging van gevangenis en geweld een inkomensstroom verwerft van de ontwapende groep werkslaven. Elk systeem met overheid eindigt zoals dit.
  Ik bedoel het ook hypothetisch; de kans dat dit systeem het houdt is ongeveer zo groot als dat ik met een luchtbuks een vlieg raak...
  ...op de maan.
 12. [verwijderd] 2 augustus 2011 19:56
  quote:

  masterguus schreef op 2 augustus 2011 14:46:

  Leugens zijn niet alleen goed voor goud, ook voor mijn turbo short, gaat door het dak nu!

  Heren,

  Wederom goed verhaal!

  Wat ik afgelopen tijd meerdere keren benadrukt heb hier op het forum, maar waar relatief weinig aandacht aan besteedt wordt is de vervolgstappen van de (moet nog maar blijken)"reddingsplannen" Zouden jullie hier eens een artikel over kunnen schrijven? Wat achtten jullie voor de komende jaren waarschijnlijk?

  1)hoge inflatie
  2)hyperinflatie
  3)stagflatie
  4)deflatie (door direct afnemende consumptie)
  5)inflatie/stagflatie met daarop volgend deflatie (toenemende inflatie/stagflatie zonder meestijgende lonen)

  Al reddingsplannen in de EU/VS zijn m.i. alleen maar houdbaar in een scenario met een hoge inflatie. De schulden zouden dan relatief kleiner worden, en de Chinezen/Japaners/Arabieren zullen zich niet te veel verzetten. En is een redding van het financieele systeem zoals we dit kennen uberhaupt mogelijk in een ander scenario?

  Groeten Guus
  Turbo short door het dak? je bedoelt door de vloer neem ik aan?
 13. [verwijderd] 2 augustus 2011 21:20
  quote:

  Sentimental schreef op 2 augustus 2011 19:56:

  [...]

  Turbo short door het dak? je bedoelt door de vloer neem ik aan?

  lol, ja idd, vandaag door de 50% winst heen, en zo aan de vs te zien morgen nog een stukje verder. Toch 1 dezer dagen maar eens winst nemen, milde stijging afwachten en weer doorpakken!
37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links