Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Jeremy Siegel: "This time it's different"

Jeremy Siegel: "This time it's different"

Financiële en beursprofessor Jeremy Siegel kent u misschien van CNBC, de best-seller Stocks for the Long Run, of van de grafiek die ik boven dit stukje plak. Recenter kan ik niet vinden, maar veel is er niet veranderd. Ondanks dat in maart de rook van de koersenborden afsloeg.  

Niet zo veel veranderd? Dat geldt alleen niet voor Siegel zelf en wellicht ook voor u. Want wat te doen als langetermijnbelegger met ons risicoprofiel, ofwel hoe brengen we onze exposure aan volatiliteit terug, als het eind van onze beleggingsperiode in zicht raakt. Dat was altijd gemakkelijk.

Aandelen afbouwen ten faveure van veilige staatsobligaties, klaar was Kees. Daar kwam het grofweg wel op neer. Ik vond zelf altijd de verhouding 100 minus uw leeftijd een mooie sigarendoosberekening, hoewel ik zelf de eerste helft van een beleggingsperiode volledig in aandelen zou gaan. No guts, no glory.

Dat gaat alleen niet meer, want de rentes op veilige AAA-obligaties zijn verwaarloosbaar of negatief en of er nog zoveel upside in de koersen zit... Als langetermijnbeleggers moeten we misschien wel kiezen: vasthouden aan die oude beleggingssleer, of uitgaan van een new normal en ander risicobesef.

Het komt er eigenlijk op neer dat u moet bepalen of we een nieuw tijdperk ingaan op de beurs - een blijvertje dus - of dat we over een paar jaar, paar decennia of paar honderd jaar weer terug zijn bij hoe het altijd was. Uit het interview met Barry Ritholtz:

Duidelijk, Siegel denkt dat this time it's different, want hij gaat deze eeuw uit van andere returns en risicoprofielen. Kan heel verstandig zijn, ik ben er zelf nog niet uit. Ik ben ook geneigd om structureel met lagere aandelenrendementen te rekenen, mede om de redenen die Siegel geeft.

Zelf voeg ik er nog een domme en simpele aan toe: er zijn steeds minder aandelen, steeds meer beleggers en steeds meer geld dat rendement zoekt.  Dat geeft doorgaans prijsdruk. Wat ik mis is fantasie en oneindige vermogen van mensen te innoveren en met nieuwe producten en diensten te komen.

Juist dit is wat de markten al vier eeuwen hoger zet: het onvolprezen vermogen van mensen om veel en daarna nog meer te verdienen, waar u als belegger van mee kan profiteren. Eens te meer, dit zijn aandelen sinds de VOC. Zeg het maar permaberen: is de trend opgaand of opgaand en leg het maar uit.

Nee, er is niet al vier eeuwen een complot gaande. En dat weten jullie ook wel. Laat nou gewoon eens doordringen dat het in the long run stijgende bedrijfswinsten en winstdelingen zijn die de markten drijven en niet monetaire en fiscale capriolen. Want die zijn zolang er mensen zijn al een zooitje. 

Neem Rome, toen en nu een bende. Romeinse keizer Nero was namelijk de eerste die monetair ging financieren, want hij propte steeds meer lood en steeds minder zilver in de sestertiën. En dat vertelde de keizer, in wie uiteindelijk naar eigen zeggen een groot kunstenaar verloren ging, er uiteraard niet bij. 

En precies om die reden durf ik (nog) geen this time different te roepen. Maar ik zit wel met die obligaties in mijn maag. Ik kies voorlopig voor cash in plaats van bondjes, en u? Verder balen maar, want 375 jaar geleden kocht u gewoon VOC'tjes die 16% dividend deden. Veel meer keuze was er toen ook niet. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 26 nov En of het Black Friday is, alles fors lager voorbeurs 2
 2. 25 nov Voorbeurs valt het mee op wat normaal héél saaie beursdag wordt
 3. 24 nov Slotcall: een draai dus, afwachten of het de draai is

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
 1. Ben Veulkaap 29 juni 2020 16:12
  Er zal genoegen moeten worden genomen met minder rendement op aandelen, maar als dit rendement ook steeds dichter bij 0 komt, mede door lage dividenden, zullen velen het risico van flinke verliezen niet meer willen lopen en voor NIET beleggen in aandelen -of wat dan ook!- kiezen.
  Cash is dan koning totdat de inflatie flink oploopt.
 2. forum rang 4 geobeo 29 juni 2020 16:32
  quote:

  Ben Veulkaap schreef op 29 juni 2020 16:12:


  Er zal genoegen moeten worden genomen met minder rendement op aandelen, maar als dit rendement ook steeds dichter bij 0 komt, mede door lage dividenden, zullen velen het risico van flinke verliezen niet meer willen lopen en voor NIET beleggen in aandelen -of wat dan ook!- kiezen.
  Cash is dan koning totdat de inflatie flink oploopt.


