Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: IMF waarschuwt

Slotcall: IMF waarschuwt

Het is voor de AEX (-1,6%) een dag om snel te vergeten. De markten gingen hard omlaag na een waarschuwing van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het IMF vreest dat de aandelenmarkten binnenkort gaan corrigeren. De koersen staan op een all time high, terwijl de economische problemen nog altijd groot zijn. Dit gaat er bij de economen van het IMF niet in.

Toch is de rally van de afgelopen maanden niet onlogisch. Centrale banken houden de rente laag en kopen massaal staatspapier op. Daarnaast doen overheden ook nog een duit in het zakje. Nu het vaccinatieproces in volle vaart doordendert (behalve dan in Nederland) durven beleggers vooruit te kijken.

In de tweede jaarhelft zullen de winsten van bedrijven verder aantrekken. Door de lage rente zijn de toekomstige winsten meer waard en daar hoort dus een hogere waardering bij. Dit geldt helemaal voor de groeibedrijven en daar hebben we er binnen de AEX wel een paar van. Kijk maar naar ASML (-3,9%) en Adyen (-4,4%).

Fantasie in KPN

Vanochtend presenteerde KPN (+2,2%) nette vierdekwartaalcijfers. De omzet zakte zoals altijd met 3%, maar de vrije kasstroom nam stevig toe. Toch zullen maar weinig beleggers het hebben over de jaarcijfers.

Het grote nieuws is dat grootaandeelhouder Carlos Slim zijn belang heeft uitgebreid van 16% naar 20%. Dit versterkt de fantasie in het aandeel. De Mexicaanse zakenbank heeft natuurlijk ook gehoord van de overnamegeruchten en hoopt een graantje mee te pikken.

Zakenbank JPMorgan Cazenove noemde eerder al een overnameprijs van €4 per aandeel. Niettemin ligt een overname bijzonder gevoelig in de Nederlandse politiek. Dus gok niet blind op een overname. Of KPN koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

Beursdebuut Inpost

Beursnieuweling Inpost sluit de dag 15% hoger af. Helaas is er geen particulier die eraan verdiend heeft, want die mochten niet met de beursgang meedoen. Zo werkt dat bij bedrijven die gemakkelijk geld uit de markt halen.

Pas als particulieren echt nodig zijn, mogen ze zich voor een IPO inschrijven. Wie bij de eerste koerstik blind meedeed, zit direct 13% scheef. Het aandeel opende namelijk 28% hoger. Alleen de professionals die tegen de introductiekoers van €16 hebben gekocht, slepen een mooie winst binnen.

Overigens kan Inpost zomaar een aardig aandeel zijn voor de lange termijn. Het bedrijf profiteert van het feit dat we steeds meer online bestellen. InPost heeft in Polen een heel netwerk van zogeheten Automated Parcel Machines (APM).

Dat zijn kluisjes waar pakketjes afgeleverd kunnen worden, die mensen vervolgens ophalen. Deze kluisjes staan veelal bij supermarkten en parkeerplaatsen. Hierdoor hoeven pakketbezorgers niet de wijk in te rijden en daarmee besparen ze tijd.

Rentes

De rentes blijven dicht bij huis. De uitschieter is de Zwitserse vergoeding op tienjaars staatspapier die drie basispunten zakt naar -0,48%.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie<

Brede markt

  • De AEX zakt 1,6% en daarmee presteren we een tikje minder slecht dan de Duitsers (+1,8%). De Fransen (-1,2%) houden het verlies iets beter binnen de perken.
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) klimt 19,1% en noteert 27,4 punten.
  • Wall Street koerst zo'n 1,5% in het rood. Vanavond presenteren Apple, Tesla en Facebook zijn jaarcijfers. Ook is er nog een Fed-rentebesluit. We houden u er in het liveblog van op de hoogte.
  • De euro zakt 0,5% en noteert 1,210 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (-0,3%) en zilver (-0,9%) hebben last van de sterke dollar.
  • Olie: WTI (+0,5%) en Brent (+0,1%) houden goed stand.
  • Bitcoin (-6,5%) kent een off-day.

Het Damrak:

  • De grote winnaar op het Damrak is Unibail Rodamco (+19,9%). Bij een dergelijke koersexplosie hoort normaal gesproken een duidelijke trigger, maar die kan ik deze keer niet vinden. Wat wel opvalt, is dat zwaar geshorte fondsen het vandaag goed doen. Op Wall Street is Gamestop (+148%) daarvan het grootste voorbeeld.
  • ABN Amro (+1,0%) stijgt, terwijl ING (-3,4%) hard daalt. Dat zien we ook niet iedere dag.
  • Technologie-aandelen liggen ronduit slecht. Zwaargewichten zoals Adyen (-4,4%), ASML (-3,9%) en Prosus (-3,7%) kelderen. Misschien is het gewoon een correctie. Het is de afgelopen maanden ook wel erg hard gegaan.
  • Air France-KLM (+2,7%) trek zich niets af van downgrades van Berenberg en UBS. Laatstgenoemde vreest dat het verlies van de luchtvaartmaatschappij in 2020 en 2021 hoger zal uitkomen dan eerder verwacht.
  • Sinds Basic-Fit (-6,7%) van de kooplijst van ING is geschrapt, ligt het aandeel ronduit slecht.
  • Flow Traders (+2,6%) profiteert van de fors gestegen volatiliteit op de financiële markt. DE CBOE VIX klimt meer dan 20% naar 27,8 punten.
  • Eurocommercial Properties (+2,2%), Vastned (+1,8%) en Wereldhave (+5,1%) gaan in de achtergrond met Unibail Rodamco mee omhoog.
  • Signify (-2,5%) brengt een lamp op de markt dat die zou moeten beschermen tegen het coronavirus. Beleggers zijn niet geïnteresseerd.

Adviezen

  • Air France-KLM: naar verkopen en €3
  • Air France-KLM: naar verkopen van houden en naar €3 van €2,90 - Berenberg
  • Air France-KLM: naar €4,15 van €4,45 en houden - UBS
  • Akzo Nobel: naar €91 van €95 en houden - UBS
  • KPN: naar €3 van €2,50 en kopen - CFRA
  • NN Group: naar kopen van houden en naar €39,57 van €35,83 - Citigroup
  • Royal Dutch Shell: naar €19,26 en kopen - JPMorgan Cazenove

Agenda

28 jan Event Consensus
00:00   Samsung Q4-cijfers  
08:00   Sligro Q4-cijfers  
08:00   Rood Microtec Q4-cijfers  
13:00   Mastercard Q4-cijfers  
13:00   Visa Q4-cijfers  
13:00   Mc Donald's Q4-cijfers  
14:00   Duitsland inflatie CPI jan +0,4% MoM
14:30   VS BBP Q4 +4,4% QoQ (geannualiseerd)
16:00   VS verkopen nieuwe woningen dec 877K
18:00   Econocom Q4-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 januari 2021 19:37
    quote:

    Makita schreef op 27 januari 2021 18:48:

    PostNL moet zijn pakketkluizen en afhaalpunten maar apart naar de beurs brengen. Blijkbaar kun je er 55x ebitda voor vangen als we Inpost mogen geloven. Dat is ruim 10 keer zoveel als de 5,2x ebitda van PostNL.
    En Shell met de laadpalen en .... zo kan je wel even doorgaan.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links