  Volgens mij hebben velen nog niet door dat wat we nu op de beurs zien inflatie IS.

  Er is al inflatie. Als de inflatie oploopt ben je al veel te laat. Veel te laat ben je nu dus al.

  Wat is er blijven liggen? Goud, Uranium, Olie, Zilver etc.

  En dan hoor ik al weer zeggen: ja, maar geen dividend. Welke aandelen hebben dan wel interessant dividend? Zelfs Shell niet meer.
 3. Lionel50045254 29 juni 2020 16:45
  Arend-Jan, ik denk voor de gewone retail belegger is deze materie al moeilijk genoeg. Ik denk dat je echt niet kan voorspellen welke kant het op zal gaan. Zelfs Jeremy Siegel niet. Laten we hopen dat bedrijven zichzelf opnieuw gaan uitvinden en het rendement vanzelf weer de historische 7% zal gaan. Wie had gedacht 10 jaar geleden dat de FAANG aandelen nu de baas zouden zijn van de S&P? Eigenlijk elke voorspelling van hoe slim deze mensen ook zijn is feitelijk niets anders dan een mening. De een telt zwaarder wellicht dan de ander, alleen het blijft een mening.
 4. forum rang 4 theo1 29 juni 2020 16:52
  Terugkeer naar het gemiddelde over een paar eeuwen is leuk, maar mensen die nu leven hebben daar natuurlijk helemaal niks aan. Het moet binnen een paar decennia gebeuren of het doet er niet meer toe. Dus dat nieuwe normaal hoeft het echt iet eindeloos vol te houden. Een tijdelijke afwijking van 30 jaar is voor mij genoeg.

  Jij ziet misschien niet de wereldschokkende innovatie, maar vaak wordt dat pas achteraf zichtbaar. Ik denk dat er wel degelijk veel innovatie is. Denk bijvoorbeeld maar aan het thuiswerken waarvan we nu ontdekken dat dat best goed functioneert. Dat kan enorme gevolgen hebben als dat een blijvertje wordt: veel minder dagelijks woon-werkverkeer, veel minder zakenvluchten, minder infrastructuur nodig.

  Of thuisonderwijs. Vooral in afgelegen gebieden en gebieden waar het aantal leraren beperkt is, kan dat hele grote gevolgen hebben. Een simpele tablet en heel veel kinderen kunnen toegang krijgen tot beter onderwijs. Ik denk aan India, Afrika etc. Die gebieden kunnen een heel stuk achterstand wegwerken.

  De dromen van de dot-com economie worden nu werkelijkheid. Nu het echt gebeurt, is het minder spannend dan toen het alleen maar dromen en vergezichten waren. Maar het is wel echt. Zie hoe bedrijven als ASML, Amazon en Microsoft profiteren. Dat is echt geld. Ik prefereer dan trouwens wel bedrijven die echte producten hebben boven veredelde reclamebureaus als facebook. Maar dat is mijn voorkeur.

  In de medische- en microbiologische hoek is van alles aan de hand. Ik denk dat het coronagebeuren daar ook weer een stimulerende invloed heeft.

  Ik zie zat kansen.
 5. forum rang 4 theo1 29 juni 2020 17:05
  quote:

  geobeo schreef op 29 juni 2020 16:32:


  [...]

  Volgens mij hebben velen nog niet door dat wat we nu op de beurs zien inflatie IS.

  Er is al inflatie. Als de inflatie oploopt ben je al veel te laat. Veel te laat ben je nu dus al.

  Wat is er blijven liggen? Goud, Uranium, Olie, Zilver etc.

  En dan hoor ik al weer zeggen: ja, maar geen dividend. Welke aandelen hebben dan wel interessant dividend? Zelfs Shell niet meer.


  Ik denk van niet. Ik denk dat dit gewoon ouderwets vraag en aanbod is. Er is meer vraag naar beleggingen. Dat komt door vergrijzing, maar ook door rijkdom. Mensen houden na de normale noodzakelijke consumptie (eten, dak boven het hoofd, kleding) steeds meer geld over. Een deel wordt gespaard en dat wordt linksom of rechtsom belegd. Tegelijk is er minder aanbod van beleggingen. Door terugkoopprogramma's zijn er minder aandelen. De terugkoopprogramma's zijn een uiting van pure rijkdom bij bedrijven; ze hebben meer poen dan investeringsmogelijkheden. Het aanbod aan obligaties groeit niet genoeg om aan de vraag te voldoen. Dus worden alle beleggingen steeds duurder.
 6. forum rang 4 StoplossBurner 29 juni 2020 21:37
  quote:

  theo1 schreef op 29 juni 2020 17:05:


  [...]

  De terugkoopprogramma's zijn een uiting van pure rijkdom bij bedrijven; ze hebben meer poen dan investeringsmogelijkheden. Het aanbod aan obligaties groeit niet genoeg om aan de vraag te voldoen. Dus worden alle beleggingen steeds duurder.


  Ik zie hier veel meer een heel groot ongelijkheids probleem m.b.t. belasting heffing. Zowel op het gebied van 'normale' tax als duurzaamheids tax die geheven zou moeten worden om innovatie mogelijk te maken die de lange termijn schade van vele bedrijfstakken te compenseren. Daar gaat het nu helemaal mis.
 7. forum rang 4 Putschrijvert 29 juni 2020 22:29
  quote:

  StoplossBurner schreef op 29 juni 2020 21:37:


  [...]

  Ik zie hier veel meer een heel groot ongelijkheids probleem m.b.t. belasting heffing. Zowel op het gebied van 'normale' tax als duurzaamheids tax die geheven zou moeten worden om innovatie mogelijk te maken die de lange termijn schade van vele bedrijfstakken te compenseren. Daar gaat het nu helemaal mis.

  Ja hoor, gooi er nog maar wat belasting bovenop. Het geld waar ik mee beleg, is al dik belasting over betaald. We zijn al een socialistische heilstaat hier, ergens houdt het op.
 8. Maan Arkenbosch 29 juni 2020 22:41
  De beste investering nu, is zilver, omdat de verhouding tot goud uit het lood geslagen is. Het is voor 50% een industrie metaal (mobieltjes,zonnecollectoren,hoogwaardige elektronica).Dat moet je met zoveel mogelijke schuld financieren.Want het drukpersgeld gaat uiteindelijk voor inflatie zorgen. Mogelijk ook courant onroerend goed. De politiek maakt ook veel en steeds meer schulden, omdat ze weten dat het geld toekomstig steeds waardelozer wordt vanuit koopkracht.
 9. forum rang 4 StoplossBurner 29 juni 2020 23:47
  quote:

  Putschrijvert schreef op 29 juni 2020 22:29:


  [...]
  Ja hoor, gooi er nog maar wat belasting bovenop. Het geld waar ik mee beleg, is al dik belasting over betaald. We zijn al een socialistische heilstaat hier, ergens houdt het op.


  Het gaat om bedrijfsbelasting, geen burgerbelasting.
 10. forum rang 4 Keinscheisscoins 30 juni 2020 10:33
  quote:

  StoplossBurner schreef op 29 juni 2020 23:47:


  [...]
  Het gaat om bedrijfsbelasting, geen burgerbelasting.


  Alle belastingen worden door burgers betaald; niets door bedrijven. Je kunt bedrijven helemaal niet belasten, net zo min als je een tafel of een stoel kunt belasten. Voor een bedrijf zijn belastingen niets anders dan kosten die doorberekend moeten worden in ofwel een hogere prijs van het product ofwel een lager salaris voor de medewerkers. Google maar eens op: "there is no free lunch" van Milton Friedman.
 11. snotneuzeke 30 juni 2020 12:55
  prima Theo

  zelf heb ik in de buurt van enkele dieptepunten puts verkocht met uitoefendatum dec 2022 en 2023
  en als ik dan naar eventuele kostprijs kijk kan ik rustig verder slapen
  bijv Shell met een evenuele kostpijs van minder dan 8,50 alhoewel ik verwacht, dat Shell voor het einde van dit jaar nog een paar flinke tikken kan krijgen, maar zelfs dan kan de strategie bij een nieuw dieptepunt herhaald worden; keep smiling en pak je kansen
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links